Αλλαγή σελίδας για το ΤΕΙ Θεσσαλίας

ΤΟ ΠΡΥΤΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΗΡΥΞΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ * Ζ. ΜΑΜΟΥΡΗΣ: «ΣΤΟΧΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ» * Ξ. ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ: «ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΣΚΛΗΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ».

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2019 22:10

Ιστορική ημέρα η χθεσινή για το ΤΕΙ Θεσσαλίας, αφού ακριβώς μια εβδομάδα μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τη συνένωση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, χθες έπεσαν και επίσημα οι τίτλοι τέλους. Το πρωί στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος έφτασε το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να «πιάσει δουλειά».

Ο πρύτανης του Π.Θ. κ. Ζήσης Μαμούρης, συνοδευόμενος από τους αντιπρυτάνεις, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ και λοιπό διδακτικό προσωπικό) και το διοικητικό προσωπικό.

Στόχος είναι, όπως ανακοίνωσε, μέσα στο επόμενο εξάμηνο να ολοκληρωθούν όλα τα διαδικαστικά που αφορούν στη συγχώνευση και από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά να είναι σε θέση τουλάχιστον τα περισσότερα από τα νέα τμήματα που ιδρύονται να λειτουργήσουν.

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ξενοφών Σπηλιώτης καλωσόρισε τους νέους «συγκάτοικους» όπως τους χαρακτήρισε και δήλωσε πως πλέον ξεκινά μια νέα εποχή για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Θεσσαλία. «Η μέρα είναι ιστορική. Όλο αυτό για το οποίο συζητούσαμε-διαφωνούσαμε, έφτασε σε ένα τέλος. Νομίζω και ελπίζω ευτυχές. Από μέρα σε μέρα περιμένουμε το ΦΕΚ του νομοσχεδίου. Όλοι έχουμε την ωριμότητα και αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να επιτύχει αυτό το τεράστιο εγχείρημα. Φέρουμε τεράστια ευθύνη να τρέξουμε τα παλιά και τα νέα προγράμματα σπουδών που πρέπει να καταστούν βιώσιμα. Οι όποιες διαφωνίες και φόβοι μένουν πίσω. Αλλάζουμε σελίδα. Κοιτάμε μπροστά γιατί αφορά στα παιδιά μας. Το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι στο σπίτι του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τη συγκίνησή του εξέφρασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Έχω έρθει πολλές φορές στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Σήμερα όμως τα συναισθήματά μου είναι διαφορετικά. Συγκινούμαι. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα φτάσει η στιγμή δύο ιστορικά ιδρύματα, να συζητάνε, να συνεννοούνται, να χαράσσουν κοινή πορεία. Υπόσχομαι ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αισθανθούμε όλοι άνετα και με κοινή πορεία να απογειώσουμε το ίδρυμα. Σε αυτό τον χρόνο εκφράστηκαν τα πάντα, διαφωνίες και συγκλίσεις. Όμως άσχετα με το τι λέγονταν στο ακαδημαϊκό επίπεδο δεν υπήρξε ποτέ ένταση».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ξεκινάει έναν μαραθώνιο αγώνα και στο τέλος του, στη γραμμή τερματισμού θα πρέπει να βρει όλα τα ιδρύματα με κοινούς στόχους και επιδιώξεις. «Πρέπει να δώσουμε ώθηση στα νέα τμήματα και να στηρίξουμε τους φοιτητές. Μπορούμε να πάρουμε πολλά από εσάς και εμείς να σας δώσουμε. Πρέπει να αποφύγουμε τη συνέχιση του φαινομένου του brain drain. Τα μυαλά πρέπει να μένουν στο τόπο τους και είναι υποχρέωσή μας να τους δώσουμε πολλές επιλογές. Δυστυχώς μαγικές συνταγές και μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν και δεν πετυχαίνουν. Χρειάζεται σκληρή δουλειά» σχολίασε.

Στο νέο αυτό εγχείρημα, τόνισε ο κ. Μαμούρης, κανείς δεν περισσεύει. «Στο νέο Πανεπιστήμιο θα έχουμε 40.000 φοιτητές και πρέπει όχι απλά να τους εκπαιδεύσουμε αλλά και να τους αποδείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε. Το εγχείρημα είναι τεράστιο και πρέπει να δουλέψουμε σε πλήρη σύμπνοια». Ο κ. Μαμούρης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τα μέλη της Επιτροπής που εργάστηκαν για τη συγχώνευση των ιδρυμάτων, τους κ. Ξ. Σπηλιώτη, Μ. Βραχνάκη και Μπάτη.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Στη χθεσινή συνάντηση ο κ. Μαμούρης μαζί με τους αντιπρυτάνεις παρουσίασε το σχέδιο που θα ακολουθηθεί ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η μετάβαση-ένταξη του ΤΕΙ Θεσσαλίας στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ξεκινώντας από το θέμα της μισθοδοσίας, ο πρύτανης, διαβεβαίωσε ότι θα διαφυλαχθούν οι μισθοί του προσωπικού και μέχρι να ολοκληρωθεί η ενοποίηση των λογισμικών των δύο ιδρυμάτων, το γραφείο της Λάρισας θα στέλνει τις καταστάσεις μισθοδοσίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και από εκεί θα γίνονται οι ενέργειες αποστολής στην Ενιαία Αρχή για την πληρωμή τους. Μάλιστα, τους ανακοίνωσε ότι και τα αναδρομικά τους για τα οποία ανησυχούσαν θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους καθώς το ΦΕΚ του σχεδίου νόμου αναμένεται να υπογραφεί μετά τις 21 Φλεβάρη.

Το επόμενο βήμα είναι η μετάβαση στα Γενικά Τμήματα. Στο σημείο αυτό ο κ. Μαμούρης ξεκαθάρισε ότι τα μέλη ΔΕΠ μετά τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ θα θεωρούνται αυτόματα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δεν θα πρέπει να έχουν καμία ανησυχία. Επίσης συγκροτείται ένα συμβούλιο μετάβασης για να τρέξει το όλο εγχείρημα της συνένωσης το οποίο θα προκύψει μετά από εκλογές. Όλες οι εκλογές όπως και ο έλεγχος νομιμότητας θα διενεργούνται από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στις 30 Μαΐου θα γίνουν εκλογές κοσμητόρων, ενώ ο κ. Μαμούρης ανέφερε ότι στις σκέψεις είναι σε κάθε νέο τμήμα να υπάρχουν πενταμελείς επιτροπές που θα οριστούν από τη Σύγκλητο ενώ για τα τμήματα που καταργούνται υπάρχουν σκέψεις να υπάρχει άτυπα ένας πρόεδρος, ο εκλεγμένος και ο αναπληρωτής του. Οσα τμήματα δεν είχαν εκλεγμένο πρόεδρο θα ορίσει η Σύγκλητος.

Σε κάθε νέο τμήμα θα συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή με καθηγητές του ΤΕΙ που θα αναλάβουν τη σύνταξη του νέου προγράμματος σπουδών, το οποίο όπως τόνισε θα πρέπει να γίνει γρήγορα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου. Σταδιακά θα υπάρχει μείωση των φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και αύξηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου.

Η αντιπρύτανης κ. Ιωάννα Λαλιώτου αναφέρθηκε στο κομμάτι της έρευνας δηλώνοντας ότι ήδη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει κάνει προεργασία προκειμένου μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα ερευνητικά προγράμματα που τρέχουν στο ΤΕΙ να συνεχίσουν ομαλά. Ο αντιπρύτανης Οικονομικών κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης ανακοίνωσε τη δημιουργία τμήματος Οικονομικών Στοιχείων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας ώστε μέχρι να γίνει η συγχώνευση των λογισμικών των δύο ιδρυμάτων να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στις πληρωμές. Μάλιστα τους ανακοίνωσε ότι χθες θα πιστώνονταν στους λογαριασμούς τους τα αναδρομικά και ότι η επόμενη πληρωμή θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου. Ακόμη διευκρίνισε ότι θέματα σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας είναι στην ατζέντα προτεραιοτήτων.

Τόσο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης όσο και οι αντιπρυτάνεις συνομίλησαν με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και το διοικητικό προσωπικό, απάντησαν σε προβληματισμούς και ζήτησαν τη συνεργασία όλων ώστε το τεράστιο αυτό εγχείρημα να ολοκληρωθεί μέσα σε 6 μήνες. Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα βρίσκεται στο ΤΕΙ Στ. Ελλάδας.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass