Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ Ο ΜΑΚΙΝΟΥΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΤΣΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ένα «θύμα» ρατσισμού στην ΑΕΛ...

* Ο ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΑ ΓΚΟΛ ΤΟΥ Ο ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2010 3:02 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 8:51
Τι πιο άσχημο συναίσθημα; Να παίζεις σε μια ομάδα και να σε αποδοκιμάζουν οι ίδιοι της οι οπαδοί και όχι για τις ποδοσφαιρικές σου ικανότητες αλλά για το χρώμα σου. Ένας από τους παίκτες που το ένιωσαν βαθιά μέσα τους είναι και ο Στέφαν Μακινουά που έφτασε χθες το βράδυ στη Λάρισα για λογαριασμό της ΑΕΛ.
Ο Μακινουά είχε την τύχη και την ατυχία να ανήκει στη Λάτσιο. Σε ένας από τους ιστορικότερους συλλόγους στην Ευρώπη αλλά συνάμα και σε έναν από τους πιο φασιστικούς και ρατσιστικούς συλλόγους. Από το 2006 λοιπόν που πήγε στη συγκεκριμένη ομάδα είχε μεγάλο πρόβλημα. Σε κάθε αγώνα που ανακοινωνόταν το όνομά του όλοι οι οργανωμένοι οπαδοί των Λατσιάλι τον αποδοκίμαζαν (σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο). Κάθε φορά που σημείωνε τέρμα πανυγήριζαν μεν αλλά μόλις ο εκφωνητής έλεγε το επίθετό του ακουγόταν ένα μακρόσυρτο… ουουου.
Δεν είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής της συγκεκριμένης ομάδας που το έχει ζήσει αυτό. Η Λάτσιο (που ιδρύθηκε από τον υπαξιωματικό του στρατού Λουίτζι Μπιτζαρέλι και με έντονες τις αναμνήσεις από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας (1896), επέλεξε ως χρώματα του νέου συλλόγου το γαλάζιο και το λευκό για να τιμήσουν την Ελλάδα) αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τους οργανωμένους της οπαδούς. Οι «Irriducibili» («Αμείωτοι»), οι οποίοι είναι ακροδεξιών φρονημάτων και προκαλούν συχνά με τη συμπεριφορά τους. Όταν δεν αναμιγνύονται σε αιματηρά επεισόδια, αναρτούν στο «Ολύμπικο» πανό με ρατσιστικά και αντισημιτικά συνθήματα.
Ο Μακινουά ωστόσο δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο τη ρατσιστική βία των οπαδών τους αλλά και των αντιπάλων του. Ήταν σε ένα ματς με τη Ρέτζιο Καλάμπρια όταν ο αντίπαλος παίκτης Αρόνικα τον αποκάλεσε «σ...μαυρο» κατά τη διάρκεια του αγώνα τη στιγμή που αυτός είχε σκοράρει. Ο Μακινουά βγήκε και το δήλωσε στο SKY SPORT και ο ντόρος που ακολούθησε ήταν μεγάλος. Βέβαια ακόμα και ο πρόεδρος της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο απέφυγε να πάρει θέση επίσημα (λόγων των οπαδών φυσικά).
ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΥΑΤΣΟΝ ΣΤΟΝ ΝΤΙ ΚΑΝΙΟ
Η ΦΙΦΑ βέβαια προσπαθεί εδώ και χρόνια με την καμπάνια «Βγάλε κόκκινη κάρτα στο ρατσισμό» να σταματήσει όσο μπορει αυτά τα φαινόμενα, αλλά οι προσπάθειες δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα. Οι ρατσιστικές επιθέσεις είναι πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο στο χώρο του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2005, μόνο στη Μεγάλη Βρετανία κάθε χρόνο υπάρχουν πάνω από 60 τέτοιες επιθέσεις και σε μια περιοχή όπου έπαιξε ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής που καταγράφηκε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και αυτός ήταν ο Andrew Watson (έπαιξε από το 1876 έως το 1884).
Ηγετική μορφή φυσικά όλων των οπαδών της Λάτσιο υπήρξε ο Ντι Κάνιο που έκανε το χαιρετισμό του Χίτλερ κάθε φορά που σκόραρε.
ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ
Το ευτήχημα για τον Νιγηριανό ποδοσφαιριστή είναι πως στη θεσσαλική πρωτεύουσα θα βρει ένα τελειώς διαφορετικό κλίμα. Ποτέ δεν υπήρξε κρούσμα ρατσιστικής βίας σε αγώνα ποδοσφαίρου στη Λάρισα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως οι οργανωμένοι οπαδοί της λαρισινής ομάδας σε πολλά πανό γράφουν τη λέξη «antifa» κάτι που συνάδει με την συμπεριφορά τους. Εκτός όμως από τέτοιους οπαδούς θα βρει και συμπαίκτες με αντιρατσιστικές διαθέσεις. Ο αρχηγός Νίκος Νταμπίζας άλλωστε είχε συμμετάσχει και σε σχετικό διαφημιστικό σποτ.
Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑΣ
Για ένα πράγμα που είναι γνωστός ο Μακίνουα είναι για τον πανηγυρισμό του. Κάθε φορά που σκοράρει ο Νιγηριανός παίκτης κάνει συνεχόμενες κολοτούμπες στον αέρα δίνοντας εντυπωσιακό τόνο στο σκοράρισμά του. Ευχή όλων των Λαρισαίων φιλάθλων είναι να τον βλέπουν συνεχώς να επιδίδεται σε τέτοιου είδους πανηγύρια...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass