ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ-ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ Π.Θ. ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Φοιτητές «εγκλωβισμένοι» σε σπουδές μεγάλης διάρκειας

* Δεν μπορούν να προαχθούν στο 3ο έτος αν δεν έχουν περάσει το 85% των μαθημάτων τους

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2017 22:14
Το κτίριο της Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη γραμματεία του οποίου κάνουν κατάληψη οι σπουδαστές του Το κτίριο της Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη γραμματεία του οποίου κάνουν κατάληψη οι σπουδαστές του

Ένα σκληρό μέτρο, που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων των φοιτητών της, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες κατάληψη στη γραμματεία του τμήματος, ζητώντας την κατάργησή του.

Συγκεκριμένα, ζητούν να καταργηθεί από τον εσωτερικό κανονισμό του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών του τμήματος το μέτρο που επιβάλλει τους φοιτητές να έχουν «περάσει» το 85% των μαθημάτων του δεύτερου έτους σπουδών τους για να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στο τρίτο έτος.

«Είναι σκληρό…» καταγγέλλουν στην «Ε» και υποστηρίζουν πως: «Εξ αιτίας αυτού, πολλοί φοιτητές βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» σε σπουδές περισσότερων ετών από τη διάρκεια φοίτησης στο τμήμα, και αναγκασμένοι να επιμηκύνουν τον χρόνο των σπουδών τους, με βαρύ οικονομικό κόστος για τις οικογένειές τους».

Καταγγέλλουν επίσης ότι είναι «αντιπαιδαγωγικό και εντείνει τη στείρα αποστήθιση απομακρύνοντας τον φοιτητή από το περιεχόμενο της γνώσης».

Όπως ισχυρίζονται, το εν λόγω μέτρο έχει ψηφιστεί από τη γενική συνέλευση του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας Λάρισας το 2015, η οποία απαρτίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της από τους καθηγητές του τμήματος, μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ).

Μάλιστα αναφέρουν ότι στην τότε γενική συνέλευση, που ψηφίστηκε το μέτρο του 85%, δεν υπήρχε εκπρόσωπος των φοιτητών, αλλά όπως επισημαίνουν, ακόμη και αν υπήρχε εκπρόσωπός τους, η αρνητική ψήφος του θα ήταν η …ελάχιστη μειοψηφία, μπροστά στον συνολικό αριθμό των μελών ΔΕΠ, που το ενέκριναν.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος του τμήματος σε χθεσινή ανακοίνωσή του για την κατάληψη και το αίτημά τους αναφέρει: Μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου, Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, πραγματοποιείται κατάληψη της γραμματείας του τμήματος, την Πέμπτη 5/10, με βασικό αίτημα την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων του νέου προγράμματος σπουδών (μέτρο του 85%).

Συγκεκριμένα οι φοιτητές του 2ου έτους για την προαγωγή τους στο 3ο έτος, πρέπει να έχουν περάσει το 85% των μαθημάτων τους (να χρωστούν λιγότερα από 3 μαθήματα). Ως φοιτητικός σύλλογος θεωρούμε ότι το 85% αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της συνολικής στρατηγικής εντατικοποίησης των σπουδών με στόχο να είναι «ανταγωνιστικά» στα «αναπτυξιακά» τους σχέδια, καθώς και ένα εκ νέου αντιπαιδαγωγικό μέτρο που εντείνει τη στείρα αποστήθιση απομακρύνοντας τον φοιτητή από το περιεχόμενο της γνώσης.

Εκτός από τη γενική αυτή εικόνα το μέτρο προκαλεί σειρά προβλημάτων στους φοιτητές του τμήματος, αφού από οικονομικής άποψης ένα επιπλέον έτος φοίτησης ενδιάμεσα του προγράμματος σπουδών αποτελεί μεγαλύτερη επιβάρυνση, συναρτήσει πάντα με την έλλειψη φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση μεταφορές, πρόσφατες ανακοινώσεις περί κατάργησης δωρεάν συγκραμάτων).

 Με το μέτρο αυτό συνεχίζουμε να βιώνουμε μια συνέχεια του σκληρού εξετασιοκεντρικού συστήματος, που επικρατεί ήδη από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σαν φοιτητικός σύλλογος απαιτούμε την πλήρη κατάργηση του 85% και κάθε μέτρου που εντατικοποιεί τις σπουδές μας».

Να σημειωθεί ότι για τη χθεσινή κατάληψη, καθώς και για το αίτημα των φοιτητών, ενημερώθηκε τόσο ο πρόεδρος του τμήματος όσο και καθηγητές του.

Μάλιστα τα προγραμματισμένα για χθες μαθήματα του τμήματος, πραγματοποιήθηκαν κανονικά στις ανάλογες αίθουσές τους, καθώς η κατάληψη των φοιτητών έγινε μόνο στη γραμματεία του.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass