Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΕΛ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ

«Θέλουμε μεταγραφές υψηλού επιπέδου»

* ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΙΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΤΖΕΤ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ * ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΝΤΑΜΠΙΖΑ, ΜΕΤΙΝ, ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ΚΟΥΖΕΝ

Δημοσίευση: 23 Απρ 2010 2:26 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:44
Σε τρεις βασικούς άξονες κινήθηκε στη χθεσινή απολογιστική συνέντευξη Τύπου ο Γιάννης Παπακώστας. Ο τεχνικός της λαρισινής ομάδας αναφέρθηκε πρώτα στις συζητήσεις που θα γίνουν με το υπάρχον έμψυχο υλικό με πρώτους τους Νταμπίζα, Μετίν, Κυριακίδη και Κουζέν, εν συνεχεία στους μεταγραφικούς στόχους και στην αναζήτηση νέων παικτών τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η ανεύρεση 3-4 υψηλού επιπέδου παικτών και τέλος στον εντοπισμό και την αξιοποίηση των ταλέντων του νομού.
Ο Γιάννης Παπακώστας χαρακτήρισε τη νέα χρονιά ως αφετηρία μεγάλων επιτυχιών για την ομάδα της Λάρισας, υπογράμμισε ότι οι παίκτες που θα έρθουν θα πρέπει να έχουν νοοτροπία νικητή καθώς η νέα ΑΕΛ θα είναι μια ομάδα με υψηλούς στόχους και δήλωσε ικανοποιημένος από τα χρήματα (μπάτζετ) που είναι διατεθειμένος να διαθέσει ο πρόεδρος κ. Πηλαδάκης προκειμένου να υλοποιηθούν όλα αυτά.
Αναλυτικά ο τεχνικός της ΑΕΛ είπε τα εξής:
«Ήταν μία χρονιά που τελείωσε και η οποία κατά την άποψη όλων δεν ήταν επιτυχημένη, ωστόσο θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία τεράστιων επιτυχιών. Μετά από μια αποτυχία, όπως ξέρετε, ακολουθεί -και δω πρέπει να σταθούμε όλοι μας και να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας -μια τεράστια επιτυχία.
Όσον αφορά στο σχεδιασμό της νέας χρονιάς και με βάση τα διδάγματα που πήραμε από την προηγούμενη, θα πρέπει να σχεδιαστεί μία ομάδα που θα φέρνει μόνο επιτυχίες. Θα ήθελα και σήμερα να κινηθώ σε τρεις άξονες:
Πρώτον, αναφορικά με τους παίκτες που υπάρχουν ήδη στο έμψυχο δυναμικό. Γίνονται συζητήσεις με τη διοίκηση, και όσον αφορά στους Μετίν, Νταμπίζα και Κυριακίδη σίγουρα έχουν γίνει προτάσεις αλλά δεν είναι μόνο στο χέρι μας. Εξαρτάται και από τους ίδιους τους παίκτες αλλά και από το μπάτζετ της ομάδας. Σίγουρα όμως είμαστε σε διαπραγματεύσεις.
Όσον αφορά σε κάποια άλλα συμβόλαια που λήγουν, θέλουμε να δούμε και αυτό το μήνα κάποιους παίκτες που δεν είχαν τη δυνατότητα να αγωνιστούν γιατί όπως ξέρετε στα τελευταία παιχνίδια παίξαμε μ’ έναν βασικό κορμό και φυσικά βρισκόμαστε συνεχώς σε διαπραγματεύσεις με τους ποδοσφαιριστές για να δούμε ποιοι τελικά θα αποχωρήσουν από την ομάδα, έχοντας εξαντλήσει φυσικά όλα τα περιθώρια. Όσον αφορά όμως σε αυτούς τους τρεις (σ.σ. Μετίν, Νταμπίζα, Κυριακίδη) είμαστε σε διαπραγματεύσεις.
Ο Κουζέν είναι μία περίπτωση διαφορετική, μία δύσκολη περίπτωση. Τόσο ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία να μείνει όσο και εμείς οπότε βρισκόμαστε και μ’ αυτόν σε συζητήσεις (σ.σ. δεσμεύεται με συμβόλαιο με τη Χάλ).
Το δεύτερο κομμάτι στο οποίο θέλω να σταθώ είναι οι ποδοσφαιριστές που προσπαθούμε να εντοπίσουμε και να τους αποκτήσουμε. Είναι και αυτό ένα ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι, γιατί οι καλοί ποδοσφαιριστές δεν προτιμούν την Ελλάδα ως πρώτο στόχο και περιμένουν μήπως έχουν καλύτερες προτάσεις. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι μεταγραφές υψηλού επιπέδου και αυτή τη στιγμή ψάχνουμε για 3-4 τέτοιους παίκτες που θα βοηθήσουν και την ομάδα αλλά και τους υπόλοιπους παίκτες, για να φτιάξουμε μία πάρα πολύ δυνατή και ανταγωνιστική ομάδα, η οποία την επόμενη χρονιά θα παίζει και για το αποτέλεσμα, αλλά θα έχει παράλληλα και υψηλή απόδοση για να μπορέσουμε να ευχαριστήσουμε πρώτα απ’ όλα τον κόσμο αλλά και τους εαυτούς μας.
Το τρίτο κομμάτι αφορά στο θέμα που έχουμε ξεκινήσεις αυτή την εβδομάδα δηλαδή στη δημιουργία μίας βάσης για την καλλιέργεια νεαρών ποδοσφαιριστών, μιας και είναι ένα κομμάτι που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Θέλουμε να εντοπίσουμε τέτοιους παίκτες και μας ενδιαφέρει να αξιοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε και τους δικούς μας ποδοσφαιριστές για να μπορέσουν να φτάσουν στο επίπεδο των ποδοσφαιριστών της πρώτης ομάδας.
Γίνεται μία τεράστια προσπάθεια σε συνεργασία με διάφορους υπεύθυνους, για να μπορέσουμε και να εντοπίσουμε αλλά και να αξιοποιήσουμε νέους παίκτες και από την U21 και από την U17 αλλά και από το νομό γενικότερα. Πέρα λοιπόν από τα τέσσερα δυνατά φιλικά που θέλω να δώσουμε στον επόμενο μήνα, θα γίνουν και κάποια φιλικά με ομάδες του νομού.
Οι προπονήσεις θα γίνουν μέχρι και τις 25 Μαΐου και η προετοιμασία θα ξεκινήσει 1-5 Ιουλίου, χωρίς ακόμη να έχουμε εξασφαλίσει που θα γίνει το πρώτο στάδιο. Δέκα ημέρες θα μείνουμε στη Λάρισα και για το βασικό στάδιο βρισκόμαστε ακόμη σε έρευνα».
***
 Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου ακολούθησαν οι ερωτήσεις των αθλητικών συντακτών που αποτέλεσαν την αφορμή για έναν ενδιαφέρον διάλογο:
-Το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας θα γίνει εντός Ελλάδας;
«Προσπαθούμε να κάνουμε έναν συνδυασμό, το πρώτο στάδιο να είναι εντός Ελλάδας, για να μπορέσουμε έπειτα να κάνουμε κάποια δυνατά φιλικά παιχνίδια εκτός Ελλάδας. Τώρα βέβαια, υπάρχει και το εναλλακτικό σενάριο να βγούμε εκτός από το πρώτο κιόλας στάδιο».
-Αν εξαιρέσουμε τους τέσσερις παίκτες που αναφερθήκατε ονομαστικά, για τους υπόλοιπους που λήγουν τα συμβόλαιά τους τι γίνεται;
«Ακόμα δεν έχουμε κάνει συζήτηση με τον πρόεδρο σχετικά με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Άρα αν δεν κάνουμε πρώτα αυτή τη συζήτηση με τον πρόεδρο πάνω σ’ αυτό το κομμάτι δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο».
-Πόσες μεταγραφές θέλετε να κάνει η ομάδα;
«Αυτό είναι συνάρτηση της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η ομάδα, των διαπραγματεύσεων που θα γίνει μ’ αυτούς τους ποδοσφαιριστές και των δεδομένων της αγοράς. Αυτό όμως που θέλω εγώ είναι να έχω δύο παίκτες σε κάθε θέση, οι οποίοι να είναι σχεδόν ισοδύναμοι και κάποιους ποδοσφαιριστές νέους με προοπτική για να μπορέσω έτσι να αξιοποιήσω όλο το έμψυχο δυναμικό σε μία χρονιά δύσκολη αλλά και απαιτητική. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και εγώ θέλω παίκτες με νοοτροπία νικητή, που να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και να παίζουν παθιασμένα, άρα θέλει πάρα πολύ δουλειά ακόμη, όσον αφορά στο σχεδιασμό της ομάδας και στους παλιούς αλλά και στους νέους ποδοσφαιριστές».
-Σε ποιες θέσεις θα προσπαθήσετε να αποκτήσετε παίκτες;
«Αν ο Κουζέν δεν μείνει στη ομάδα φυσικά ψάχνεις για έναν παίκτη εκεί. Είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να βρούμε αριστερό χαφ σε έναν σχηματισμό 4-2-3-1 για να μπορέσουμε να έχουμε μία ισορροπία με έναν παίκτη γρήγορο σε αυτή τη θέση. Θα δούμε και τι γίνεται με τις περιπτώσεις Νταμπίζα και Μελίσση. Άρα λοιπόν όλα είναι ρευστά και θα υπάρχουν συνεχώς εξελίξεις.
Πάντως προς το παρόν μιλάμε για 3-4 παίκτες υψηλού επιπέδου που προσπαθούμε να εντοπίσουμε».
-Θα είναι ξένοι ή Έλληνες;
«Δεχόμαστε προτάσεις, εξετάζονται όλες και μας ενδιαφέρει να είναι παίκτες που θα ταιριάζουν με τη φιλοσοφία του συλλόγου. Να είναι πάρα πολύ καλοί ποδοσφαιριστές όχι μόνο σαν χαρακτήρες αλλά και σαν προσωπικότητες στον αγωνιστικό χώρο. Να είστε σίγουροι ότι θα γίνουν εύστοχες επιλογές και παίκτες που θα είναι έτοιμοι να προσφέρουν από την πρώτη ημέρα σε ποσοστό 100%».
-Έχετε εισηγηθεί για την απόκτηση κάποιου συγκεκριμένου παίκτη από το Ελληνικό πρωτάθλημα;
«Αυτή τη στιγμή όχι».
-Είναι όμως στα σχέδιά σας...
«Φυσικά».
-Έχετε εισηγηθεί να μην παραχωρηθεί κάποιος παίκτης που έχει συμβόλαιο με την ομάδα (π.χ. Ιγγλέσιας);
«Βρίσκομαι πάντα σε συνεργασία με τη διοίκηση, ξέρω ότι υπάρχει κρίση και αυτό που θέλουμε να χαράξουμε από κοινού είναι να μην καταστραφεί οικονομικά η ομάδα πρώτα απ’ όλα. Γιατί αν μιλάμε για οικονομική καταστροφή της ομάδας, τότε δεν μιλάμε για ομάδα, άρα αυτό που θα πρέπει παράλληλα να εξασφαλίσουμε είναι η οικονομική βιωσιμότητα της ομάδας. Το μπάτζετ είναι καλό για τον μεταγραφικό σχεδιασμό και το ρόστερ της επόμενης χρονιάς και χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις. Αν τώρα υπάρχουν οικονομικές προτάσεις που είναι συμφέρουσες για την ομάδα και υπάρχουν αντικαταστάτες αυτών των παικτών, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να αποχωρήσει κάποιος παίκτης. Αλλά το ξαναλέω τα πάντα θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον της ομάδας».
-Το μπάτζετ μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα είναι;
«Αυτά είναι θέματα της διοίκησης και όχι του προπονητή. Εγώ δεν ασχολούμαι καν στα οικονομικά των μεταγραφών. Αυτό που με απασχολεί είναι να εντοπίσω τον παίκτη βάσει της φιλοσοφίας που έχω και να τον προτείνω στη διοίκηση για να τον αποκτήσει».
-Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που θέλετε να έχουν οι ποδοσφαιριστές που θα αποκτήσετε;
«Να κερδίζουν, μόνο αυτό. Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε παίκτες με καλό βιογραφικό, που ήταν υγιείς τις προηγούμενες χρονιές και με αρκετές συμμετοχές και να είναι παίκτες που γνωρίζουν τη θέση τους και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της για να μπορέσουν να ταιριάζουν με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές και φυσικά να μην έχουν τις όποιες αδυναμίες μπορεί να έχει ένας παίκτης που βρίσκεται ήδη στην ομάδα. Είναι δύσκολο».
-Με βάσει τα όσα είπατε φαίνεται ότι θα έρθουν έξι παίκτες, θα φύγουν δέκα;
«Κάπως έτσι. Θέλω ένα ρόστερ περίπου 26 παικτών».
-Ως πότε θα περιμένετε για την ολοκλήρωση των μεταγραφικών σας κινήσεων;
«Ο κάθε προπονητής θέλει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσελκύσεις ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου, σαν αυτούς που θέλουμε να εντάξουμε στην ομάδα μας, για να έρθουν σε αυτό το διάστημα. Θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να πάνε σε ομάδες του εξωτερικού. Η Ελλάδα θα είναι μία από τις τελευταίες τους επιλογές. Εμείς θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να πάρουμε παίκτες ουσίας για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μία ομάδα δυνατή και ανταγωνιστική. Άρα θέλουμε προσωπικότητες και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε λοιπόν πότε θα έρθουν αυτοί οι παίκτες, αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν θα κάνουμε τις μεταγραφές για να ξεκινήσουμε απλά την προετοιμασία. Θέλουμε επιλεγμένες μεταγραφικές κινήσεις».
-Τους παίκτες που θα αποκτηθούν τους έχετε επιλέξει ή προκύπτουν βάσει προτάσεων τις οποίες και αξιολογείται;
«Έχω ήδη ξεκινήσει επαφές με μάνατζερ ποδοσφαιριστών που μου στέλνουν προτάσεις και dvd από παίκτες, παίρνω πληροφορίες και έχω ένα χρονικό διάστημα μικρό που ίσως κάποιος από τους συνεργάτες μου να παρακολουθήσει ορισμένους στόχους».
-Θα περιμένετε ως και το τέλος Αυγούστου δηλαδή για να αποκτηθούν κάποιοι παίκτες;
«Να περιμένω και δύο παίκτες μέχρι τέλη Αυγούστου δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αλλά να είναι παίκτες αξίας. Εμένα με συμφέρει να έχω τους παίκτες από την αρχή, αλλά εφόσον αυτό είναι αδύνατον, δεν θα πάω σε δευτερεύουσες λύσεις και θα περιμένω να πάρω τις πρώτες επιλογές. Θα εξαντλήσουμε λοιπόν όλα τα περιθώρια για να πάρουμε τους παίκτες αξίας που θέλουμε αν θέλουμε να φτιάξουμε μία ομάδα που θα μπορεί να ανταγωνιστεί τους πάντες».
-Υπάρχουν στην ομάδα από την πλευρά σας «αδιαπραγμάτευτοι» παίκτες;
«Δεν κοιτάω καθόλου το δικό μου «πιστεύω». Εγώ καταθέτω προτάσεις και με τον πρόεδρο σε μία βάση συνεργασίας προσπαθούμε να κινηθούμε αναλόγως. Αν μπούμε σε μία διαδικασία με το τι ζητάει ο καθένας παίκτης μιλάμε για άλλες σκοπιμότητες μετά. Στόχος μου είναι η συνεργασία με τη διοίκηση για να κάνουμε μία δουλειά που θα αποδώσει».
-Συμβόλαια θα «σπάσουν»;
«Και φυσικά κάποια συμβόλαια θα «σπάσουν».
-Έχετε εισηγηθεί λύσεις συμβολαίων;
«Αυτή τη στιγμή ανακοινώσιμη δεν είναι καμία».
-Είστε ικανοποιημένος από το μπάτζετ της νέας χρονιάς;
«Ο πρόεδρος έχει ένα όραμα, να φτιάξει μία πάρα πολύ δυνατή ομάδα με υψηλούς στόχους. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος με το ύψος του μπάτζετ και πιστεύω ότι όντως θα φτιαχτεί μια ομάδα πάρα πολύ καλή που θα συμβαδίζει με τους στόχους που έχουμε ήδη θέσει». -Το προπονητικό «τιμ» έχει κλείσει;
«Προσπαθούμε και σ’ αυτό το κομμάτι να αναζητούμε το καλύτερο δυνατό για να μπορέσουμε έτσι να αξιοποιήσουμε τους ποδοσφαιριστές. Οι προπονητικές εγκαταστάσεις υπάρχουν, ίσως γίνουν κάποιες ακόμη βελτιωτικές κινήσεις και γι’ αυτό προσπαθούμε να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το έμψυχο δυναμικό. Το θέμα είναι να μας συμπληρώσουν για να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα δυνατό «τιμ».
-Παλαιότερα είχατε αναφερθεί σε έναν συνεργάτη από το εξωτερικό όσον αφορά στα τμήματα υποδομής. Έχει βρεθεί αυτός;
«Όχι, δεν έχει κλείσει. Είμαστε ακόμα σε συζητήσεις».
-Για τους ταλαντούχους παίκτες ποιες θα είναι οι κινήσεις σας;
«Έχω ζητήσει από τους ανθρώπους της ομάδας να μου φέρουν τους καλύτερους παίκτες του νομού, να τους δω στο γήπεδο. Θα κάνω συζητήσεις με ανθρώπους και προπονητές, με τους προπονητές των Μικτών ΕΠΣΛ και τους προπονητές της Δ’ Εθνικής για να μπορέσω και εγώ να αντιληφθώ σε ποια κατάσταση βρίσκεται το επίπεδο των νέων παικτών. Μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ να αναδείξω παίκτες. Έτσι κι αλλιώς θα είναι «παράσημο» για μένα. Αλλά ωραία είναι τα λόγια, το θέμα είναι η αξιοποίηση των ταλέντων, χωρίς να συμμετέχουν μάνατζερ και πατεράδες. Γι’ αυτό και θα γίνουν και κάποια φιλικά παιχνίδια με ομάδες του νομού».
-Το ελληνικό στοιχείο τι ρόλο να παίξει στη νέα ΑΕΛ;
«Μακάρι να μπορούσα να έχω 25 Έλληνες παίκτες. Βλέπετε όμως τι προβλήματα υπάρχουν όσον αφορά στον εντοπισμό Ελλήνων παικτών στο ελληνικό πρωτάθλημα, όταν αρκετές ομάδες χρησιμοποιούν ξένους ποδοσφαιριστές. Αν εγώ εντοπίσω έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή και οι απαιτήσεις του είναι παράλογες τότε και πάλι υπάρχει πρόβλημα». 
-Η ΑΕΛ σε έναν χρόνο φτιάχτηκε και χαλάστηκε δύο φορές. Πόσο σας φοβίζει για τη φετινή χρονιά μια παρόμοια κατάσταση;
«Δεν πρόκειται να χαλάσει η ομάδα, ούτε λέμε ότι θα μπούμε σε πώληση. Αν υπάρχει βέβαια μία συμφέρουσα οικονομικά πρόταση, μπορεί και να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Ξέρω ότι ο πρόεδρος έχει υψηλούς στόχους και έρχεται ένα νέο γήπεδο, το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε ως όπλο στις διαπραγματεύσεις. Θα κρατήσουμε τον βασικό μας κορμό και αυτό που μας απασχολεί είναι να βρούμε 3-4 παίκτες».
-Ο Ντέλσον έχει δοθεί δανεικός. Τι θα γίνει μ’ αυτόν;
«Ή θα τον δω μέσω dvd ή κάποιος από τους συνεργάτες μου θα πάει για να τον δει».
-Με την περίπτωση Μάλαρτζ;
«Είναι μία περίπτωση που χειρίζεται η διοίκηση αποκλειστικά και δεν είναι στα πλάνα μου».
-Για ελεύθερους ή για παίκτες με συμβόλαιο θα κινηθείτε στη μεταγραφική περίοδο;
«Για τους καλύτερους... Πάντα οι ποδοσφαιριστές που δεν δεσμεύονται με συμβόλαιο είναι πιο εύκολοι στο να ξεκινήσεις μαζί τους διαπραγματεύσεις».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass