Τμήματα Οπτικής και Οπτομετρίας

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2019 17:10

Το τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της εκτέλεσης διορθωτικών συνταγών, την τοποθέτηση και εφαρμογή οφθαλμικών φακών σε σκελετούς γυαλιών οράσεως,

τη λήψη των απαραίτητων μετρήσεων για την παραγγελία και εφαρμογή των παραπάνω φακών, την λήψη μετρήσεων, την παραγγελία καθώς και την εφαρμογή διαφόρων τύπων φακών επαφής, όπως και το μετέπειτα οπτομετρικό έλεγχο της εφαρμογής της συνταγής των φακών. Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα στοχεύει στο να παρέχει στους σπουδαστές μια ευρεία και ολοκληρωμένη γνώση της ανατομίας και φυσιολογίας του οπτικού συστήματος, μια λεπτομερή γνώση διάγνωσης και αντιμετώπισης ανωμαλιών του οπτικού συστήματος, την ικανότητα να αντιμετωπίζουν κάθε είδους ασθενή και να εκτελούν τη συνταγή του επακριβώς, μια ευρεία γνώση των σύγχρονων οπτικών οργάνων και μια ευρεία γνώση των νομικών, ηθικών και εμπορικών περιορισμών της Οπτομετρίας.

Μαθήματα

Στη συνέχεια παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια βασικά μαθήματα που αποτελούν τον κορμό του προγράμματος σπουδών, εφ’ όσον το τμήμα δεν διαθέτει κατευθύνσεις.

Εισαγωγή στην Πληροφορική, Ανατομία, Πρώτες Βοήθειες, Φυσική, Στοιχεία Χημείας, Μαθηματικά, Επιστήμη Όρασης και Οπτομετρίας, Σχέδιο και Αισθητική προσώπου, Φυσιολογία, Επιστήμη και Κατεργασία Κρυστάλλων, Νευρολογία Οφθαλμών-Νευροφυσιολογία, Εισαγωγή στην Οπτομετρία, Τεχνολογία Οφθαλμικών Φακών, Εφαρμοσμένη Οπτική, Παθολογίες Οφθαλμών, Οπτικά Υλικά, Μικροβιολογία-Ανοσολογία, Εργονομία Φωτισμού, Τεχνολογία Οπτικών Οργάνων, Φαρμακολογία Οφθαλμού, Κλινική Οπτομετρία, Μηχανική Όραση, Φακοί Επαφής, Κλινική Διάθλαση, Παιδιατρική Οπτομετρία-Οπτομετρία Τρίτης Ηλικίας, Ψυχολογία της Υγείας, Κοστολόγηση και Τιμολόγηση-Μάρκετινγκ, Ορθοοπτική και Διόφθαλμη Όραση, Σύγχρονες Οπτικές εφαρμογές, Βοηθήματα Χαμηλής Όρασης, κ.ά.

Εργασιακά

Οι πτυχιούχοι του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές, τεχνολογικές, καθώς επίσης και οικονομοτεχνικές γνώσεις, για να εργαστούν ως Οπτικοί. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν (Π.Δ.53/1989 ΦΕΚ 37, Τεύχος Α΄ /1989):

- ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανοίγοντας καταστήματα οπτικών ειδών,

- ως υπεύθυνοι για κατασκευές οπτικών ειδών σε εργοστάσια κατασκευής ή αντιπροσωπείες οπτικών ειδών

Πιο αναλυτικά, ο Οπτικός και Εφαρμοστής Φακών Επαφής:

* Εφαρμόζει σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους, καθώς και πρακτικές στην εφαρμογή και τοποθέτηση διορθωτικών ή προστατευτικών φακών, εφαρμογή και οπτομετρική επιβεβαίωση συνταγής φακών επαφής όπως και στη διακίνηση και εμπορία γυαλιών ηλίου και άλλων βοηθημάτων όρασης.

* Εφαρμόζει σύγχρονες εργαστηριακές τεχνικές στην ίδρυση και λειτουργία οπτικού καταστήματος, εργαστηρίου εκτέλεσης συνταγών και χώρου εφαρμογής φακών επαφής.

* Επιλαμβάνεται των κοινωνικών και νομικών υποχρεώσεων των οπτικών επιχειρήσεων έναντι των πελατών, οφθαλμιάτρων και υγειονομικών τοπικών ή εθνικών φορέων.

* Ασχολείται με την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία σε κάθε τομέα της Οπτικής και της εφαρμογής φακών επαφής και βοηθημάτων όρασης.

* Έχει τη γνώση για εκπόνηση σχετικών μελετών και τον σχεδιασμό προϊόντων της οπτικής βιομηχανίας.

* Κατέχει τις ικανότητες συλλογικής και ομαδικής εργασίας, τόσο στο πλαίσιο της Οπτικής και των εφαρμογών της, όσο και σε άλλους κλάδους, όπως η οργάνωση και διαχείριση τμημάτων και γραφείων επιχειρήσεων εισαγωγής και διακίνησης Οπτικών Ειδών.

Χρήσιμες Πληροφορίες

- Οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν κατάστημα οπτικών ειδών. Με τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας το Μάιο του 2008 (νόμος 3661, ΦΕΚ 89, Τεύχος Α’/2008, άρθρο 14), η άδεια άσκησης επαγγέλματος οπτικού δεν είναι, πλέον, προϋπόθεση για ίδρυση καταστήματος οπτικών.

- Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (Hellenic Association of Opticians & Optometrists), Μενάνδρου 49, Αθήνα, 104 37, Tηλ: 210 - 5232616, 9967264, E-mail: e16678@otenet.gr, Ηλ. διεύθυνση: www.peoo.gr

- Το Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αίγιο επαναλειτούργησε από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

- . Όταν το επάγγελμα επιτύχει τη ρύθμιση του νόμου για τα επαγγελματικά δικαιώματα, το Τμήμα θα πρέπει να επιδιώξει ευκαιρίες τοποθέτησης για τους φοιτητές στο δημόσιο τομέα.

- Στο τμήμα έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι του ΕΠΑ.Λ. οι οποίοι έχουν επιλέξει τον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας-Ευεξίας.

- ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Το τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, δεν δέχεται φοιτητές από άλλα τμήματα. Επίσης, δεν στέλνει φοιτητές σε άλλα τμήματα.

 

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 566 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018»

 

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass