Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε»

Επάγγελμα... τενίστας

* ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ -ΠΛΕΟΝ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΙΔΕΡΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ «ΟΡΦΕΑ» ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ LARISSA SPORTS CENTER

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2012 3:33 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:39
Του Κ. Γκιάστα
Με «όπλο» του μια ρακέτα, την πολύ καλή φυσική του κατάσταση και την αστείρευτη αγάπη του για το τένις ένας αθλητής καταφέρνει και αντιστέκεται στη λαίλαπα της κρίσης (οικονομική και αθλητική). Αυτός δεν είναι άλλος από τον Αλέξανδρο Σιδεράκο (που θεωρείται σχεδόν Λαρισαίος πλέον αφού ζει εδώ με τη σύζυγο του Κρίστια Καγγά και τον 2,5 ετών γιο τους), έναν άνθρωπο που έχει δώσει ψυχή και σώμα στο τένις και εδώ και χρόνια βρίσκεται σταθερά στην πρώτη δεκάδα της πανελλήνιας κατάταξης επαγγελματιών αθλητών.
Στο πρόσφατο πρώτο επαγγελματικό τουρνουά τένις του 2012 (9ο οpen ανδρών) στην Κόρινθο έφτασε στον τελικό τις διοργάνωσης ενάντια στον Νίκο Κόκκοτα νούμερο 4 της πανελλήνιας κατάταξης όπου και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγο τραυματισμού ενώ το σκορ ήτανε 6-4,1-0 (40-15). Αυτή η επιτυχία τον έφερε στο νο.6 τις πανελλήνιας κατάταξης από το νο.8 που ήτανε πριν.
Από τον γύρο των 32 μέχρι και τα προημιτελικά ο Σιδεράκος έπιασε πολύ καλή απόδοση και έχασε μόνο ένα game μέχρι τα ημιτελικά όπου και έπαιξε έναν τρίωρο αγώνα με τον Στεργίου (νο.7) και πέρασε στον τελικό με σκορ 7-6(7-0)/7-6(15-13). Ο αθλητής / προπονητής του ΑΣ Ορφέα Λάρισας και ιδιοκτήτης του Larissa sports center είναι ο μόνος εκπρόσωπος της Θεσσαλίας στην πανελλήνια κατάταξη επαγγελματιών παικτών τένις και εδώ και μια δεκαετία σταθερά μέσα στην πρώτη δεκάδα.
Για τη μέχρι τώρα πορεία του και τις εμπειρίες του από το τένις μίλησε στην «Ε».
- Αλέξανδρε, είσαι επαγγελματίας τενίστας. Πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο σε δύσκολους οικονομικά καιρούς;
* Όλα είναι θέμα χρόνου, προτεραιοτήτων, θέλησης και πάνω από όλα βιωσιμότητας, διότι αν τα έξοδα είναι παραπάνω από τα έσοδα τότε είναι πολύ δύσκολο να αντέξεις την πίεση του αθλήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό διότι τα χρηματικά έπαθλα των τουρνουά είναι μικρά και πρέπει να πηγαίνεις συνεχεία καλά στους αγώνες για να πεις οτι τουλάχιστον δεν μπαίνεις μέσα οικονομικά. Ταξίδια, μετακινήσεις, προπονητής, γυμναστής, διατροφή, εξοπλισμός (ρακέτες, παπούτσια, μπάλες, πλέγματα, πλέξιμο ρακέτας) είναι κάποια από τα βασικά έξοδα που ένας αθλητής του τένις στην Ελλάδα δυστυχώς έχει να επωμισθεί μόνος του.
Εγώ είμαι τυχερός που έχω την υποστήριξη της Vonex, dunlop, slasenger, pacific, ttk και επίσης όντας ιδιοκτήτης του Larissa sports center μπορώ να ξεκλέβω χρόνο για τους αγώνες μου με την υποστήριξη βέβαια της οικογένειάς μου που σέβονται και με στηρίζουν για αυτή την προσπάθεια 100%.
- Είναι ένα άθλημα που κάποτε θεωρούταν ότι το άγγιζε μόνο η ελίτ της ελληνικής κοινωνίας. Πλέον κάτι τέτοιο έχει αλλάξει;
* Αυτό επικρατούσε τη δεκαετία του ’70 και του ’80 όταν κυρίως στην Αθήνα άνοιξαν τα πρώτα ιδιωτικά τένις-clubs όπου βρισκόταν σε οικονομικά ανεπτυγμένες περιοχές και τράβηξαν τέτοιους πελάτες. Τη δεκαετία του ’90 και μέχρι σήμερα σίγουρα έχει αλλάξει γιατί σχεδόν όλα τα σωματεία και όλοι οι Δήμοι συμπεριέλαβαν και το τένις με πολύ χαμηλές τιμές και με ομαδικά γκρουπ. Τώρα αν πάμε σε επίπεδο πρωταθλητισμού όπως και σε κάθε ατομικό άθλημα, χρειάζεται στα πρώτα βήματα μέχρι να έρθουν κάποιες επιτυχίες οι γονείς των αθλητών να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να επενδύσουν στα παιδιά τους.
- Μίλησέ μας λίγο για το ελληνικό επίπεδο. Ποιες είναι οι διαφορές που βρίσκει ένας τενίστας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ποιες αντιμετώπισης τυγχάνει από το κοινό;
* Το ελληνικό επίπεδο δεν μπορεί να φτάσει την κορυφή (ας πούμε για παράδειγμα να μπει ένας αθλητής στους πρωτους100 στον κόσμο) γιατί όλο το εκπαιδευτικό σύστημα δεν βοηθάει τους αθλητές. Όσες τένις σχολές, υπάρχουν στο εξωτερικό χωρίς καμία εξαίρεση έχουν όλες πάνω- κάτω το ίδιο πρόγραμμα είτε είναι στην Ισπανία είτε στην Αμερική κ.λπ. Το πρωί έχουν προπόνηση μετά φαγητό 2 με 5 έχουν μαθήματα (τη βασική εκπαίδευση) και το απόγευμα προπόνηση και φυσική κατάσταση. Επίσης όταν είσαι σε μια τέτοια σχολή σε οποιοδήποτε στραβοπάτημα έχεις πάντα ανοικτή υποτροφία σε καλά πανεπιστήμια λόγο του επιπέδου που έχεις φτάσει. Εδώ όλοι οι γονείς έχουν την απαίτηση από τα παιδιά τους να είναι πρώτα σε όλα, Και στο τένις και στο ωδείο και στις ξένες γλώσσες και να περάσουν σε πανεπιστήμιο. Δεν είναι επίσης κακό να πούμε ότι όλοι οι Έλληνες που έκαναν καλή πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο πάντα, όλοι έφυγαν νωρίς από Ελλάδα και εννοείται ότι σχολείο δεν ήταν στις προτεραιότητές τους. Όσο για τις διάφορες, μια από τις βασικές είναι ότι στην Ελλάδα μετά τα 18 δεν υπάρχουν τόσα πολλά τουρνουά ώστε να μπορείς να ζεις μόνο από αυτό. Για να δώσω ένα παράδειγμα η Ισπανία έχει 55 future τουρνουά των 10.000 δολαρίων τον χρόνο πέρα από το εθνικά τους πρωταθλήματα που υπάρχουν κάθε Σαββατοκύριακο. Σε εμάς υπάρχουν 6 futures και 3 εθνικά όπου μάλιστα το ένα από αυτά το διοργανώνω εδώ στο larissa sports center και το χρηματοδοτώ τελείως μόνος μου χωρίς την οικονομική βοήθεια της ομοσπονδίας. Επίσης η δική μου γνώμη είναι ότι χωρίς μια league τύπου ποδοσφαίρου ποτέ δεν πρόκειται να φτάσουν οι αθλητές να έχουν μισθό μηνιαίο από το τένις κάτι που σε όλες τις μεγαλες χωρες της ευρωπης γινεται.
-Πόσες ώρες προπονείσαι την ημέρα και τι περιλαμβάνει η προπόνηση;
* Το πρωί αρχίζω κυνηγώντας τον Θησέα τον 2,5 ετών γιο μου έτσι για να κρατιέμαι σε φόρμα (γελάει), φυσικά αστειεύομαι. Η προπόνησή μου αλλάζει από τις χρονικές περιόδους των τουρνουά, δηλαδή, χωρίζεται σε περίοδο προετοιμασίας και αγωνιστική περίοδο. Στην περίοδο προετοιμασίας κάνω κάθε μέρα 15 χλμ. ποδήλατο, τρέξιμο, μυϊκή ενδυνάμωση και πρόγραμμα φυσικής κατάστασης του ectheberry του οποίου είμαι κάτοχος του διπλώματος και πιστοποιημένος γυμναστής της μεθόδου του. Και σίγουρα ένα δίωρο τένις. Την άλλη μίση μέρα δίνω μαθήματα στο Larissa sports center. Στην αγωνιστική περίοδο τώρα όσο μπορώ παραπάνω τένις συνήθως μεσημέρι και βράδυ και όσο καλύτερη αποκατάσταση και ξεκούραση γίνεται ανάμεσα από τα ματς. Το πρόγραμμα προπόνησης το βγάζουμε πολύ προσεκτικά μαζί με τη σύζυγό μου και πρωταθλήτρια στο τένις (πρώην νο.1 Ελλάδος και με κατάταξη στο παγκόσμιο ranking) Κρίστια Καγγά που και αυτή παραδίδει μαθήματα στο Larissa sports center και με έχει βοηθήσει παρά πολύ στις επιτυχίες μου.
-Είσαι παράλληλα και προπονητής στο Larissa Sports Center. Τι γνώμη έχεις για τους νεαρούς Λαρισαίους τενίστες και πώς το αντιμετωπίζει γενικά η πόλη το άθλημα.
* Τo 2009 μετακόμισα με την Κρίστια στη Λάρισα από την Αθηνά για να φτιάξουμε to Larissa sports center και πιστεύω ότι φέραμε έναν επαγγελματισμό και μια νέα πνοή και πιο μοντέρνα εκμάθηση του τένις. Είμαστε και οι δύο κάτοχοι των πτυχίων Professional Certified Tennis Coach / PTR Master Trainer/ Cardio Tennis Trainer/Certified Ethceberry fitness coac. Κάτι που δεν υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας , σε συνδυασμό με το ότι και οι δύο έχουμε περάσει από το επαγγελματικό τένις ως πρωταθλητές. Μάλιστα οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις όπως αυτές του Larissa sports center είναι κάτι που πολύ θα ήθελαν ακόμα και στην Αθηνά και κάτι και εγώ θα ζήλευα και ήθελα να ήμουν μέρος του ως αθλητής σε μικρότερη ηλικία. Γενικά βλέπω πως υπάρχει ένα ρεύμα από τους Λαρισαίους που μπορεί να αξιοποιηθεί και να φέρει αποτελέσματα στο μέλλον.
-Πως γεννήθηκε η αγάπη σου για το τένις;
* Σε προσχολική ηλικία μου βγήκε 1-2 φορές το δεξί χέρι από τη θέση του (πολύ πόνος ακόμα το θυμάμαι) και οι γονείς με πήγαν στον γιατρό όπου και τους είπε ότι καλό θα ήταν να έκανα κάποιο σπορ για να δυναμώσει το χέρι μου και έτσι αφού και στους δύο άρεσε το τένις με έγραψαν στα 5 μου και περίπου μέχρι τα 10 με πήγαιναν σηκωτό καθώς δεν μου άρεσε πολύ. Όμως μόλις έπαιξα τους πρώτους αγώνες στα 10άρια μου άρεσε ο ανταγωνισμός και κατάφερα να γίνω νο.1 στον σύλλογό μου... Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
-Σκέφτηκες ποτέ να κυνηγήσεις το όνειρό σου στο εξωτερικό;
* Ναι έχω παίξει αρκετές φορές σε παγκόσμια πρωταθλήματα μέχρι challengers 175.000 δολαρίων σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Μάλιστα σε πολλά από αυτά τα τουρνουά που είχα παίξει έπαιρναν μέρος ο Federer, o Nadal, o Tipsarevits, o Djokovits, o Murray, o Monfis και αρκετοί άλλοι μάλιστα έχω παίζει και μαζί με μερικούς από αυτούς και αντίπαλος. Απλά δυστυχώς τα οικονομικά μου σε συνδυασμό ότι έχασα τον πατέρα μου το 1999 όντας στην Γ’ Λυκείου που ήταν και η χρονιά που τελειώνοντας το σχολείο και αφήνοντας τις σπουδές για ένα δυο χρόνια στην άκρη ρισκάροντας για μια καριέρα στο παγκόσμιο τένις, με βρήκε στην δύσκολη θέση να πρέπει να εργαστώ σαν παρτενέρ και προπονητής για τα προς το ζην. Τα τουρνουά που ανέφερα πιο πάνω τα παίζω συνήθως τα καλοκαίρια όταν και δεν έχω πολλές προπονητικές υποχρεώσεις!
 
Αλέξανδρος Σιδεράκος
Υψηλότερη θέση Νούμερο 5 στην Πανελλήνια Κατάταξη ανδρών το Ιούνιο του 2011. Είναι ιδιοκτήτης του Larissa Sports Center και Professional Certified Tennis Coach / PTR Master Trainer/ Cardio Tennis Trainer/Certified Ethceberry fitness coach.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass