Αγωνιούν για διορισμούς, αξιολόγηση και προσχολική αγωγή

ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Δ. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2019 22:04

Οι διορισμοί εκπαιδευτικών, η δίχρονη προσχολική αγωγή και η αξιολόγηση φαίνεται ότι είναι τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν τον εκπαιδευτικό κλάδο, που παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις μετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα.

Όπως όλα δείχνουν, η Παιδεία είναι στις κυβερνητικές προτεραιότητες και το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαποστόλου, μιλά στην «Ε» για τις προσδοκίες του κλάδου από τη νέα κυβέρνηση και βάζει «κόκκινες γραμμές» σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και την αξιολόγηση.

«Η Κυβέρνηση οφείλει να εμπιστευτεί τον Έλληνα εκπαιδευτικό και πρέπει να γνωρίζει ότι καμιά μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να πετύχει έχοντας τους εκπαιδευτικούς απέναντι. Οι εκπαιδευτικοί τα εννιά τελευταία χρόνια έχουν υποστεί πρωτοφανή οικονομική και επιστημονική υποβάθμιση» λέει ο κ. Παπαποστόλου.

Για το θέμα των μόνιμων διορισμών αναφέρει ότι δεν είναι απλά απαίτηση των καιρών, αλλά αναγκαιότητα και προσθέτει «Ο μεγάλος αριθμός αναπληρωτών (22.000 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το 2018-19) πιστοποιεί την ανάγκη για μόνιμους διορισμούς. Άμεσα η νέα Κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί για την πραγματοποίηση όλων των μόνιμων διορισμών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση με βάσεις τις θέσεις του Κλάδου, με κυρίαρχο κριτήριο την προϋπηρεσία».

Για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή αναφέρει ότι ο νόμος είναι κατάκτηση του κλάδου και το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ενέργειες για την εξεύρεση χώρων ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή του νόμου. Χαρακτηριστικά αναφέρει για το ζήτημα αυτό «Η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων α΄ και β΄ ηλικίας αποκλειστικά στο Νηπιαγωγείο αποτελεί κατάκτηση του κλάδου και νόμο του κράτους από τις 2 Μαρτίου 2018 (Ν. 4521, ΦΕΚ 38/2-3-2018). Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε αποτελεσματικές κινήσεις για την εξεύρεση χώρων, αφού η εμπλοκή των Δήμων στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, σε πολλές περιπτώσεις έχει αρνητικό πρόσημο και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ακύρωση της εφαρμογής της στην πράξη. Η απουσία οργανωμένου σχεδίου για τη σχολική στέγη από το 2009 κι έπειτα σε συνδυασμό με την κατάργηση του Ο.Σ.Κ. και τη μεταφορά όλης της αρμοδιότητας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σχολικών κτιρίων–υποδομών στους Δήμους (χωρίς να συνοδεύεται μάλιστα από την απαιτούμενη χρηματοδότηση) είχε επιπτώσεις ολέθριες για την εκπαίδευση».

Για το ζήτημα της αξιολόγησης, ο πρόεδρος των Δασκάλων τονίζει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι υπέρ ενός συστήματος αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού, που θα έχει ως στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, που θα αναγάγει τη σχολική μονάδα σε χώρο προσφοράς και δημιουργίας.

«Το προϊόν της δεν πρέπει να συνδέεται με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξή τους. Για να λειτουργήσει πραγματικά ένα σύστημα αξιολόγησης θα πρέπει να στηθεί μέσα από συνεργασίες που θα έχουν ξεκάθαρα παιδαγωγική και μόνο στόχευση» προσθέτει και καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και η Κυβέρνηση οφείλει να κάνει αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθούν όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές και να βρίσκονται όλοι οι εκπαιδευτικοί στη θέση τους την 1η Σεπτεμβρίου.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass