ΣΤΟ 2o ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μέτρησαν την περιφέρεια της Γης

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2018 15:22

Το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Λάρισας συμμετείχε στη δράση με τίτλο «Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης».

Στο πλαίσιό της οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ είχαν τη δυνατότητα να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης, επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα Μαθηματικού, αστρονόμου και φιλόσοφου Ερατοσθένη του Κυρηναίου.

Βασικός στόχος ήταν η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα όλοι οι μαθητές του σχολείου ενημερώθηκαν για το πείραμα του Ερατοσθένη και οι μαθητές της Α΄ τάξης του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Λάρισας εκτέλεσαν το πείραμα.

Χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και απλά υλικά μέτρησαν τη σκιά που σχημάτιζαν οι ακτίνες του Ηλίου με διάφορα αντικείμενα (όπως ένας εκκεντροφόρος άξονας, ένα γλαστράκι, ένα βιβλίο).

Συζήτησαν για θέματα όπως η ακρίβεια των μετρήσεων και παρατήρησαν τη μετατόπιση της σκιάς των αντικειμένων καταγράφοντας τις διαδοχικές θέσεις της σκιάς του Ηλίου. Συμπλήρωσαν τις παρατηρήσεις τους σε φύλλα εργασίας και υπολόγισαν με τη βοήθεια των καθηγητών τους τη μεσημβρινή περιφέρεια της Γης και την ακτίνα της.

Όλη η δράση συντονίστηκε από τους καθηγητές του σχολείου κ. Ζαγγανά Παναγιώτη, Λάκκα Δημήτρη και Ζιώγα Αβραάμ.

Οι μετρήσεις θα σταλούν στους διοργανωτές της δράσης «Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» και θα αναρτηθούν σε ιστοσελίδα με τη συνεργασία του Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι μετρήσεις των μαθητών είχαν ακρίβεια παρόμοια με την ακρίβεια του Ερατοσθένη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass