ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Η ΑΦΗ

Ενα εύηχο σάλπισμα από την Ολυμπιακή Φλόγα

Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ: «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ»

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2012 3:28 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:26
 Ρεπορτάζ: Σωτ. Κέλλας
Φωτ.: Κων. Τσάντζος
Ανήμερα του Αγίου Αχιλλίου η Λάρισα είχε διπλή γιορτή, μία για τον πολιούχο της και μια για τον αθλητισμό, καθώς χθες πέρασε από τη θεσσαλική πρωτεύουσα η Ολυμπιακή Φλόγα στο ταξίδι που κάνει γα το Λονδίνο και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
Και όπως ο Αρχιεπίσκοπος Λαρίσης ο Μυροβλύτης και Θαυματουργός, από την καρδιά του θεσσαλικού κάμπου σάλπιζε στην εποχή του τα σωτήρια διδάγματα της Εκκλησίας (γι' αυτό και στο Απολυτίκιό του αναφέρει ο Μητροπολίτης Λαρίσης Δωρόθεος Κοτταράς, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, μεταξύ άλλων: «Η Εκκλησία την εύηχον σάλπιγγα, το του Υιού ομοούσιον κηρύξασαν, Πάτερ Άγιε Ιεράρχα Αχίλλιε...») έτσι και η Ολυμπιακή Φλόγα σάλπισε ένα μήνυμα ελπίδας για όλους στην εποχή της ακυβερνησίας, του μνημονίου και της οικονομικής λιτότητας.
Μιας ελπίδας που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να εμπνεύσει και στη χθεσινή αφή που έγινε στο Αρχαίο Θέατρο συνδυάστηκε κατάλληλα με τον πολιτισμό καθώς αθλητισμός και πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες.
Η Λάρισα άλλωστε από αρχαιοτάτων χρόνων είχε και αθλητική παράδοση αλλά και πολιτιστική. Μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος Λαρισαίος ολυμπιονίκης ο Λύκος χρονολογείται από το 452 π.Χ. στον οπλίτη δρόμο και στο στάδιο (άλλοι γνωστοί είναι ο Κροκίνας και ο Δημόστρατος).
Την πλούσια αθλητική παράδοση τόνισε και ο δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης που είπε ότι η Λάρισα βγάζει διαρκώς ολυμπιονίκες κάνοντας αναφορά και στη Φανή Χαλκιά που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα με εμπόδια στην Ολυμπιάδα της Αθήνας.
Επίσης, έπλεξε το εγκώμιο της συνεργασίας με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που από το 2004 και μετά είναι παράδοση το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας από τη Λάρισα που είναι ένα από τα κύρια σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που έδωσε τη φλόγα του πολιτισμού και του αθλητισμού σε όλα τα κράτη και δεν είναι τυχαίο οι χιλιάδες διαδηλώσεις συμπαράστασης για την Ελλάδα από ξένους που φωνάζουν ότι και αυτοί είναι Ελληνες.
Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Γιάννης Καρράς (πρόεδρος της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας) που τόνισε ότι η Λάρισα πάντα είχε ολυμπιακά ιδεώδη και αυτό αποτυπώνεται στη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στο βωμό του Αρχαίου Θεάτρου έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων και γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημήτρης Κουρέτας που δήλωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη τιμή που μπορούσε να του γίνει.
Στο πλαίσιο της τελετής, ο Δήμος Λαρισαίων διοργάνωσε και τελετουργικές εκδηλώσεις με τη συνεργασία του Θεσσαλικού Θεάτρου, του Δημοτικού Μπαλέτου και του Δημοτικού Ωδείου. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεσσαλικού Θεάτρου, Κώστας Τσιάνος, καθώς και η πρωταγωνίστρια Ελένη Ουζουνίδου απήγγειλαν αποσπάσματα από την «Αμοργό» του Ν. Γκάτσου, την «Καλλιπάτειρα» του Λορέντζου Μαβίλη και την «Ιθάκη» του Κ. Καβάφη. Την ίδια στιγμή η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καρβούνη ερμήνευσε γνωστά τραγούδια Ελλήνων συνθετών. Τέλος, η Δημοτική Σχολή Μπαλέτου απέδωσε χορευτικά αποσπάσματα από τις παραστάσεις «Οι πιστοί μας φίλοι» και «Τα παιδιά έχουν νεύρα» σε χορογραφίες της Καμέλιας Δαμαλή, ενώ η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου απέδωσε υπό τη διεύθυνση του Γ. Μηνά τον ελληνικό Εθνικό Υμνο, καθώς και τους ύμνους του Λονδίνου και των Ολυμπιακών Αγώνων».
Τις εκδηλώσεις συντόνιζαν ο Αλέξης Κωστάλας και η σύμβουλος του Δημάρχου Βάσω Οικονόμου.
ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙ
Οι Λαρισαίοι λαμπαδηδρόμοι ήταν:
1. Λαμπαδηδρόμος: Οικονόμου Ιωάννης, Πανελληνιονίκης Στίβου, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Μέλος Εθνικής Ομάδας Στίβου.
Συνοδοί: Οικονόμου Τριαντάφυλλος, Τσούντσουρας Σπυρίδωνας, Δρυστέλλας Αθανάσιος
2. Λαμπαδηδρόμος: Ζεϊμπέκης Χρήστος, Πρωταθλητής Ταεκβοντό, 5ος στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2006
Συνοδοί: Μπακαβέλλος Βασίλης, Κυργιάννης Γεώργιος
3. Λαμπαδηδρόμος: Νικολαΐδης Γεώργιος, Παραολυμπιονίκης 1997 στο αγώνισμα ενός σταδίου, ΑΜεΑ
Συνοδοί: Μηλιώνης Γεώργιος
4. Λαμπαδηδρόμος: Ζαφειρίου Μαρία, Αθλήτρια Βόλεϊ, Στρατιωτικός
3η Θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων
Συνοδός: Καματσέλου Ιωάννα, Νούσια Αποστολία, Υφαντή Ευαγγελία
5. Λαμπαδηδρόμος: Κουρέτας Δημήτρης, Πρόεδρος Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Συνοδοί: Γουναράς Δημήτριος, Γούλας Νικόλαος, Γούλας Απόστολος
6. Λαμπαδηδρόμος: Λιβάνιος Αναστάσιος, Εκπαιδευτής Kick και Tai Boxing, Wako Trainer A Level, Wako 3rd Dan, Ειδίκευση Mejiro Style- Amsterdam
Συνοδοί: Αναγνώστου Ευάγγελος, Πολυμερόπουλος Αθανάσιος
7. Λαμπαδηδρόμος: Οβτσάροβ Δημήτρης, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πάλης, ΑΜεΑ
Συνοδοί: Αντάρας Αθανάσιος, Βαρδακάρη Δέσποινα, Γιώτας Αλέξης, Κορδάμπαλος Σπυρίδωνας, Πνάκα Αγγελική, Χύτας Γεώργιος, Μπακόλα Μαρία
8. Λαμπαδηδρόμος: Λιανού Αναστασία, Χειρουργός Οδοντίατρος, Πετοσφαίριση, 3η θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
 Συνοδοί: Γερακίνης Ματθαίος, Λιανού Ειρήνη
 
9. Λαμπαδηδρόμος: Γαντζούδη Ολγα, Πρωταθλήτρια Ποδηλασίας, Γυμνάστρια, 3η Βαλκανική Θέση, Κάτοχος Πανελλήνιου Ρεκόρ 70 km.
Συνοδοί: Τσοπούρογλου Απόστολος, Κουτζανούλης Παντελής.
ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ
Στη χθεσινή αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στο Αρχαίο Θέατρο παρευρέθηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός (απουσίαζαν όλοι οι εκλεγμένοι βουλευτές), η αντιπεριφερειάρχης Ρένα Καραλαριώτου, οι αντιδήμαρχοι Σπ. Μπαρμπούτης, Κλ. Λέτσιος, Ελ. Ξυνοπούλου-Θυμούλια, ο πρόεδρος Επιμελητηρίου κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Σύλλογος Λάρισας Γώργος Τσιαπλές, ο αρχηγός της 1ης Στρατιάς Δημήτρης Γκίνης, ο αρχηγός ΤΑ Φώτιος Κρεβάικας, περιφερειακοί, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι.
ΣΗΜΕΡΑ
Στη σημερινή 7η ημέρα της Λαμπαδηδρομίας, η Φλόγα θα ξεκινήσει από τη Λαμία και με σταθμούς στη Χαλκίδα, το Περιστέρι και τον Πειραιά, θα καταλήξει στις 18:00 στην Ακρόπολη, για να στείλει από εκεί το φως της σε όλο τον κόσμο. Τον βωμό θα ανάψει ο παγκόσμιος πρωταθλητής του ύψους Δημήτρης Χονδροκούκης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass