ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΕΣΚΑΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ Η ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΤΟ ΒΟΛΟ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χορηγός των Μεσογειακών

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2009 3:42 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:10
 Οι Μεσογειακοί Αγώνες που έγιναν στην Πεσκάρα αποτέλεσαν για τους Ιταλούς μία πολύ καλή ευκαιρία για να μάθουν και τις αθλητικές δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ακόμα στην Ελλάδα δεν έχουν αξιοποιηθεί.
Οι Ιταλοί μια και οι Μεσογειακοί Αγώνες έγιναν σε περίοδο οικονομικής κρίσης αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Αθλητισμό και οι ιθύνοντες αυτής αμέσως ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των Ιταλών με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ο πλατινένιος χορηγός των Μεσογειακών Αγώνων της Πέσκαρα.
Η πρωτοβουλία αυτή της ιταλικής πόλης μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για τη Λάρισα και το Βόλο που θα πρέπει να απευθυνθούν στην Ε.Ε. για να ζητήσουν και για τους Αγώνες που θα γίνουν στις δύο θεσσαλικές πόλεις τη συνδρομή της.
Μάλιστα τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό οι Ιταλοί τον είχαν στο επίσημο οδηγό των Αγώνων και με τη βοήθεια της συνεργάτιδάς μας Μαριέττας Νάτσιου τον δημοσιεύουμε σήμερα:
«Ο Αθλητισμός είναι ένα αναπτυσσόμενο κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο, με σημαντική συνεισφορά στους στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αλληλεγγύη και την ευημερία. Το Ολυμπιακό ιδεώδες του αθλητισμού, που προάγει την ειρήνη, την κατανόηση και τις διαφορετικές κουλτούρες μεταξύ των εθνών όπως και την εκπαίδευση νέων ανθρώπων, γεννήθηκε στην Ευρώπη και έχει καλλιεργηθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές.
 Ο Αθλητισμός προσελκύει τους Ευρωπαίους πολίτες, με την πλειοψηφία αυτών να λαμβάνει μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες σε τακτικά χρονικά διαστήματα, προάγοντας σημαντικές αξίες, όπως το ομαδικό πνεύμα, την αλληλεγγύη, την ανοχή και την ευγενή άμιλλα, συμβάλλοντας στην προσωπική ανάπτυξη και ολοκλήρωση. Προάγει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών της Ε.Ε. στην κοινωνία και ως εκ τούτου βοηθάει στην καλλιέργεια ενεργών πολιτικών δικαιωμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τον θεμελιώδη ρόλο του Αθλητισμού στην ευρωπαϊκή κοινότητα.
 
Ποια είναι η πολιτική της Ε.Ε. στον τομέα του Αθλητισμού;
 Προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάποια σαφή αρμοδιότητα σχετικά με τον αθλητισμό. Η δράση στο πεδίο του αθλητισμού βασίζεται σε τομείς όπως: υγεία, εκπαίδευση και προπόνηση, νεότητα, δικαιώματα των media, πολιτική των αγώνων κ.λπ. Μετά την ισχύ της συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία δικαιοδοτεί την Ε.Ε. σχετικά με τον αθλητισμό για πρώτη φορά, το μεγαλύτερο μέρος της πλειονότητας των αγώνων που αφορούν στον αθλητισμό θα παραμείνει στα χέρια των κρατών - μελών και των αθλητικών οργανισμών. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να προσθέσει την αξία της σύνδεσης της σωστής λειτουργίας και άλλων ενισχυτικών δραστηριοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Λευκή Βίβλος για τον Αθλητισμό, που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2007, είναι το πρώτο περιεκτικό πολιτικό έγγραφο που παρουσιάζει τη θέση της Επιτροπής σε θέματα που σχετίζονται με τον Αθλητισμό. Η Λευκή Βίβλος εστιάζει στον κοινωνικό ρόλο του Αθλητισμού, στην οικονομική του διάσταση και την οργάνωσή του στην Ευρώπη. Συγκεκριμένες προτάσεις για περαιτέρω ευρωπαϊκή δράση έχουν ενταχθεί σε ένα Σχέδιο Δράσης που ονομάστηκε «Pierre de Coubertine». Η Επιτροπή έχει ωστόσο δεσμευθεί σε έναν οργανωμένο διάλογο με τις εταιρίες στοιχημάτων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα προσφέρει στους αθλητικούς οργανισμούς και στις άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές ένα πλάνο συζήτησης πάνω στον αθλητισμό και θα τους συμβουλεύει τακτικά.
Παραδείγματα από πρόσφατες δραστηριότητες
 Το «Pierre de Coubertin» Σχέδιο Δράσης, το οποίο συνοδεύει τη Λευκή Βίβλο για τον Αθλητισμό, περιλαμβάνει 53 συγκεκριμένες ενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές εφαρμόζονται και κάποιες έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Για παράδειγμα, οι Οδηγίες των Αθλητικών Δραστηριοτήτων της Ε.Ε. έχουν επεξεργαστεί και εγκριθεί από τους Υπουργούς Αθλητισμού της Ε.Ε. Οι Οδηγίες ενθαρρύνουν τα κράτη - μέλη, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, τους αθλητικούς οργανισμούς, τους αστικούς κοινωνικούς οργανισμούς, και άλλους παράγοντες να ορίσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές, οι οποίες θα μπορούσαν να διευκολύνουν τους Ευρωπαίους ώστε να δραστηριοποιούνται ενεργά στην καθημερινότητά τους.
 Η Ε.Ε. δραστηριοποιείται στον τομέα του anti-doping, ιδιαίτερα ανταλλάσσοντας πληροφορίες και εξασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο αγώνας ενάντια στο doping λαμβάνει υπόψη τόσο την επιβολή του νόμου όσο και την υγεία και πρόληψη.
 Οι κοινωνικές και εκπαιδευτικές αξίες του αθλητισμού παίζουν βασικό ρόλο. Για παράδειγμα βοηθούν νέους ανθρώπους να μαθαίνουν να είναι κομμάτι μιας ομάδας και να ασπάζονται την αρχή της ευγενούς άμιλλας. Ο αθλητισμός μπορεί έτσι να συμβάλλει και στην επίσημη αλλά και στην ανεπίσημη εκπαίδευση. Η Ε.Ε. ανήγγειλε το 2004 ως το Ευρωπαϊκό Έτος Εκπαίδευσης μέσω του Αθλητισμού, δημιουργώντας δραστηριότητες που βασίζονται σε σχετικό πλάνο.
Προκαταρκτικές Ενέργειες στο πεδίο του Αθλητισμού
 Στο ψήφισμα της Λευκής Βίβλου για τον Αθλητισμό το 2008, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προτείνει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα αθλημάτων ως Προπαρασκευαστική Δράση στο πεδίο του Αθλητισμού, προσβλέποντας στην υλοποίηση των όρων της συνθήκης της Λισαβόνας μετά από επικύρωση αυτής.
 Στο πρόσφατο 2008, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμπεριλάμβανε 7,5 εκατομμύρια στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το 2009 για τις προετοιμασίες και τις τελετές στο πλαίσιο των αθλητικών οργανώσεων. Η Επιτροπή γενικά θέτει σε εφαρμογή τον προϋπολογισμό ως εξής:
* εξασφαλίζοντας πολιτική υποστήριξης για την αναγνώριση των μελλοντικών πολιτικών ενεργειών στο πεδίο του αθλητισμού μέσω μελετών, αξιολογήσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων
* ελέγχοντας την εγκατάσταση και τη λειτουργία κατάλληλων δικτύων και τη σωστή λειτουργία στο πεδίο του αθλητισμού βάσει προτάσεων, που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2009 και εστιάζουν στην προάσπιση του δικαιώματος για αθλητικές δραστηριότητες, για αθλητική εκπαίδευση και προπόνηση, των ατόμων με σωματικές αναπηρίες στον αθλητισμό και προασπίζοντας τις ίσες ευκαιρίες γενικότερα.
* προάγοντας το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα αθλητικά γεγονότα, με το να εξασφαλίζει οικονομική ενίσχυση στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας (Tampere) και στους Μεσογειακούς Αγώνες (Pescara).
Οι Μεσογειακοί Αγώνες
 Ο αθλητισμός όντας ζήτημα διττής σημασίας αγγίζει όψεις από διαφορετικές ευρωπαϊκές πολιτικές. Είναι επίσης ένα μέσο της ΕΕ να προάγει την αναπτυξιακή της πολιτική και τον διάλογο με τις γειτονικές χώρες. Ο αθλητισμός όλο και περισσότερο λαμβάνεται υπόψη στην εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. εξαιτίας του θετικού ρόλου του στην προώθηση της εκπαίδευσης, της υγείας, του διαπολισμικού διαλόγου, της ανάπτυξης, γενικά της ισότητας και της ειρήνης.
 Υπό αυτό το πρίσμα, οι XVI Μεσογειακοί Αγώνες είναι ένα καλό παράδειγμα του πόσο ο αθλητισμός μπορεί να ενισχύσει τη συνοχή ανάμεσα στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, και του ότι ένα γεγονός στο οποίο διεθνείς αθλητές των αντίστοιχων χωρών μπορούν να συναγωνίζονται σε μια ειρηνική και πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass