ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

«Λαβώνονται» τα σωματεία, «πληγώνεται» το μπάσκετ

Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΓΓΑ, ΕΟΚ, ΕΣΚΑΘ, ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΠΙΟ… ΑΔΥΝΑΜΟ ΚΡΙΚΟ

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2011 3:22 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:33
Του Κ. Γκιάστα
Κάθε χρόνο και χειρότερα. Έτσι πάνε τα πράγματα στον ελληνικό αθλητισμό με τη συνεχόμενη οικονομική κρίση και φυσικά δεν μπορεί να είναι διαφορετική η κατάσταση στο λαρισινό μπάσκετ. Το κράτος δεν έχει χρήματα και δίνει εντολή στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να αρχίσει τις περικοπές στις επιχορηγήσεις. Αυτή με τη σειρά της δίνει στην ΕΟΚ «ψίχουλα» και στη συνέχεια οι τοπικές Ενώσεις δεν έχουν ούτε λεπτό να δώσουν στις ομάδες.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως για το έτος 2011 και σύμφωνα με τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η μέση μείωση των επιχορηγήσεων για την τρέχουσα χρονιά ανέρχεται σε 14% για τα αθλήματα εθνικής αθλητικής προτεραιότητας. Σε 13% για τα αθλήματα εθνικού ενδιαφέροντος και σε 10% για τα κρατικώς ενισχυόμενα αθλήματα.
Από μια πρώτη ανάγνωση των πινάκων, γίνεται αντιληπτό ότι έχουν μειωθεί δραματικά οι επιχορηγήσεις σε σχέση με πριν από 3 χρόνια. Το μπάσκετ από τα 6 εκατομμύρια του 2008 στα 4,9 εκ. εφέτος.
Η ΕΣΚΑΘ ΚΡΑΤΑΕΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ
Φέτος στην ΕΣΚΑΘ δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για τους διαιτητές και ήδη κάποια σωματεία ενημερώνονται άτυπα πως το πιθανότερο είναι να πληρώσουν οι ίδιοι τους διαιτητές αφού η Ένωση δεν έχει πάρει ούτε ευρώ τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Ντούγκος βρίσκει πάντα λύσεις για να μην πονέσουν τα σωματεία. Αν σκεφτούμε πως σε άλλες ενώσεις έχουν προχωρήσει από πέρυσι στη λειτουργία ενός κοινού ταμείου ανά κατηγορία. Αυτό λειτουργεί ως εξής: οι ομάδες με την έναρξη του πρωταθλήματος θα πληρώνουν ένα παράβολο συμμετοχής το οποίο θα κυμαίνεται από 200 έως και 500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία. Στην Πάτρα για παράδειγμα οι ομάδες της πρώτης τοπικής κατηγορίας ήταν προγραμματισμένο να βάζουν από 500 ευρώ με σκοπό να πληρώνονται από εκεί οι διαιτητές. Αυτό μέχρι πέρυσι δεν έγινε πάντως στη Θεσσαλία και η ΕΣΚΑΘ θα παλέψει ως το τέλος για να μην χρεωθούν κι άλλο τα σωματεία.
«ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΕΞΟΔΑ»
Στις ομάδες τώρα υπάρχει αγανάκτηση. Κάποιοι διοικητικοί παράγοντες μιλώντας στην «Ε» για το συγκεκριμένο θέμα ανέφεραν πως δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση ούτε τα σωματεία και ούτε οι ίδιοι.
«Ήδη πληρώνουμε 30 ευρώ τη γραμματεία σε κάθε αγώνα συν τα οδοιπορικά τους, πληρώνουμε τους γιατρούς και έχουμε να δούμε κάποια οικονομική βοήθεια εδώ και πολλά χρόνια. Πληρώνουμε στολές, μπάλες, νερά, προπονητές. Πού θα τα βρούμε όλα αυτά τα χρήματα;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά παράγοντας τοπικής ομάδας και συνέχισε: «Έσοδα δεν υπάρχουν καθώς ούτε εισιτήριο στους αγώνες μπορούμε να βάλουμε. Οι χορηγοί έχουν αφήσει το άθλημα και σιγά – σιγά θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι σύλλογοι. Δεν γνωρίζω πόσο ακόμα θα γυμνάζονται τα παιδιά μαζί μας αφού όλα δείχνουν πως το μέλλον προμηνύεται ζοφερό και μαύρο».
Εδώ αξίζει να τονίσουμε πως οι σύλλογοι από φέτος επιβαρύνονται με πέντε ευρώ το μήνα για κάθε αθλητή που χρησιμοποιεί χώρο του ΕΑΚ Λάρισας.
ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ
Όμως οι διαιτητές μόνο κατηγορούμενοι δεν μπορούν να βρεθούν για την όλη κατάσταση. Πρόκειται για παιδιά που σπαταλούν χρόνο και χρήμα για την αγάπη τους το μπάσκετ και μάλιστα χωρίς να αμείβονται κανονικά. Στο σύνδεσμο Κεντροδυτικής Θεσσαλίας που έχει 25 περίπου ενεργά μέλη – διαιτητές πληρώθηκαν όλοι οι τοπικοί διαιτητές μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2008. Επίσης πήραν τους δύο πρώτους μήνες της περιόδου 2009 – 2010 και κάποιοι –όχι όλοι- τους Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο της περσινής περίοδου.
Ένας διαιτητής για την Α1 και την Α2 ΕΣΚΑΘ αμείβεται με 12 ευρώ για τον αγώνα. Στην Β’ ΕΣΚΑΘ με 10 ευρώ και με 8 για τα παιδικά και εφηβικά πρωταθλήματα. Σε αυτά προστίθενται και τα οδοιπορικά που είναι 0.13 του ευρώ για κάθε χιλιόμετρο έξω από τις πόλεις.
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
Εν τω μεταξύ, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθόσφαιρας Κ.Δ. Θεσσαλίας προσκαλεί τα μέλη του σε ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση την Τρίτη 13./9 και ώρα 19.00 στην αίθουσα VIP στο κλειστό της Νεάπολης Λάρισας με θέματα: Διοικητικός Απολογισμός, Οικονομικός Απολογισμός. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την ίδια ημέρα και στον ίδιο χώρο και ώρα 19.30 με τα ίδια θέματα ημερήσιας διάταξης.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass