ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε»

Θανάσης Μητσιός: «Στόχος η διαφάνεια προσώπων και έργων»

* «ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ»

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2009 0:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:27
Την πρώτη συνεδρίασή της πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη η Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων 2013 που θα γίνουν σε Λάρισα και Βόλο με την συμμετοχή τριών Λαρισαίων του Δημάρχου Κώστα Τζανακούλη, του Θανάση Μητσιού και της Αγγελικής Βενέτη. Τι συζητήθηκε ποια ήταν τα πρώτα συμπεράσματα και πώς εξελίσσεται η υπόθεση των Αγώνων είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Λάρισας και του Βόλου μια και πολλά έχουν επενδυθεί για την ανάπτυξη των δύο πόλεων (σε αθλητικές υποδομές και όχι μόνο) στο μεγάλο αυτό διεθνές αθλητικό γεγονός.
Για τα πρώτα συμπεράσματα ζητήσαμε τις απόψεις του μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής Θανάση Μητσιού που «στρατεύτηκε» για την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος με «όπλο» τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει ως νομαρχιακός σύμβουλος, ως δημοτικός σύμβουλος και επί σειρά ετών πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΙΚΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.
Το πρώτο που τον ρωτήσαμε ήταν για τα συμπεράσματα για τη συμμετοχή του στην πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής και μας είπε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα που συμμετέχω στη συγκεκριμένη επιτροπή και θεωρώ ηθική δέσμευση προς τους κατοίκους των δύο πόλεων της Λάρισας και του Βόλου να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την επιτυχία των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.
Ήμουν στην πρώτη συνεδρίαση με άτομα που έχουν τεράστια εμπειρία στον αθλητικό χώρο και στην πρώτη συνεδρίαση κάναμε μια καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν για την διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων.
Στην επόμενη συνεδρίαση συμφωνήσαμε να υπάρχουν και εκπρόσωποι της ΓΓΑ και του ΟΕΚ καθώς θα αναλάβουν αυτοί οι δύο φορείς την υλοποίηση έργων που θα γίνουν στα πλαίσια της διοργάνωσης.
Μη ξεχνάμε ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι ένας ιστορικός περιφερειακός αθλητικός θεσμός που αριθμεί 58 χρόνια ζωής, από την πρώτη διοργάνωση του 1951, που έγινε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Τότε το βασικό κίνητρο ήταν το ότι, οι άνδρες της Μεσογείου (και κυρίως της Ανατολικής) αναζητούσαν τον δικό τους ζωτικό αθλητικό χώρο άμιλλας.
Σήμερα, οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι κάτι περισσότερο από μια αθλητική αναμέτρηση. Πρέπει να αναδείξουν με κάθε πρόσφορο τρόπο και την πολιτισμική διαχρονικότητα της Μεσογείου που είναι ο χώρος-κοιτίδα της απαρχής τους παγκόσμιου πολιτισμού.
Πρέπει να αντιμετωπιστούν σημαντικές προκλήσεις όπως: α) η αναβάθμιση του θεσμού των Μεσογειακών Αγώνων. Ο θεσμός έχει σχετικά περιορισμένη αναγνωρισιμότητα προς το ευρύ κοινό. Χρειάζεται λοιπόν συμμετοχή διακεκριμένων αθλητών με διοργάνωση τεχνικά άρτιων αγώνων σύμφωνα με το ευ αγωνίζεσθαι και τους επίσημους κανονισμούς β) την προώθηση της υλοποίησης των απαραίτητων υποδομών και την δημιουργική αξιοποίησή τους για τις πόλεις της Λάρισας και του Βόλου γ) την ανάδειξη της κοινής ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας και του σεβασμού προς το περιβάλλον με την ανάδειξη του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Μεσογείου».
* Για την Πολιτιστική Μεσογειάδα τι προβλέπεται;
«Η Πολιτιστική Μεσογειάδα, που προηγείται των αθλητικών εκδηλώσεων πρέπει να αναδείξει την ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της περιοχής και συγχρόνως να γίνει ανταλλαγή πολιτισμικών ιδεών και απόψεων, μέσω του προγραμματισμού διαλέξεων, φεστιβάλ χορευτικών και μουσικών συγκροτημάτων και φιλοξενίας ανθρώπων από την περίμετρο της Μεσογείου».
* Είστε υπεύθυνοι για μια μεγάλη διοργάνωση μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ποια θα είναι τα οικονομικά μεγέθη που θα στηριχτείτε;
«Ο στόχος της επιτυχίας των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 είναι μια πρόκληση για το δίπολο Βόλου-Λάρισας και το στοίχημα είναι το τι θα κερδίσει η κοινωνία μιας ευρείας περιοχής της χώρας μας, της Θεσσαλίας, σε υποδομές, πολιτισμό, περιβάλλον και αναγνωρισιμότητα.
Πρέπει να γίνουν τομές όχι κατ’ ανάγκη πολυέξοδες και να υπάρξουν φρέσκες και ελκυστικές ιδέες σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις που θα προγραμματιστούν, πάντα με τη μαζική και ενεργό συμμετοχή φορέων και οργανώσεων.
Το πρώτο μέλημα αφορά στη διαφάνεια προσώπων και έργων, ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματα που θα δοθούν από εθνικούς πόρους για τη διεξαγωγή των Αγώνων, σε οικονομικά χαλεπούς καιρούς και το δεύτερο την κινητοποίηση και την μαζική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
Τηρουμένων των αναλογιών, οι 17οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι ένα αθλητικό γεγονός μεγάλου μεγέθους για το δίπολο Βόλου-Λάρισας, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι τον Ιούνιο του 2013 και για 16 μέρες θα συνυπάρχουν και θα συμμετέχουν στις δύο πόλεις 3300 αθλητές από 23 Μεσογειακές χώρες που θα λάβουν μέρος σε 29 αθλήματα, 1500 δημοσιογράφοι, 900 μέλη της μεσογειακής οικογένειας, 500.000 θεατές και χιλιάδες εθελοντές, γεγονός διόλου ευκαταφρόνητο.
Όμως οι Μεσογειακοί Αγώνες δεν αποτελούν απλά και μόνον ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός, αλλά για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει να συνυπάρξουν ο αθλητισμός με τον πολιτισμό και το περιβάλλον, ώστε να βελτιωθούν η μορφή, η λειτουργία και οι προοπτικές των πόλεων της Λάρισας και του Βόλου και επιπρόσθετα να δράσουν σαν μοχλός ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής
Σε ό,τι αφορά στη Λάρισα, οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει έναντι της ΔΕΜΑ είναι συγκεκριμένες και θα υλοποιηθούν. Όμως οι ανάγκες και τα προβλήματα της πόλης σαν αστικό κέντρο, είναι γνωστά και μεγάλα. Είναι ευκαιρία λοιπόν, μέσω της τέλεσης των Μεσογειακών Αγώνων να δοθούν λύσεις σε χρονίζουσες καταστάσεις με στρατηγικό σχεδιασμό ώστε να αποκτήσουμε μια πόλη αντάξια των προσδοκιών μας».
* Ποια είναι τα αθλητικά έργα που θα γίνουν στη Λάρισα;
«Είναι γεγονός ότι τα αθλητικά έργα που αποτελούν τη βιτρίνα των αγώνων υφίστανται στη Λάρισα σε μεγάλο ποσοστό, χρειάζεται η ανακαίνιση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων ενώ θα χρειαστεί η κατασκευή 4 νέων έργων (Ιπποδρόμιο, Κλειστό Γυμναστήριο 2000 θέσεων και Κολυμβητήριο και το Μεσογειακό Χωριό).
Το μεγάλο στοίχημα, εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, είναι το ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες πρέπει να βελτιώσουν τη μορφή, τη λειτουργία και την ποιότητα ζωής στην πόλη με την προϋπόθεση ότι η Λάρισα υπολείπεται σε βασικές υποδομές.
Ο χρόνος κυλάει γρήγορα και η πλήρη υλοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι δεσμευτικός και απαράβατος όρος για την ανάληψη των Αγώνων. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες για την γρήγορη κατασκευή των έργων.
Το πάθημα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 πρέπει να μας γίνει μάθημα, να μην τα αφήνουμε όλα την τελευταία στιγμή γιατί τότε θα πληρώσουμε τους εργολάβους πολλαπλάσια ποσά σε μορφές μελέτης –κατασκευής ενώ τώρα θα μπορούν αν διασπαστούν και να κοστίσουν λιγότερα».
* Ποιο έργο πιστεύετε ότι έχει τα περισσότερα προβλήματα;
«Το Μεσογειακό Χωριό σε Λάρισα και Βόλο και είναι το έργο που θα ρίξουμε όλο το βάρος για να προλάβουμε το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ΔΕΜΑ».
* Με δεδομένη τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Μεσογειάδας, ποια έργα θα γίνουν για τον Πολιτισμό στην πόλη της Λάρισας;
«Η Βιβλιοθήκη δεν έχει ολοκληρωθεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο δεν έχει ακόμα λειτουργήσει αν και η κατασκευή τους έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και το Λαογραφικό Μουσείο υπολειτουργεί λόγω της έλλειψης κονδυλίων. Επίσης η γρήγορη αποπεράτωση του νέου Δημοτικού Θεάτρου είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.
Το Μπεζεστένι στο Λόφο του Φρουρίου και η Πυριτιδαποθήκη της εποχής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (παλιές φυλακές) πρέπει να αναστηλωθούν, να αξιοποιηθούν και να ενταχθούν στη ζωή της πόλης σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Η βραδύτητα στην αναστήλωση του Α’ Αρχαίου Θεάτρου (σημείο κατατεθέν της Λάρισας) είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει και να μας ενεργοποιήσει. Πιθανόν πρέπει να δημιουργηθεί ένας σύλλογος «φίλων του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας» ώστε να υποστηριχθεί η αποκατάστασή του».
* Όλοι μιλάνε για «πράσινους» αγώνες άλλωστε αυτό ήταν το σύνθημα και σ την Ολυμπιάδα του Πεκίνου. Πόσο «πράσινοι» μπορεί να είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες που θα γίνουν στη Λάρισα;
«Η Λάρισα (όπως όλες σχεδόν οι Ελληνικές πόλεις) είναι επιβαρημένη από πλευράς δόμησης και παράλληλα ελλειμματική σε διαθέσιμους κοινόχρηστους χώρους, κυρίως στο κέντρο της.
Επιπλέον είναι μια από τις πλέον μολυσμένες σε αέριους ρύπους πόλεις της Ευρώπης και το ποτάμι της, ο Πηνειός (σημείο κατατεθέν της Λάρισας με την παλιά γέφυρα), ο πιο μολυσμένος ποταμός της Ελλάδας από φυτοφάρμακα και λύματα βιομηχανικά και αστικά.
Είναι λοιπόν προτεραιότητα να στρέψουμε την προσοχή μας άμεσα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Λύση είναι η αύξηση του αστικού και περιαστικού πρασίνου με συνέχιση της δενδροφύτευσης του Μεζούρλου, τη δημιουργία πάρκου στην κοίτη του Χατζηχαλάρ, την αποκατάσταση της κοίτης του Πηνειού, την ανάπλαση των πλατειών, των συνοικιών της πόλης και της περιοχής του Σιδηροδρομικού Σταθμού και τη συνέχιση της δενδροφύτευσης των δρόμων, πρέπει να προγραμματιστεί ώστε να συνεχιστεί ταχύτερα».
* Η Λάρισα μπορεί να αλλάξει ταυτότητα με τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων;
«Η αξιοποίηση και ανάδειξη της παλιάς κοίτης του Πηνειού και η άμεση σύνδεση του ποταμού με το λόφο του Φρουρίου-πανάρχαια Ακρόπολη της Λάρισας (όπου σύντομα πρέπει να αλλάξει η χρήση γης) μπορούν να δώσουν ταυτότητα στην πόλη μας.
Η βελτίωση των προσόψεων των κτιρίων του κέντρου της Λάρισας, μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της πόλης. Η αποκατάσταση των πεζοδρομίων, η απελευθέρωσή τους από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα και τις καταλήψεις από εμπορεύματα και εκθέματα καθώς και η υπερβολικά εκτεταμένη έκθεση τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους αυτής της πόλης πρέπει να εξεταστούν σοβαρά και ριζικά.
Η απομάκρυνση του μηχανοστασίου του ΟΣΕ που υπάρχει στη Νέα Πολιτεία και μόνο θόρυβο και ρύπους προκαλεί είναι επίσης αναγκαία».
* Το κυκλοφοριακό πρόβλημα ταλαιπωρεί τη Λάρισα. Η Αθήνα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έλυσε μεγάλα προβλήματα, η Λάρισα έστω και σε μικρότερη κλίμακα μπορεί να λύσει και το δικό της κυκλοφοριακό;
«Στη Λάρισα κυκλοφορούν κάθε μέρα 50.000 αυτοκίνητα και 20.000 δίκυκλα και είναι σαν πόλη τρίτη στην Ελλάδα σε αναλογία κατοίκων-κυκλοφορούντων αυτοκινήτων. Επιπλέον η δομή και το εύρος των κεντρικών κυρίως δρόμων της πόλης είναι δεδομένα και δύσκολα μπορεί να αλλάξουν. Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν την ανάγκη να περιορίσουμε την χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου, να χρησιμοποιούμε ήπια μέσα μετακίνησης, να βελτιώσουμε τις αστικές συγκοινωνίες και γιατί όχι να επανεξετάσουμε τη λύση του τραμ.
Η δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων περιφερειακά του κέντρου, η απομάκρυνση του Τελωνείου, η βελτίωση του εσωτερικού οδικού δικτύου, η ανάπλαση των εισόδων της πόλης, η ολοκλήρωση του δακτυλίου μέσω και της ανάπλασης τμήματος της Π.Ε.Ο., η δημιουργία 4-5 υπογείων διαβάσεων κάτω από τις γραμμές του ΟΣΕ και η άμεση ηλεκτροδότηση της προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας-Βόλου μπορούν να δημιουργήσουν μια λειτουργική και φιλική στους κατοίκους της πόλη.
Η άρτια και σωστή τέλεση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 και τα προσδοκώμενα οφέλη σε πολλά επίπεδα, δεν είναι υπόθεση λίγων ατόμων, είναι υποχρέωση όλων και μάλιστα χωρίς μεμψιμοιρίες. Ο προγραμματισμός, η σωστή οργάνωση και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση στοχεύουν σίγουρα στην επιτυχία.
Η ενημέρωση και η διαφάνεια θα βοηθήσουν στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
Η βοήθεια από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Λάρισας και τα ΤΕΕ, με την τεχνογνωσία και την πείρα τους, πρέπει να είναι συνεχής και θεωρείται πολύτιμη.
Τα Επιμελητήρια μπορούν να έχουν μεγάλη συμβολή στην επιχειρηματική και τουριστική αξιοποίηση των Αγώνων. Επιπρόσθετα, ο εθελοντισμός που περνάει μέσα από τους συλλόγους (και τους φοιτητικούς), τις ΜΚΟ και τα αθλητικά σωματεία, είναι η βάση για την άρτια και σωστή τέλεση των Μεσογειακών Αγώνων και της Πολιτιστικής Μεσογειάδας.
Η επιτυχία των 17ων Μεσογειακών Αγώνων Βόλου-Λάρισας το 2013 δεν είναι πρόβλημα των λίγων, αφορά στους πολλούς, είναι υπόθεση όλων μας. Το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί».
* Στις 4 Οκτωβρίου έχουμε εθνικές εκλογές. Αν αλλάξει η πολιτική κατάσταση του τόπου πιστεύετε ότι θα αλλάξει και η οργανωτική επιτροπή;
«Η επιτροπή πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της ανεξάρτητα από τις εκλογές. Γνώμονας της επιτροπής θα πρέπει να είναι η διοργάνωση άρτιων Μεσογειακών Αγώνων ανεξαρτήτως κυβέρνησης και οι εκλογές αλλά και οι οποιεσδήποτε αλλαγές δεν πρέπει να επηρεάζουν την επιτροπή στο έργο της».
* * *
Ο Θανάσης Μητσιός κατέθεσε τις απόψεις του για τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων αλλά παράλληλα δίνει και το στίγμα για τις κινήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των δύο πόλεων Λάρισας και Βόλου αλλά και τη δημιουργία υποδομών που θα αναπτύξουν σημαντικά τη Θεσσαλία ενώ παράλληλα με τη διοργάνωση των Αγώνων θα υπάρξουν μεγάλη τουριστικά οφέλη με την προβολή των δύο πόλεων.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass