ΠΩΣ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

Από τη Χαβάη στον... Πλαταμώνα

* Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΒΑΤΕΚΗΣ ΣΚΙΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΤΗΝ... ΟΡΘΙΑ ΣΑΝΙΔΟΚΩΠΗΛΑΣΙΑ Ή ΑΛΛΙΩΣ... «S.U.P.»

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2013 23:52 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:46
Του Κ. Γκιάστα
Στη Χαβάη όπου και «γεννήθηκε» και είναι επί της ουσίας πλέον το δημοφιλέστερο θαλάσσιο σπορ, το λένε SUP (Stand Up Paddle Boarding). Στα ελληνικά την αναφέρουν όρθια σανιδοκωπηλασία. Όπως και να χει πρόκειται για μια νέα μόδα. Ένα άθλημα που αρχίζει και κερδίζει πολλούς φίλους σε κάθε παραλία και αφού κέρδισε τους... αστέρες του Χόλιγουντ, βρήκε πρόσφορο έδαφος και στον τόπο μας.
Ένας από τους πρωτοπόρους στον... Πλαταμώνα είναι ο Λαρισαίος, Γιάννης Βασβατέκης. Υπεύθυνος Τύπου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας φαίνεται πως επηρεάστηκε από τις... καινοτόμες ιδέες του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού (καθημερινά δίπλα του άλλωστε) και είπε να μαγνητίσει τα βλέμματα με το περίεργο άθλημά του.
«Όταν με πρωτοείδαν στον Πλαταμώνα όλοι ρωτούσαν τι είναι αυτό. Είναι χαρακτηριστικό πως με έψαχνε ακόμα ένας Λαρισαίος που το κάνει αυτό ο Δημήτρης Τσακάλης και όταν βρεθήκαμε μου είπε: είχα ακούσει για σένα και σε βρήκα επιτέλους».
- Τι είναι Γιάννη το SUP;
* Ουσιαστικά είναι η εξέλιξη του σερφ. Μεγάλο πλεονέκτημα του SUP αποτελεί το γεγονός ότι γίνεται τόσο με κύμα όσο και με ήρεμη θάλασσα» μας λέει και συνεχίζει «Είναι αρκετά εύκολο, δεν απαιτεί ιδιαίτερες σωματικές ικανότητες, μπορεί να γίνει από γυναίκες, άνδρες και παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας. Είναι μια εναλλακτική μορφή γυμναστικής που μπορεί να γίνει όπου υπάρχει νερό, στη θάλασσα, στα ποτάμια και στις λίμνες. Γυμνάζει όλο το σώμα και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους αστέρες του Hollywood οι οποίοι το χρησιμοποιούν ακόμα και για να κάνουν yoga».
ΓΥΜΝΑΖΕΙ ΤΟ 87% ΤΩΝ ΜΥΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
«Τι το διαφορετικό όμως έχει και οφελεί το συγκεκριμένο σπορ» τον ρωτήσαμε για να μας πει: «Είναι μια full – body προπόνηση. Είτε απολαμβάνεις μία χαλαρωτική βόλτα, είτε μια πιο δυναμική προπόνηση με το SUP χρησιμοποιείτε μύες που δεν φανταζόσασταν ποτέ ότι θα μπορούσατε να γυμνάσετε. Έχει υπολογιστεί οτι γυμνάζει περίπου το 87 % των μυών του σώματος και χαρίζει ευεξία και ευχαρίστηση.
Το να προπονείται κανείς σε ασταθείς επιφάνειες είναι πολύ αποτελεσματικό στο να «χτίσει» τους κοιλιακούς και ραχιαίους μύες και στο να τους εκπαιδεύσει να δρουν συντονισμένα».
ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ...
Ο Γιάννης Βασβατέκης στα 34 του χρόνια έχει ασχοληθεί με πολλές δραστηριότητες. Κυρίως τον χειμώνα επιχειρεί να κατεβαίνει βουνά από πλευρές με «απάτητο» χιόνι. Γενικά παίρνει πολλά ρίσκα και μας εξηγεί πώς γνωρίστηκε με το άθλημα SUP: «Είχα μια χονδροπάθεια στο γόνατό μου και αφού επισκέφτηκα αρκετούς γιατρούς επισκέφτηκα και κάποιον που μου πρότεινε το συγκεκριμένο σπορ ως εναλλακτική καλοκαιρινή λύση για να βοηθήσω το γόνατό μου και να αποφύγω τις κλειστές αίθουσες των γυμναστηρίων. Αυτό ήταν ενθουσιάστηκα. Παρήγγειλα σανίδα και τώρα «κόλλησα» με το άθλημα».
ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟ SUP
Μια πρώτη σκέψη του Γιάννη Βασβατέκη για να γνωρίσουν οι Λαρισαίοι το άθλημα αυτό είναι να υπάρξουν κάποια Σαββατοκύριακα μέσα στο επόμενο διάστημα αφιερωμένα στην εκμάθηση. «Ήδη έχω κλείσει μερικές σανίδες να σταλούν από την Αθήνα και να μείνουν στον Πλαταμώνα γι’ αυτό το λόγο. Έτσι οι Λαρισαίοι θα έχουν μια καλή ευκαιρία να έχουν μια πρώτη επαφή με το SUP. Άλλωστε δεν γίνεται σε όλον τον κόσμο να αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή και εμείς απλά να μην τη... γνωρίζουμε».
Η ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΕΡΟΣ
* Στην Ελλάδα σε τι κατάσταση βρίσκεται τώρα το SUP;
- Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον και πολλά μέρη στα οποία μπορείς να πας να κάνεις SUP. Στο Ιόνιο, στην Κρήτη, στην Τήνο αλλά και στη Βουλιαγμένη οι επιλογές είναι πολλές. Εγώ έχω πάει σε αρκετά μέρη στην Ελλάδα και υπάρχουν επιλογές.
Στην Κόρινθο για παράδειγμα πέρυσι έγινε ένας από τους καλύτερους αγώνες στον Ισθμό. Ο πιο εντυπωσιακός αγώνας.
* Στη Λάρισα υπάρχει κάτι;
- Στην Κουτσουπιά υπάρχει ένα καλό μέρος αλλά γενικά υπάρχουν οι δυνατότητες και αλλού.
* Ποια είναι η παραλία που θα ήθελες να βρεθείς στον κόσμο. Ποια χαζεύεις στο youtube για παράδειγμα...;
-Όνειρό μου όμως είναι να πάω να κάνω SUP στο Μολοκάι της Χαβάης...
ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ ...
Στο σημαντικότερο τώρα: «Πόσο κάνει;» ρωτήσαμε τον Γιάννη για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα πριν πάρουμε... θάρρος για να μας απαντήσει: «Ο εξοπλισμός ξεκινά από τα 1000 ευρώ για τη σανίδα και το κουπί αλλά μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση μπορεί να βρει κανείς και με 700 ευρώ».
Λέτε, λοιπόν...;
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass