Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Α.Ε.Δ. ΝΙΚΑΙΑΣ ΘΑΝ. ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

«Επενδύουμε στο μέλλον με τις ακαδημίες»

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας και πώς βλέπει το αύριο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην εποχή της οικονομικής κρίσης

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2011 2:48 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:43
Σε μια εποχή όπου τα ερασιτεχνικά σωματεία βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους και να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, η ΑΕΔ Νίκαιας συνεχίζει αταλάντευτα την πορεία της παραμένοντας σταθερή στις αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι». Ακολουθώντας ένα μοντέλο που αν μη τι άλλο παραπέμπει σε ευρωπαϊκά πρότυπα, με ισχυρή διοίκηση, αυτόνομες αθλητικές εγκαταστάσεις και με γνώμονα την ανάδειξη και προώθηση των ταλέντων μέσα από τη σωστή οργάνωση και λειτουργία των τμημάτων υποδομής, η ποδοσφαιρική οικογένεια της ΑΕΔ Νίκαιας εκπέμπει ευοίωνα μηνύματα για το μέλλον.
Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας είναι ο πρόεδρος του συλλόγου Θανάσης Νασιακόπουλος, ένας από τους βασικούς συντελεστές της συγχώνευσης των ΑΟΚ Ν. Καρυών, Παναγροτικού και Αετού Διλόφου πριν από οκτώ χρόνια, ο οποίος σε μία συνέντευξη-κατάθεση ψυχής μίλησε για το μοντέλο της ΑΕΔ Νίκαιας, τους μελλοντικούς στόχους σε όλα τα επίπεδα- αγωνιστικό, διοικητικό, υποδομές- αλλά και για τις εξελίξεις στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου γενικότερα.
-Υπάρχει ικανοποίηση από την πορεία της ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα;
«Οι αρχικοί στόχοι της ομάδας ήταν μία θέση στην πεντάδα, το άριστο αγωνιστικό κλίμα και το ωραίο ποδόσφαιρο χωρίς η ΑΕΔ Νίκαιας να χάσει την ερασιτεχνική της ταυτότητα. Νομίζω ότι είμαστε μέσα στους στόχους μας, καθώς η χρονιά κύλησε χωρίς προβλήματα, υπήρξε μια άριστη συνεργασία μεταξύ όλων (παικτών-τεχνικής ηγεσίας-διοίκησης) και αν εξαιρέσουμε κάποιους τραυματισμούς και ορισμένες ατυχίες θα μπορούσαμε να τερματίσουμε ακόμα ψηλότερα».
-Σε εποχή οικονομικής κρίσης που έχει γονατίσει την ελληνική κοινωνία γενικότερα με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό οι στόχοι της ομάδας για τη νέα χρονιά επαναπροσδιορίζονται;
«Οι στόχοι της ομάδας δεν έχουν αλλάξει και όσο αυτό το συμβούλιο θα λειτουργεί δεν πρόκειται να αλλάξουν. Τι εννοώ; Οι στόχοι της ΑΕΔ Νίκαιας είναι η ανάδειξη και προώθηση των ταλέντων μέσα από τη σωστή οργάνωση και λειτουργία των τμημάτων υποδομής και της ομάδας γενικότερα. Ο πρωταθλητισμός δεν είναι αυτοσκοπός. Εάν ο πρωταθλητισμός έρθει κανένας δεν είναι αυτός που θα πει ότι δεν το θέλει. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι κάναμε πρωταθλητισμό, ανεβήκαμε στη Δ’ Εθνική χωρίς να ήταν αυτοσκοπός η Δ’ Εθνική.
Με άλλα λόγια θέλουμε οι νίκες της ομάδας να έρχονται μέσα από το σωστό ποδόσφαιρο, τη συλλογική προσπάθεια χωρίς έκτροπα και μέσα στο πλαίσιο του «ευ αγωνίζεσθαι». Αν αυτά τηρηθούν και έρθουν οι 30 νίκες τότε θα πάρουμε και το πρωτάθλημα. Τώρα, πόσες νίκες θα πετύχουμε θα το δείξει η πράξη. Κανένας όμως δεν μπαίνει μέσα στο γήπεδο για να χάσει.
Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνω ότι η δυναμική της ομάδας δεν θα έγκειται στους λεγόμενους «μισθοφόρους» που συχνά βλέπουμε στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Η ΑΕΔ Νίκαιας είναι κάθετα αντίθετη αυτής της νοοτροπίας».
-Η νέα χρονιά ξεκινάει με μία αλλαγή στο πόστο του προπονητή. Με ποιο σκεπτικό έγινε αυτή η κίνηση;
«Ο Γιώργος Παπαντωνίου σημάδεψε την ΑΕΔ Νίκαιας γιατί ήταν ο πρώτος προπονητής της ομάδας (μετά τη συγχώνευση) και είχαμε άριστη συνεργασία. Η νοοτροπία της ΑΕΔ Νίκαιας δεν είναι να αλλάζει προπονητές και το έχουμε αποδείξει γιατί στον όγδοο χρόνο έχουμε συνεργαστεί με μόνο δύο προπονητές: Παπαντωνίου και Κολομητρούση. Μετά από ώριμη απόφαση που πήραμε σαν συμβούλιο είπαμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή αγωνιστικής φιλοσοφίας στην ομάδα. Ο κάθε προπονητής έχει μία φιλοσοφία και θεωρήσαμε ότι πρέπει να δούμε και μια τρίτη».
-Είπατε ότι βασικός στόχος της ομάδας είναι η ανάδειξη και προώθηση των ταλέντων, άρα, δίνετε μεγάλη βαρύτητα στα τμήματα υποδομής. Ποιο είναι το μοντέλο πάνω στο οποίο θέλετε να λειτουργήσετε;
«Η ΑΕΔ Νίκαιας διανύει τον 8ο χρόνο και ήταν πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα να πετύχει αυτή η συγχώνευση που είχε βασικό στόχο την οργάνωση των τμημάτων υποδομής και την ανάδειξη των ταλέντων της περιοχής. Αυτό όμως δεν ήταν δυνατό να γίνει από την πρώτη ημέρα γιατί τα τμήματα υποδομής ήδη τα λειτουργούσε ο Δήμος Νίκαιας. Τα δύο πρώτα χρόνια εμείς είχαμε απλά την εποπτεία.
Με τη συνεργασία που είχαμε με τη δημοτική αρχή και τον Αθλητικό Οργανισμό αναλάβαμε στη συνέχεια εξ ολοκλήρου τη λειτουργία των τμημάτων αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και τα λειτουργικά έξοδα που ήταν πάρα πολλά, έχοντας παράλληλα μία οικονομική στήριξη από το δήμο. Μέσα σ’ αυτά τα πέντε χρόνια η πορεία των τμημάτων ήταν άκρως επιτυχημένη και αλματώδης κάθε χρόνο. Ξεκινήσαμε με 40 παιδιά και αυτή τη στιγμή έχουμε 110 και ευελπιστούμε του χρόνου να έχουμε 130 τα οποία όλα είναι από την περιοχή.
Φέτος ειδικά και οι δύο ομάδες που έλαβαν μέρος στα αντίστοιχα πρωταθλήματα υποδομής της ΕΠΣΛ κατάφεραν να αναδειχθούν πρωταθλήτριες.
Είμαστε μία από τις ελάχιστες ομάδες που διατηρούμε τέτοια οργάνωση με τόσο μεγάλη συμμετοχή και ευελπιστούμε να πάμε ακόμα καλύτερα γιατί και η οικονομική επιβάρυνση των γονέων προς το σύλλογο είναι πολύ χαμηλή. Τα ερασιτεχνικά σωματεία επιτελούν κοινωνικό έργο προσελκύοντας τα παιδιά. Αυτός είναι ο στόχος της ΑΕΔ Νίκαιας, τον επιτύχαμε και πιστεύω ότι στο μέλλον θα πάμε ακόμα καλύτερα».
-Η φιλοσοφία σας για την ανδρική ομάδα;
«Η φιλοσοφία μας δεν είναι να διαχωρίζουμε τα παιδιά της ομάδας ανάλογα από πού προέρχονται. Η ομάδα έχει 24 παίκτες οι οποίοι –το τονίζω-ανήκουν στην ομάδα. Τι εννοώ; Δεν υπάρχει παίκτης που μόλις τελειώσει η χρονιά θα έρθει να πάρει το δελτίο. Τέτοιος παίκτης δεν υπάρχει στην ΑΕΔ Νίκαιας και δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει τέτοιος παίκτης που να πει «τέλειωσε η χρονιά, φεύγω».
Στόχος μας είναι να φτάσουμε η ανδρική ομάδα να προέρχεται κατά 90% από τα τμήματα υποδομής. Σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνάει πιστεύω το 60% και θεωρούμε ότι οι παίκτες που έχουμε στα παιδικά τμήματα πολύ σύντομα θα επανδρώσουν την ομάδα σε ποσοστό 90%.
-Είστε ένας παράγοντας με πολυετή προσφορά στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και οπωσδήποτε η άποψή σας έχει βαρύνουσα σημασία. Πώς βλέπετε το μέλλον του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου μέσα στην τρομακτικά δύσκολη οικονομική συγκυρία των ημερών μας;
«Θεωρώ ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η πολιτεία χωρίς ωστόσο να παραβλέψουμε και την ευθύνη των παραγόντων στο βαθμό που τους αναλογεί. Είναι γεγονός ότι τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν στηρίζονται από το κράτος. Οι επιχορηγήσεις της Α’ ΕΠΣΛ της τάξης των 2.000 ευρώ περίπου δεν έχουν καταβληθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Σε μικρότερες κατηγορίες όπως η Β’ ΕΠΣΛ μιλάμε για τρία χρόνια. Αυτή είναι η ευθύνη του κράτους. Και οι ΕΠΣΛ εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθούν το γεγονός αμέτοχες, ως απλοί θεατές.
Ερχόμαστε τώρα στη λειτουργία μιας ομάδας. Για να υπάρξει και να λειτουργήσει μία ομάδα απαιτούνται τρία πράγματα: Οι ποδοσφαιριστές (από τα μικρά τμήματα μέχρι τα μεγάλα), οι αθλητικές εγκαταστάσεις και το διοικητικό συμβούλιο.
Έρχομαι τώρα στην ευθύνη των παραγόντων. Όλοι μας έχουμε τη φιλοδοξία στο δικό μας χωριό να κάνουμε μία ομάδα είτε υπάρχουν εγκαταστάσεις και παιδιά, είτε όχι. Παίρνοντας το δικό μας παράδειγμα έτσι ξεκίνησε ο Αετός Διλόφου, ο ΑΟΚ Ν. Καρυών αλλά και ο Παναγροτικός. Όταν εντοπίσαμε ότι ο Αετός Διλόφου έχασε μία από τις τρεις προϋποθέσεις (εν προκειμένω τα παιδιά) το ίδιο και οι Ν. Καρυές τότε καταλάβαμε ότι έπρεπε να συγχωνευθούν τρία σωματεία για να υπάρξουν αυτά τα τρία πράγματα που προανέφερα.
Πάρα πολλοί παράγοντες έχουν επενδύσει και στην προσωπική τους προβολή μέσω των σωματείων. Σε μας ποτέ δεν λειτούργησε ένα άτομο. Αυτός ο σύλλογος είναι επιτυχημένος γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε 18 άτομα στο συμβούλιο, όπου ο καθένας προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του και ανάλογα με το ρόλο του. Στόχος μας για τη νέα χρονιά είναι ότι εμείς οι 18 αφού δουλέψουμε σοβαρά να εγγράψουμε μίνιμουμ 60 μέλη με μία μικρή συμβολική συνδρομή.
Επίσης κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι η άριστη συνεργασία με τη δημοτική αρχή. Και σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ενημερώσω ότι με τη διαβεβαίωση της δημοτικής αρχής μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν εργασίες βελτίωσης του χλοοτάπητα στο γήπεδο Νίκαιας. Όταν λοιπόν έχεις αυτές τις εγκαταστάσεις, αυτά τα παιδιά, ένα 18μελές διοικητικό συμβούλιο και μία άριστη συνεργασία με τη δημοτική αρχή τότε μπορείς να παραβλέψεις ακόμα και το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργεί το κράτος. Όλα τα παραπάνω μας επιτρέπουν να κρατάμε χαμηλό το κόστος των ακαδημιών. Σωματεία που προσπαθούν να πορευθούν με έναν μόνο παράγοντα δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν.
Η επιμονή μας και η πραγματική μας δουλειά έχει φέρει αρκετό κόσμο κοντά μας και ευελπιστούμε του χρόνου που θα έχουμε το γήπεδο Νίκαιας να αυξηθεί σημαντικά αυτός ο αριθμός. Γι’ αυτό το λόγο καλώ τους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής της Νίκαιας να εγγραφούν μέλη έτσι ώστε να έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται για τα πεπραγμένα της ομάδας στις Γενικές Συνελεύσεις που θα πραγματοποιούνται στο μέσο και στο τέλος κάθε χρονιάς».
ΑΥΡΙΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
Η φετινή χρονιά για τα τμήματα υποδομής της ΑΕΔ Νίκαιας θα ολοκληρωθεί αύριο με την εκδήλωση που διοργανώνει η διοίκηση του συλλόγου, στις 19.00, στο γήπεδο Νίκαιας και θα περιλαμβάνει φιλικές αναμετρήσεις μεταξύ των πρωταθλητριών ομάδων και βραβεύσεις. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί εγγράφως όλοι οι γονείς οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την πρόοδο των παιδιών τους, ενώ παράλληλα η διοίκηση του συλλόγου απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους φίλους του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου από τον πρώην δήμο Νίκαιας και όχι μόνο.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass