ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΕΦΘΗΚΕ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Σημαντική η πρόληψη στις αθλητικές κακώσεις

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΓΚΥΡΟ ΤΡΟΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2010 0:54 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:53
 Το Παράρτημα Λάρισας της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας έχοντας ως στόχο την ενεργοποίηση των φοιτητών της Ιατρικής και της κοινωνίας της πόλης της Λάρισας σε θέματα επιστημονικού και κοινωνικού προσανατολισμού, διοργάνωσε από κοινού με την Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική και το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ημερίδα με θέμα «Οι Κακώσεις στον Αθλητισμό, Πρόληψη – Αποκατάσταση».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο Ιπποκράτης (νέο κτίριο) της Ιατρικής Σχολής και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς την παρακολούθησαν αρκετοί άνθρωποι που σχετίζονται άμεσα με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό μεταξύ των οποίων και οι ποδοσφαιριστές των μικτών ομάδων της ΕΠΣΛ.
Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές η ενασχόληση με τον αθλητισμό και τα όσα γίνονται συνεχώς στα γήπεδα της Θεσσαλίας αποτέλεσαν την αφορμή για την υλοποίηση αυτής της ημερίδας με κύριο στόχο την πληροφόρηση της κοινωνίας της Λάρισας, για άλλη μια φορά, για τα πολλαπλά οφέλη της πρόληψης.
Οι γιατροί – μέλη ΔΕΠ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων έδωσαν με τον πιο έγκυρο τρόπο πληροφορίες σχετικά με τις κακώσεις στον αθλητισμό την πρόληψη και αποκατάσταση.
Ο Καθηγητής Ορθοπεδικής κ. Μαλίζος αναφέρθηκε στις αθλητικές κακώσεις στις γυναίκες ενώ οι υπόλοιποι ομιλητές κ. Καραχάλιος (Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπεδικής), Χαντές (Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπεδικής), Βαρυτιμίδης (Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπεδικής) και κ. Νταϊλιάνα (Επίκουρη Καθηγήτρια Ορθοπεδικής) μίλησαν για κάθε άρθρωση ξεχωριστά (ισχίο, γόνατο, αγκώνα και καρπό χεριού αντίστοιχα). Εν συνεχεία ο κ. Τζιαμούρτας (Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημείας της Άσκησης), μίλησε για τις κακώσεις από υπερχρήση, κατάγματα από κόπωση, ενώ ο κ. Γιάκας (Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμογών Νέων Τεχνολογιών στην Ανάλυση της Κίνησης) αναφέρθηκε στην αποκατάσταση διά μέσου άσκησης μετά το χειρουργείο. Η κ. Καρατζαφέρη (Επίκουρος Καθηγήτρια Φυσιολογίας της Άσκησης) ανέπτυξε το θέμα «μυικές βλάβες κατά την άσκηση», ενώ κλείνοντας ο κ. Κουτεντάκης (Καθηγητής Εργοφυσιολογίας) μίλησε για τα οφέλη της άσκησης στην υγεία μας.
Όπως επισήμαναν οι διοργανωτές «η άθληση τόσο με την ερασιτεχνική της μορφή (αθλητές του Σαββατοκύριακου), που είναι πολύ διαδεδομένη σε όλες τις ηλικίες, όσο και με την επαγγελματική της, αποτελεί δραστηριότητα μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας μας. Μέσω της άθλησης έχουμε πολλαπλά οφέλη τόσα σωματικά όσο και ψυχικά. Ατυχώς, κατά τη διάρκεια αυτής τής δραστηριότητας όμως συμβαίνουν και ατυχήματα άλλοτε άλλης βαρύτητας. Το αθλητικό ατύχημα συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της μεγίστης απόδοσης του ανθρώπινου οργανισμού. Συνήθως τραυματίζεται εμφανώς το μυοσκελετικό σύστημα, αλλά επηρεάζεται ταυτόχρονα άλλοτε σε άλλο βαθμό και ο ψυχισμός του τραυματιζόμενου. Στις αθλητικές κακώσεις περιλαμβάνονται: το αιμάτωμα, η θλάση, η εκδορά, το διάστρεμμα και η ρήξη συνδέσμου, το αίμαρθρο, το ύδραρθρο και το εξάρθρημα όσον αφορά στις αρθρώσεις, το κάταγμα, καθώς και οι επανειλημμένοι τραυματισμοί που οδηγούν σε άσηπτες φλεγμονές, γνωστές ως σύνδρομα καταπονήσεως ή υπερχρήσεως. Ευτυχώς γνωρίζοντας τους κινδύνους, μπορούμε να προλαμβάνουμε και να αντιμετωπίζουμε τους περισσότερους από τους τραυματισμούς λόγω των σπορ» τονίστηκε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ημερίδας.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass