Ο ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΧΑΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ, ΤΟ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΕΙ ΒΟΛΟ

Κινδυνεύει και το Ιππικό Κέντρο Λάρισας

* «Πράσινο» τουρισμό, προώθηση των αγροτικών προϊόντων στη Θεσσαλία και ενεργοποίηση του «Θεσσαλικού Θεάτρου» στην Πολιτιστική Μεσογειάδα προωθεί η κυβέρνηση

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2010 2:03 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:21
Οριστικά «απών» από τους Μεσογειακούς Αγώνες (θα) είναι ο προαστιακός σιδηρόδρομος Λάρισας – Βόλου, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος να μην προχωρήσει ούτε το Ιππικό Κέντρο στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή αλλά ούτε και το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο στο Βόλο. Κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι το κωπηλατοδρόμιο να γίνει στην Κάρλα, αν όμως (όπως φαίνεται) αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα γίνει στο λιμάνι του Βόλου παρά τις επιφυλάξεις που εγείρονται για την καταλληλότητά του.
Την ίδια ώρα και οι αγορές γυρίζουν την πλάτη τους στη διοργάνωση καθώς τα έσοδα από χορηγίες ενώ αρχικά είχαν υπολογιστεί στα 45 εκατ. ευρώ, τώρα ο πήχυς των προσδοκιών υποχωρεί στα 22-25 εκατ. ευρώ – κι αυτά όμως φαντάζουν υπεραισιόδοξα στην οικονομική συγκυρία. Μόνη θετική εξέλιξη η απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα της Θεσσαλίας, τα οποία και θα διατίθενται στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, να αναπτύξει προγράμματα ανάπτυξης του «πράσινου τουρισμού» καθώς και να ενεργοποιήσει τα ΔΗΠΕΘΕ και ιδίως το «Θεσσαλικό Θέατρο» στις πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Αυτές είναι οι ειδήσεις από τη χθεσινή εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής γα τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013 με επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μια συζήτηση στην οποία κυριάρχησε η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης κι όχι μόνο για τους Αγώνες (εθίγη επίσης το θέμα του Αχελώου αλλά και οι υποδομές της Θεσσαλίας).
Αναλυτικά:
Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται οριστικά ο προαστιακός σιδηρόδρομος Λάρισας – Βόλου καθώς ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης ξεκαθάρισε χθες στη Βουλή ότι κοστίζει «περίπου 110-120 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές, χρήματα που δεν υπάρχουν». Ο υφυπουργός επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι» για τη Θεσσαλία τονίζοντας ότι ο προαστιακός είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη μετά το 2013 περίοδο καθώς τότε (υπονοεί προφανώς το... Ε’ ΚΠΣ) θα δοθεί βαρύτητα στο σιδηρόδρομο αφού τώρα χρηματοδοτούνται οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι. Ο κ. Ι. Μαγκριώτης επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ σημειώνοντας πως «δεν εξασφάλισε τους πόρους», ενώ ενέταξε στο σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (πάντα για μετά το 2013) και τη σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλίας με την Ηγουμενίτσα.
Για τον Αχελώο επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «δεν θα διψάσει η Θεσσαλία», ενώ μετέφερε δέσμευση του υπουργού Άμυνας κ. Ε. Βενιζέλου ότι θα δώσει το στρατόπεδο στο Δήμο Λαρισαίων και από εκεί στον ΟΕΚ για την κατασκευή του Μεσογειακού χωριού.
Από την πλευρά της η υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Άντζελα Γκερέκου αποκάλυψε ότι υπάρχει πρόβλημα και με την έκταση ανέγερσης του Ιππικού Κέντρου σε τμήμα της Αβερωφείου Σχολής καθώς όπως ανέφερε «έχουν ήδη εγκριθεί σε τμήματά της διαπλατύνσεις δρόμων και η έκταση έχει μελλοντικές δουλείες. Πρόκειται να περάσει ο περιφερειακός δρόμος Λάρισας, τέμνοντας την έκταση και άρα οι εγκαταστάσεις δεν μπορούν να παραμείνουν για μελλοντική χρήση. Άρα, εκεί χρειάζεται πράγματι προσαρμογή», είπε.
Πρόβλημα εντόπισε και στο Ιστιοπλοϊκό Κέντρο Βόλου, για το οποίο εξήγησε ότι «οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις δεν έχουν οικοδομική άδεια και τμήμα τους βρίσκεται μέσα στην αιγιαλίτιδα ζώνη».
Όσον αφορά στο κωπηλατοδρόμιο, η υφυπουργός επαναβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να το κατασκευάσει στη λίμνη Κάρλα «χωρίς να θιγεί στο παραμικρό το φυσικό περιβάλλον», ξεκαθάρισε όμως ότι αν αυτό δεν καταστεί εφικτό (καθυστερεί η παραχώρηση έκτασης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), τότε θα γίνει στο λιμάνι του Βόλου, ενδεχόμενο για το οποίο έχει ερωτηθεί και συμφωνήσει η Διεθνής Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ).
Η κ Γκερέκου τόνισε ότι με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν γίνει επί κυβέρνησης ΝΔ τα έργα θα τελειώσουν «μήνες… μετά τους Αγώνες», ενώ εκτενή αναφορά έκανε στα οικονομικά στοιχεία εξηγώντας ότι με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εξοικονομούνται: 10 εκατ. ευρώ από το κλειστό του χάντμπολ που δεν θα γίνει στη Λάρισα αλλά οι αγώνες θα φιλοξενηθούν στο ανεγειρόμενο κλειστό της Καρδίτσας, 7 εκατ. από τα προπονητήρια, 11,67 εκατ. ευρώ από τις προσαρμογές (εφήμερες κινητές κατασκευές).
Για τα έσοδα από χορηγίες είπε ότι υπολογίζονται να φθάσουν τα 22-25 εκατ. ευρώ κι όχι τα 45 εκατ. που είχαν υπολογιστεί αρχικά (ίσως και τα 22 εκατ. να είναι φιλόδοξος στόχος σήμερα, παραδέχθηκε). Τα μόνα κονδύλια που παραμένουν αμετάβλητα, διευκρίνισε η κ. Γκερέκου, είναι για τις υπηρεσίες ασφαλείας και υγείας καθώς και το μετοχικό κεφάλαιο (28 εκατ. ευρώ) της «ΒΟΛΟΣ 2013».
Όσον αφορά στον πολιτισμό, η αρμόδια υφυπουργός διατράνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει και να ενεργοποιήσει «όλους τους υπάρχοντες και ιδιαίτερα αξιόλογους πολιτιστικούς θεσμούς της Θεσσαλίας, όπως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της περιοχής και τους άλλους θεσμούς με τους οποίους έχει προικίσει τη Θεσσαλία το δίκτυο πόλων του ΥΠ.ΠΟ. από τη δεκαετία του 1990».
Η κ. Άντζελα Γκερέκου έθεσε επίσης ως στόχο της κυβέρνησης να συνδέσει τους αγώνες με τη νέα τουριστική ταυτότητα της Θεσσαλίας καθώς και με τη μεσογειακή διατροφή και τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα. «Αναζητώντας διαρκώς εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης προκειμένου να ελαττώσουμε από άλλες πηγές το κόστος που θα επωμιστεί η χώρα μας, οργανώνουμε τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ένα πρόγραμμα γαστρονομικού τουρισμού, το «MEGUSTO», «Mediterranean Gourmet Service for Tourism». Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υπάρξει εξειδίκευση για τις θεσσαλικές επιχειρήσεις και προϊόντα, ώστε να προσφέρονται πιστοποιημένα θεσσαλικά προϊόντα σε όλα τα κύρια θεσσαλικά καταλύματα και εστιατόρια.
Ταυτόχρονα, η δέσμευσή μας για προώθηση κατά προτεραιότητα των νέων μορφών τουρισμού στη Θεσσαλία βρίσκει ένα εξαιρετικό πεδίο εφαρμογής, αφού, εκτός από το Πήλιο και κάποιες από τις Σποράδες η υπόλοιπη περιφέρεια, όντως, δεν έχει αναδειχθεί ψηλά στο χάρτη των τουριστικών προορισμών της χώρας.
Είναι μια ευκαιρία να δοθεί στη νέα τουριστική ταυτότητα της Θεσσαλίας ο χαρακτήρας του «πράσινου τουρισμού», ενός τουριστικού προορισμού στον οποίο οι φιλικές προς το περιβάλλον τουριστικές δραστηριότητες κυριαρχούν. Συγκεκριμένα, προωθούμε προγράμματα για θρησκευτικό τουρισμό, καταδυτικό τουρισμό, θαλάσσιο τουρισμό και περιηγητικό τουρισμό», εξήγησε.
Ο Θ. ΝΑΚΟΣ
«Επερωτάστε σήμερα για την αδιαφανή, σχεδόν συνωμοτική τακτική που ακολουθείτε για την αναποφασιστικότητά σας, για τις παλινωδίες σας και για το πώς αξιολογείτε το όλο εγχείρημα. Και μην μας πείτε ότι ήταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που καθυστέρησε, γιατί γνωρίζετε καλά ότι οι προκαταρκτικές ενέργειες, όπως η εξεύρεση των γηπέδων για το Μεσογειακό Χωριό στις δύο πόλεις, η καταγραφή των απαραίτητων έργων, η σύνταξη των προϋπολογισμών είναι χρονοβόρες διαδικασίες γι’ αυτής της μορφής διοργανώσεις, οι οποίες έχουν από καιρό τελειώσει», υποστήριξε ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Νάκος, ο οποίος απηύθυνε τα εξής ερωτήματα:
Αλήθεια, πόσους μήνες θα σας πάρει, κ. υπουργέ, να αποφασίσετε αν το υπάρχον Διοικητικό Συμβούλιο σας κάνει ή όχι; Ή, πείτε στους ανθρώπους που το απαρτίζουν ότι θα παραμείνουν ή αλλάξτε τους. Στο χέρι σας είναι. Πότε θα κινήσετε τη διαδικασία στελέχωσης της Βόλος 2013 Α.Ε.; Πότε θα συσταθεί η προβλεπόμενη Συντονιστική Επιτροπή από τους Γενικούς Γραμματείς των εμπλεκόμενων Υπουργείων;».
Στη δευτερολογία του ο κ. Θανάσης Νάκος, σχολιάζοντας τις ομιλίες των υπουργών, προέβη στην εκτίμηση ότι «καμία απάντηση δεν δόθηκε σήμερα. Όσον αφορά στα συνωμοτικά, κ. υπουργέ, έχω εδώ δεκάδες δημοσιεύματα για συσκέψεις και παρασυσκέψεις με το Νομάρχη, με το Δήμαρχο, με όλους τους παράγοντες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ποτέ με την κοινωνία όπως εκπροσωπείται, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Διαβάζουμε στον Τύπο ότι γίνονται καθημερινές συσκέψεις. Βγάζουν δελτία Τύπου αυτοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έρχονται και σας επισκέπτονται εσάς και όλους τους άλλους. Εμείς κοιτάμε από την κλειδαρότρυπα, κ.υπουργέ. Είναι τρόπος συμπεριφοράς αυτός;» υποστήριξε και κάλεσε την κ. Γκερέκου να δώσει επίσημα στοιχεία σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει με τα έργα.
Ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας δεν έκρυψε την ανησυχία του ακούγοντας ότι εναλλακτική λύση για το κωπηλατοδρόμιο είναι το Λιμάνι του Βόλου. «Εμείς μεγαλώσαμε στο Λιμάνι του Βόλου. Ήμουν αθλητής στο Ναυτικό Όμιλο Βόλου. Εκεί έκαναν τους αγώνες, στα μπλόκια -έτσι τα λέγαμε. Έχετε κανονίσει μήπως και με τον καιρό να μην φυσάει καθόλου, να μην έχει κύμα; Γιατί όταν είχε κύμα, εμείς δεν κολυμπούσαμε ως αθλητές. Τα έχετε κανονίσει αυτά και το βλέπετε ως εναλλακτική λύση;».
Ο ΧΡ. ΖΩΗΣ
Τόσο ο κ. Θανάσης Νάκος όσο και ο Λαρισαίος βουλευτής κ. Χρήστος Ζώης αναφέρθηκαν και στο θέμα του Αχελώου με τον δεύτερο να επισημαίνει ότι «η Θεσσαλία υπέστη σοκ από την απόφαση του ΣτΕ για πάγωμα των έργων».
Ο κ. Χρ. Ζώης χαρακτήρισε την κ. Τίνα Μπιρμπίλη «τραγική φιγούρα και για την Κυβέρνηση, της οποίας είναι Υπουργός και στέλεχος και για την παράταξή της» και προέβλεψε ότι «αυτό θα το εισπράξει η Κυβέρνηση στις επερχόμενες εκλογές, καθώς η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και η Αυτοδιοίκηση και όλοι οι παράγοντες, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης».
Ο Λαρισαίος βουλευτής ετάχθη υπέρ της κατασκευής του κωπηλατοδρομίου στην Κάρλα, ενώ για τον προαστιακό υπενθύμισε δήλωση του κ. Γιώργου Παπανδρέου στις 13 Σεπτεμβρίου, δηλαδή λίγο πριν αναλάβει την πρωθυπουργία, ότι θα προχωρήσουν τα έργα καθώς η ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών συνδέεται με την «πράσινη ανάπτυξη».
«Εμείς πιστεύουμε ότι ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεως με τέτοιου είδους αναπτυξιακά έργα, με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, με τέτοιου είδους διοργανώσεις μπορούμε να δώσουμε πνοή σε μια περιφέρεια η οποία ήδη ζει τα προβλήματα και τις συνέπειες της κρίσης», τόνισε όσον αφορά στους Μεσογειακούς Αγώνες.
ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
«Είκοσι δύο μήνες ήμασταν εμείς από την ώρα που πήραμε τους αγώνες. Πήραμε τους αγώνες και δεν ακούσουμε μία καλή κουβέντα», σχολίασε ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης και πρόσθεσε:
«Δεν φταίμε εμείς που η Επιτροπή δεν συνεδριάζει 4,5 μήνες κι αν πρέπει να μείνει ή να φύγει. Αν θέλατε να φύγει σε ένα μήνα, θα μπορούσατε να την είχατε διώξει, να βάλετε δική σας επιτροπή και από εκεί και πέρα να προχωρήσει το έργο.
Και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Ολυμπιάδα έβαλε τον Μπακούρη, την Τζαβέλα κ.λπ. και πέρασαν δύο, τρία χρόνια, χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό. Και Γενικός Γραμματέας των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο κ. Καρτάλης μετά και επιτυχώς έκανε το έργο, το δικό του έργο, και έγιναν, όπως λέτε, όλα τέλεια.
Επομένως, μην κατηγορείτε ότι υπάρχει καθυστέρηση στους Μεσογειακούς Αγώνες, που δεν υπάρχει, όταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι το μέγιστο αθλητικό γεγονός, υπήρξαν καθυστερήσεις, αλλά παρ’ όλα αυτά έγιναν οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες».
Ο ΔΗΜ. ΣΙΟΥΦΑΣ
«Χτίστε πάνω σ’ αυτό το οποίο βρήκατε, στο καλό το οποίο βρήκατε», προέτρεψε την κυβέρνηση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας και πρότεινε «να διοργανωθούν προκριματικοί αγώνες και στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα. Υπάρχουν υποδομές είτε στο ποδόσφαιρο είτε στο χάντμπολ, είτε στο βόλεϊ», είπε.
Πρότεινε ακόμη: Θεωρήστε την ορεινή Καρδίτσα και τη Λίμνη Πλαστήρα σαν ένα χώρο όπου μπορεί να διοργανωθεί ένα πολιτιστικό φόρουμ των χωρών της Μεσογείου για να αναδείξουμε και το κομμάτι του πολιτισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ
«Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι υπεύθυνη δεν είναι η αντιπολίτευση γι’ αυτό που γίνεται ή δεν γίνεται στο χρόνο της πραγματικότητας και του παρόντος, υπεύθυνες είναι πάντα οι κυβερνήσεις και αυτό γράφει η ιστορία. Άρα, λοιπόν η πολιτική βούληση είναι αυτή η οποία κάθε φορά δείχνει την υπεύθυνη στάση μιας κυβέρνησης», σχολίασε ο βουλευτής Ν. Καρδίτσας κ. Κώστας Τσιάρας και είπε για τον Αχελώο:
«Τον Ανδρέα Παπανδρέου, στον οποίο αναφερθήκατε, τον χαρακτηρίζει το γεγονός ότι 17 φορές εξήγγειλε το έργο της εκτροπής του Αχελώου και φθάσαμε στο σήμερα, με τις διαφορετικές φωνές μέσα στο ίδιο το εσωτερικό της κυβέρνησης. Η μεν αρμόδια κ. υπουργός να δείχνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν επιθυμεί το έργο και κάποιοι άλλοι συνάδελφοί της, προφανώς για πολιτικούς και μόνο λόγους, να λένε ότι θέλουν να στηρίξουν και να συνεχίσουν το έργο. Κάποια στιγμή, εάν θέλουμε να εκπέμψουμε ένα μήνυμα σοβαρότητας και αξιοπιστίας μέσα απ’ αυτό το χώρο, θα πρέπει να σταματήσουμε να εγκλωβίζουμε την πολιτική διαδικασία σε μια παράλογη λογική».
Ο Κ. ΚΑΡΤΑΛΗΣ
Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τους Μεσογειακούς Αγώνες ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας κ. Κώστας Καρτάλης σημείωσε τα εξής:
«Νομίζω ότι είναι προφανές πλέον σε όλους, ότι η Κυβέρνηση είχε και έχει ως στόχο τη διοργάνωση πετυχημένων Μεσογειακών Αγώνων με αναπτυξιακά οφέλη για την περιοχή της Θεσσαλίας. Είναι επίσης προφανές ότι δεν αντιμετωπίζει τους Μεσογειακούς Αγώνες ως ένα απλό αθλητικό γεγονός που εξαντλείται σε ένα δεκαήμερο του 2013, αλλά ως μια διεθνή υποχρέωση της Ελλάδος για την οποία πρέπει να επιδειχθεί η ίδια επιτυχημένη εικόνα όπως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Θεωρώ ότι δόθηκαν απαντήσεις στην ανησυχία των πολιτών για περικοπές των έργων. Το σχέδιο προσαρμογής που παρουσιάστηκε σήμερα και για το οποίο δουλέψαμε τους τελευταίους τρεις μήνες περιλαμβάνει το ιστιοπλοϊκό κέντρο στο Βόλο και το κωπηλατικό κέντρο στην Κάρλα. Τέλος, επισημαίνω ως θετική εξέλιξη την ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 με δράσεις πολιτισμού και τουρισμού που θα απλωθούν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και θα έχουν ως στόχο το άνοιγμα της Ελλάδος στη Μεσόγειο. Τέλος είναι προφανές, ότι η δημοσιονομική κρίση αφήνει το ίχνος της και στους Μεσογειακούς Αγώνες. Έτσι ερμηνεύεται η απόφαση για τη μετακίνηση του Handball από τη Λάρισα στην Καρδίτσα ώστε να φιλοξενηθεί σε ένα γυμναστήριο που κατασκευάζεται.
Νομίζω ότι όλοι συμφωνήσαμε σήμερα στη Βουλή, ότι θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα να τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο χρόνο. Όπως και ότι συμφωνήσαμε, ότι δεν υπάρχει χώρος για μικροκομματικές αντιπαλότητες. Η ευκαιρία είναι πάρα πολύ σπουδαία για να την αφήσουμε να χαθεί».
Ο Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
«Από το 2007 έως το 2009 το μόνο που κινούνταν γύρω από τους Αγώνες ήταν η προσπάθεια της τότε αντιπολίτευσης, σίγουρα πάντως του ΠΑΣΟΚ, που με υπομνήματα του δημάρχου Βόλου, του κ. Βούλγαρη, κατέθεταν αλυσιδωτές προτάσεις να αναλάβετε δράση, να κάνετε έργο, να δώσετε υπόσταση στην προετοιμασία και σας προειδοποιούμε με μια εμβληματική έκφραση: Έχετε άγνοια κινδύνου», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.
Ο ΑΠ. ΝΑΝΟΣ
Από την πλευρά του ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας του ΚΚΕ κ. Απόστολος Νάνος τόνισε:
«Για την καθυστέρηση που υπάρχει, φάνηκε από τη σημερινή Κυβέρνηση καθαρά εδώ μέσα ότι δεν ανησυχεί, γιατί δεν πρόκειται να κάνει κανένα έργο που είναι απαραίτητο να γίνουν Μεσογειακοί Αγώνες. Γι’ αυτό και δεν νοιάζεται και δεν ενδιαφέρεται. Όταν ειπώθηκε για το «κωπηλατοδρόμιο», είχαν την πρόχειρη λύση «στο λιμάνι του Βόλου». Ο περιφερειακός δεν είναι απαραίτητος, τον έχουμε δημοπρατήσει, όποτε γίνει ο περιφερειακός. Το 2011 θα ξεκινήσει η μελέτη. Πότε θα ολοκληρωθούν; Να πούμε για το αεροδρόμιο; Να πούμε βέβαια και για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, που δεν αναφέρθηκε καθόλου, για την καταστροφή του περιβάλλοντος που επιχειρείται μέσα από τους Μεσογειακούς Αγώνες που γίνονται στις Νηές.
Δεν μπορεί να μιλάνε για τη Θεσσαλία, όταν ο Αχελώος, με ευθύνη των κυβερνήσεων αυτών, δεν προχωρά διαχρονικά. Και όταν το πόρισμα του ΣτΕ λέει να γίνει από την αρχή ο σχεδιασμός, στην ουσία μπαίνει σε καλένδες, για να μην γίνει ποτέ αυτή η εκτροπή του Αχελώου.
Δεν μπορεί να μιλάνε για πολιτιστική Mεσογειάδα, όταν κινείται και αυτή μέσα στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης γενικότερα, και να λένε «μεσογειακή διατροφή» και «θα φροντίσουν τα αγροτικά προϊόντα», όταν οι αγρότες ξεκληρίζονται και δεν θα υπάρχουν αγροτικά προϊόντα. Και όταν ακόμη και αυτή η ίδια η «Αργώ» που έγινε σημαία, σήμα κατατεθέν, από τους Δημάρχους για την πολιτιστική Mεσογειάδα, σήμερα σαπίζει και κάνουν έρευνα οι κωπηλάτες να αγοράσουν μία τέντα να την προστατεύσουν.
Ως ΚΚΕ υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε ότι τέτοιους είδους υποδομές πρέπει να γίνονται έξω από τη λογική των διεθνών διοργανώσεων και πρέπει να βασίζονται στην εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με ενιαίο κρατικό, κεντρικό σχεδιασμό και όχι στη λογική της μίας χρήσης».
Ο Π. ΜΑΡΚΑΚΗΣ
«Είπατε εδώ ότι δεν σας φτάνει ο χρόνος. Εγώ αναγνωρίζω ότι φταίει και η Νέα Δημοκρατία που έφαγε το μισό χρόνο. Έχετε δύο σημαντικά γεγονότα που δυστυχώς είναι συγκρίσιμα και για τα οποία έχουμε το ίδιο χρονικό διάστημα, είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες και το ΕΣΠΑ. Πώς μπορείτε, λοιπόν, ενώ φαγώθηκε ο μισός χρόνος για το ΕΣΠΑ, να λέτε ότι θα το ολοκληρώσετε, ένα πρόγραμμα 16 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια και δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε στα επόμενα χρόνια ένα πρόγραμμα πολύ μικρότερο όπως είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες;», διερωτήθη ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας του ΛΑΟΣ κ. Παύλος Μαρκάκης και πρόσθεσε:
«Εμείς με προτροπή του Προέδρου μας πρώτοι, εγώ προσωπικά κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στις 10 Νοεμβρίου, διότι υπήρχαν φήμες -και απάντησε τότε ο κ. Γερουλάνος- ότι το Κωπηλατοδρόμιο και το Ιστιοπλοϊκο Κέντρο δεν θα γίνουν στην περιοχή του Βόλου, αλλά θα γίνουν στο Φάληρο και στο Σχοινιά. Κι έρχεστε σήμερα εσείς να πείτε ότι δεν προλαβαίνουμε, προέκυψαν καινούργια γεγονότα και σαν τα φορολογικά μέτρα που είμαι μέτρα a, b και c, να πείτε ότι για το Κωπηλατοδρόμιο έχετε και μία εναλλακτική λύση, να πάτε στην παραλία του Βόλου. Εμείς ας το δεχθούμε, στο Βόλο θα γίνουν. Μήπως υπάρχει και σχέδιο «c» να μην γίνει και στην παραλία του Βόλου και να γίνει στην παραλία του Σχοινιά;».
Εδική αναφορά έκανε στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, κ. Μπιτσαξή, τον οποίο κατήγγειλε ότι «άρχισε να κάνει μυστικές συσκέψεις μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των παραγόντων της περιοχής που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή όταν καλεί τους δημάρχους, φωνάζει μόνο τους φορείς του ΠΑΣΟΚ και όχι το Δήμαρχο της Λάρισας που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.
Ο κ. Π. Μαρκάκης έθεσε το ζήτημα των αναγκαίων υποδομών για Λάρισα και Βόλο, χαρακτήρισε «γενικόλογη» την τοποθέτηση για τον πολιτισμό, μίλησε για την «Αργώ» και υπογράμμισε:
Είναι σαφέστατο ότι για τους Μεσογειακούς Αγώνες δεν ενδιαφέρεται κανένας στην Αθήνα. Το αθηνοκεντρικό κράτος δεν ενδιαφέρεται για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Ας ήταν αγώνες που θα γινόντουσαν στην Αττική και θα σας έλεγα εγώ τι θα γινόταν σ’ αυτή την αίθουσα από επιτροπές, συνεδριάσεις, ερωτήσεις, χρηματοδοτήσεις, μελέτες.
Εκτός αν θέλετε να κάνετε έργα της τελευταίας στιγμής, λόγω του κατεπείγοντος και με απευθείας αναθέσεις -όπως τα είδαμε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες- με αδιαφάνεια και να μην έχουμε λόγω του κατεπείγοντος μέτρα στον τρόπο που θα γίνουν οι αναθέσεις αυτών των έργων, τα οποία είναι μεγάλα και δύσκολα έργα, δεν γίνονται σε ένα χρόνο».
Ο ΓΡ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ
«Μήπως όλο το θέμα είναι καβγάς περί παπλώματος, γιατί η Ολυμπιάδα του 2004 μπορεί να μας γονάτισε οικονομικά, αλλά κάποιοι κονόμησαν χοντρά φράγκα από αυτήν; Μήπως θα έχουμε ένα ομοίωμα σε μικρότερο μέγεθος τέτοιας δραστηριότητας και διαδικασίας;», διερωτήθη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος πρότεινε:
«Να μην γίνει κωπηλατοδρόμιο στην Κάρλα και οι κωπηλατικοί αγώνες να πάνε στα Γιάννινα ή στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά. Να μην γίνει το ιστιοπλοϊκό του Βόλου. Οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες να έρθουν στην Αθήνα ή να πάνε σε άλλη θαλάσσια περιοχή προς βόρεια ή νότια ή Κεντρική Ελλάδα. Να γίνουν δεκτές οι προτάσεις του Δήμου Νέας Ιωνίας του Βόλου για το Μεσογειακό Χωριό. Σε καμία περίπτωση γήπεδα γκολφ στις Νηές του Δήμου Σούρπης ή όπου αλλού. Μάθαμε με ευχαρίστηση ότι μάλλον τα γκολφ θα πάνε στη Χαλκιδική. Ας πάνε στη Χαλκιδική. Δεν έχουμε την πολυτέλεια κατασκευής γηπέδων γκολφ, γιατί δεν είμαστε και οι καλύτεροι γκολφίστες του κόσμου, ούτε είμαστε ως Έλληνες λάτρεις του γκολφ ή του σκουός ή του μπριτζ, για να πω διάφορα αθλήματα που κοντεύουν να γίνουν όλα Ολυμπιακά. Και να ξαναθυμίσω το «όλα τα είχε η Μαριωρή…» με την αφορμή αυτή.
Να εξεταστεί το έργο κατασκευής νέου, κλειστού γηπέδου χάντμπολ στη Λάρισα. Είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή Μεσογειακού Χωριού στη Λάρισα χωρίς περιβαλλοντική μελέτη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και των φορέων. Να ενισχυθούν έργα όπως ο εκσυγχρονισμός του σιδηρόδρομου και η Περιφερειακή του Βόλου. Στην Επιτροπή των Μεσογειακών να συμμετέχουν φορείς οικονομικοί, επαγγελματικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί και από τον Βόλο και από την Λάρισα και απ’ όλη τη Θεσσαλία».
Είπε ακόμη: «Γιατί να αγοράσουμε από τη Γαλλία έξι ή οκτώ ή δέκα φρεγάτες και να μην αναθέσουμε έργα υποδομής, όπως τον Προαστιακό του Βόλου, όπως οδικούς οριζόντιους άξονες που δεν έχουμε; Γιατί να δώσουμε τεράστια ποσά σε εξοπλιστικά προγράμματα και να μην κάνουμε έργα υποδομής, όπως τρία μεγάλα λιμάνια, τρία μεγάλα νοσοκομεία ή να αναθέσουμε τη διοργάνωση και την κατασκευή έργων υποδομής με αφορμή μια Ολυμπιάδα, μια Μεσογειάδα, έργα τα οποία θα μείνουν στη χώρα και θα αξιοποιήσουμε και τον τουρισμό και τον πολιτισμό και πολλά άλλα πράγματα;
Δυστυχώς, φοβάμαι ότι αυτή η Μεσογειάδα με το πρόσχημα ότι θα αναπτύξει την περιοχή, θα αφήσει και άλλα κουφάρια και μηδέν υποδομές και μηδέν επένδυση σε παραγωγικές δραστηριότητες για τη Θεσσαλία», ανέφερε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass