Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΣ ΔΗΜ. ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Έτσι έζησα την Ολυμπιάδα...

* Ο... «ΑΠΡΟΣΙΤΟΣ» ΦΕΛΠΣ ΚΑΙ Ο «ΦΙΛΙΚΟΣ» ΑΑΡΟΝ ΠΙΡΣΟΛ * ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑ, ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ»

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2008 3:23 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:32
Ο Λαρισαίος κολυμβητής Δημήτρης Χασιώτης (που αναδείχθηκε μέσα από το κολυμβητήριο της Λάρισας) έγραψε ιστορία για το λαρισινό αθλητισμό καθώς ήταν ο πρώτος Λαρισαίος αθλητής του υγρού στίβου που συμμετείχε σε Ολυμπιάδα.
Ο Χασιώτης κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στα 200 μ. ύπτιο με 1’59’’95 μετείχε στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου πήρε μια «γεύση» (ήταν... «πρωτάρης») και πήρε την 35η θέση επί σαράντα συμμετεχόντων αθλητών. Όταν, όμως, είσαι μόλις 21 χρόνων (γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1986) έχεις το δικαίωμα να ονειρεύεσαι ότι στην επόμενη Ολυμπιάδα (αυτή του Λονδίνου του 2012) μπορείς να γράψεις ιστορία...
Ο νεαρός κολυμβητής επέστρεψε στη Λάρισα και χθες επισκέφθηκε τα γραφεία της «Ε» (αποδεχόμενος πρόσκλησή μας) για να καταθέσει τις εμπειρίες που για την Ολυμπιάδα του Πεκίνου αλλά και να μας μιλήσει για τα σχέδιά του.
Ξεκινήσαμε, βέβαια, τη συζήτηση με τα καθιερωμένα για τις εμπειρίες του από τη συμμετοχή στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη. Μας είπε: «Για μένα ο εντυπωσιασμός ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που μπήκα στο Ολυμπιακό χωριό. Εκεί, εντυπωσιάστηκα από τα κτίρια και την απίστευτη συνύπαρξη των αθλητών. Όλοι οι Έλληνες νιώθαμε σαν μια οικογένεια.
Ήταν η πρώτη μεγάλη εμπειρία που έζησα από τους Ολυμπιακούς.
Στη συνέχεια ήταν θαυμαστή η τελετή έναρξης. Εμείς ήμασταν στην εγκατάσταση της ενόργανης γυμναστικής πριν μπούμε στη «Φωλιά του πουλιού» και πριν γίνει η είσοδός μας δεν... ακούγαμε τίποτα μια και είναι εκπληκτική η ακουστική μόνωση του γηπέδου. Όταν μπήκαμε εντυπωσιαστήκαμε.
Από την πρώτη μέρα άρχισα να προπονούμαι στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο και την πέμπτη μέρα (σ.σ. 13 Αυγούστου) αγωνίστηκα.
Είχα προσαρμοστεί αλλά δεν πήγε καλά η τελευταία στροφή και δικαιώθηκε ο παγκόσμιος πρωταθλητής των 100 μ. ύπτιο Ααρόν Πίρσολ».
* Δηλαδή...
«Ο Πίρσολ μου είπε πως πριν την τελευταία στροφή να αναπτύξω ταχύτητα και να την κάνω με όση δύναμη είχα. Εγώ δεν το έκανα και εκεί έχασα την ψυχραιμία μου και δεν μπήκα στα ημιτελικά. Μέχρι τα 150 μ. πήγαινα για πανελλήνιο ρεκόρ».
* Το «φαινόμενο» Φελπς, το γνώρισες;
«Από μακριά... Πήγα να βγάλω μια φωτογραφία μαζί του κάποια στιγμή αλλά δεν ήθελε. Κάποιος από τους ανθρώπους του μου είπε ότι αν το κάνει μαζί μου θα πρέπει να το κάνει με όλους και κινδυνεύει να χάσει την αυτοσυγκέντρωσή του. Είχε τότε κατακτήσει 4 χρυσά...».
* Πώς τον έζησες;
«Αυτά που λένε ότι τρώει 12.000 θερμίδες ημερησίως είναι αλήθεια. Όταν έπαιρνε το δίσκο από τον μπουφέ αυτός ήταν γεμάτος μέχρι πάνω.
Επίσης είχε δίπλα του 2-3 ψυχολόγους, ένα γιατρό, δύο προπονητές, δύο μασέρ. Ήταν αδύνατον να τον πλησιάσεις. Όλοι σου έλεγαν μετά και μετά... εξαφανίζονταν.
Αντίθετα με τον Πίρσολ που ήταν ευγενέστατος (σ.σ. κέρδισε ένα χρυσό στα 100 μ. ύπτιο με παγκόσμιο ρεκόρ και ένα ασημένιο στα 200 μ. ύπτιο)».
* Είναι φυσιολογικές οι επιδόσεις του Φελπς;
«Με πολλή προπόνηση μπορεί να τα καταφέρει κάποιος. Και στην Αθήνα πήρε έξι χρυσά και δύο ασημένια».
* Είδες τους άλλους Λαρισαίους;
«Με τον Σπανούλη καθόμασταν δίπλα και μάλιστα ακούγαμε... κλαρίνα (!) από CD για να χαλαρώνουμε, πειράζοντας ο ένας τον άλλο.
Με το Δημότσιο επίσης βρεθήκαμε ενώ την Φανή (σ.σ. Χαλκιά) την είδα λίγο πριν φύγει από το Ολυμπιακό χωριό. Μου είπε ότι δεν θα τρέξει και θα μάθω αργότερα γιατί. Στενοχωρήθηκα γι’ αυτό που συνέβη».
* Από έλεγχο ντόπινγκ πέρασες;
«Ναι αρκετές φορές και εξαιτίας του χάσαμε (σ.σ. γέλια) την ευκαιρία να δούμε το Πεκίνο καθώς είχαμε μόνο δύο ώρες δικαίωμα να βγούμε από το χωριό. Ίσα – ίσα που πρόλαβα και πήγα στο Σινικό Τείχος και την Απαγορευμένη Πόλη».
* Από δω και πέρα οι στόχοι σου;
«Στόχος μου είναι πρώτα απ’ όλα να ξεκουραστώ. Όσο κολύμπησα όλη μου τη ζωή το έκανα φέτος για να προετοιμαστώ για την Ολυμπιάδα.
Θα αρχίσω προπόνηση την 1η Οκτωβρίου αφού πάω λίγες μέρες στην Κύπρο.
Φέτος υπάρχει το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της 25άρας πισίνας ενώ του χρόνου έχω διπλή πρόκληση. Τον Ιούνιο στην Πεσκάρα για τους Μεσογειακούς και τον Αύγουστο για το Παγκόσμιο στη Ρώμη όπου θέλω διάκριση και στα δύο.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ξεκίνησα την καριέρα μου στη Λάρισα και εδώ θέλω να την τελειώσω με τους Μεσογειακούς του 2013. Ήταν τιμή ότι τους ανέλαβε η πόλη της Λάρισας».
* Θα συνεχίσεις φέτος στα 200 μ. ύπτιο ή θα σε δούμε κι αλλού;
«Όλα είναι θέμα προπονητή, του Νίκου Γέμελου».
* * *
Ο Δημήτρης Χασιώτης δεν ξεχνάει και τους Λαρισαίους που τον στήριξαν όπως τον Βασίλη Παπαϊωάννου παλαιότερα αλλά και τώρα τον Βαγγέλη Κούρτη γιατί, ας μην ξεχνάμε, ότι ο υψηλού επιπέδου πρωταθλητισμός χρειάζεται και οικονομική βοήθεια ειδικά για έναν αθλητή που ξεκίνησε από την περιφέρεια και τώρα έχει γίνει ο πρώτος στο αγώνισμά του στην Ελλάδα και ονειρεύεται διεθνείς διακρίσεις.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass