Πυξίδα

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Δημοσίευση: 25 Νοε 2018 17:30

ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Περιγραφή

Τα τμήματα αποσκοπούν στην εκπαίδευση και υψηλή κατάρτιση με γνώσεις, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της τέχνης, της τεχνολογίας και της επιστήμης, συνδέοντας τη θεωρία με τον σχεδιασμό. Παράλληλα, οι σπουδές σε αυτά τα τμήματα προσφέρουν εξειδίκευση σε θεματικές ενότητες, όπως αρχιτεκτονική τεχνολογία, προστασία και αποκατάσταση μνημείων, περιβαλλοντική - οικολογική διάσταση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Τα τμήματα έχουν σκοπό να καταρτίσουν τεχνικούς επιστήμονες με κύρια δραστηριότητα τη σύλληψη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση του κτισμένου περιβάλλοντος, από επιστημονικής και τεχνολογικής άποψης καθώς και από άποψης καλλιέργειας, προστασίας και διατήρησης των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών αρχών και παραδόσεων.

 

Μαθήματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Γεωμετρικές Απεικονίσεις, Δομική Μηχανική, Ελεύθερο Σχέδιο, Ιστορία και Θεωρία, Μαθηματικά, Πλαστική, Πληροφορική, Ζωγραφική, Τεχνολογία Δομήσιμων Υλικών, Οικοδομική, Πολεοδομία, Θέματα Περιβάλλοντος, Αστική Κοινωνιολογία, Τοπογραφία, Χωροταξία, Αρχιτεκτονικός Χώρος και Επικοινωνία, Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις, Αρχές και Έννοιες της Αρχιτεκτονικής, Σχεδίαση με Η/Υ, Αντοχή Υλικών, Οικονομικά των Κατασκευών, Τρισδιάστατοι Χώροι, Ηλεκτρομηχανολογικές Εγκαταστάσεις, Μορφολογία και Ρυθμολογία, Αρχιτεκτονική Τεχνολογία – Ακουστική, Ψηφιακές Αναπαραστάσεις, Τεχνολογία Σκυροδέματος, Ενεργειακός Σχεδιασμός, Αντισεισμικός Σχεδιασμός, Οργάνωση Χώρων και Μικροπεριβάλλοντος, Οπτικοακουστικές Τέχνες, Μεταλλικοί, Ξύλινοι και Μικτοί Φορείς, κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους οδηγούς σπουδών των τμημάτων, μέσα από τις ιστοσελίδες τους.

 

Εργασιακά

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αρχιτεκτόνων μηχανικών ορίζονται από τον Ν. 4663/1930 (Φ.Ε.Κ. 149Α), καθώς και από άλλα μεταγενέστερα διατάγματα. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (www.tee.gr). Οι απόφοιτοι των τμημάτων εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.).

Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μετά το πέρας των βασικών σπουδών τους είναι οι αρμόδιοι επιστήμονες που μελετούν και σχεδιάζουν τρόπους ορθής διαχείρισης του κτισμένου περιβάλλοντος. Οι πτυχιούχοι αποκτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) μετά από εξετάσεις. Επίσης, εγγράφονται στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, στο μητρώο για έργα αρχιτέκτονα μηχανικού και στο Μητρώο Εμπειρίας κατασκευαστών στην κατηγορία οικοδομικών έργων και έργων πρασίνου. Οι αρχιτέκτονες μπορούν, επιπρόσθετα, να υπογράφουν μελέτες οικοδομικών και τοπογραφικών έργων. Για την ανάλυση, εκπόνηση και υπογραφή μελετών δημοσίων έργων πρέπει να αποκτηθεί μελετητικό πτυχίο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, τέσσερα χρόνια μετά την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Ως εργολήπτες του δημοσίου τομέα οι αρχιτέκτονες χρειάζονται ανάλογο πτυχίο το οποίο μπορούν να αποκτήσουν από την προαναφερόμενη υπηρεσία, τρία χρόνια μετά την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχοληθούν:

* Στον δημόσιο τομέα, σε υπηρεσίες, σε υπουργεία, σε οργανισμούς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

* Σε τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες.

* Στο δικό τους τεχνικό γραφείο μελετών ή εργοληπτική εταιρεία ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Επίσης, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 12.01, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων (Κωδ. ΠΕ 12.02 Αρχιτεκτόνων) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ). Στον διαγωνισμό, βέβαια, μπορούν να συμμετάσχουν και οι μη κάτοχοι του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ, αλλά στους πίνακες κατάταξης και διοριστέων προηγούνται οι κάτοχοί του.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

* Οι υποψήφιοι για να εισαχθούν στα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών θα πρέπει να εξεταστούν και στα ειδικά μαθήματα του ελεύθερου και του γραμμικού σχεδίου. Το ειδικό μάθημα για τα τμήματα έχει συντελεστή 2 (ο βαθμός που θα γράψει ο υποψήφιος πολλαπλασιάζεται με το 200). Ως βαθμός ειδικού μαθήματος υπολογίζεται ο μέσος όρος των βαθμών στα δύο ειδικά μαθήματα.

* Σε μια οικοδομική κατασκευή πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει υπογραφή για την αρχιτεκτονική μελέτη από αρχιτέκτονα ή πολιτικό μηχανικό.

* Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε), Νίκης 4, 10563, Αθήνα, Τηλ.: 210 32.91.200, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.tee.gr/

* Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (Σ.Α.Δ.Α.Σ. - Π.Ε.Α.), Βρυσακίου 15 και Κλάδου, Τ.Κ. 10555, Αθήνα, Τηλ.: 210 32.15.146-7, Ηλ. Διεύθυνση: www.sadas-pea.gr

* Διεύθυνση Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων, Ιπποκράτους 196-198, Τ.Κ. 11471, Αθήνα, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.ypexd15.gr/

* ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Τα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π., Α.Π.Θ., Πάτρας, Κρήτης (Χανιά), Θράκης (Ξάνθη), Ιωαννίνων και Θεσσαλίας (Βόλος) δέχονται και στέλνουν φοιτητές μόνο μεταξύ τους.

 

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 277 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018»

 

Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass