ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗΝ «Ε»

Κώστας Δήμου: Περισσότερη ηθική, λιγότερη αξία

* ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΗΡΟΙ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2010 0:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:28
Στη Λάρισα βρέθηκε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή φυσιογνωμία της διαιτησίας του μπάσκετ, ένας από τους έξι διαιτητές το κόσμου που βρίσκεται στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στο Hall of Fame της ΦΙΜΠΑ στη Μαδρίτη. Μια διάκριση που του έγινε φέτος στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας και από αυτή ξεκινήσαμε την κουβέντα μας.
Μας λέει: «Ήταν μια διάκριση που δεν την περίμενα, ενώ αισθάνθηκα λίγο περίεργα ανάμεσα στους παίκτες που τιμήθηκαν με την ίδια, όπως ο Όσκαρ Σμιτ από τη Βραζιλία, ο Βλάντε Ντίβατς από τη Σερβία και ο Άρβιντας Σαμπόνις από τη Λιθουανία. Μάλιστα, στην ομιλία μου ζήτησα συγγνώμη αν αδίκησα κάποιον, αν και από το χειροκρότημα στο τέλος μάλλον θα ήταν λίγα τα λάθη μου».
* Σταματήσατε τη διαιτησία στα 45, ενώ τώρα όλοι ζητάνε να αυξηθεί το όριο ηλικίας που είναι 50...
«Στη ζωή πρέπει να παίρνεις γενναίες αποφάσεις. Εγώ τα κέρδισα τα πάντα στη διαιτησία και μετά τα 45 κοίταξα την δουλειά μου που ήταν ανώτερο στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας (σ.σ. έφθασε αναπληρωτής γενικός διευθυντής). Έπρεπε να κοιτάξω και τα οικονομικά της οικογένειάς μου και μετά τα 45 τι να έκανα, να έβλεπα την καριέρα μου να φθίνει; Φεύγεις όταν είσαι ψηλά...».
* Όμως, ο «άσπονδος εχθρός» ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έγινε πρόεδρος της Ε.Ο.Κ. όταν έχασε την εκλογή στη Παγκόσμια Ομοσπονδία του Μπάσκετ;
«Χαίρομαι γι’ αυτό πολύ. Ο Γ. Βασιλακόπουλος ήταν άνθρωπος που είχαμε διαφορετικές απόψεις, αλλά τον χαρακτήριζε η εντιμότητά του και χαίρομαι που ως μέλος της Επιτροπής της ΦΙΜΠΑ για το Hall of Fame ήταν υπέρμαχος της δικής μου παρουσίας σ’ αυτό.
Πιστεύω ότι ήταν λάθος που έγινε πρόεδρος της Ε.Ο.Κ., αφού είχε φθάσει παγκοσμίως σε υψηλή θέση, αλλά δεν θα μπορούσε να ζήσει χωρίς ρόλο στο μπάσκετ, αφού είναι όλη του η ζωή. Δεν το κάνει για κέρδος, αλλά για τρόπο ζωής».
* Την ελληνική διαιτησία πώς τη βλέπετε;
«Αυτή τη στιγμή στην ελληνική διαιτησία υπάρχει περισσότερη ηθική, αλλά λιγότερη αξία. Δεν υπάρχουν διαιτητές υψηλών στάνταρ, αλλά είναι περισσότερο ηθικοί και επαγγελματίες».
* Δηλαδή στη δική σας εποχή δεν υπήρχε ηθική;
«Θα σας πω. Τότε το μπάσκετ ήταν πιο κλειστό ως άθλημα με λιγότερους διαιτητές και παράγοντες. Οι διαιτητές δεν λέω ότι χρηματίζονταν, αλλά δημιουργούνταν στενές σχέσεις με τους παράγοντες κα ως άνθρωποι είναι φυσικό να έχουν κάποια προβλήματα και όχι οικονομικής φύσεως. Έτσι δημιουργούνταν εξάρτηση. Τώρα έχουν περάσει αυτές οι εποχές».
* Ποιος είναι ο καλύτερος Έλληνας διαιτητής αυτή τη στιγμή;
«Ο Χριστοδούλου χωρίς αμφιβολία, μεγάλη αξία, αλλά πρέπει να βελτιωθεί στην ψυχολογία. Ήταν λάθος αυτό που έκανε στο φιλικό Ελλάδας-Σερβίας με τον Ίβκοβιτς στο τουρνουά «Ακρόπολις», γιατί δεν μπορεί να δίνει τεχνική ποινή από την άλλη άκρη και στη συνέχεια να τον αποβάλει εύκολα. Πρέπει να μπαίνει στην ψυχολογία του προπονητή. Ο διαιτητής παίζει δύο ώρες και ο προπονητής λογοδοτεί διαρκώς στα αφεντικά του που δαπανούν αρκετά χρήματα για να αποκτήσουν παίκτες. Δεν είναι εύκολη η δουλειά του. Σωστή και η αντίδραση της ΚΕΔ να τον στηρίξει για να μην χαθεί ο καλύτερος Έλληνας διαιτητής».
* Μιλήσατε για ηθική. Την εποχή που ήσασταν πρόεδρος της ΟΔΚΕ άρχισε και η κασετολογία για διαλόγους διαιτητών - παργόντων μεταξύ των παντοδύναμων Άρη - Π.Α.Ο.Κ. Μήπως αυτό βοήθησε να έρθει η ηθική στη διαιτησία του μπάσκετ;
«Παντοδύναμος ήταν αυτός που είχε τις κασέτες. Αλλά νομίζω ότι η εξέλιξη του αθλήματος άλλαξε τη διαιτησία και η συμμετοχή περισσότερων παραγόντων που δεν δημιουργούσαν εξάρτηση με τους διαιτητές».
* Οι καταγγελίες και τώρα στο ποδόσφαιρο μπορούν να βοηθήσουν την κάθαρση της διαιτησίας;
«Στο μπάσκετ δεν υπήρχε παράγκα. Στο ποδόσφαιρο νομίζω ότι οι πρόεδροι είναι όμηροι των οπαδών. Ο Κόκκαλης πήρε 13 πρωταθλήματα και στο τέλος τον έβριζαν. Οι οπαδοί απαιτούν πάντα μεταγραφές και πάντα ευνοϊκές διαιτησίες και εννοούν υπέρ της ομάδας τους για να δείχνει δύναμη ο πρόεδρος. Ο Ολυμπιακός όταν τον πήρε ο Κόκκαλης είχε αλλάξει δύο προέδρους (Σαλιαρέλη, Κοσκωτά) και ο Κόκκαλης τον ανέστησε. Ο Μαρινάκης βάζει χρήματα αλλά και από την άλλη αν δεν πάρει το πρωτάθλημα θα είναι αποτυχημένος. Η διαιτησία είναι ένα μέρος που θέλουν να επηρεάσουν όλοι. Δεν θα την επηρέαζαν αν ήταν ανεξάρτητη από τους παράγοντες. Όταν ο Πιλάβιος έχει λόγο για τη διαιτησία ή ο Πλατινί με τους ορισμούς, τότε δεν υπάρχει ανεξάρτητη διαιτησία. Εγώ έφυγα όταν άλλαξε ο νόμος και η διαιτησία πήγε στους παράγοντες».
* Και στο μπάσκετ ο Ολυμπιακός θεωρείται αδικημένος...
«Η διαφορά με τον Παναθηναϊκό δεν ήταν η διαιτησία αλλά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός είχε ένα κορμό οκτώ παικτών πάντα ενώ ο Ολυμπιακός άλλαζε διαρκώς παίκτες. Επίσης δεν βοήθησε τους Έλληνες παίκτες, ο Παπανικολάου ταλαντούχος έπρεπε να παίξει πιο γρήγορα αλλά όταν έρχονται ξένοι που παίρνουν πολλά λεφτά πώς να φανούν. Κοιτάτε περηφάνια στο ποδόσφαιρο με τον Φετφατζίδη...».
* Το μπάσκετ περνάει κρίση;
«Ναι από τώρα ξέρουμε ότι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα παίξουν τελικό πρωταθλήματος και όλα θα κριθούν μεταξύ τους. Οι ομάδες έκαναν λάθη. Το πρώτο είναι ότι έφεραν ξένους και υπερτίμησαν τους Έλληνες οικονομικά . Η Εθνική δεν πήγε καλά στο Μουντομπάσκετ και πώς να πάει; Οι άλλες ομάδες αν δείτε είχαν τρεις και τέσσερεις παίκτες που παίζουν στο ΝΒΑ. Από Έλληνες ποιοι παίζουν, κανένας. Και όταν πήγε ο Σπανούλης, όταν βγήκε καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος, έπαιζε δύο με τρία λεπτά, ενώ ο Φώτσης πήγε στον Καναδά και απέτυχε. Οι άλλες ομάδες έχουν καλύτερους παίκτες και αποδεικνύεται με το επίπεδό τους.
* Ήσασταν πρόεδρος της ΟΔΚΕ για 21 χρόνια. Τι γνώμη έχετε τώρα γι’ αυτή αλλά και την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας;
«Η ΚΕΔ αποτελείται απ’ ό,τι καλύτερο υπάρχει και πρέπει να στηριχθεί. Η ΟΔΚΕ με το νόμο που υπάρχει κάνει παρά πολλά και μπράβο της. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ηλία Καφέ που με τίμησε πριν μπω στο Hall of Fame ενώ το έργο της είναι τεράστιο στην επιμόρφωση των διαιτητών. Έχει όραμα και πάει μπροστά η ομοσπονδία. Αν η διαιτησία γίνει ανεξάρτητη και η ΟΔΚΕ πάρει το ρόλο που πρέπει, θα απογειωθεί, είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος γιατί όταν έγινε συνέβη με πολιτική βούληση. Και πιστεύω ότι ο φίλος μου ο Ανδρέας Λοβέρδος το έχει καταλάβει και μιλάω γι’ αυτόν γιατί ήταν πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής όταν πέρασε η νομοθεσία για να πάει η διαιτησία στους παράγοντες».
* Στη Λάρισα τη διαιτησία του μπάσκετ πώς τη σχολιάζετε;
«Ο Πιτσίλκας ξεπέρασε τα όρια της Ευρώπης και του αξίζουν συγχαρητήρια. Θα πρέπει να δουλεύουν οι νέοι διαιτητές για να φθάσουν σε τέτοιο επίπεδο. Το μπάσκετ της Λάρισας επίσης θα πρέπει να στηριχθεί σε γηγενείς παίκτες και όχι σε ξένους. Να δουλέψουν με νέα παιδιά και να παίρνουν ελάχιστους ξένους.
Αλλά επειδή μιλάμε για τη Λάρισα θα πρέπει να συγχαρώ τον πρόεδρο της Α.Ε.Λ., Κωστή Πηλαδάκη, γι’ αυτό που έχει κάνει με το γήπεδο. Τυχερή η Λάρισα που τον έχει. Εγώ ήμουν όταν ήρθε με τον φίλο του τον Σταύρο τον Ελληνιάδη, ένας από αυτούς που τον έπεισαν να πάρει τον Πειραϊκό στο μπάσκετ, που εκτός από αθλητικό σωματείο είναι και φιλανθρωπικό (σ.σ. έχει σχολή καλών τεχνών, ωδείο, σχολή ηθοποιίας) και έχει σημαντική προσφορά ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής σας ομάδας χωρίς να θέλει δημοσιότητα, βοήθησε σημαντικά. Έδωσε πριν από δεκαπέντε χρόνια 60 εκατομμύρια δραχμές. Τον έχουν στους ευεργέτες του σωματείου και τον θεωρώ άξιο επιχειρηματία».
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΔΚΕ, ο κορυφαίος διαιτητής του κόσμου τουλάχιστον για μια πενταετία, έκλεισε λέγοντας: «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι διαιτητές θα πρέπει να προσέχουν τη συμπεριφορά τους στην εποχή που ζούμε και να μην προκαλούν. Δυστυχώς, στην Ελλάδα όταν θέλουμε να δείξουμε πλουτισμό αγοράζουμε ακριβά αυτοκίνητα και ντυνόμαστε πανάκριβα. Αυτό είναι λάθος και αν αυτό γίνει μόνιμος τρόπος ζωής τότε δημιουργούνται προβλήματα. Οι διαιτητές πρέπει να είναι σεμνοί και ταπεινοί στην συμπεριφορά τους και όχι αλαζόνες... ».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass