Ο ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΥ 1ου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΕΡΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Ο... κύριος της «Μεγάλης Κυρίας»

* Ο ΚΩΣΤΑΚΗΣ «ΚΟΚΚΙΝΗΣ» ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2010 2:41 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:00
Ανόρθωση Αμμοχώστου. Η πρώτη Κυπριακή ομάδα, που μπήκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ πριν από λίγα χρόνια.
Όμως η παρουσία και συνάμα η πορεία της «Μεγάλης Κυρίας» στα Ευρωπαϊκά σαλόνια ξεκινάει εν έτει 1963 όταν για πρώτη φορά η Κύπρος συμμετείχε στα διασυλλογικά Κύπελλα της Γηραιάς Ηπείρου. Την πρώτη Οκτωβρίου του 1963, ανήμερα της τρίτης επετείου της Κυπριακής ανεξαρτησίας η Ανόρθωση υποδέχεται στο ΓΣΕ την Παρτιζάν του Βελιγραδιού στo πλαίσιo του επαναληπτικού για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου πρωταθλητριών. Ήταν το 22ο λεπτό της συνάντησης όταν ο Κωστάκης Αντρέου «Κοκκινής» θα ανοίξει το σκορ για την ομάδα της Αμμοχώστου και ταυτόχρονα θα γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στη «βίβλο» της Κυρίας, ως ο πρώτος της ποδοσφαιριστής που κατάφερε να σκοράρει σε Ευρωπαϊκό της αγώνα.
Εκτός όμως από αυτό το 10άρι της Ανόρθωσης για 15 χρόνια είχε οδηγήσει την ομάδα του σε πάνω από δέκα πρωταθλήματα και γενικά την μετέτρεψε στον μεγαλύτερο σύλλογο της μεγαλονήσου εκείνης της εποχής.
Η «Ε» τον συνάντησε στο φιλικό που έδωσαν οι παλαίμαχοι της ΑΕΛ με το σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας και μας είπε αρκετά και ενδιαφέροντα. Η συζήτησή μας είχε ως εξής:
*Βασικά το πραγματικό σας επίθετο είναι Ανδρέου και όχι Κοκκινής. Οι περισσότεροι όμως σας ξέρουν με το Κοκκινής…
-Όταν πήγα στην Ανόρθωση ήμουν μόλις 13 ετών. Ξανθούλης στα μαλλιά και μια απόχρωση ερυθρού στο δέρμα μου. Στις προπονήσεις όλοι φωνάζανε «Δώσε την μπάλα στον Κοκκίνη», «Πέτα Κοκκίνη» και έτσι έμεινε περισσότερο από το επίθετό μου.
*Πετύχατε το πρώτο γκολ σε ευρωπαϊκό παιχνίδι της Κύπρου. Μιλήστε λίγο γι’ αυτό.
-Ήταν σε ένα παιχνίδι με την Παρτιζάν το 1963 για το κύπελλο πρωταθλητριών. Στο πρώτο ματς στη Γιουγκοσλαβία χάσαμε με 3-0. Στον επαναληπτικό όμως εγώ άνοιξα το σκορ νικώντας τον Σόσκι που ήταν και τερματοφύλακας στη μικτή κόσμου αργότερα. Για την ομάδα μας αυτό ήταν τόσο σημαντικό που οι εφημερίδες έγραφαν για πολλές ημέρες.
* Και από το πρώτο γκολ έφτασε η Ανόρθωση να παίζει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
- Όταν ξεκίνησα εγώ το 1958 κάναμε δύο φορές προπόνηση την εβδομάδα να φανταστείς. Όλα πλέον έχουν γίνει επαγγελματικά και η Ανόρθωση ακολούθησε τα βήματα της εξέλιξης. Είμαι χαρούμενος που εγώ άνοιξα αυτόν τον δρόμο.
* Τι έχει αλλάξει στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια;
- Η Κύπρος είναι μια πλούσια χώρα. Οι ομάδες αρχίζουν να φτιάχνουν τις εγκαταστάσεις τους και πλέον οι παίκτες εύκολα έρχονται από την Ελλάδα ή ακόμα και οι ξένοι προτιμούν καμιά φορά την Κύπρο από τις Ελληνικές ομάδες. Έτσι ανεβαίνει η ποιότητα.
* Στη Λάρισα βρέθηκαν τη χρονιά του κυπέλλου δύο Κύπριοι. Ο Αλωνεύτης και ο Αλεξάνδρου.
- Και οι δύο είναι πολύ καλοί ωστόσο ο Αλωνεύτης είναι καλύτερος και από τους ξένους παίκτες που έχουμε στην Κύπρο. Αν του δίνουν οι προπονητές λίγο χώρο τότε κάνει θαύματα.
* Ποια η γνώμη σας για την ΑΕΛ;
- Εγώ θα σου πως πλέον μετά την πολυετή γνωριμία μου με τους παλαίμαχους της ομάδας νιώθω Λαρισαίος. Παρακολουθώ την ομάδα και βλέπω πως υπάρχει πολύ μεγάλος φανατισμός από τους φιλάθλους της. Αν προσέξουν λίγοι τότε μπορεί να γίνει μια από τις 3-4 καλύτερες ομάδες στο πρωτάθλημα. Δεν θα είναι δύσκολο.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass