ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Η ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Διπλή γιορτή στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

* ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2009 22:58 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 12:37
Διπλή γιορτή ήταν χθες για τη Λάρισα, καθώς ανήμερα της δίχρονης επετείου από την ανάθεση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα στο ταξίδι που κάνει για το Βανκούβερ του Καναδά, όπου θα γίνουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες από 12 έως 26 Φεβρουαρίου του 2010.
Η υποδοχή από του κατοίκους της Λάρισας ήταν θερμή όπως και υψηλών προδιαγραφών το τελετουργικό. Πάνω από χίλιοι Λαρισαίοι ήταν γύρω από το χώρο του Αρχαίου Θεάτρου για να δουν την τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και το πιο σημαντικό ήτα ότι παραβρέθηκαν πολλά νέα παιδιά που μυήθηκαν στο πνεύμα του αθλητισμού και του ολυμπισμού.
Την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας έκανε ο λαμπαδηδρόμος, πρώην αθλητής της ποδηλασίας, Θόδωρος Γαντζούδης και στη συνέχεια έγινε ανάκρουση με απόλυτη σειρά του Ολυμπιακού Ύμνου, του Εθνικού Ύμνου Καναδά και του Εθνικού Ύμνου Ελλάδος από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Μηνά.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Κώστα Τζανακούλης, που αναφέρθηκε στην αθλητική διπλή επέτειο της Λάρισας και τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Από τη χώρα του ήλιου και του ανθρώπου, την Ελλάδα, τη χώρα του μέτρου και του πολιτισμού, του αθλητισμού, ξεκινά το μακρινό ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα για να καταλήξει στο μακρινό Καναδά, στο Βανκούβερ, όπου θα φιλοξενηθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2010.
Την Ολυμπιακή Φλόγα την υποδεχόμαστε στο Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, μια πόλη που διαθέτει δύο Αρχαία Θέατρα και αυτό μαρτυρεί το επίπεδο του πολιτισμού της.
Υποδεχόμαστε την Ολυμπιακή Φλόγα στη Λάρισα, μια πόλη που έχει το χώρο και τον τρόπο, δύο συντελεστές που βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους, χωρίς να πιέζει ο ένας τον άλλο.
Ο χώρος που με το δικαίωμα και το επιχείρημα της φυσικής σταθερότητας, ο τρόπος με την προβολή της ιστορικής του εξέλιξης, που χωρίς αυτήν οι πόλεις μαραζώνουν.
Στη μακραίωνη ιστορία της, η Λάρισα γέννησε Ολυμπιονίκες του χθες και του σήμερα, φιλοξένησε τον πατέρα της Ιατρικής, τον Ιπποκράτη, το σοφιστή Γοργία, τον Άγιο Αχίλλιο, τον Άγιο Βησσαρίωνα, τον Αστεριάδη, τον Καραγάτση, τον Τλούπα.
Υποδεχόμαστε την Ολυμπιακή Φλόγα σε μια εποχή που οι όροι χώρος και τρόπος ισορροπούν, γιατί σήμερα η Λάρισα βρίσκεται «στις πιο μεγάλες της στιγμές».
Είναι οι στιγμές των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, που πολλοί πιστεύουν πως ήταν ουτοπία και όμως είναι γεγονός, ένα γεγονός που θα αλλάξει σε πολλά το τοπίο της πόλης μας. Σήμερα είναι μια μέρα ξεχωριστή για την πόλη μας. Σαν σήμερα πριν δύο χρόνια στην Πεσκάρα της Ιταλίας, η πόλη μας και ο Βόλος ήταν οι μεγάλοι νικητές για τη διοργάνωση των XVII Μεσογειακών Αγώνων.
Τύχη αγαθή το έφερε σήμερα να υποδεχόμαστε την ιερή φλόγα στην ιστορική μας πόλη. Αυτά είναι γεγονότα που καταγράφονται στην ιστορία, αλλά είναι και γεγονότα που αλλάζουν πολλές φορές τον ρου της ιστορίας».
Κατόπιν το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Vancouver 2010 κ. Κατσιγιάννη Κωνσταντίνου που μίλησε για την εντυπωσιακή εκδήλωση του Δήμου Λαρισαίων, αλλά και πως ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς. Για τη λαμπαδηδρομία είπε ότι θα περάσει από τρεις ωκεανούς και θα διανύσει 45.000 χιλιόμετρα και θα μετέχουν 12.000 λαμπαδηδρόμοι.
Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας κ. Σπύρος Ζανιάς που εντυπωσίασε με την ομιλία του και την αναφορά του στη Λάρισα και τις ομάδες της, την ΑΕΛ, τον ΓΣΛ, αλλά και μεγάλους αθλητές του παρελθόντος, όπως ο Σταυρόπουλος, ο Ζώης, ο Μήτσικας, ο Στράτος, ο Κουραμάς και πρόσφατα η Χαλκιά, ο Ντικούδης και ο Σπανούλης.
Το τελετουργικό έκλεισε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πολιτιστικό πρόγραμμα περιελάμβανε την παρουσίαση δύο κλασικών χορογραφιών από την Ανωτέρα Δημοτική Σχολή Μπαλέτου:
α) DANCEMANU από τη δεύτερη πράξη του Μπαλέτου Μπαγιαντέρα σε χορογραφία του Μάριους Πετιπά και μουσική του Λούντβιχ Μίνκους
Χόρεψαν: Μαραντίνα Στεργιούλη, Ελένη Μάρκου, Δήμητρα Πλασταρά.
Το μπαλέτο Μπαγιαντέρα αφηγήθηκε μια εξωτική ιστορία αιώνιας αγάπης ανάμεσα στην μπαγιαντέρα – χορεύτρια βραχμανικού ναού – και στον ευγενή πολεμιστή Σολόρ. Ένα υπέροχο μπαλέτο μυστηρίου, θεϊκών παρεμβάσεων, εκδίκησης και δικαιοσύνης που διαδραματίζεται στην Ινδία των Βασιλιάδων και των Μαχαραγιάδων.
β) ESTEPOEMA σε χορογραφία της Βίκυς Κάλλα, απόφοιτης του Τμήματος Χορευτών της Ανώτερης Σχολής Χορού, που την ερμήνευσε η ίδια. Η χορογραφική σύλληψη χαρακτηρίστηκε από ευθραστότητα, αισθαντικότητα και ευγένεια. Το ύφος ήταν κομψό και ταυτόχρονα δυναμικό και συνδυάστηκε με συνέπεια την υποβλητική μουσική του Γκουστάβα Σανταολάλα.
Τέλος η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ερμήνευσε πέντε λαϊκά τραγούδια από το έργο «Άξιον Εστί» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Την ορχήστρα διηύθυνε ο μαέστρος Δημήτρης Καρβούνης
ΟΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ
Οι λαμπαδηδρόμοι (σε παρένθεση οι συνοδοί) που μετείχαν ήταν οι:
Οικονόμου Τριαντάφυλλος (Κωνσταντοπούλου Ελένη, Γατούδη Ελένη, Λιάπης Χρήστος), Κωνσταντίνος Βαζούρας (Μαραμής Αθανάσιος, Τσιάρας Σπυρίδων, Πέρπερας Σπυρίδων), Ξηρομερίτης Μάριος (Μπελτέ Σμαράγδα, Κουτζανούλης Παντελής, Τριανταφύλλου Βασιλική), Παγγεας Χρήστος (Χαλκίδης Λάμπρος, Γρουσόπουλος Χρήστος, Πενεκέλης Ιωάννης), Γαντζούδης Θεόδωρος (Φρανσές Δαυίδ, Παπαχαραλάμπους Ηλίας, Θέμελης Μιχαήλ), Τσιουμάνη Παρασκευή (Ζεϊμπέκης Χρήστος, Βασβατέκης Ιωάννης, Σαμόλαδος Γεώργιος), Αντάρας Αθανάσιος (Πνακα Αγγελική, Γιώτας Αλέξανδρος, Πιτσαρή Ευαγγελία), Κωστής Κωνσταντίνος και Κατσάνη Φιλίτσα (Γούλας Αποστόλης, Γούλας Νικόλαος), Καραπιπέρης Κωνσταντίνος (Χατζηκωνσταντίνου Κωνσταντίνος, Μπουχλαριώτου Χαρίκλεια),Καραμπούζης Χρήστος (Νικολόπουλος Δημήτρης, Ξανθοπούλου Μαρία), Koυραμάς Δημήτρης (Γκισάκης Ιωάννης).
ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ
Στην εκδήλωση που παρουσίασε η Γλύκα Τζουβάρα παραβρέθηκαν ο βουλευτής κ. Αστέριος Ροντούλης, ο γενικός διευθυντής περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Μέγας, οι αντινομάρχες Νίκος Κουτσογιάννης, Ρένα Καραλαριώτου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Χρήστος Κέλλας, Βάϊος Κυριτσάκας, Χρήστος Τερζούδης Κώστας Σαμουρέλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μάρκος Μπανιός, Χρήστος Μίχος, Κλεάνθης Λέτσιος, Πόπη Κουρσούμη τα μέλη της Ελληνικής επιτροπής λαμπαδηδρομίας Βασίλης Καρράς και Βασίλης Κατσιώρας ,ο προϊστάμενος του γραφείου Φυσικής Αγωγής κ. Βασίλης Κούργιας, η έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, η δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μαρία Ίφου, ο οικονομικός διευθυντής της «Ε» Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους και άλλοι
ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΡΟΟΠΤΟ
Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συνέβη και ένα ατυχές γεγονός καθώς μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου έπαθε καρδιακή αρρυθμία και λιποθύμησε αλλά του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τους παραβρεσκόμενους γιατρούς Μπανιό, Κέλλα, Κοουρσούμη και στη συνέχεια ήρθαν άνθρωποι του ΕΚΑΒ όπου τον παρέλαβαν και πήγε στο Νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass