Δεσμεύσεις Γαβρόγλου για διάλογο

ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ - ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2018 22:16

Θέμα ημερών αποτελεί πλέον η δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Την εξέλιξη αναμένουν όχι μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και οι τοπικοί φορείς προκειμένου να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις όπως θα συμβεί με τη σύσκεψη φορέων που, τις επόμενες ημέρες, θα συγκαλέσει ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης.

Ο κ. Καλογιάννης συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Παιδείας Κων. Γαβρόγλου όπου σημειώνοντας τη θέση της Λάρισας για «διόρθωση στρεβλώσεων» όπως και για «τμήματα που θα δώσουν μεγαλύτερη δυναμική σε ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», έλαβε την υπόσχεση ότι ο υπουργός Παιδείας θα βρεθεί στη Λάρισα προκειμένου να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ο κ. Καλογιάννης έλαβε επίσης τη δέσμευση Γαβρόγλου ότι, έως την ψήφιση του νομοσχεδίου, το ερχόμενο φθινόπωρο, θα προηγηθεί ικανοποιητικός χρόνος διαβούλευσης.

Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα στο Υπουργείο Παιδείας, με τον κ. Γαβρόγλου να διευκρινίζει στον δήμαρχο Λαρισαίων ότι την ερχόμενη βδομάδα θα δοθεί προς διαβούλευση το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για τη συγχώνευση των δύο Θεσσαλικών, τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε επίσης ότι με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου, το νομοσχέδιο για τη Θεσσαλία θα ψηφισθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε μεσολαβεί ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα για διαβούλευση, αποκλείοντας έτσι τη λήψη αποφάσεων σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς να εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου.

Από την πλευρά του ο κ. Καλογιάννης επέμενε στην «ανάγκη δημιουργίας νέων Τμημάτων τα οποία θα διορθώνουν στρεβλώσεις του παρελθόντος και θα δίνουν μια ακόμη μεγαλύτερη δυναμική σε ένα σύγχρονο και ισχυρό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».

Σε ό,τι αφορά τώρα στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου και ειδικότερα το πώς κατανέμονται Σχολές και Τμήματα, αυτό θα γίνει γνωστό την ερχόμενη εβδομάδα που το σ/ν θα δοθεί προς διαβούλευση.

ΣΥΣΚΕΨΗ

Να σημειωθεί ότι, όπως ανακοινώθηκε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Καλογιάννης θα συγκαλέσει σύσκεψη φορέων του νομού προκειμένου να διαμορφωθεί η θέση της Λάρισας. Η ημερομηνία της σύσκεψης θα οριστικοποιηθεί αφού προηγηθεί η δημοσίευση του σχεδίου Γαβρόγλου αλλά κυρίως αφού ανακοινωθεί η ημέρα που θα τελεσθεί η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Ιγνατίου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΕΕ

«Το ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, συμβάλλει στον διάλογο επιχειρώντας μία τεχνοκρατική προσέγγιση για την κατάσταση στη Θεσσαλία», επισημαίνει ο πρόεδρός του Νίκ. Παπαγεωργίου.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα ο κ. Παπαγεωργίου σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ συνεδρίασε λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής και προτάσεις Μόνιμων Επιτροπών αποφάσισε τα παρακάτω: Το όποιο σχέδιο συγχώνευσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Θεσσαλία οφείλει να λάβει υπ’ όψιν την εξειδίκευση ανά Περιφερειακή Ενότητα, στη Θεσσαλία καθώς η αξιοποίηση αυτής σε συνδυασμό με τις τοπικές οικονομίες κλίμακος, θα συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην οικονομική ανάπτυξή της.

Και την προσβασιμότητα του εκπαιδευτικού ιδρύματος τόσο μεταξύ των Θεσσαλικών πόλεων όσο και των αστικών κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. H εξειδίκευση στη Θεσσαλία ανά Περιφερειακή Ενότητα βάσει Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και απασχόλησης κατά το 2015 (τελευταία διαθέσιμα δεδομένα από ΕΛ.ΣΤΑΤ.) έχει ως εξής: Οι ΠΕ Λάρισας και Καρδίτσας παρουσιάζουν οικονομική εξειδίκευση στον πρωτογενή τομέα με την ΠΕ Καρδίτσας να είναι ισχυρή και ως προς την απασχόληση στον ίδιο τομέα.

Η ΠΕ Μαγνησίας παρουσιάζει οικονομική εξειδίκευση στους τομείς των κατασκευών και “χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, μεταφορές και αποθήκευση, δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης” χωρίς αντίστοιχη όμως εξειδίκευση ως προς την απασχόληση.

Η ΠΕ Τρικάλων παρουσιάζει εξειδίκευση τόσο ως προς την ΑΠΑ όσο και ως προς την απασχόληση στον κλάδο «Τέχνες, διασκέδαση, ψυχαγωγία, άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, δραστηριότητες νοικοκυριών ως εργοδοτών, μη διαφοροποιημένες δραστηριότητες νοικοκυριών που αφορούν την παραγωγή αγαθών».

Το όποιο σχέδιο συγχώνευσης πρέπει να απαντά, πέραν όλων των άλλων, στο πώς το νέο ίδρυμα θα στηρίξει αποτελεσματικά την περιφερειακή ανάπτυξη της Θεσσαλίας, μέσω των παρακάτω κατευθύνσεων: της βελτίωσης της περιφερειακής καινοτομίας μέσω της έρευνας, της διάχυσης γνώσεων και καινοτομιών και της μεταφοράς τεχνολογίας. Της προώθησης της επιχειρηματικότητας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επιχειρήσεων.

Της συμβολής στην ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και των δεξιοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο. Της βελτίωσης της κοινωνικής ισότητας και της κοινωνικής συνοχής μέσω της τοπικής ανάπτυξης και της ανάδειξης του χώρου που τα φιλοξενεί».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass