Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕ ΤΗ ΝΙΜΠΟΥΡΓΚ

Ένας Λαρισαίος νταμπλούχος στην... Τσεχία

* ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2010 18:24 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:08
Μπάσκετ στην Τσεχία; Κι όμως είναι αλήθεια. Υπάρχει και μάλιστα συνεχώς κερδίζει έδαφος στην ευρωπαϊκή αγορά. Χρόνο με τον χρόνο. Φέτος μάλιστα είχαμε και έναν Λαρισαίο που τα πήγε περίφημα.
Ο Γιώργος Τσιάρας πήγε για μερικούς μήνες στη Νίμπουργκ και τα... σήκωσε όλα. Πήρε πρωτάθλημα, κύπελλο και φυσικά εμπειρίες πολλές. Η «Ε» βρήκε τον παίκτη στη Βελίκα όπου και ξεκουράζεται με την οικογένειά του. Του ζητήσαμε να μας μιλήσει γι’ αυτή τη διαφορετική του περιπέτεια και τα όσα μας είπε είναι πράγματι ενδιαφέροντα.
- Γιώργο, βασικά θέλω να μου πεις τι σε έκανε να πάρεις την απόφαση να πας να αγωνιστείς στην Τσεχία;
* Ήμουν στον ΠΑΟΚ και εκεί το ρόστερ ήταν τόσο γεμάτο και ο χρόνος της συμμετοχής μου δεν με ικανοποιούσε καθόλου. Είχα μια πρόταση από τη Νίμπουργκ και την εξέτασα προσεκτικά. Είδα πως η Νίμπουργκ δεν ήταν τυχαία ομάδα. Έφτασε πολύ ψηλά στο Eurocup και γενικά στην Τσεχία ήταν πραγματικά μια αυτοκρατορία. Είχε για εφτά συνεχόμενα χρόνια το πρωτάθλημα. Το είδα λοιπόν ως μια καλή ευκαιρία. Υπήρχε αξιοπιστία και φερεγγυότητα και γι’ αυτό πήγα. Έπειτα ήθελα χρόνο συμμετοχής.
- Πώς είναι το επίπεδο του μπάσκετ της Τσεχίας. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν.
* Η Νίμπουργκ όπως σου είπα είναι πάνω απ’ όλες τις ομάδες με διαφορά. Έχει τους καλύτερους παίκτες και διαθέτει πολλές λύσεις. Από κει και πέρα υπάρχουν άλλες 4-5 ομάδες που έχουν δυνατό ρόστερ και είναι ανταγωνιστικές. Μετά από αυτές υπάρχουν και οι υπόλοιπες που δεν είναι και τόσο δυνατές. Κάθε ομάδα έχει από δύο - τρεις Αμερικανούς οι οποίοι είναι αξιόλογοι. Γενικά πάντως είναι παρεξηγημένο πρωτάθλημα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως και εγώ τα περίμενα κάπως διαφορετικά αλλά τελικά ήταν πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα.
Δεν υπάρχει συγκέντρωση όλων των ομάδων στην πρωτεύουσα όπως γίνεται στην Ελλάδα ενώ οι φίλαθλοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα ματς. Τα περισσότερα παιχνίδια γίνονται σε γεμάτα γήπεδα αλλά χωρίς να δημιουργείται το παραμικρό. Στους τελικούς του πρωταθλήματος οι φίλαθλοι των δύο ομάδων ήταν στην ίδια κερκίδα και έπιναν μπύρες. Πραγματική γιορτή.
- Εκεί βρήκες και τον Άρθουρ Λι που έπαιζε παλιά στην ΑΕΛ ΓΣ; Έτσι δεν είναι;
* Ναι έτσι είναι. Μετά την ΑΕΛ ο Λι πήγε για ένα μήνα στην ΑΕΚ επί Δρόσου και στη συνέχεια ήρθε στην Τσεχία. Είναι στη Νίμπουργκ για αρκετά χρόνια τώρα. Τα περνάει καλά και προσφέρει στην ομάδα. Μάλιστα κάναμε αρκετή παρέα στην Τσεχία και μιλούσαμε αρκετά για την Ελλάδα και τη Λάρισα.
- Είσαι ευχαριστημένος από την παρουσία σου εκεί;
* Ναι. Πήρα αρκετό χρόνο συμμετοχής και γενικά ήταν μια εμπειρία μοναδική. Για μένα ήταν και η πρώτη φορά που έβγαινα εκτός ελληνικού πρωταθλήματος και πιστεύω πως κέρδισα αρκετά. Φυσικά εννοείται πως δεν το μετάνιωσα.
- Κέρδισες άλλωστε και το ντάμπλ...
* Ναι πήραμε δύο τίτλους. Το πρωτάθλημα το κερδίσαμε παίζοντας στον τελικό των πλέι οφ με την Προστέτζοφ ενώ στον τελικό του κυπέλλου κερδίσαμε τη Νοβιτσίσιν. Ήταν πολύ καλό για μένα που τα κερδίσαμε και τα δύο ενώ τα πήγαμε και πολύ καλά στην Ευρώπη.
- Τι σκέφτεσαι για το μέλλον σου; Υπάρχει περίπτωση να σε ξαναδούμε να φεύγεις για την Τσεχία;
* Η αγορά περνάει μια δύσκολη φάση αυτή την περίοδο. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Αυτό κάνει τους πάντες να κρατάνε μια στάση αναμονής προς το παρόν. Εγώ συζήτησα με τη Νίμπουργκ αλλά ακόμα δεν αποφάσισα για το συγκεκριμένο θέμα. Θα επιλέξω μια λύση που θα με ικανοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο.
- Έχεις παίξει στην Ολύμπια για δύο χρόνια και γνωρίζεις τη λαρισινή πραγματικότητα. Τόσο η ΑΕΛ, ΓΣΛ, Ολύμπια. Έπαιξαν στην Α1, αλλά τώρα καμία δεν υπάρχει στα ψηλά; Τι νομίζεις πως φταίει;
* Αυτό που θέλω να πω εγώ αρχικά είναι το γεγονός πως είναι πολύ λυπηρό να μην υπάρχει καμία ομάδα στην Α1. Η Λάρισα ήταν τα τελευταία χρόνια από τις καλύτερες περιφερειακές δυνάμεις του χώρου. Αυτό που πιστεύω ότι έφταιξε είναι πως κάποιοι άνθρωποι έβαλαν τους εγωισμούς πάνω από το καλό των ομάδων. Από την άλλη όμως είναι πλέον ευκαιρία να δοθεί χρόνος συμμετοχής και μεγαλύτερη προσοχή στα λαρισινά ταλέντα. Υπάρχει ανάγκη να αναδειχθούν νέοι παίκτες από την περιοχή.
 
ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΤΣΕΧΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
Δημήτρης Καράτζιος ο... Κολόμβος
Ωστόσο ο Τσιάρας δεν ήταν ο πρώτος που πήγε στην Τσεχία να παίξει μπάσκετ. Αυτός που ουσιαστικά ανακάλυψε το τσέχικο πρωτάθλημα ήταν άλλος παίκτης και πάλι Λαρισαίος. Ήταν ο Δημήτρης Καράτζιος και αυτό έγινε πριν από 12 χρόνια. Ήταν η σεζόν 1998-99, δύο χρόνια μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων λόγω της υπόθεσης Μποσμάν, όταν πήγε στην ομάδα της Οστράβας και μάλιστα ήταν από τους κορυφαίους της ομάδας του εκείνη τη σεζόν. Στα 20 του, τότε, ο Καράτζιος, έπαιξε ένα χρόνο στην Οστράβα Νόβα Χουτ και στη συνέχεια της καριέρας του έπαιξε στην Ολύμπια Λάρισας με την οποία μάλιστα αγωνίστηκε και στην Α1 κατηγορία.
 
Το Who is who
Ο Γιώργος Τσιάρας με ύψος 2.07 γεννήθηκε στη Λάρισα στις 4 Μαΐου 1982, παίζει στις θέσεις 3 και 4. Ξεκίνησε το μπάσκετ από την ΕΑΛ. Σε μικρή ηλικία βρέθηκε στην ΑΕΚ, αλλά και στις μικρές εθνικές ομάδες της Ελλάδας (Εφήβων και Νέων). Το 1998 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων, ενώ το 2000 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Νέων. Με την ΑΕΚ συμμετείχε στην ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας το 2002. Από το 2006 έως το 2008 αγωνίστηκε στην Ολύμπια και αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους σκόρερ της ομάδας. Το καλοκαίρι του 2008 υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα του ΠΑΟΚ, ενώ το 2010 υπέγραψε με την CEZ Νίμπουργκ της Τσεχίας.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass