ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ

Λαρισαίοι μαθητές στον «κόσμο» του διαδικτύου

* Ο κοινωνιολόγος του Κέντρου Πρόληψης ν. Λάρισας-ΟΚΑΝΑ, κ. Χρ. Πιτσίλκας μιλά στην «Ε», στηριζόμενος σε μαρτυρίες των ίδιων των μαθητών που επικαλούνται φαινόμενα ηλεκτρονικής παρενόχλησης

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2018 22:16
Ο κοινωνιολόγος, στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας –ΟΚΑΝΑ, κ. Χρήστος Πιτσίλκας Ο κοινωνιολόγος, στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας –ΟΚΑΝΑ, κ. Χρήστος Πιτσίλκας

Κρούσματα ηλεκτρονικής παρενόχλησης παρατηρούνται σε μαθητές σχολείων του νομού Λάρισας, σύμφωνα με τις δικές τους μαρτυρίες, στις οποίες υποστηρίζουν επίσης ότι συζητούν με αγνώστους ή δίνουν προσωπικά δεδομένα (π.χ. φωτογραφίες, οικογενειακά στοιχεία κ.ά.), χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά ποιος «κρύβεται» στην άλλη άκρη της διαδικτυακής επικοινωνίας τους.

Τα στοιχεία αυτά, όπως και πολλές ακόμη πτυχές της καθημερινότητάς τους, σε σχέση με τη χρήση του διαδικτύου, κατέθεσαν οι μαθητές στο πλαίσιο των συζητήσεών τους, με ειδικούς επιστήμονες του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων «Ορφέας» του ΟΚΑΝΑ στη Λάρισα, οι οποίοι πραγματοποιούν μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία, για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.

Οι μαρτυρίες τους, συνθέτουν την πραγματική εικόνα της σχέσης που υπάρχει μεταξύ της σημερινής γενιάς με τον κυβερνοχώρο και συγκεκριμένα με το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα και αναμφίβολα αποτελούν πολύτιμες πληροφορίες για την επιρροή που έχει στη ζωή τους.

Το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας, είναι ο μόνος φορέας στη Λάρισα, που μέχρι σήμερα έχει συζητήσει με μεγάλο αριθμό μαθητών σχολείων του νομού γι' αυτό το θέμα, και αναμφίβολα είναι ο καταλληλότερος να παρουσιάσει αυτή την εικόνα, αφού βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε εκτιμήσεις και υποθέσεις.

Είναι η έκτη χρονιά φέτος που στελέχη του Κέντρου συνεχίζουν τις παρεμβάσεις ενημέρωσης μαθητών σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας

Εκπαίδευσης σε όλο τον ν. Λάρισας. Ο μέχρι τούδε απολογισμός αυτής της δράσης, περιλαμβάνει 75 συναντήσεις ενημέρωσης και συζήτησης με παιδιά γυμνασίου και λυκείου, σε 35 σχολεία.

Συντονιστής των παρεμβάσεων στα σχολεία είναι ο κοινωνιολόγος, στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης κ. Χρήστος Πιτσίλκας, ο οποίος παρουσιάζει στην «Ε», τα συμπεράσματα από τις συζητήσεις με τους μαθητές.

ΥΨΗΛΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

«Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του νομού Λάρισας, διαθέτουν υψηλές ικανότητες χειρισμού των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας,

το διαδίκτυο αποτελεί μέρος της ζωής τους και μέσω αυτού επικοινωνούν, ενημερώνονται και ψυχαγωγούνται, αλλά έχουν ελλιπείς γνώσεις των αρνητικών φαινομένων του διαδικτύου» υποστηρίζει ο κ. Πιτσίλκας.

Αναλυτικότερα συμπεραίνει: «Το Διαδίκτυο αποτελεί για τους μαθητές μέρος της ζωής τους και ιδίως σε πολλές αγροτικές περιοχές αποτελεί μια σημαντική διέξοδο και πηγή μάθησης και ενημέρωσης.

Έχουν όμως ελλιπείς γνώσεις των αρνητικών φαινομένων του διαδικτύου και υποβαθμίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν με τη μη ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Αρκετοί μαθητές έχουν βιώσει ή παρατηρήσει αρνητικά φαινόμενα π.χ. ηλεκτρονικό εκφοβισμό, ρατσισμό κ.ά, αλλά δεν μιλάνε γι΄ αυτά ή μένουν αμέτοχοι.

Κάποιοι μαθητές μιλάνε με αγνώστους ή δίνουν προσωπικά δεδομένα χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά ποιος "κρύβεται" στην άλλη άκρη της επικοινωνίας. Οι μαθητές σε μεγάλο ποσοστό δεν γνώριζαν σε ποιους φορείς μπορούν να απευθυνθούν αν συμβεί κάτι στους ίδιους ή σε κάποιο φίλο τους σχετικά με το διαδίκτυο.

Σε μεγάλο ποσοστό δεν γνώριζαν τα φαινόμενα όπως του grooming, του sexting, του texting».

 ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

«Οι καθηγητές γνώριζαν ελάχιστα όσον αφορά σε κάποια αρνητικά φαινόμενα που αναπτύσσονται στο διαδίκτυο. Αρκετές φορές ανέφεραν πως αδυνατούσαν να οριοθετήσουν τους μαθητές στη χρήση του κινητού μέσα στην τάξη. Οι καθηγητές ζητούν περισσότερη πληροφόρηση για τη χρήση του διαδικτύου ώστε να ασκούν τον επαγγελματικό τους ρόλο με μεγαλύτερη "σιγουριά" απέναντι στους μαθητές τους», δήλωσε ο κ. Πιτσίλκας, όσον αφορά στη στάση αλλά και στις γνώσεις που έχουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Απαιτείται περισσότερος χρόνος και πολυεπίπεδες παρεμβάσεις προκειμένου οι μαθητές να κατανοήσουν σε βάθος τις νέες γνώσεις, έτσι ώστε να περάσει αυτό σε επίπεδο στάσεων και νέων ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων», αναφέρει ο κ. Πιτσίλκας και επισημαίνει: «Η εφηβεία είναι μία ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή του ανθρώπου και συνδέεται με σημαντικές αλλαγές στο ατομικό και κοινωνικό περιβάλλον του εφήβου. Οι παραπάνω αλλαγές προκαλούν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Παράλληλα οι νέες τεχνολογίες και η χρήση τους συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στην κάλυψη ενός μέρους των αναγκών αυτών π.χ. επικοινωνία, δικτύωση, ενημέρωση κ.α.

Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή και όρια στη χρήση αυτών των τεχνολογιών, γιατί έχει παρατηρηθεί να γίνεται χρήση τους με αρνητικό τρόπο (από εφήβους και ενήλικες) και να προκύπτουν έτσι αρνητικά φαινόμενα όπως εθισμός, cyberbulling, κλοπή προσωπικών δεδομένων, ρατσισμός, προσηλυτισμός, sexting, τζόγος, grooming, πορνογραφία κ.α.

Οι έφηβοι προκειμένου να κάνουν σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών (κινητό τηλέφωνο, υπολογιστής - διαδίκτυο), αλλά και να αντιμετωπίσουν τις απειλές που μπορεί να δεχτούν, χρειάζεται παράλληλα με τη σωστή πληροφόρηση, να είναι εφοδιασμένοι με ψυχοκοινωνικές δεξιότητες όπως ενσυναίσθηση, έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων, αναζήτηση βοήθειας όταν χρειαστεί, δημιουργική συνεργασία κλπ.».

Παρατηρήθηκε πως, οι μαθητές της δευτέρας και τρίτης τάξης Γυμνασίου, κατέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά πολύωρης χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, καθώς και χρήσης του διαδικτύου, ακόμη και πάνω από 15 ώρες!

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσίλκα «αυτό λειτουργεί αρνητικά στη ζωή τους καθώς δεν μπορούν να συγκεντρωθούν σε άλλες δραστηριότητες. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ή η επικοινωνία στα κοινωνικά δίκτυα, αποσπούν συνεχώς την προσοχή τους».

 ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Οι γονείς μπορούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους του διαδικτύου, όταν έχουν καλή επικοινωνία μαζί τους, υποστηρίζει ο κ. Πιτσίλκας και συμβουλεύει: «Να οριοθετούν τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας γενικότερα. Να είναι δίπλα στα παιδιά τους και να έχουν μια ουσιαστική επικοινωνία. Το παιδί θα μιλήσει για τα προβλήματά του, και για ό,τι του συμβαίνει, μόνο όταν αισθάνεται κοντά του το γονιό, ο οποίος δεν πρέπει να υποβαθμίζει τους κινδύνους που εντοπίζει το παιδί του».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass