ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΙ… ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!

Φοιτητικές κάλπες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2018 15:24
Υποτονικό το κλίμα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας ενόψει των φοιτητικών εκλογών. Αφίσες και λίγα πανό και σταντ, χωρίς όμως τον παλμό άλλων εποχών Υποτονικό το κλίμα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας ενόψει των φοιτητικών εκλογών. Αφίσες και λίγα πανό και σταντ, χωρίς όμως τον παλμό άλλων εποχών

Στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας θα στηθούν αύριο οι κάλπες για τις φοιτητικές εκλογές του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Για πρώτη φορά στα χρονικά οι εκλογές που παραδοσιακά διεξάγονταν στον χώρο του ΤΕΙ μεταφέρονται… για λόγους ασφαλείας!

Η απόφαση ελήφθη την περασμένη Παρασκευή σε συνέλευση των ΔΣ των Σχολών του ΤΕΙ στη Λάρισα, καθώς όπως αναφέρθηκε από την παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ υπάρχουν απειλές από αντιεξουσιαστές, ενώ και στις περσινές εκλογές είχαν σημειωθεί επεισόδια βανδαλισμών και κλοπών. Η απόφαση για τη μεταφορά του τόπου διεξαγωγής των εκλογών πυροδότησε αντιδράσεις, με την Πανσπουδαστική ΚΣ να καταγγέλλει τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ότι μεταφέρει τις εκλογές με το έτσι θέλω.

Χθες η «Ε» βρέθηκε στο ΤΕΙ και η εικόνα του κεντρικού διαδρόμου δεν θύμιζε σε τίποτα τις εκλογικές αναμετρήσεις των παρελθόντων ετών. Οι σπουδαστικές εκλογές εμφανίζονται μονάχα σε ένα πανό στην κεντρική είσοδο του ΤΕΙ και σε δύο αφίσες. Πέρα από ένα περίπτερο ενημέρωσης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ, ουδείς άλλος εκπρόσωπος παρατάξεων υπήρχε. «Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ είναι άφαντη από τη διαδικασία. Έχει την αυτοδυναμία και με πρόσχημα λόγους ασφαλείας αλλάζει τον χώρο των εκλογών. Εμείς δεν συμφωνούμε με τη διαδικασία, ούτε αναγνωρίζουμε ως διαδικασία τη συνέλευση που έγινε. Πήγαμε, τοποθετηθήκαμε αλλά υπογράψαμε άκυρο. Καλούμε τους σπουδαστές να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογές των συλλόγων για να εξασφαλίσουν τις διαδικασίες με τη μαζική τους παρουσία», σημείωσε ο εκπρόσωπος της παράταξης κ. Κουρέλας. Από την πλευρά της ΔΑΠ ο κ. Απ. Σαξώνης σημειώνει ότι πράγματι είναι η πρώτη φορά στη Λάρισα που δεν θα γίνουν εκλογές στο ΤΕΙ, αλλά σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αυτό συμβαίνει όταν προκύπτουν ζητήματα που βάζουν σε κίνδυνο τη διαδικασία. «Στη συνέλευση αποφασίστηκε η μεταφορά για λόγους που αφορούν στην ασφάλεια» πρόσθεσε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Η Πανσπουδαστική εξέδωσε νέα ανακοίνωση με αφορμή τις καταγγελίες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για απειλές κατά μελών και στελεχών από την ΠΚΣ σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον τοπικό Τύπο μια ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ Λάρισας που σε μια κίνηση πανικού επιτίθεται στις δυνάμεις της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. με διάφορα «επιχειρήματα» που θυμίζουν τις δεκαετίες 1970 – 1980. Αναπαράγει διάφορες ασυναρτησίες περί «αναρχοκομμουνιστών» που διαλύουν τα πάντα, μια λογική που αξιοποιούσε και η χούντα στα πανεπιστήμια την περίοδο της 7ετίας. Τους έχει τελειώσει και η έμπνευση… Προσπαθούν να ταυτίσουν τη δράση και τις ενέργειες κάποιων «ομάδων» που λειτουργούν προβοκατόρικα στο κίνημα, είναι γνωστό εδώ και χρόνια, με τον συλλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση των σπουδαστών, συκοφαντώντας προφανώς αυτούς που πρωτοστατούν σε αυτόν τον αγώνα. Με περίσσια έπαρση και με προκλητικό τρόπο, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, αυτοί που αρκετοί σπουδαστές ονομάζουν «πουθενάδες» μας κουνάνε το δάχτυλο. Παίζουν απεγνωσμένα όλα τα χαρτιά τους για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους – έτσι θα γίνει πάει και τελείωσε - να μεταφέρουν τις εκλογές των συλλόγων μακριά από το ΤΕΙ. Δηλαδή φοιτητικές εκλογές με την αστυνομία πάνω από το κεφάλι μας, εκφυλισμένες και άμαζες διαδικασίες, επιχειρώντας ταυτόχρονα να μην ψηφίσουν οι εστιακοί σπουδαστές». Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα στους σπουδαστές να στηρίξουν την ΠΚΣ με την ψήφο τους και αναφέρει χαρακτηριστικά «Κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι και είναι ώρα αποφάσεων, η αποχή δεν είναι λύση, την αξιοποιούν για να λένε ότι τους ανέχεσαι! Στις φετινές φοιτητικές εκλογές μπορεί να γίνει η αρχή για να φύγουν από τα Δ.Σ. οι υπεύθυνοι της άθλιας κατάστασης στους συλλόγους, οι «δεξιοί πλασιέ» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων! Στις 16 Μάη μαύρισε τη ΔΑΠ στις εκλογές που «στήνει» στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ειδικά οι εστιακοί σπουδαστές που η ΔΑΠ με το έτσι θέλω τους εμποδίζει να ψηφίσουν μπορούν να δώσουν απάντηση. Θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, να δουλεύουμε στο αντικείμενό μας με δικαιώματα».

ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

«Καταγγέλλουμε την απόφαση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για μεταφορά του χώρου διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών από τον χώρο του ΤΕΙ Λάρισας στη Νομαρχία Θεσσαλίας (Περιφερειακό Κέντρο). Με αιτιολόγηση μάλιστα τη διαφύλαξη της διαδικασίας των φοιτητικών εκλογών από δυνάμεις της αναρχίας, χρησιμοποιώντας ακόμη και δυνάμεις των ΜΑΤ». Αυτό υπογραμμίζουν οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή τους: «Η διαδικασία των φοιτητικών εκλογών είναι πολιτική διαδικασία – κεκτημένο μέσα από αγώνες. Ο χώρος στον οποίο οφείλουν να γίνονται δεν είναι ένα τυπικό ζήτημα. Είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Και είναι ο χώρος του συλλόγου των φοιτητών. Χώρος λαϊκού Ασύλου. Εκεί που φοιτητές και σπουδαστές, μέσα από τα όργανά μας, μέσα από πολιτικές διαδικασίες, θα οργανώσουμε την πάλη μας για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα σε σπουδές, στη δουλειά με δικαιώματα, στις ελευθερίες. Ο χώρος σπουδών μας.

Η ΔΑΠ, στοιχισμένη στη δεξιά αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, στηρίζει και προωθεί την πολιτική του υπουργείου μέσα στις σχολές. Μια πολιτική έντασης της επίθεσης απέναντι στο δικαίωμα στις σπουδές και δημιουργίας μιας εκπαίδευσης για λίγους κι εκλεχτούς, στην οποία δεν θα χωράνε τα παιδιά της εργατικής τάξης και του λαού. Η προσπάθεια λοιπόν κατάργησης του Ασύλου, της αλλοίωσης των πολιτικών διαδικασιών του συλλόγου και το προμοτάρισμα διαφόρων «ανεξάρτητων ενάντια στα κόμματα», έγκειται στο να βάλουν εμπόδια στην οικοδόμηση ανεξάρτητου φοιτητικού κινήματος, προκειμένου η αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ να εφαρμόζεται ανενόχλητη μέσα στις σχολές. Άξιος ο μισθός τους.

Οσον μας αφορά, έχουμε την άποψη πως η διαφύλαξη των πολιτικών διαδικασιών του συλλόγου οφείλει και πρέπει να γίνεται από το ίδιο το φοιτητικό κίνημα. Ανεξάρτητα από το αστικό κράτος. Η πρεμούρα, λοιπόν, της ΔΑΠ να διαφυλάξει τις φοιτητικές εκλογές με ΜΑΤ, δεν είναι τίποτα παραπάνω από το μπάσιμο του κράτους στις διαδικασίες των φοιτητών με στόχο να τις καταργήσουν».

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass