ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ Ή ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

Τέρμα οι κρατικές επιχορηγήσεις;

* Η ΕΓΟ ΖΗΤΑΕΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2012 3:19 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:16
Σάλος έχει ξεσπάσει στον ελληνικό αθλητισμό υπό τον φόβο της οριστικής παύσης των κρατικών επιχορηγήσεων ακόμα και της συγχώνευσης ή κατάργησης των αθλητικών ομοσπονδιών.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επικεφαλής των Ομοσπονδιών είναι ότι δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για όσα σχεδιάζονται για τον αθλητισμό.
Όλα ξεκίνησαν στις 13 Αυγούστου, όταν με σχετική εγκύκλιο ζητήθηκε απο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ΔΕΚΟ, Ομοσπονδίες κ.λπ. να καταθέσουν 12 στοιχεία διαχείρισης στην ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν την προβλεπόμενη κρατική επιχορήγηση. Η προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών (τριμηνιαίοι απολογισμού, υπηρεσιακοί απολογισμοί κλπ) έληγε στις 10/9. Αιφνιδιαστικά λοιπόν στις 7 Σεπτεμβρίου (κι ενώ οι Ομοσπονδίες ήταν έτοιμες να καταθέσουν τα έγγραφα) νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΕΟΕ) και Ομοσπονδίες τέθηκαν εκτός ορίων γενικής διακυβέρνησης, ήτοι μένουν χωρίς άμεση επιχορήγηση.
Επικεφαλής Ομοσπονδιών εκτιμούν ότι πιθανώς να δίνεται ένα ποσόν από τα περισσεύματα του υπουργείου Οικονομικών στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κι από εκεί να μοιράζεται στις Ομοσπονδίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα χρήματα προφανώς δεν φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη κι ενδεχομένως θα χρειαστεί ένας νέος αθλητικός χάρτης με συγχωνεύσεις και καταργήσεις ομοσπονδιών. Ήτοι πάμπολλες δυσλειτουργίες.
Με μία δημόσια πρόταση του προέδρου της, Θανάση Βασιλειάδη, παρεμβαίνει η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία στην πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει τις αθλητικές ομοσπονδίες εκτός των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΕΓΟ, αφού τονίζει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε οικονομικό «στραγγαλισμό» όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες, επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη παρά το γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ είχε ζητήσει από τις Ομοσπονδίες να καταθέσουν ως τις 10 Σεπτεμβρίου αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην κρατική χρηματοδότηση.
Στη συνέχεια της ανοιχτής επιστολής του, ο Θανάσης Βασιλειάδης θέτει τα εξής ερωτήματα:
«1. Γιατί η ανατροπή της αρχικής απόφασης της ΕΛΣΤΑΤ έγινε ακριβώς πάνω στη λήξη της προθεσμίας, χωρίς καν να εξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία των Ομοσπονδιών;
2. Ποιοι και γιατί δεν θέλουν τον οικονομικό έλεγχο; Εάν κάποιοι επιθυμούν να μείνουν εκτός φορέων Γενικής Κυβέρνησης -άρα και εκτός κρατικής χρηματοδότησης- ας το πράξουν για την Ομοσπονδία την οποία εκπροσωπούν, χωρίς να δεσμεύονται και όλες οι υπόλοιπες.
3. Αληθεύει ότι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι Ομοσπονδίες θα δικαιούνται απλώς να απορροφούν τα υπόλοιπα οικονομικά διαθέσιμα του τακτικού προϋπολογισμού του κράτους, εάν αυτά τα «ψίχουλα» περισσέψουν από τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης;
4. Είναι δυνατόν να λειτουργήσει μία αθλητική Ομοσπονδία και να προχωρήσει σε ετήσιο-τετραετή προγραμματισμό, χωρίς να έχει εγγυημένη και καθορισμένη εκ των προτέρων οικονομική ενίσχυση;
5. Τη στιγμή που το σύνολο των ερωτηθέντων Πολιτειακών παραγόντων (Υπουργείο Οικονομικών, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, πρώην και νυν πολιτικοί προϊστάμενοι της ΓΓΑ) μιλούν για άσχημη εξέλιξη, πώς είναι δυνατόν κάποιοι άλλοι να πανηγυρίζουν;
6. Τελικά, ποιοι παίζουν με την ύπαρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού;».
Και καταλήγει προτείνοντας:
«1. Η Ε.Ο.Ε. να καλέσει τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Οικονομικών, ΕΛΣΤΑΤ, Υπουργείο Παιδείας - Υφυπουργείο Αθλητισμού, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αθλητικές Ομοσπονδίες), ώστε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τη βιωσιμότητα του ελληνικού αθλητισμού. 2. Να ενταχθεί άμεσα η Ε.Ο.Ε. στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
3. Όσες αθλητικές Ομοσπονδίες κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους στην ΕΛΣΤΑΤ και επιθυμούν να παραμείνουν στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης (εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις), να γίνουν αποδεκτές και να χρηματοδοτούνται βάσει των προβλεπομένων. Όσες δεν το επιθυμούν, να μείνουν εκτός Γενικής Κυβέρνησης και να σταματήσει κάθε κρατική επιχορήγηση προς αυτές».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass