ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Οι φοιτητές αυξάνονται, τα ΑΕΙ «στενάζουν»

*Ευστ. Βελισσαρίου: «Οι υποψήφιοι να εξετάζονται σε συναφή μαθήματα των σχολών που θέλουν να φοιτήσουν».

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2017 22:45

Σε αναμονή της διαβούλευσης του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τον νέο τρόπο εισαγωγής υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αυτό που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο στελέχη των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας μας αντίστοιχα, δεν είναι τόσο το πώς θα εισαχθούν οι νέοι φοιτητές τους, όσο το πόσοι θα είναι!

Ο αυξανόμενος αριθμός τους, τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση με τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού των ιδρυμάτων και των προϋπολογισμών τους, έχει δημιουργήσει δυσκολίες στην ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων, όπως υποστηρίζουν καθηγητές τους, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγεί μοιραία στην υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

«Εισάγονται σε σχολές υποψήφιοι με 3.000 και 4.000 μόρια!», αναφέρει στην «Ε», ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κ. Ευστάθιος Βελισσαρίου, που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να μειωθεί κατακόρυφα ο αριθμός των εισακτέων, ανάλογα με τον πραγματικό αριθμό που μπορεί να απορροφήσει το κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα ο κ. Βελισσαρίου, επισημαίνει ότι: «το μεγάλο πρόβλημα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός νέων φοιτητών, σε συνάρτηση με την κατακόρυφη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και του προϋπολογισμού των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κάθε χρόνο το υπουργείο ζητά από τα ιδρύματα να καταθέσουν τον αριθμό φοιτητών που μπορεί να απορροφήσει κάθε σχολή τους και κάθε χρόνο όχι μόνο δεν τον λαμβάνει καθόλου υπόψη του, αλλά αποφασίζει να είναι ο διπλάσιος αυτού!

Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο να εισάγονται υποψήφιοι σε σχολές με 3.000 και 4.000 μόρια!

Καταλήξαμε λοιπόν σήμερα να έχουμε ΑΕΙ με υπέρογκο αριθμό φοιτητών, περισσότερο από αυτόν που μπορούν να απορροφήσουν, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης.

Και δεν αναφέρομαι τόσο στα Πανεπιστήμια, όσο στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περισσότερο τα ΤΕΙ, για το λόγο ότι έχουν πολλά υποχρεωτικά εργαστήρια στις σχολές τους, που απαιτούν συχνή και συνεχή παρουσία φοιτητών. Αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές θα πρέπει να βρίσκονται σχεδόν καθημερινά σε αυτές και φυσικά να υπάρχει και ο ανάλογος αριθμός καθηγητών που θα καλύψει τις διδακτικές τους ανάγκες.

Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, αναγκαστήκαμε να μειώσουμε εργαστηριακά μαθήματα από σχολές, καθότι δεν υπάρχουν καθηγητές για να καλύψουν τον αριθμό των φοιτητών.

Πριν έξι χρόνια το ΤΕΙ Θεσσαλίας είχε 310 καθηγητές και σήμερα έχει 140! Οι θέσεις για έκτακτο διδακτικό προσωπικό έχουν μειωθεί κατά 90% ενώ κατακόρυφα μειώθηκε και ο προϋπολογισμός του ιδρύματος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο προϋπολογισμός κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι συνάρτηση του φοιτητικού δυναμικού που έχει. Στη χώρα μας, όχι!».

Γενική άποψη των καθηγητών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσον αφορά στο σύστημα εισαγωγής, είναι ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξετάζονται σε συναφή μαθήματα των σχολών που θέλουν να φοιτήσουν.

Την ίδια άποψη καταθέτει ο κ. Βελισσαρίου, αναφέροντας: «η διαφορετική μοριοδότηση μαθημάτων, ανάλογα με τη σχολή επιλογής του υποψηφίου, θα ήταν ένα πιο αντικειμενικό κριτήριο για την εισαγωγή του...» και συμπληρώνει: «Για παράδειγμα οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν για την εισαγωγή τους σε σχολές Λογιστικής, Χρηματοοικονομικών... κ.α. θα έπρεπε να βαθμολογούνται με μεγαλύτερη μοριοδότηση στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ).

Όπως επίσης και να μην κρίνεται για την έκφρασή του στην έκθεση, ένας υποψήφιος που επιθυμεί να εισαχθεί στην ιατρική σχολή».

Η διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο είναι προ των πυλών και αναμφίβολα η άποψη των καθηγητών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass