ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σπ. Καπράλος: Γιατί εντάχθηκαν τα Σκόπια στη ΔΕΜΑ

* «Η ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ Ο ΒΟΛΟΣ ΘΑ ΕΚΤΙΝΑΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟ 2013»

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2009 3:11 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:07
«Είναι επιτυχία και μόνο η υποβολή αιτήματος για ένταξη στη ΔΕΜΑ των Σκοπίων, για πρώτη φορά, με το νόμιμο όνομά τους: FYROM». Τάδε έφη, Σπύρος Καπράλος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό πανελλήνιας εμβέλειας, αναφέρθηκε στο αίτημα ένταξης της ΠΓΔΜ ως μέλους της οικογένειας των Μεσογειακών Χωρών(κάτι που πρώτη έγραψε πανελληνίως η «Ε»), στους 16ους Μεσογειακούς Αγώνες που διεξάγονται στην Πεσκάρα, αλλά και στη διοργάνωση του 2013.
 «Προς άρση κάθε παρεξήγησης σχετικά με την ένταξη των Σκοπίων ως μέλους της οικογένειας των Μεσογειακών Χωρών και κατ’ επέκταση της ΔΕΜΑ. Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά τα Σκόπια υποβάλλουν αίτηση αναγνώρισής τους ή ένταξής τους σε διεθνή οργανισμό με τη νόμιμη ονομασία τους, ως FYROM! Έτσι κι έγινε αποδεκτό το αίτημά τους, με αυτή την ονομασία, επειδή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς εντάχθηκαν με την παράνομη και πλαστή ονομασία τους. Αυτό πρέπει να χρεωθεί ως επιτυχία. Τώρα, σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική θέση των Σκοπίων κι επειδή δεν βρέχονται από τη Μεσόγειο υπάρχει παλιά δεδομένη απόφαση της ΔΕΜΑ για ένταξη σε αυτή όλων των χωρών οι οποίες συνέθεταν την (σ.σ. πρώην) Γιουγκοσλαβία. Με αυτό τον τρόπο είχαν ενταχθεί και η Σερβία και η Βοσνία. Είχαν μείνει έξω τα Σκόπια. Κι όταν υπάκουσαν στη νομιμότητα κι υπέβαλαν αίτημα ως FYROM εντάχθηκαν κι αυτά. Είναι μία επιτυχία, η οποία πρέπει να λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλες περιπτώσεις στις οποίες τα Σκόπια αιτούνται ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς. Κατά σύμπτωση, πάντως, αθλητές από τη γειτονική χώρα είχαν συμμετάσχει τελευταία φορά σε Μεσογειακούς Αγώνες το 1991 στην Αθήνα και θα συμμετάσχουν - από τότε - το 2013 στο Βόλο και στη Λάρισα», είπε ο κ. Καπράλος, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διοργάνωση της Πεσκάρα.
«Εδώ στην Πεσκάρα δεν γίνεται αντιληπτή τόσο πολύ η βιβλική καταστροφή της Άκουιλα. Εκεί, πάντως, όπου φιλοξενείται ένας όμιλος του τουρνουά του ποδοσφαίρου των Μεσογειακών Αγώνων είναι διαφορετικές οι εντυπώσεις. Στην Πεσκάρα είναι ήρεμα τα πράγματα, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι η οργάνωση είναι εξαιρετική. Πιστεύω ότι οι Ιταλοί έκαναν αρκετά από τα λάθη, τα οποία συνηθίζουμε κι εμείς οι Έλληνες να κάνουμε. Δεν ασχολήθηκαν αρκετά με τους Αγώνες τα πρώτα χρόνια της προετοιμασίας. Οι τοπικοί παράγοντες στην Πεσκάρα δεν είχαν τις εμπειρίες και δεν εκτίμησαν σωστά τα μεγέθη των υποχρεώσεών τους. Τελικά ήρθε κι έδρασε... πυροσβεστικά η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή, βοηθώντας για να γίνουν οι Αγώνες».
 Για τη διοργάνωση του 2013 στο Βόλο και τη Λάρισα, ο κ. Καπράλος είπε: «Αναφέρθηκε καθυστέρηση και στη δική μας προετοιμασία για τους Μεσογειακούς του Βόλου και της Λάρισας. Δόθηκαν όμως, πειστικές εξηγήσεις, αλλά οι αναφορές σε δικές μας καθυστερήσεις ωχριούν μπροστά στις αποδεδειγμένες καθυστερήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής της Πεσκάρα. Μέχρι πριν από 2 χρόνια δεν είχε γίνει απολύτως τίποτε! Πριν έναν χρόνο επενέβη η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή και φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις η επέμβασή της απέδωσε. Υπάρχουν, πάντως, πολλές διαμαρτυρίες. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μαθήματα για εμάς και να αποφύγουμε τα ίδια παθήματα. Δεν μπορώ να είμαι σήμερα απόλυτα σίγουρος ότι το 2013 στο Βόλο και στη Λάρισα η Ελλάδα θα πετύχει την απόλυτη ανατροπή της σημασίας και της αξίας των Μεσογειακών Αγώνων. Είμαι βέβαια απόλυτα σίγουρος ότι το θέαμα και η οργάνωση που θα παρουσιάσουμε οι Έλληνες στη Θεσσαλία το 2013, θα εκτινάξουν στα ύψη και την αξία και τη σημασία των Αγώνων. Η σιγουριά μας έγινε και αποδεκτή και κατανοητή από τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων μετά την παρουσίαση της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Βόλου και της Λάρισας. Για την επιτυχία απαιτείται ορθή και έγκαιρη προβολή, στήριξη από τις διοργανώτριες πόλεις και από τις Ολυμπιακές Επιτροπές, οι οποίες επιβάλλεται να επιλέγουν από τους καλύτερους την αποστολή τους. Η αντίληψη και η κατανόηση αυτών των απαιτήσεων από τη ΔΕΜΑ είναι η αφετηρία για τη δρομολόγηση νέων πολιτικών με στόχο την αναβάθμιση των Αγώνων. Η επιτυχία των Αγώνων, με δυο λόγια, δεν εξαρτάται μόνον από την Οργανωτική Επιτροπή. Απαιτείται συμπαράσταση από την Πολιτεία, στήριξη από τις διοργανώτριες πόλεις και κυρίως, αλλαγή νοοτροπίας στην αντιμετώπιση των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών για τους Αγώνες».
 Ο πρόεδρος της ΕΟΕ αναφέρθηκε και στις ελληνικές αγωνιστικές προσδοκίες στην Πεσκάρα: «Ο ελληνικός αθλητισμός χρειάζεται επιτυχίες και διακρίσεις και στους Μεσογειακούς Αγώνες. Πολλές Ομοσπονδίες μας εκφράζουν την άποψη ότι πρόκειται περί αγώνων προετοιμασίας και δοκιμασίας αναπτυσσόμενων αθλητών. Και αυτοί μπορούν να κερδίσουν μετάλλια κι εμπειρίες κι εθνικές διακρίσεις. Εξάλλου εδώ κρινόμαστε όλοι. Έχουμε καταβάλλει μία μεγάλη προσπάθεια για να έχουμε ευρύτερη συμμετοχή στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα με ανάλογες οικονομικές θυσίες. Προσδοκούμε, λοιπόν, και οι Ομοσπονδίες μας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Δεν θέλουμε αθλητές "τουρίστες" με άλλα λόγια. Θέλουμε οι Ομοσπονδίες μας να αγωνιστούν με αθλητές αξίας για να έχουμε επιτυχίες τις οποίες έχει τόσο ανάγκη η αθλητική κοινωνία της πατρίδας μας».
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
 Η Ελλάδα κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα. Και αυτό γιατί ο Γιεβγκένι Πέντορετς ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου των 66 κιλών της ελληνορωμαϊκής, αφού νίκησε στον τελικό της κατηγορίας τον Σέρβο Αλεξάνταρ Μαξίμοβιτς με 3-1.
 Ο Γιάννης Σπυριδάκης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 74 κιλών της ελληνορωμαϊκής .Ο Έλληνας παλαιστής νίκησε στον τελικό των ρεπεσάζ τον Ιταλό Σαβέριο Σκαραμούτζι με 3-1 και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ
ΓΚΟΥΝΤΡΟΥΜΠΗ ΚΑΙ ΤΑΧΑ
Στον τελικό του σύνθετου ατομικού της ρυθμικής γυμναστικής των Μεσογειακών Αγώνων της Πεσκάρα, προκρίθηκε η Μιχαέλα Μεταλλίδου. Η Ελληνίδα αθλήτρια συγκέντρωσε 96.500 βαθμούς (24.175, 24.225, 24.050, 24.050), ήταν 5η και θα δώσει το «παρών» στον αυριανό τελικό. Αντίθετα δεν τα κατάφεραν οι Λαρισαίες Ευαγγελία Γκουντρούμπη και Ιωάννα Τάχα, καθώς έμειναν στην 13η και 15η θέση αντίστοιχα. Η Γκουντρούμπη συγκέντρωσε 90.800 βαθμούς (23.575, 22.600, 22.600, 22.025), ενώ η Τάχα 86.200 (21.975, 22.950, 21.425, 19.850).
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass