ΠΩΣ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Ο Λαρισαίος που... μιμείται τα δελφίνια

ΕΙΝΑΙ 17 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ * ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2013 23:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:18
 Του Κ. Γκιάστα
 
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά πριν παρουσιάσουμε τον νεαρό πρωταγωνιστή της λαρισινής πισίνας. Τεχνική κολύμβηση επί της ουσίας είναι το άθλημα στο οποίο ο κάθε αθλητής προσπαθεί να δώσει ώθηση στο κορμί του κάνοντας μια δελφινοειδή κίνηση. Μιμείται δηλαδή την κίνηση του δελφινιού. Όσο καλύτερα γίνεται τόσο καλύτερες είναι και οι επιδόσεις.
Ένας Λαρισαίος λοιπόν, ο 17 Βασίλης Μητάκος αθλητής γέννημα - θρέμμα του Λαρισαϊκού / Τιτάνες (δανεικός τώρα στην Καλαμαριά) κατάφερε μέσα από αυτή την εκπληκτική του μίμηση να βρεθεί στην Εθνική ομάδα Νέων και πλέον ετοιμάζεται για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Αυτός είναι ο δεύτερος Λαρισαίος που γίνεται μέλος της Εθνικής ομάδας καθώς πριν από αρκετά χρόνια ήταν ο Δημήτρης Φιλίππου όταν κατάφερε ως μέλος του Λαρισαϊκού - Τιτάνες να πάει στην Εθνική και να ταξιδέψει ακόμα και στο Μεξικό για παγκόσμιο πρωτάθλημα.
«Κολυμπάω από τα 4 μου χρόνια» μας είπε ο 17χρονος Δημήτρης λίγο πριν ξεκινήσει την καθημερινή του προπόνηση έχοντας δίπλα του τον προπονητή του, Δημήτρη Σταύρου. Φοράει το πέδιλό του, βάζει τον αναπνευστήρα του κάνει ένα ζέσταμα για να μας δείξει ποιο ακριβώς είναι το στιλ του.
«Το σημαντικό κομμάτι είναι η δύναμη στα πόδια. Μετά έρχεται η τεχνική που δουλεύουμε καθημερινά με τον προπονητή μου κ. Σταύρου στον οποίο οφείλω πολλά» μας λέει και συνεχίζει ο αθλητής που στο πρόσφατο χειμερινό πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε τρεις πρώτες θέσεις.
* Διάλεξες ένα άθλημα που δεν είναι και τόσο γνωστό. Ζήλευες ποτέ τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα όπως ποδόσφαιρο ή μπάσκετ ή την κλασική κολύμβηση ακόμα;
- Όχι ποτέ. Εμένα μου άρεσε πάντα η κολύμβηση και θεωρώ πως είναι ευλογία να βρίσκομαι στην πισίνα. Πριν από τέσσερα χρόνια χρειάστηκε ένα ακόμα άτομο για τη σκυτάλη στην τεχνική και διάλεξαν εμένα και τελικά αυτή η επιλογή μας δικαίωσε όλους καθώς ήρθε η κλήση από την Εθνική ομάδα. Τώρα σαν στόχο έχω τη διάκριση που θα έρθει μέσα από τη σκληρή δουλειά.
50 ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ...
Το στυλ του Βασίλη Μητάκου είναι 50 μ. επιφάνεια με αναπνευστήρα, υποβρύχιο 100 μέτρα με φιάλη και το άπνοο 50άρι. Όταν κοιτάξαμε την πισίνα τον ρωτήσαμε «αλήθεια, χωρίς ανάσα όλη την πισίνα;», για να μας απαντήσει «είναι και αυτό θέμα εξάσκησης. Άλλωστε αυτό ήταν που μου έδωσε και το εισιτήριο για την Εθνική ομάδα. Γενικά η τεχνική κολύμβηση είναι ένα πολύ εντυπωσιακό τμήμα της κολύμβησης που καλό θα είναι να το ανακαλύψουν τα παιδιά».
Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ
Πάντα δίπλα του βρίσκεται ο προπονητής του, Βασίλης Σταύρου που λέει για τον αθλητή του «Ο στόχος του αθλητή είναι πλέον να μπει στην πρώτη οκτάδα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και μετά να πάει και στην Εθνική ανδρών από αυτήν των Νέων».
Με πέντε χρόνια εμπειρίας στην τεχνική κολύμβηση μας λέει: «Ο Λαρισαϊκός Τιτάνες είναι ο μοναδικός σύλλογος σε όλη την Θεσσαλία που ασχολείται με την τεχνική κολύμβηση. Έχουμε περίπου 25 άτομα και θέλουμε όλοι να ακολουθήσουν αν γίνεται το δρόμο του Βασίλη Μητάκου. Το θετικό πλέον είναι πως επανέρχονται τα προνόμια στον αθλητισμό και ίσως δούμε νέες διακρίσεις.
Αυτήν τη στιγμή η τεχνική κολύμβηση είναι αναγνωρισμένο Ολυμπιακό άθλημα αλλά δεν είναι ενταγμένο σε κάποιο πρόγραμμα» και τελειώνοντας τόνισε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό για το γεγονός πως στηρίζει τον υγρό στίβο στην Λάρισα όπως και το τμήμα εργοσπυρομέτρησης της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ για τη βοήθεια που μας δίνει».
Αξίζει να τονίσουμε πως έφοροι της τεχνικής κολύμβησης του Λαρισαϊκού Τιτάνες (ο οποίος συνεχάρη τον αθλητή του για τη διάκριση αυτή) είναι η κ. Χριστίνα Φωτοπούλου και η κ. Γιώτα Ντομούρογλου.
ΝΕΟ ΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑ
Η τεχνική κολύμβηση είναι ένα σχετικά νέο άθλημα και θεωρείται η εξέλιξη της κλασικής κολύμβησης. Το 1ο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της τεχνικής κολύμβησης έγινε το 1967 στην Ιταλία και το 1ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1976 στην Γερμανία και στην Ελλάδα άρχισε να δραστηριοποιείται στις αρχές του 1960. Η τεχνική κολύμβηση είναι άθλημα με ιδιαίτερο τρόπο κολύμβησης. Η ιδιομορφία της έγκειται στο γεγονός ότι η παραγωγή προωθητικής δύναμης γίνεται από τα κάτω άκρα μέσω της δελφινοειδούς κίνησης με τη χρήση του μονοπέδιλου από τον αθλητή. Χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα και τις δεξιότητες των αθλητών να παράγουν δύναμη μέσα από συγκεκριμένη κίνηση. Αυτό απαιτεί εξειδίκευση από τον αθλητή που θα πρέπει να καλλιεργηθεί από τη νεαρά ηλικία.
Τα αγωνίσματα για τους άνδρες και τις γυναίκες είναι: 50μ Άπνοη (κολύμβηση 50μ χωρίς αναπνοή και κάτω από την επιφάνεια του νερού), 100μ, 400μ και 800μ Υποβρύχιο (κολύμβηση κάτω από την επιφάνεια του νερού και με τη χρήση ειδικής φιάλης με συμπιεσμένο αέρα, ρυθμιστή και συγκεκριμένου τύπου μονοπέδιλο), 50μ 100μ 200μ 400μ 800μ και 1500μ Επιφάνειας (κολύμβηση στην επιφάνεια του νερού με τη χρήση αναπνευστήρα και συγκεκριμένου τύπου μονοπέδιλο) και 50μ, 100μ και 200μ Bifin (κολύμβηση ελευθέρου με συγκεκριμένου τύπου διπλά πέδιλα). Επίσης υπάρχουν και δυο σκυτάλες οι 4×100μ και 4×200μ Επιφάνειας.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass