ΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Καλοκαιρινό σχολείο» οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί

* Ξεπέρασαν τις 100 και όλο αυξάνουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα του Αυγούστου

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2015 9:10

 

 

 

Του Κ. Γκιάστα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανακαλύπτουν και χρησιμοποιούν τους νέους και πιλοτικούς τρόπους λειτουργίας κάποιων από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι Λαρισαίοι γονείς. Κι αν η ανταπόκρισή τους στη χρήση των απογευματινών ωραρίων, που ξεκίνησαν πρόσφατα, χαρακτηρίζεται από τους υπευθύνους θερμή, τότε τα μέχρι στιγμής στοιχεία που καταγράφονται για το πρόγραμμα λειτουργίας Αυγούστου κάνουν λόγο για… καύσωνα.

Ήδη στο απογευματινό πρόγραμμα, που φιλοξενεί τα παιδιά από τις 4.45 μ.μ. μέχρι και τις 9.15 μ.μ. (ένα ωράριο που αποτελεί πεδίο συνεχούς συζήτησης και συνδιαμόρφωσης μεταξύ υπηρεσίας και οικογενειακών αναγκών) λειτουργούν τρία τμήματα. Τα δύο βρίσκονται στο κέντρο (5ος παιδικός) και το τρίτο στον 7ο παιδικό σταθμό της Φιλιππούπολης. Ωστόσο αν οι ανάγκες αυξηθούν θα χρησιμοποιηθεί και ο 13ος στη Νέα Σμύρνη.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται και η κατάθεση των αιτήσεων για την συμμετοχή στο πρόγραμμα του Αυγούστου. Η ιδιαιτερότητα στο συγκεκριμένο είναι πως δεν αποκλείονται οι περιπτώσεις που μέχρι πρότινος επέλεγαν άλλους ιδιωτικούς σταθμούς. Αυτός ίσως είναι και ένας λόγος που ο αριθμός των αιτήσεων έχει ήδη γίνει τριψήφιος και αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο στις επόμενες ημέρες.

«Είναι μια προσπάθεια προσαρμογής των υπηρεσιών και των λειτουργιών ενός δήμου στις ανάγκες μιας συγκεκριμένης κοινωνίας για τη στήριξη της οικογένειας και συγκεκριμένα τη στήριξη της εργαζόμενης μητέρας», τονίζει χαρακτηριστικά στην «Ε», ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Δεληγιάννης και συνεχίζει αναφερόμενος στο μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει στο συγκεκριμένο τομέα: «επί της ουσίας δεν ζητάμε από τις οικογένειες να προσαρμοστούν στα δεδομένα μας αλλά να προσαρμοστούμε εμείς στις δικές τους ανάγκες».

Μιλώντας για τους λόγους που πάρθηκαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως «η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τη δομή της οικογένειας. Δεν υπάρχουν τα ωράρια που γνωρίζαμε και η συνεχής αναζήτηση εργασίας φέρνει μεγάλες αλλαγές». Ωστόσο δίνει και μια άλλη διάσταση του ζητήματος: «οι δύο παρεμβάσεις γίνονται με σεβασμό προς τον πολίτη αλλά και προς τον εργαζόμενο καθώς δεν θα παραβιαστούν εργασιακά δικαιώματά τους. Είναι μια χρονική συγκυρία που έχουμε τη δυνατότητα και το προσωπικό να το κάνουμε». Και για να γίνει πιο συγκεκριμένος εξηγεί: «το 40% του προσωπικού είναι μόνιμο, το υπόλοιπο είναι με συμβάσεις. Κόντρα σ’ αυτή τη δυσκολία, καλύψαμε τα κενά ενώ για πρώτη φορά είχαμε συμβασιούχους μέσω ΕΣΠΑ και υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης για του χρόνου».

Εν τέλει συνοψίζει «προσπαθούμε για την αναβάθμιση της πρωινής ζώνης με συγκεκριμένες ενέργειες για τη λειτουργία της όπως συνεργασία για το θεατρικό παιχνίδι, παραστάσεις, εξόδους κ.α. Επιδιώκουμε τη διαφάνεια, τόσο στην πρόσληψη των εργαζομένων όσο και στον τρόπο επιλογής παιδιών (βάσει μοριοδότησης). Υποστηρίζουμε τους εργαζόμενους με επιμόρφωση ενώ προσπαθούμε για την οικονομική ελάφρυνση των γονέων καθώς δεν πληρώνουν δραστηριότητες, χαρτικά ούτε προπληρώνουν μήνες.

Σε όλα τα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν και τα δύο νέα πιλοτικά προγράμματα» για τα οποία παίρνει τον λόγο η διευθύντρια Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Σταυρούλα Μπαξεβάνου που έχει διαμορφώσει τη δική της εικόνα μέχρι στιγμής.

«Στην ελληνική οικογένεια σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν επιρροές από διάφορους παράγοντες. Το πιο συχνό είναι οι παππούδες και γιαγιάδες που είναι λίγο αρνητικοί ως προς την παραμονή των παιδιών τα απογεύματα ή το καλοκαίρι στους παιδικούς σταθμούς. Ακόμα κι εγώ αρχικά ήμουν συγκρατημένη. Είδαμε όμως πως το ενδιαφέρον είναι πολύ ζωηρό και ο αριθμός είναι θετικός».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του Αυγούστου μάλιστα λέει «το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και οφείλουμε να δώσουμε εναλλακτικά πράγματα στα παιδιά. Είναι ένα καλοκαιρινό σχολείο με καιρικούς και ηλικιακούς ωστόσο περιορισμούς. Αρκεί όμως τα παιδιά να βγούνε έξω από τη ρουτίνα. Χρειάζεται αλλαγή για να μην κουραστούν. Δεν θα είναι ούτε παιδοφυλακτήριο, ούτε αντίστοιχη διαδικασία με την υπόλοιπη σεζόν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass