ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Διαμαρτυρία αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Δημοσίευση: 01 Νοε 2017 15:40

Προχθές το μεσημέρι διαδήλωσαν στο Υπουργείο Παιδείας αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μετά από πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΣΑΕΠ), όπου πρόεδρός του είναι ο Λαρισαίος Γιώργος Αναγνωστόπουλος.

Αντιπροσωπία των διαδηλωτών έγινε δεκτή από στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα από τους: κ. Πολίτη, κ. Αθανασόπουλο, κ. Σπυλιόπουλο και κα Μηλιαρέση. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον πρόεδρο του ΠΣΑΕΠ και από εκπροσώπους αναπληρωτών Πληροφορικής, Γυμναστών, Αγγλικών, Θεατρολόγων, του ΣΑΝΔ.ΜΕΑ και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αμαρουσίου.
Οι αναπληρωτές αρχικά έθιξαν το ζήτημα των μόνιμων διορισμών, αναλύοντας την κατάσταση που βιώνουν κάθε χρόνο, περιφερόμενοι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με 9μηνες συμβάσεις στην καλύτερη των περιπτώσεων, και με προσωπικό, οικονομικό και οικογενειακό κόστος, απαιτώντας άμεσα μόνιμους και μαζικούς διορισμούς με στήριξη της προϋπηρεσίας.
Κανείς από τα στελέχη του Υπουργείου δεν δεσμεύτηκε για τον χρονικό ορίζοντα και τον αριθμό των διορισμών, καθώς όπως ανέφεραν είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται και διαπραγματεύεται σε ανώτατο επίπεδο. Οι αναπληρωτές αντιπαρέθεσαν το γεγονός ότι σε άλλους κλάδους είτε γίνονται, είτε δρομολογούνται μόνιμοι διορισμοί, ενώ η εκπαίδευση παραμένει το αποπαίδι της εκάστοτε κυβέρνησης, ενώ ζήτησαν τον λόγο που δεν τηρείται η αναλογία 1/5 μόνιμων διορισμών/αποχωρήσεων, χωρίς να πάρουν καμία απάντηση. Επίσης ρώτησαν το Υπουργείο ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιό τους σε περίπτωση που διακοπεί η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και η απάντηση που έλαβαν είναι ότι πρόθεσή τους είναι να μην εξαρτώνται οι προσλήψεις από το ΕΣΠΑ.
Επιπλέον τα στελέχη του Υπουργείου ανέφεραν ότι έχει ήδη συσταθεί μια επιτροπή κοστολόγησης των διορισμών η οποία δεν έχει βγάλει ακόμα κάποιο επίσημο πόρισμα. Τέλος, οι αναπληρωτές ζήτησαν να ανοίξει ο διάλογος για το σύστημα των διορισμών καθώς δεν θα δεχθούν να τους επιβληθεί κάποιο, δίχως διάλογο, κάτι το οποίο έγινε αποδεκτό.
Στη συνέχεια έθιξαν το θέμα των ίσων δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων συναδέλφων. Ανέφεραν ότι έχουν ίδιες υποχρεώσεις και λιγότερα δικαιώματα από τους μόνιμους συναδέλφους τους, ενώ σε πολλές περιπτώσει οι υποχρεώσεις τους είναι περισσότερες από αυτές των μόνιμων αφού αναπληρωτές καλούνται να διδάξουν σε 2-3 ή και παραπάνω σχολεία. Απαίτησαν -αν όχι πλήρη εξίσωση- βελτίωση των συνθηκών, αρχής γενομένης με τις άδειες των έγκυων συναδελφισσών τους, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να επιλέξουν μεταξύ παιδιού και εργασίας. Να σημειωθεί ότι το παραπάνω είναι κάτι που το έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο υπουργός σε προηγούμενη συνάντησή του με τον ΠΣΑΕΠ και καμία θετική εξέλιξη δεν έχει επέλθει ακόμα.
Επίσης αναφέρθηκαν στο θέμα της επαναφοράς του δασκάλου υπεύθυνου ολοημέρου. Υποστήριξαν ότι το ολοήμερο δεν λειτουργεί όπως πρέπει και έχει χάσει τον παιδαγωγικό του ρόλο, αφού λειτουργεί με συμπληρώματα ωρών από εκπαιδευτικούς του πρωινού τμήματος. Ενώ οι εκπρόσωποι του Υπουργείου θεώρησαν δίκαιο το αίτημά τους, ταυτόχρονα διαφώνησαν μαζί ότι υπολειτουργεί.
Οι αναπληρωτές ζήτησαν να καλυφθούν όλα τα κενά ειδικοτήτων στα σχολεία και να συσταθούν οι οργανικές θέσεις τους.
Η απάντηση που έλαβαν από τα στελέχη του Υπουργείου ήταν ότι δέσμευσή τους ήταν να εργαστούν όσοι εργάζονταν στα ΕΑΕΠ κάτι που όχι απλά επιτεύχθηκε, αλλά προσλήφθηκαν πολλοί παραπάνω εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων από τους 630 που εργάζονταν τότε. Επίσης, ανέφεραν ότι θα επεκταθεί η κάλυψη των κενών των μαθημάτων ειδικοτήτων από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων σε μεγαλύτερο ποσοστό από ισχύει τώρα. Οι αναπληρωτές απαίτησαν να μεριμνήσουν για τους δασκάλους που έμειναν άνεργοι από τη θέσπιση του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Σχολείου και την κατάργηση του δασκάλου υπεύθυνου ολοημέρου.
Όσον αφορά στην ειδική αγωγή ζήτησαν να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός για κάθε παιδί παράλληλης στήριξης. Η απάντηση που έλαβαν είναι ότι τα ΠΥΣΠΕ μαζί με τον σύμβουλο της ειδικής αγωγής αποφασίζουν και δίνουν προτεραιότητα στις πιο βαριές περιπτώσεις και επειδή τα αιτήματα είναι πάρα πολλά (πάνω από 6.000) τοποθετείται συνήθως ένας εκπαιδευτικός σε 2 παιδιά, αφού δεν υπάρχουν πιστώσεις για αναλογία ένα προς ένα. Οι αναπληρωτές υποστήριξαν πως σε πολλές περιπτώσεις εκπαιδευτικοί τοποθετούνται μέχρι και σε 5 παιδιά ο καθένας.
Κατήγγειλαν το θέμα της αργοπορίας των προσλήψεων ΖΕΠ και ΔΥΕΠ. Τα στελέχη του Υπουργείου απάντησαν ότι τα απαιτούμενα έγγραφα έχουν σταλεί από το Υπουργείο και πιέζουν για να πάρει ΦΕΚ ώστε να βγουν οι προσλήψεις.
Τέλος ζήτησαν διαφάνεια στις τοποθετήσεις τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass