ΕΝΑ ΚΟΣΜΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΧΤΗΚΕ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Αναπαλαιώθηκε το ιστορικό 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2017 22:37
Το αναπαλαιωμένο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα όπως έγινε σήμερα Το αναπαλαιωμένο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα όπως έγινε σήμερα

  Στo πλαίσιo του προγράμματος συντηρήσεων και επισκευών των διδακτηρίων, που κάθε χρόνο τέτοια περίοδο πραγματοποιεί ο Δήμος Τυρνάβου, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες, στα σχολεία του Δήμου, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες  μέρες μια πολύ προσεγμένη και συστηματική συντήρηση- επισκευή και αναπαλαίωση της παλιάς πτέρυγας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα.


Ύστερα από μια έξυπνη ιδέα- πρόταση του επί σειρά ετών δασκάλου και διευθυντή του σχολείου τα δύο προηγούμενα χρόνια κ. Γιάννη Νταβαρούκα, που υποστηρίχτηκε από το διδακτικό προσωπικό και τη Δημοτική Κοινότητα Αμπελώνα και υιοθετήθηκε από την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ρούλα Σουρλαντζή και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Κουλιό, εκτός από τις συνηθισμένες μικροεπισκευές και ελαιοχρωματισμούς του διδακτηρίου, γίνεται φέτος η αντικατάσταση και ανακεράμωση της στέγης και η καθαίρεση των σοβάδων για να αναδειχθεί η πολύ καλά κτισμένη πετρόχτιστη τοιχοποιία.
Με τις παρεμβάσεις αυτές αναδεικνύεται το παλιό πετρόχτιστο διδακτήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα, που πρέπει να κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του προγράμματος ανέγερσης διδακτηρίων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια του τότε Υπουργού Παιδείας στην Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου Γεωργίου Παπανδρέου με σκοπό την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, που βρίσκονταν σε πολύ υψηλά επίπεδα τα χρόνια εκείνα.
Όποιος επισκέπτεται σήμερα το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα μένει έκθαμβος από το αποτέλεσμα και δεν μπορεί παρά να συγχαρεί δημόσια το δάσκαλο Γιάννη Νταβαρούκα, που είναι η ψυχή του σχολείου όλα αυτά τα χρόνια, για την ιδέα του, καθώς και όλους όσοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν να γίνει αυτό το έργο και να αναδειχθεί η ομορφιά της πέτρας, που τόσα χρόνια έκρυβε ο σοβάς.
Άλλωστε, με την ανάδειξη της πέτρας εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα, που θα επιδρά θετικά στην όλη ψυχοπνευματική καλλιέργεια των μαθητών, διδασκόμαστε όλοι πόσο οι πρόγονοί μας κοπίαζαν με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν τότε να λατομήσουν και να μεταφέρουν την πέτρα από τα κοντινότερα λατομεία της περιοχής, που βρίσκονται σε απόσταση πάνω από 7 χιλιόμετρα, για να στήσουν ένα όμορφο σχολείο για τα παιδιά τους.  
• Ιστορικά στοιχεία για το ρεπορτάζ έδωσε ο σ. διευθυντής και δάσκαλος του ιστορικού 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα καθώς και άλλων σχολείων  κ. Απόστολος Παπαϊωάννου  τον οποίο και ευχαριστούμε.
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass