ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ, ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Ζήτησαν μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2018 15:50

Την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών με διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών αντί με αναπληρωτές όπως γίνεται σήμερα, ζήτησαν δάσκαλοι και καθηγητές, από τη Λάρισα και την Καρδίτσα.

Στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης που προκήρυξαν για χθες, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, διεκδικώντας «μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση» και «μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών τώρα» οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και Ελασσόνας, η ΕΛΜΕ Λάρισας, Λαρισαίοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και δάσκαλοι της Καρδίτσας, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στη Λάρισα.

Αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών και συνδικαλιστές συναντήθηκαν με την περιφερειακή διευθύντρια Ελ. Αναστασοπούλου, με τον πρόεδρο του συλλόγου δασκάλων – νηπιαγωγών Λάρισας Δημ. Παπαποστόλου να σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η αδιοριστία είναι πλέον καθεστώς και οι «μόνιμοι» αναπληρωτές με τα πολύ περιορισμένα δικαιώματα ο βασικός τύπος εργασιακής σχέσης στο δημόσιο σχολείο.

Το χρονικό διάστημα 2010-2017 είχαμε 12.836 συνταξιοδοτήσεις ,ενώ πραγματοποιήθηκαν 1.651 διορισμοί. Εξ’ αυτών τα τελευταία 5 χρόνια μόλις 272. Οι περισσότεροι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εργάζονται για 5, 10, 17 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες σ’ όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, νησιωτικές και ορεινές, θυσιάζοντας την προσωπική και οικογενειακή ζωή χωρίς τη δέσμευση της πολιτείας για μόνιμο διορισμό τους.

Δυστυχώς οι πολιτικές ηγεσίες έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν με την αγωνία και το μέλλον τους. Οι ανέξοδες υποσχέσεις για 20.000 ή 10.000 διορισμούς χωρίς αντίκρισμα καταδεικνύουν το ψέμα και τον ακραίο λαϊκισμό.

Η ομηρία πρέπει να τελειώσει. Το αίτημα για μόνιμους διορισμούς δεν είναι απαίτηση των καιρών είναι αναγκαιότητα. Διεκδικούμε κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών τώρα και, εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών - μόνιμων εκπαιδευτικών  (άδειες, περίθαλψη, επίδομα θέσης ευθύνης κ.λπ.)» κατέληξε οπ κ. Παπαποστόλου.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σημείωσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Από την πρωτοβουλία αναπληρωτών – ωρομισθίων, με αφορμή τη χθεσινή κινητοποίηση επισημαίνεται ότι «το αίτημα «μαζικοί διορισμοί - όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις» στις σημερινές συνθήκες δεν αρκεί. Δεν διασφαλίζει ότι όλοι οι συνάδελφοι που δουλεύουμε σήμερα στην εκπαίδευση θα αποκτήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, αφού με τις αλλαγές που έρχονται, τα κενά θα είναι πολύ λιγότερα.

Το μόνο αίτημα που μπορεί να ενώσει όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από τη σύμβαση εργασίας είναι «μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που έχουν δουλέψει τα τελευταία χρόνια (πάνω από 25.000) στην εκπαίδευση-καμία απόλυση συμβασιούχου».

Η λύση δεν βρίσκεται στις διάφορες λογικές «να σώσω τη δική μου κατηγορία», στις διαπροσωπικές επαφές με στελέχη του Υπουργείου που δήθεν μας καταλαβαίνουν, στα σχόλια μέσω διαδικτύου. Η λύση βρίσκεται στην οργανωμένη δράση μέσα στα σωματεία, στις επιτροπές αναπληρωτών. Εκεί είναι που όλοι μαζί, μόνιμοι και αναπληρωτές, μπορούμε να δώσουμε τη μάχη. Είμαστε το πιο νέο κομμάτι στην εκπαίδευση, έχουμε ευθύνη, μέσα από τη δυναμική μας συμμετοχή στα σωματεία, να πάρουμε πρωτοβουλίες, να βάλουμε στο προσκήνιο τα πραγματικά αιτήματα που καλύπτουν τις ανάγκες μας.

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε την πάλη μας για τους καθημερινούς όρους διαβίωσης. Ήδη μετράμε νίκες σε διάφορες περιοχές στο ζήτημα της σίτισης, της στέγασης, των εκπτώσεων στα μέσα μεταφοράς. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την εξίσωση των αδειών με αυτές των μονίμων, για το δικαίωμα στη σίτιση και τη στέγαση, την έκδοση πάσο με 50% έκπτωση για όλα τα μέσα μεταφοράς».

ΠΡΟΝΗΠΙΑ

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επαρχίας Ελασσόνας, Ευαγγελία Παπαδοπούλου τόνισε πως «ο συνδυασμός των ελάχιστων συνταξιοδοτήσεων με τους μηδενικούς διορισμούς των τελευταίων μνημονιακών χρόνων στην εκπαίδευση, έχουν απογυμνώσει από προσωπικό το δημόσιο σχολείο. Η εργασιακή ανασφάλεια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη στέγασή τους και η άνιση αντιμετώπιση σε ότι αφορά τα δικαιώματά τους (άδειες κύησης-ανατροφής κ.α.) αποτελούν κορυφαία ζητήματα που κάθε χρόνο εντείνονται».

Για να επισημάνει επίσης ότι «η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στο πλαίσιο του 14χρονου υποχρεωτικού δημόσιου και δωρεάν σχολείου έγινε νόμος του κράτους. Αποτελεί δικαίωση για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών. Αποτελεί δικαίωση για τους νηπιαγωγούς και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα που για πολλές δεκαετίες είχαν ως αίτημα τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.

«Δεν εφησυχάζουμε» πρόσθεσαν «όλοι μας πρέπει να στηρίξουμε το νόμο και να βοηθήσουμε ώστε να υλοποιηθεί από Σεπτέμβρη, διεκδικώντας τις αναγκαίες κτηριακές υποδομές, καθώς και όλους τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς-νηπιαγωγούς με μόνιμους διορισμούς ώστε να υλοποιηθεί κατά τρόπο καθολικό σε όλη την επικράτεια. Δηλώνουμε πως είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τα προνήπια στα Νηπιαγωγεία».

Στο πλαίσιο της συνάντησης, τέλος, εκπαιδευτικοί έθεσαν και άλλα επιμέρους θέματα, όπως οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή κ.α..

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass