ΧΑΡΗ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΓΚΕΚΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΛΕΤΟΝΙΑ ΜΕ 5-2

Με Λαρισαίο οδηγό η Εθνική....

* ΕΛΠΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2009 3:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:36
Έναν αγώνα πριν από τη συμμετοχή της στους αγώνες μπαράζ για την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 βρίσκεται πλέον η εθνική ομάδα. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με ηγέτη τον Λαρισαίο πρώην παίκτη της ΑΕΛ Φάνη Γκέκα που πέτυχε τέσσερα τέρματα συνέτριψε στο ΟΑΚΑ με 5-2 τη Λετονία (4΄, 47΄ πεν., 57΄, 90΄+ τα λεπτά που πέτυχε τα τέρματα ο Γκέκας και στο 73΄ο Σαμαράς ενώ για τους φιλοξενούμενους τα γκολ πέτυχε ο Βερπακόφσκις (12΄, 40΄), την εκτόπισε από τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης και την ερχόμενη Τετάρτη περιμένει το Λουξεμβούργο για να επικυρώσει και τυπικά την είσοδό της στη φάση των μπαράζ, όπου να υπενθυμιστεί θα μπει στην κληρωτίδα ως μία εκ των ομάδων του γκρουπ των ισχυρών. "Παίζει" βέβαια, και το σενάριο της απευθείας πρόκρισης στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει την τελευταία αγωνιστική (Τετάρτη) να χάσει στην έδρα της η Ελβετία από το Ισραήλ και να κερδίσει η Ελλάδα το Λουξεμβούργο.
 Ο αγώνας ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την εθνική, καθώς μόλις στο 4ο λεπτό οι διεθνείς άνοιξαν το σκορ: Σεϊταρίδης και Καραγκούνης άλλαξαν την μπάλα στη δεξιά πλευρά, ο μέσος του Παναθηναϊκού σέντραρε με δύναμη και ο Γκέκας, σωστά πλασαρισμένος όπως πάντα, με κεφαλιά έστειλε την μπάλα πρώτα στο δεξί κάθετο δοκάρι και εν συνεχεία στα δίχτυα του Βάνινς. Η... χαρά όμως από το γρήγορο γκολ δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ, αφού στο 12ο λεπτό ο Μάρις Βερπακόφσκις εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια της ελληνικής άμυνας, που απέτυχε να απομακρύνει την μπάλα σε μια φάση διαρκείας και με θεαματικό γυριστό σουτ ισοφάρισε. Στο 23΄, μάλιστα, ο επιθετικός του Εργοτέλη κινήθηκε και πάλι επικίνδυνα στη μικρή περιοχή του Τζόρβα αλλά το εν κινήσει σουτ που επιχείρησε πέρασε ελάχιστα άουτ. Το 4-3-3 του Ρεχάγκελ δεν λειτουργούσε, καθώς ο Σαλπιγγίδης έμενε μακριά από τον καλό εαυτό του, ενώ η μεσαία γραμμή δεν μπορούσε να παράξει παιχνίδι και να βγάλει την μπάλα σωστά για τους ιδιαίτερα ορεξάτους Γκέκα και Σαμαρά. Στο 27΄ και σε κόρνερ του Καραγκούνη, ο Γκέκας πήρε την κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα άουτ. Ενα λεπτό αργότερα ο Λάιζανς είχε μια φιλόδοξη σκέψη, καθώς προσπάθησε να "κρεμάσει" τον Τζόρβα από περίπου 50 μέτρα αλλά έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στο 39΄ ο Σαμαράς είδε το συρτό σουτ που επιχείρησε να περνά ελάχιστα δίπλα από το αντίπαλο δεξί δοκάρι, για να τιμωρήσει την ελληνική άμυνα για δεύτερη φορά ο "δαιμόνιος" Βερπακόφσκις στο 40΄, πλασάροντας εύστοχα από κοντά σε μια γρήγορη αντεπίθεση των Λετονών. Οι περίπου 30.000 φίλαθλοι που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ είχαν "παγώσει", τόσο από το σκορ όσο και από την ανικανότητα της εθνικής να διαχειριστεί την τύχη ενός αγώνα, στον οποίο η ήττα δεν θα έπρεπε να υφίσταται ούτε καν ως σκέψη.
 Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα στην ανάπτυξη αλλά και την επιθετική λειτουργία της Ελλάδας, ο Οτο Ρεχάγκελ έστειλε στον αγωνιστικό χώρο τους Αμανατίδη και Πατσατζόγλου (αντί των Σαλπιγγίδη και Τζιόλη) με το ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου. Η "γαλανόλευκη" ομάδα ευτύχησε να ισοφαρίσει πολύ γρήγορα στο σκορ, με το δεύτερο γκολ του Φάνη Γκέκα που επιτεύχθηκε με πέναλτι που κέρδισε ο Γιώργος Σαμαράς, όταν ανατράπηκε...εκτός φάσης! Τα... "όργια" του Γκέκα, όμως, δεν είχαν τελειώσει, αφού στο 57ο λεπτό ο στράικερ της Μπάγερ Λεβερκούζεν δεν λάθεψε στην κεφαλιά μετά τη σέντρα του Τοροσίδη, κάνοντας το 3-2 και σηματοδοτώντας μια εντυπωσιακή ανατροπή μέσα σε ένα δεκάλεπτο. Στο 65΄ ο "σεληνιασμένος" Ελληνας φορ έφτασε κοντά στο 4ο γκολ του αλλά ο Βάνινς απέκρουσε σωτήρια το πλασέ του. Το ίδιο συνέβη και στο 72΄, όταν ο Λετονός γκολκίπερ "απογειώθηκε" για να πετάξει σε κόρνερ το σουτ του Γκέκα, αλλά στο κόρνερ που ακολούθησε δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός: ο Καραγκούνης σέντραρε, ο Σαμαράς προσπάθησε να σκοράρει με το τακούνι για να αποκρούσει ο Βάνινς, αλλά στο ριμπάουντ ο άσος της Σέλτικ με ωραίο γυριστό σουτ πέτυχε ένα πολύ ωραίο γκολ (73΄). Το δεύτερο ημίχρονο ήταν πολύ ποιοτικό αλλά και αποδοτικό για την εθνική, αφού οι αλλαγές του Ρεχάγκελ διόρθωσαν τα κακώς κείμενα του πρώτου μισού. Ο Πατσατζόγλου "έδεσε" το κέντρο στη θέση του αμυντικού χαφ κάνοντας ταυτόχρονα και παιχνίδι από πίσω, ενώ η φρεσκάδα και η δύναμη του Αμανατίδη ήταν ιδιαίτερα έντονη στη δεξιά πλευρά της λετονικής άμυνας. Στις καθυστερήσεις, ο Φάνης Γκέκας έβαλε το "κερασάκι στην τούρτα" μιας ονειρώδους ατομικής εμφάνισης σκοράροντας το τέταρτο προσωπικό τέρμα του και πέμπτο για την ελληνική ομάδα, που είχε συνολικά ένα εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο.
 Διαιτητής: Τομ Χένινγκ Οβρεμπο (Νορβηγία)
 Κίτρινες: Σαμαράς
 Οι συνθέσεις:
 ΕΛΛΑΔΑ (Οτο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Μόρας, Παπασταθόπουλος, Καραγκούνης (89΄ Πλιάτσικας), Κατσουράνης, Τζιόλης (46΄ Πατσατζόγλου), Γκέκας, Σαλπιγγίδης (46΄ Αμανατίδης), Σαμαράς.
 ΛΕΤΟΝΙΑ (Αλεξάντρς Στάρκοβς): Βάνινς, Κλάβα, Γκορκς, Κολεσνιτσένκο, Λάιζανς, Ιβάνοφς, Κατσάνοφς, Κάουνα, Βερπακόφσκις (84΄ Περεπλότκινς), Ρούμπινς (78΄ Σολονίκινς), Κάρλσονς (71΄ Γκρέμπις).
 
ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΓΚΕΚΑ
 Από όγδοος, πέμπτος σκόρερ
Ο Φάνης Γκέκας έβγαλε το "όπλο" του και αποφάσισε να πάρει από το χέρι τη "γαλανόλευκη" οδηγώντας την από το θρίλερ με το 1-2 στον θρίαμβο του 5-2, όντας μάλιστα ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος που πετυχαίνει τέσσερα γκολ.
Ο διεθνής φορ παρότι δεν έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής στην Μπάγερ Λεβερκούζεν απέδειξε για μία ακόμη φορά την ικανότητά του στο σκοράρισμα και αποτέλεσε τον μεγάλο πρωταγωνιστή στο ΟΑΚΑ, φέρνοντας πλέον την Εθνική ομάδα αγκαλιά με τη δεύτερη θέση και τα μπαράζ στον δρόμο για την τελική φάση του Μουντιάλ.
Μάλιστα ο Γκέκας αν και μπήκε στο γήπεδο ως όγδοος σκόρερ στην ιστορία της "γαλανόλευκης", βγήκε ως πέμπτος. Συγκεκριμένα έφτασε τα 19 τέρματα, ξεπερνώντας τους Μαχλά (18), Νικολαΐδη (17) και Τσαλουχίδη (16).
Πλέον στόχος του είναι να ξεπεράσει τον Μίμη Παπαϊωάννου που έχει 20. Ο Δημήτρης Σαραβάκος με 22 είναι τρίτος, δεύτερος είναι ο Άγγελος Χαριστέας με 23 και πρώτος ο Νίκος Αναστόπουλος με 29.
Πρώτο κανόνι στα προκριματικά
 
Παράλληλα όμως ο Φάνης Γκέκας με τα τέσσερα γκολ που σημείωσε έπιασε κορυφή και στους σκόρερ στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010 μαζί με τον Γουέιν Ρούνεϊ της Αγγλίας με 9 γκολ.
Ο Έλληνας επιθετικός μάλιστα βρίσκεται μπροστά από τον Βίγια της Ισπανίας και τον Κλόζε της Γερμανίας που έχουν πετύχει επτά τέρματα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Γκέκας ήταν και ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής ομάδας στα προκριματικά του "EURO 2008" με έξι.
 
ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ικανοποίηση Ρεχάγκελ
 Ικανοποιημένος από τη νίκη εμφανίστηκε ο Ότο Ρεχάγκελ σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της αναμέτρησης του "ΟΑΚΑ" με την Λετονία για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2010.
 Αρχικά ο ομοσπονδιακός τεχνικός τόνισε: "Όλοι νομίζουν ότι όταν έχεις παιχνίδια με Λετονία και Λουξεμβούργο έχεις κερδίσει εκ των προτέρων. Αλλά και οι άλλοι ξέρουν καλά το ποδόφαιρο. Μπήκαμε με ενθουσιασμό, προηγηθήκαμε μετά από 4 λεπτά και όλοι νομίζαμε ότι το παιχνίδι θα κυλούσε όπως το είχαμε σχεδιάσει.
Ξέραμε ότι ο αντίπαλος είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκριση για το Μουντιάλ και έτσι έπαιξαν. Κι εκεί που ήμασταν πίσω στο σκορ επιστρατεύσαμε όλες μας τις δυνάμεις και γυρίσαμε το ματς".
Σε ερώτηση για το τι έγινε στην ανάπαυλα του ημιχρόνου στα αποδυτήρια, απάντησε: "Το τι έγινε στο ημίχρονο; Καλύτερα να μη συζητήσουμε για αυτό. Σίγουρα κάτι έγινε για να γυρίσει το παιχνίδι. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κόσμο που συνέβαλε και αυτό στο να έρθει η νίκη".
"Ακόμα δεν έχουμε πάει στα πλέι οφ. Σίγουρα μας περιμένει ένας δύσκολος αντίπαλος αλλά αν πας στα τελικά τότε σίγουρα αξίζεις για να είσαι εκεί", κατέληξε ο Ρεχάγκελ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass