Πανελλήνιες τέλος από το 2020

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2018 22:20

Νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τις λεπτομέρειες να αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Ιουλίου, όπως ανέφερε ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λάρισας, της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου. Οι πρώτοι φοιτητές αναμένεται μάλιστα να εισαχθούν με το νέο σύστημα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα το 2020.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλος, καταλόγισε στην κυβέρνηση επιπολαιότητα, λέγοντας ότι «οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της ότι καταργούνται ή δεν καταργούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις, έχουν δημιουργήσει σύγχυση».

Ο κ. Χαρακόπουλος χαρακτήρισε τις πανελλήνιες εξετάσεις ως έναν αδιάβλητο μηχανισμό εισόδου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ενώ σημείωσε ότι το αφήγημα της ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια «ιδιαίτερα δημοφιλές σε οικογένειες και παιδιά», ρωτώντας όμως κατά πόσο υπεύθυνο είναι, προσθέτοντας: «είναι, εγκληματικό μικροκομματικές λογικές να καθορίζουν την εκπαιδευτική πολιτική της χώρας».

«Θα συμφωνήσω, λοιπόν, ότι το εκπαιδευτικό σύστημα χρειάζεται αλλαγές, όχι, όμως, πυροτεχνήματα χωρίς να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο» ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος και κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει αν υπάρχει σχέδιο αλλαγής του τρόπου εισαγωγής τα πανεπιστήμια, αν έχει την έγκριση του αρμοδίου οργάνου, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και αν ναι, ποιο είναι αυτό και από πότε θα ισχύσει.

Ο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

«Το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι δομημένο γύρω από το ποια θα είναι η Γ΄ Λυκείου. Δεν μπορεί από την Α΄ Λυκείου τα παιδιά να έχουν το άγχος των εξετάσεων. Πρέπει να αποδραματοποιηθούν» υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ διέψευσε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια. «Ουδέποτε είπαμε ότι θα μπαίνεις χωρίς καμία εξέταση και κανένα μάθημα στα πανεπιστήμια, χωρίς απολυτήριο. Οι εξετάσεις είναι οργανικό εργαλείο του παιδιού. Κανείς δεν λέει ότι θα πηγαίνεις το πρωί στο σχολείο και θα κάνεις ό,τι θέλεις. Το αντίβαρο στο σημερινό σύστημα θα είναι γύρω από το απολυτήριο. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το απολυτήριο, που θα παίρνουν τα παιδιά, και με εξετάσεις και με παρουσία και με εργασίες, θα είναι αντικειμενικό» επισήμανε.

«Εμείς δεν μιλήσαμε ποτέ για ελεύθερη πρόσβαση "όποιος θέλει μπαίνει όπου θέλει"» είπε ο υπουργός και τόνισε θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το απολυτήριο θα το παίρνεις και με εξετάσεις και θα είναι αντικειμενικό». «Πράγματι, οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι αδιάβλητες. Είναι όμως και παιδαγωγικά πρόσφορες; Αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε» τόνισε.

Ο κ. Γαβρόγλου, έδωσε έμφαση στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ιδιαίτερα στη Γ΄ Λυκείου, τονίζοντας: «Κάθε φουρνιά παιδιών, που δίνουν εξετάσεις, κοστίζει 2,5 δισ. ευρώ στις οικογένειες. Αυτό πρέπει να το βάλουμε στο τραπέζι».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «το σύστημα αυτό έκανε την παραπαιδεία» και σημείωσε ότι «όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, τα παιδιά δεν μαθαίνουν. Τα παιδιά μαθαίνουν μια αλγοριθμοποιημένη γνώση, δηλαδή μαθαίνουν κανόνες για να περνούν τις εξετάσεις. Αυτό δεν συνιστά γνώση».

* Ο κ. Χαρακόπουλος επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη αλλαγών και ούτε -όπως είπε- εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει αυτοκριτική για λάθη και παραλείψεις της. Επιπλέον, έθεσε το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, φέρνοντας το παράδειγμα της Κύπρου και αναφέροντας ότι «η Κύπρος είναι πόλος έλξης πολλών χιλιάδων φοιτητών και Ελλαδιτών και αντιθέτως, η Ελλάδα εξακολουθεί να αιμορραγεί σε φοιτητές, πέρα από τους νέους επιστήμονες που φεύγουν αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό και αιμορραγούμε και σε οικονομικούς πόρους».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και το άρθρο 16.

* «Το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι εξαιρετικά σύνθετο. Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, κάνει ό,τι νομίζει, όμως ο θεσμός αυτός δεν έχει ευδοκιμήσει στην Ευρώπη. Αντίθετα, τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν πολλές δυνατότητες αξιοποίησής τους μέσα από τα κοινοτικά κονδύλια» τόνισε ο κ. Γαβρόγλου.

ΑΘΗΝΑ, Της ανταποκρίτριάς μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass