Ο «ΘΡΥΛΟΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε»

Κ. Δήμου: «Να αλλάξει τώρα ο αθλητικός νόμος»

* ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΟ ΑΝ ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ... ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2010 3:11 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:04
Ο «θρύλος» της ελληνικής διαιτησίας του μπάσκετ, ο άνθρωπος που μαζί με τον Γκάλη αποτελούν τους μοναδικούς Έλληνες που έχουν επιλεγεί να έχουν κέρινο ομοίωμα στο μουσείο της ΦΙΜΠΑ στη Μαδρίτη, μετά από πέντε χρόνια βρέθηκε χθες στη Λάρισα προσκεκλημένος του Λαρισαίου προέδρου της ΟΔΚΕ Ηλία Καφέ για να παρακολουθήσει το κάμπ των διαιτητών Β’ κατηγορίας που θα γίνει στον Αγιόκαμπο.
Και ο Κώστας Δήμου τήρησε όλες τις συνήθειές του. Γευμάτισε στο TRAVEL STOP όπως έκανε και τα χρόνια της παντοδυναμίας του που είχε τη Λάρισα μόνιμο κέντρο συνεδριάσεων της Ομοσπονδίας Διαιτητών Καλαθόσφαιρας και παράλληλα έδωσε μια ακόμα συνέντευξη στην «Ελευθερία» την εφημερίδα που θεωρεί ότι είναι από τις λίγες που ασχολούνται με θέματα της διαιτησίας του μπάσκετ.
Πρώτα απ’ όλα τον ρωτήσαμε με τι ασχολείται. Η απάντησή του ήταν: «Με τα αθλητικά δεν ασχολούμαι το μόνο που κάνω είναι κολύμπι και να προσέχω την οικογένειά μου. Έχω εκπληρώσει όλες τις φιλοδοξίες μου και το μόνο που κάνω είναι να επικοινωνούν με κάποιους φίλους».
* Μπάσκετ βλέπετε;
«Ναι, παρακολουθώ τοπικά πρωταθλήματα. Τι να πάω να δω όλους τους ξένους που έρχονται στην Ελλάδα παίρνουν λεφτά και βγάζουν το συνάλλαγμα από τη χώρα; Τι κερδίζει η χώρα μας από τους ξένους που παίρνουν εκατομμύρια ευρώ; Τίποτα...».
* Δηλαδή δεν είδατε κάποιον τελικό ΠΑΟ-Ολυμπιακού;
«Είδα στην τηλεόραση τα παιχνίδια».
* Και η διαιτησία πώς ήταν;
«Όχι καλή γενικά η διαιτησία έχει πρόβλημα και αυτό οφείλεται ότι δεν υπάρχουν πολλοί διαιτητές και καλοί διαιτητές. Ο Παναθηναϊκός πάντως δίκαια κέρδισε γιατί οι ομάδες «χτίζονται» δεν γεννιούνται. Στο τρίτο παιχνίδι όμως εκεί που ο Ολυμπιακός κέρδιζε με 16 πόντους υπήρξε πρόβλημα. Η μία ομάδα τα έδινε όλα και δεν έκανε φάουλ ενώ η άλλη πίεζε χωρίς να κάνει φάουλ».
* Υπάρχει πρόβλημα με τη διαιτησία;
«Μεγάλο και πρέπει να επανέλθει ο νομός του 1975/75 και η διαιτησία να γίνει ανεξάρτητη. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δυο-τρεις δοτοί για να αποφασίζουν για τους διαιτητές. Θα πρέπει να υπάρχουν όργανα που να εκλέγουν οι διαιτητές και να μην διορίζονται από κανέναν παρά μόνο από μέσα από τους διαιτητές. Τότε θα υπάρχει αξιοπιστία. Αν δηλαδή για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός ελέγχει τον ΕΣΑΚΕ και την ΕΟΚ πώς οι διαιτητές να είναι αμερόληπτοι;
Η ελληνική διαιτησία ήταν πρωτοπόρος αφού η πρώτη ομοσπονδία διαιτητών έγινε στην Ελλάδα χάρη στη σχέση μου με τον αείμνηστο γραμματέα της ΦΙΜΠΑ Γουίλιαμ Τζόουνς. Τώρα είναι πίσω... Και δεν οφείλεται στους παράγοντες αλλά στον αθλητικό νόμο».
* Οι διαιτητές χρειάζονται να κάνουν «πόθεν έσχες»;
«Κοιτάτε κάποιοι λένε με ευκολία ότι οι διαιτητές χρηματίζονται και είναι εύκολο να βγει αυτή η φήμη. Αν δεν υπάρχουν αποδείξεις δεν ισχύει τίποτα, οι διαιτητές επηρεάζονται έμμεσα από αυτούς που τους κρίνουν για την καριέρα τους. Δεν θα πάει κανείς να τους πιάσει για να σφυρίξουν υπέρ της μίας η της άλλης ομάδας αλλά αν ξέρει ότι ο τάδε παράγοντας ανήκει στον Παναθηναϊκό η τον Ολυμπιακό δεν θα επηρεαστεί ο διαιτητής; Χρειάζεται να του πει κουβέντα; Αν ήξερε ο διαιτητής ότι τα όργανα ήταν από τους διαιτητές και μόνο τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.
Πάντως και κασέτες υπήρξαν αλλά και στοιχεία... Αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να σταθούμε στο παρελθόν αλλά στο μέλλον...».
* Το ελληνικό μπάσκετ πώς το βλέπετε;
«Είναι ένα πρωτάθλημα που όλοι ξέρουν ότι θα παίξουν στον τελικό ο ΠΑΟ με τον Ολυμπιακό. Οι υπόλοιποι δε ξέρω γιατί αγωνίζονται. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο να υπάρχει υποχρέωση για γηγενείς παίκτες αλλά και να δώσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Δεν μπορεί κάθε βδομάδα να αλλάζουν παίκτες.
Παράδειγμα εδώ εσείς στη Λάρισα δεν είναι δυνατόν κάθε μέρα να παίρνετε καινούριο παίκτη. Γιατί να παίζετε στην Α1; Ας παίξει η ομάδα στη Γ’ εθνική με Λαρισαίους παίκτες, να έρχονται ο φίλαθλοι και να χειροκροτούν. Να υπάρχει παραγωγική διαδικασία παικτών και να ασχολούνται με τα ταλέντα. Οι ξένοι γιατί να παίρνουν τα ελληνικά λεφτά από τη στιγμή που υπάρχει οικονομική κρίση. Κάναμε πλούσιους κάποιους απίθανους που έρχονται για δέκα μέρες. Στη Λάρισα τα λεφτά των χορηγών πήγαιναν στους ξένους και δεν έμειναν στην πόλη. Άρα τι νόημα είχε να παίζουν αυτοί οι παίκτες;».
Ο Κώστας Δήμου στον επίλογό του μας είπε ότι αν χρειαστεί να γίνει κάθαρση στο χώρο ο ίδιος θα συμβάλει... ενώ εκτός του Λαρισαίου προέδρου της ΟΔΚΕ λίγο αργότερα προστέθηκαν στην παρέα ο απερχόμενος πρόεδρος του συνδέσμου διαιτητών Κ.Δ. Θεσσαλίας Θαν. Κουκουλίτσιος και ο πιθανότερος διάδοχός του, Σπ. Τσούντσουρας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass