Τμήματα Θεατρικών Σπουδών

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2018 17:55

Περιγραφή

Τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών έχουν ως αποστολή από τη μια να καλλιεργούν και να προάγουν τη γνώση της τέχνης και της επιστήμης της θεατρολογίας, να συνδυάζουν δηλαδή την πρακτική και την επιστημονική μεθοδολογία και από την άλλη να παρέχουν στους φοιτητές και στις φοιτήτριες τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία.

Επιπλέον, τα τμήματα έχουν σκοπό να εφοδιάσουν τους φοιτητές τους με τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να αναδειχθούν σε ειδικούς στην ιστορία του θεάτρου και στην ανάλυση του θεατρικού φαινομένου.

Μαθήματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα κυριότερα μαθήματα που διδάσκονται στα τμήματα είναι τα παρακάτω:

Αρχαίο Θέατρο, Εισαγωγή στη Θεατρολογία, Δραματουργική Ανάλυση, Ελληνικό Θέατρο των Νεότερων Χρόνων, Ιστορία Ευρωπαϊκού Θεάτρου, Δραματολογία, Εισαγωγή στη Θεατρική Αγωγή, Θεωρία του Θεάτρου και του Δράματος, Εισαγωγή στη Θεωρία της Υποκριτικής και της Σκηνοθεσίας, Εισαγωγή στη Σκηνογραφία και Ενδυματολογία, Ιστορία της Τέχνης, Ιστορία του Κινηματογράφου, Εισαγωγή στη Μεθοδολογία της Θεατρικής Έρευνας, κ.ά.

Εργασιακά

Οι απόφοιτοι των συγκεκριμένων τμημάτων έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν ως εκφωνητές, ως θεατρολόγοι, ως κριτικοί τέχνης, ως σεναριογράφοι, ως ηθοποιοί και ως σκηνοθέτες. Διευκρινίζουμε εδώ ότι, μόνο το τμήμα Θεάτρου Θεσσαλονίκης έχει ειδική κατεύθυνση Δραματικής Τέχνης, όπου προσφέρονται μαθήματα υποκριτικής και μπορούν να οδηγήσουν τους αποφοίτους στην απευθείας ενασχόληση με την ηθοποιία.

H παρεχόμενη εκπαίδευση επιτρέπει την κατάρτιση ειδικών επιστημόνων που μπορούν να απορροφηθούν τόσο στην ελληνική αγορά εργασίας όσο και στη διεθνή, σε τομείς όπως οι ακόλουθοι:

• Συνεργασία με ερευνητικούς οργανισμούς και ακαδημαϊκά ιδρύματα για θεατρολογικά ζητήματα.

• Σύμβουλοι και εισηγητές δραματολογίου σε ιδιωτικούς και δημόσιους θεατρικούς οργανισμούς.

• Συνεργασία με σκηνοθέτες, θιάσους, κρατικά θέατρα και θεατρικούς οργανισμούς για την κατάρτιση δραματολογίου, σύνταξη θεατρικών προγραμμάτων, διεύθυνση εκδόσεων σχετικών με θεατρικές παραστάσεις.

• Επιμέλεια και διεύθυνση θεατρικών και πολιτισμικών εκδόσεων, εντύπων και ηλεκτρονικών.

• Προβολή θεατρικών ζητημάτων σε ηλεκτρονικά και έντυπα Μ.Μ.Ε., κριτική θεάτρου, θεατρική και καλλιτεχνική δημοσιογραφική εργασία

• Διδασκαλία θεατρολογικών αντικειμένων σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

• Διδασκαλία της θεατρικής αγωγής και μαθημάτων θεάτρου σε σχολεία και διευθύνσεις της δημόσιας και ιδιωτικήςεκπαίδευσης.

• Στελέχωση και διδασκαλία σε σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

• Στελέχωση εκπαιδευτικών οργανισμών σε θέσεις ειδικών συμβούλων.

• Συνεργασία με δημόσιους ή ιδιωτικούς πολιτισμικούς φορείς για την καλύτερη οργάνωση και συγκρότηση της θεατρικής και γενικότερα της πολιτισμικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

• Στελέχωση ελληνικών πολιτισμικών οργανισμών, επιχειρήσεων και επιτροπών.

• Καλλιτεχνική διεύθυνση και οργανωτική υποστήριξη ελληνικών φεστιβάλ και πολιτισμικών διοργανώσεων.

Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον κλάδο Π.Ε 32, Θεατρικών Σπουδών. Στο συγκεκριμένο κλάδο εντάσσονται όσοι κατέχουν Πτυχίο Θεατρικών Σπουδών ή Θεάτρου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμα πτυχία αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής.

Χρήσιμες Πληροφορίες

- Το τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. έχει διάρκεια σπουδών 10 εξάμηνα (5 χρόνια).

- Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων, Νευροκοπίου 18, Τ.Κ. 118 55, E-mail: info@pesyth.gr , Ηλ. Διεύθυνση: www.pesyth.gr

- Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικού Δράματος, Πραξιτέλους 1, 4ος όροφος, 105 66, Αθήνα, Τηλ.: 210 32.31.872, Ηλ. Διεύθυνση: www.dramaeducation.gr

- Οι απόφοιτοι του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους εισαγωγής 2013−2014 και εφεξής, διαθέτουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, εφόσον για την απόκτηση του πτυχίου τους έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς στα διδακτικά αντικείμενα-μαθήματα, όπως αυτά αναγράφονται στο «Πρόγραμμα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας Θεατρολόγων», που επισυνάπτεται στο πρακτικό της υπ’ αριθ. 35/ 31−07−2014 (θέμα 11°) συνεδρίας της Συγκλήτου του Ε.Κ.Π.Α. (ΦΕΚ 82, Β’/19/01/2015)

- ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ:

• Τα τμήματα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθήνας, Πανεπιστημίου Πάτρας και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δέχονται και στέλνουν φοιτητές μόνο μεταξύ τους.

• Το τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. δεν δέχεται φοιτητές από άλλα τμήματα. Επίσης, δεν στέλνει φοιτητές σε άλλα τμήματα.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 156 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass