ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (Α.Κ.Α.Π.)

«Το ποδόσφαιρο είναι από τον λαό και είναι... για τον λαό»

* ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΩΡΕΑΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2013 23:42 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:27
Του Κ. Γκιάστα
Τις θέσεις της για το αθλητικό σωματείο, την ανάπτυξη του ταλέντου και του ποδοσφαίρου που όπως τόνισαν έχει ανάγκη ο λαός μας, παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι της Α.Κ.Α.Π. (Αγωνιστική Κίνηση για τον Αθλητισμό και το Ποδόσφαιρο).
Ο Βασίλης Σταμουλάκης (διοικητικός των Αγ. Αναργύρων), ο Πέτρος Κρίκης (γυμναστής της πάλης και δημοτικός σύμβουλος), ο Χρήστος Καραστέργιος (επί σειρά ετών διοικητικός) και οι αθλητές Χαρίλαος και Αλέξανδρος Μπαρός μίλησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο για όλα τα παραπάνω.
Αρχικά ξεκαθάρισαν πως «αν θέλουμε να μιλάμε ολοκληρωμένα τότε πρέπει να αναφερόμαστε στη Φυσική Αγωγή, το μέρος εκείνο του εποικοδομήματος της κοινωνίας που συμβάλει στην διαμόρφωση της συνολικής κουλτούρας του λαού και της νεολαίας. Ο αθλητισμός αφορά στην αγωνιστική πλευρά της Φ.Α. και έχει σαν στόχο την επίτευξη υψηλού βαθμού σωματικών επιδόσεων μέσα από συναγωνιστικές προσπάθειες.
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Όσον αφορά στον θεσμό των αθλητικών σωματείων τόνισαν πως «στηρίχθηκε από την αρχή στη λεγόμενη φίλαθλο ιδιωτική πρωτοβουλία δηλαδή στο σύνολο των μη κρατικών και φυσικών προσώπων που συμβάλλουν στις προσπάθειες ανάπτυξης του αθλητισμού. Στόχος του ήταν η προώθηση των ταλαντούχων αθλητών σε κάθε άθλημα και η διάκριση σε αγώνες. Μ’ άλλα λόγια ο πρωταθλητισμός και όχι η άσκηση για όλους. Η ανάπτυξη των σωματείων δεν έγινε στην βάση κάποιων αντικειμενικών αναγκών και ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού».
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στη συνέχεια ανέφεραν πως «γεγονός είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά(ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) αλλά και οι διοικήσεις της ΕΠΣΛ, στηρίζουν την άποψη ότι τα σωματεία πρέπει να βρουν διέξοδο στις «τοπικές κοινωνίες» δηλαδή στη χορηγία και στην τσέπη της λαϊκής οικογένειας. Το αποτέλεσμα είναι η λαϊκή οικογένεια να αδυνατεί να στείλει τα παιδιά της στο αθλητισμό και να μειώνεται κατακόρυφα η συμμετοχή με όποιες συνέπειες για την ψυχοσωματική υγεία των παιδιών. Η κατάσταση αυτή ήταν αναμενόμενη. Θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα με τη συγχώνευση σωματείων και τον περιορισμό των τμημάτων τους. Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει σαν χάρτινο πύργο την άποψη που καλλιεργούν χρόνια και οι δυο σημερινοί υποψήφιοι πρόεδροι και οι παρατάξεις τους κ. Γρηγορίου, Κυριτσάκας, ότι ο «ερασιτεχνικός» αθλητισμός μπορεί να συνυπάρχει πλάι στον «επαγγελματικό» και να λειτουργεί εξίσου καλά χωρίς κέρδος (άποψη που υπερασπίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ). Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει ερασιτεχνικός αθλητισμός ως καθολικό δικαίωμα όσο υπάρχει η επιχειρηματική δράση».
Επίσης πρότειναν πως πρέπει να υπάρχει «διασύνδεση της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο, με το αθλητικό σωματείο και τη λειτουργία των Αθλητικών προγραμμάτων των Δήμων κάτω από ένα ενιαίο σύστημα Φυσικής αγωγής και Αθλητισμού, βασισμένου σε επιστημονικές έρευνες σε συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ για τις πραγματικές ανάγκες άθλησης των εργαζόμενων, των νέων, των γυναικών και άλλων ομάδων του πληθυσμού.
Γι΄ αυτό κάθε ομοσπονδία πρέπει να:
1. Να διαθέτει επιστημονικό δυναμικό (συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ) για έρευνα και για τον έλεγχο του έργου τους με ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες.
2. Να έχει επεξεργασμένο σχέδιο ανάπτυξης σε συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό στα σχολεία.
ΠΕΡΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Η Α.Κ.Α.Π. πιστεύει «ότι ο λαός έχει ανάγκη από ένα ποδόσφαιρο όπου οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα, από απλοί θεατές – πελάτες και δέκτες των εξελίξεων που κάποιοι άλλοι αποφασίζουν, θα μετατραπούν σε πρωταγωνιστές και συμμέτοχους, σε όσο το δυνατό μαζικότερη βάση, σε επίπεδο άσκησης του αθλήματος και όπου σε επίπεδο διοίκησης και λήψης των αποφάσεων θα συμμετέχουν όλοι οι ασχολούμενοι με το άθλημα φορείς (προπονητές, αθλητές, γονείς, διαιτητές κ.τλ.)».
Ενώ υπογράμμισαν πως παλεύουν για τα εξής:
«*Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό. Κατάργηση του «επαγγελματικού» αθλητισμού ( ΠΑΕ-ΚΑΕ) που βασίζεται στους επιχειρηματίες και δήθεν χορηγούς.
* Αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες για την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος. Κατάργηση της κατηγοριοποίησης που προωθεί η Γ.Γ.Α.
* Αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών σωματείων με την σταθερή και άμεση καταβολή τους κάθε έτος. Άμεση τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων από παρελθόντα έτη με ευθύνη της ΓΓΑ».
ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥΣ
Εν κατακλείδι αναφερόμενοι στους άμεσους στόχους τους είπαν πως είναι οι παρακάτω:
«* Να μειωθεί άμεσα στο 50% η συνδρομή των αθλούμενων σε όλα τα σωματεία - ακαδημίες. Η συνδρομή πρέπει να είναι συμβολική και το κράτος να εξασφαλίζει οικονομική στήριξη.
* Κάλυψη όλων των δαπανών των τοπικών πρωταθλημάτων της ΕΠΣΛ από θεσμοθετημένο κονδύλι της ΕΠΟ και όχι να τα φορτώνονται στις πλάτες τους τα ποδοσφαιρικά σωματεία
* Να καταργηθεί η συνδρομή που δίνουν τα σωματεία στην ΕΠΣΛ για τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα.
* Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αθλητών-μαθητών με ανά 3μηνο ιατρικές εξετάσεις
* Κατάργηση της ανταποδοτικότητας για τη χρήση των αθλητικών υποδομών που επιβάλλονται από τους Δήμους στα ποδοσφαιρικά σωματεία της πόλης.
* Να καθιερωθεί η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα σε όλη την κλίμακα των αθλητικών φορέων».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass