ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΑΣΗ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Διάσταση απόψεων για τους Μεσογειακούς

* ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΙ Η ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ * ΤΙ ΕΙΠΑΝ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ * ΚΩΝ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ: «ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΒΟΛΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ 2013 Η ΕΤΑΙΡΙΑ»

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2009 3:23 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:06
Διάσταση απόψεων σχετικά με την έγκαιρη υλοποίηση του προγραμματισμού των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, παρατηρήθηκε κατά την ακρόαση των εμπλεκομένων φορέων από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο δήμαρχος Βόλου, της πόλης όπου και θα φιλοξενηθεί το μεγαλύτερο μέρος των Αγώνων, Αλέκος Βούλγαρης εξέφρασε τις ανησυχίες του, διαπιστώνοντας μεγάλες καθυστερήσεις υλοποίησης των χρονοδιαγραμμάτων - ενώ η εκτελεστική διευθύντρια της Οργανωτικής Επιτροπής Φάνη Γκουντρουμπά, διαβεβαίωσε πως «δεν έχουμε αργήσει και είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα». Καθυστερήσεις αναγνώρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για την Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων, ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, εξέφρασε την ανησυχία του γιατί «μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακόμα το νόμο, ο οποίος ξεκίνησε τώρα και συζητείται στην Επιτροπή σας. Δεν έχει ανατεθεί καμία μελέτη και δεν ξεκίνησε κανένα έργο, έχει ξεπεραστεί το χρονοδιάγραμμα μελετών και έργων της ΓΓΑ, δεν υπάρχουν ακόμη εξασφαλισμένες και χρονικά κατανεμημένες στο δημόσιο προϋπολογισμό, οι χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για την αθλητική υποδομή και τα έργα στο Βόλο και τη Λάρισα, δεν υπάρχει ακόμα συντονισμός σε επίπεδο κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Οργανωτικής και Εκτελεστικής Επιτροπής που συστάθηκε με απόφαση του Μ. Λιάπη».
«Από τη μέρα που η χώρα μας ανέλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέχρι την πραγματοποίησή τους, μεσολάβησαν 84 μήνες - και στους έξι μήνες είχαμε το νόμο. Από την ημερομηνία που υπογράψαμε και αναλάβαμε τους Μεσογειακούς μέχρι τη διενέργειά τους έχουμε 68 μήνες και στους 21 μήνες δεν έχουμε ακόμη το νόμο, όπως προβλέπει η σύμβαση», τόνισε ο κος Βούλγαρης.
Σημειώνεται, πάντως, πως τόσο ο κ. Βούλγαρης, όσο και ο δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης, εκτίμησαν πως υπάρχουν περιθώρια έγκαιρης υλοποίησης του προγραμματισμού. Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης συμφώνησε σε όλες τις προτεινόμενες αλλαγές ενώ έδειξε και το μέρος που θα γίνει το Μεσογειακό Χωριό στη Λάρισα και είναι το στρατόπεδο του «Μπουγά». Επίσης πρότεινε και το δέχθηκε η επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων να γίνει μόνιμο γραφείο Μεσογειακών Αγώνων στη Λάρισα και αν συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου.
«Ο φάκελός σας λέει πως το 2009 και το 2010 είναι οι χρονιές που γίνονται οι μελέτες και πως η υλοποίηση των έργων θα γίνει το 2011 και το 2012. Κι έρχεστε να πείτε ότι ανησυχείτε, αλλά είστε αισιόδοξος;» αντέδρασε ο Γ. Ιωαννίδης. «Έχετε ευθύνη και οι δυο δήμαρχοι, γιατί δώσατε μία τοποθεσία στην οποία δεν μπορούσε να γίνει το Μεσογειακό Χωριό - και αυτό είναι ο πρώτος λόγος καθυστέρησης των μεγαλύτερων έργων».
«Οι εκτάσεις αυτές ήταν επιλογή της προηγούμενης δημοτικής αρχής» ανταπάντησε ο δήμαρχος Βόλου. «Ο νέος υπουργός Πολιτισμού, ο κ. Σαμαράς, δεν έχει επισκεφθεί την πόλη του Βόλου. Ο προηγούμενος υπουργός, ο κ. Λιάπης, είχε έρθει στο Βόλο και είχε κάνει την εναρκτήρια συνεδρίαση της προσωρινής Οργανωτικής Επιτροπής για ορισμένα έργα. Σήμερα, ορισμένες από τις δεσμεύσεις αυτές, δεν έχουν καν αρχίσει να υλοποιούνται», ανέφερε ο κ. Βούλγαρης.
«Ο υπουργός ανέλαβε εδώ και 5 μήνες και έχει ένα βάρος - το Μουσείο της Ακρόπολης - με το οποίο ασχολείται αποκλειστικά», ανταπάντησε ο Γιάννης Ιωαννίδης. «Έχει πει με το καλό να τελειώσουν όλα αυτά και να πάμε και στο Βόλο και στη Λάρισα. Δίνουμε εξετάσεις σαν Έλληνες. Το Μουσείο δεν είναι κανενός, είναι ελληνικό».
Από πλευράς της, η εκτελεστική διευθύντρια της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων Φανή Γκουντρουμπά, διαβεβαίωσε πως η συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων, είναι στενή και διαρκής.
«Δεν έχουμε αργήσει. Είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Η ανησυχία μου αφορά στα τέσσερα πρώτα έργα, τα οποία έχει εντοπίσει ο υπουργός, οι μελέτες των οποίων πρέπει να ξεκινήσουν μέσα στο 2009. Καλό θα ήταν να μην υπάρξουν εμπλοκές με την αρχαιολογία, ή τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες μπορεί να μας καθυστερήσουν» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Γκουντρουμπά.
Στη χθεσινή ημέρα που περιελάμβανε την ακρόαση των φορέων, ξεκίνησε η κατ΄ άρθρον συζήτηση που θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Μέσα σε κλίμα συναίνεσης και με το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισαν, ενώ ο ΛΑΟΣ απουσίασε αλλά δήλωσε την αντίθεσή του) έγινα και χθες αρκετές αλλαγές στο νομοσχέδιο. Στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης θα συζητηθεί και το άρθρο 34 που περιλαμβάνει την κατάργηση του ιδιώνυμου.
Να ενημερώνεται συχνά η βουλή, αν είναι δυνατόν κάθε τρεις με τέσσερις μήνες ή και να διεξαχθεί και ειδική συνεδρίαση ζήτησε ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ και εισηγητής του νομοσχεδίου Κωνσταντίνος Αγοραστός, ενώ ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ και πρώην γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Κώστας Καρτάλης ανέφερε πως «είναι γκρίζες ζώνες οι εκτάσεις που πρόκειται να απαλλοτριωθούν όσο δεν γνωρίζουμε ποιες είναι ακριβώς». Αυτό ειπώθηκε, διότι ακόμη και τώρα ουδείς γνωρίζει ποιες ακριβώς εκτάσεις θα απαλλοτριωθούν για ορισμένα έργα.
Από τους φορείς που είχαν κληθεί δεν παρέστη ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων Μίνως Κυριακού (στις 24 Ιουνίου γίνονται οι εκλογές για τον νέο Γ.Γ. της ΔΕΜΑ με υποψήφιο και φαβορί τον Ισίδωρο Κούβελο), ούτε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος που όμως, απουσιάζει στις ΗΠΑ και τον οποίο εκπροσώπησε ο Α’ αντιπρόεδρος Παύλος Κανελλάκης, ο οποίος είπε ότι η ΕΟΕ είναι σύμφωνη με το νομοσχέδιο.
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: «ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»
«Οι Μεσογειακοί Αγώνες, για την Περιφέρεια, και μάλιστα για τη Λάρισα και τον Βόλο, είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό αθλητικό γεγονός. Για πρώτη φορά στη χώρα μας τέτοια μεγάλα αθλητικά γεγονότα γίνονται στην Περιφέρεια. Το αποτέλεσμα επετεύχθη μετά από μια μεγάλη συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων και της αθλητικής ηγεσίας, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την τέλεση των Μεσογειακών Αγώνων. Πέρα από τις πολλές εξαιρετικές υποδομές, που πρόκειται να γίνουν σε αυτές τις περιοχές, από τη διοργάνωση αυτή θα υπάρξει και σημαντική ανάπτυξη τεχνογνωσίας στον τομέα διοργάνωσης σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων». Αυτά τόνισε στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων επί του σχετικού νομοσχεδίου «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων – Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις» ο εισηγητής, και βουλευτής Λάρισας, κ. Κώστας Αγοραστός.
Ο Λαρισαίος βουλευτής υπογράμμισε επίσης «Στη διοργάνωση αυτή, που πρόκειται να διεξαχθεί μάλλον τον Ιούνιο του 2013 και θα διαρκέσει 16 μέρες, υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν 3.300 αθλητές, 1.500 περίπου δημοσιογράφοι, 900 μέλη της μεσογειακής οικογένειας, 10.000 εθελοντές και, περίπου, 500.000 θεατές. Στους Μεσογειακούς Αγώνες περιλαμβάνονται 29 αγωνίσματα και συμμετέχουν 23 χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Οι απαιτήσεις της διοργάνωσης των αγώνων τους είναι εξαιρετικά υψηλές, εφάμιλλες των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πολιτεία πέρα από τη διεκδίκηση και την επιτυχία μετά τη διεκδίκηση, προχώρησε βάσει του χρονοδιαγράμματος και ενήργησε αμέσως, ώστε το έργο της διοργάνωσης να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν».
Ο κ. Αγοραστός ανέφερε επίσης: «Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και θέλουμε τη συμμετοχή και τις απόψεις όλων για να κάνουμε ένα νομοσχέδιο και μία οργανωτική επιτροπή, στην οποία να κυριαρχούν η διαφάνεια, η ταχύτητα, η αποτελεσματικότητα και η δημοσιοποίηση των πραγμάτων. Η έδρα θα είναι στο Βόλο, όπως ορίζεται ο Δήμος Βόλου και με απόφαση του Δ.Σ. μπορεί να ιδρύονται υποκαταστήματα. Σ αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι το πρώτο υποκατάστημα πρέπει να ιδρυθεί στη Λάρισα».
«Δημιουργούμε ένα ευέλικτο σχήμα. Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι θα αναλάβουν, θα επιτελέσουν στο ακέραιο το καθήκον τους. Δεν θα έχουμε καθυστερήσεις που είχαμε στο παρελθόν. Πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, γι' αυτό στηριζόμαστε σε ανθρώπους, οι οποίοι είναι έμπειροι. Εξορθολογίζουμε την ανώνυμη εταιρία «Βόλος 2013», σε αυτό το σχέδιο νόμου, για να για να μπορέσουμε να είναι πιο δίκαιο, πιο διαφανές και πιο ολοκληρωμένο. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα που οι αγώνες αυτοί θα γίνουν στη Θεσσαλία. Είναι ένα πολιτιστικό εφαλτήριο, τουριστικό και επικοινωνίας. Είναι υπόθεση δική μας και όλων των Θεσσαλών να εκμεταλλευτούμε αυτό, διότι είναι ευκαιρία περαιτέρω ανάδειξης της περιοχής. Έχουμε στραμμένα το βλέμμα μας κα στη μετά μεσογειακή χρήση των εγκαταστάσεων. Πρόκειται για ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας κι έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο Λαρισαίος βουλευτής.
«ΒΟΛΟΣ - ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΟΛΟΣ»
Ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Κ.Δ. Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Διαμάντος με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Γιώργο Σουφλιά, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο οργανωτικής επιτροπής κ.κ. Ερωτόκριτο Νεόφυτου και Φανή Γκουντρουμπά κάνει παρατηρήσεις σχετικά με το σχέδιο νόμου των Μεσογειακών Αγώνων 2013 και ζητάει να τοποθετηθεί και το όνομα της Λάρισας στον τίτλο της εταιρίας που θα αναλάβει τη διαχείριση των Μεσογειακών Αγώνων 2013. Στην επιστολή αναφέρει τα εξής: «Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ - Τμήματος Κεντρικής και Δυτ. Θεσσαλίας που έλαβε γνώση των ρυθμίσεων του παραπάνω σχεδίου νόμου, με ομόφωνη απόφασή της, θέτει υπόψη σας τα εξής:
1. Σύμφωνα με την απόφαση της ΔΕΜΑ η ανάθεση των 17ων Μεσογειακών Αγώνων του 2013 είναι να πραγματοποιηθούν, για πρώτη φορά, σε δύο συνδιοργανώτριες πόλεις, τον Βόλο (που είχε την τυπική προϋπόθεση ως παραθαλάσσια πόλη της αίτησης) και τη Λάρισα.
Σας θέτουμε δε υπόψη, τα όσα αναφέρονται στην, από 15 Φεβρουαρίου συνταχθείσα λεπτομερή έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης η οποία συστήθηκε και σε σύνθεση με εντολή τού προέδρου της Δ.Ε.Μ.Α., κ. Αντάντι, που όρισε πρόεδρο τον Λίνο Σάκο και μέλη τους Ζεκρί, Σεραντούρ, Ετσεβερία και Ματέ (γραμματέας η τελευταία), και συντάχθηκε στα πλαίσια της επίσκεψής της το διάστημα 12-14 Φεβρουαρίου 2009 στο Βόλο και τη Λάρισα.
Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων παρατηρήσεων «...την ανάγκη να στείλει στη Δ.Ε.Μ.Α. επιστολή προσάρτησης σύμβασης και την από κοινού γενική ευθύνη από τις πόλεις...».
Και στα διακριτικά των αγώνων (σήμα) αναφέρονται και οι δύο συνδιοργανώτριες πόλεις.
Κατά συνέπεια, θεωρούμε πως πρέπει, στο άρθρο 1 να συμπληρωθεί η επωνυμία της Α.Ε. και όπου αλλού στο παρόν Ν/Σ γίνεται αναφορά και να είναι:
«Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων - Βόλος - Λάρισα 2013 Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «Βόλος-Λάρισα 2013»
2. Στο άρθρο 2, θα μπορούσε να αναφέρονται:
* Η ασφάλεια των αγώνων
* Η διοργάνωση δράσεων - ενεργειών στους τομείς Περιβάλλοντος και Τουρισμού κατά τους οριζόμενους ως στόχους στο πλαίσιο αναβάθμισης της Διοργάνωσης και μεγιστοποίησης των ωφελειών, και με τα οριζόμενα στον υποβληθέντα φάκελο διεκδίκησης των Μ.Α.
3. Στο άρθρο 3, θα πρέπει ρητά να αναφερθεί το «υποκατάστημα στη συνδιοργανώτρια πόλη Λάρισα...».
4. Στο άρθρο 23, θα πρέπει να αναφερθεί «η δυνατότητα στο Δ.Σ. της Α.Ε. να ορίζει ειδικούς Περιβαλλοντικούς όρους για την μελέτη και τον τρόπο εκτέλεσης των έργων που αναλαμβάνει και αναθέτει».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass