ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΒΑΣΙΛΙΑ» ΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΣΠΟΡ

Σκί - στε στο χιόνι

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2013 14:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:22
 
Κείμενο: Παναγιώτα Φούντα
Η θέληση υπάρχει, η δίψα για αδρεναλίνη το ίδιο, το δάσκαλο τον βρήκαμε, μένει ο εξοπλισμός. Το σκι και το σνόουμπορντ μπορεί να είναι διασκεδαστικά αθλήματα, αλλά επειδή πριν τη διασκέδαση έρχεται η ασφάλεια, πρέπει τον ανάλογο εξοπλισμό να τον διαλέγουμε με κύριο κριτήριο την ασφάλεια και όχι το στυλ…
 Πριν ξεκινήσετε τις εξορμήσεις το πρώτο πράγμα που πρέπει να προμηθευτείτε είναι πέδιλα ή σανίδα, ανάλογα αν κάνετε σκι ή σνόουμπορντ. Αν είστε αρχάριοι καλό είναι να κάνετε τα πρώτα μαθήματα νοικιάζοντας εξοπλισμό από κάποιο κατάστημα που πουλάει είδη σκι ή από κάποιο από τα καταστήματα ενοικίασης που λειτουργούν στα χιονοδρομικά κέντρα. Καλό είναι να κάνετε τα πρώτα βήματα, σε όποιο από τα δύο αθλήματα σας ενδιαφέρει, και μετά να αγοράσετε τα σκι ή το σνόουμπορντ που ταιριάζει, τόσο στο στυλ όσο και στην τσέπη σας. Άλλωστε, όταν διαλέγετε σκι ή σανίδα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το σωματότυπο (ύψος, βάρος) αλλά και το επίπεδο εμπειρίας στο οποίο βρίσκεστε. Σε ότι έχει να κάνει με την τιμή, στα καταστήματα ειδών σκι μπορείτε να βρείτε και μεταχειρισμένο εξοπλισμό σε πολύ καλή κατάσταση, που είναι φυσικά πολύ φθηνότερος από τον καινούριο.
 Δέστρες: Στο σκι οι δέστρες έχουν ειδικές ασφάλειες για να κουμπώνουν οι μπότες, ενώ οι ίδιες ασφάλειες επιτρέπουν την ευκολότερη απελευθέρωση του ποδιού σε περίπτωση πτώσης, κάτι που δεν συμβαίνει στο σνόουμπορντ. Δέστρες θα επιλέξετε ανάλογα με τον τύπο των πέδιλων ή της σανίδας που θα αγοράσετε. Και σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν πολλά διαφορετικά μεταξύ τους είδη, που χωρίζονται ανάλογα με το στυλ του αθλήματος και με την εμπειρία του αθλητή.
 Μπότες: Οι μπότες του σκι είναι φτιαγμένες από σκληρό πλαστικό υλικό, ενώ αυτές του σνόουμπορντ είναι φτιαγμένες από πιο μαλακά αδιάβροχα υλικά. Έχει μεγάλη σημασία το πόδι να είναι πολύ άνετο μέσα στη μπότα, ενώ πρέπει να είναι πολύ σταθερό αλλά ταυτόχρονα να μη σας πιέζει. Όταν θα πάτε σε κάποιο κατάστημα να αγοράσετε μπότες, καλό θα είναι να έχετε χρόνο μπροστά σας να τις φορέσετε για κάποια λεπτά για να τις συνηθίσετε.
 Μπατόν: Ο σωστός τρόπος για να καταλάβετε ποια είναι τα μπατόν που πρέπει να αγοράσετε είναι ένας. Πρέπει γυρίζοντας τα ανάποδα και κρατώντας τα κάτω από την «πεταλούδα» κάθετα προς το έδαφος, ο αγκώνας να σχηματίζει ορθή γωνία.
 Ρούχα: Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το κρύο καλό θα είναι να ντυθείτε πολύ καλά όταν ανεβείτε στο βουνό. Στα καταστήματα ειδών σκι αλλά και σε κάποια καταστήματα εσωρούχων υπάρχουν ειδικά ισοθερμικά εσώρουχα που κρατούν το κρύο μακριά. Αν πάλι δε θέλετε κάτι εξειδικευμένο μπορείτε απλώς να βάλετε ένα κολάν και ένα φανελάκι ή ένα μακρυμάνικο μπλουζάκι και από πάνω από το φανελάκι, φορέστε φλις ή μάλλινη ζακέτα. Αυτά είναι τα λεγόμενα «προαιρετικά» είδη ένδυσης. Από εκεί και πέρα, αν ασχολείστε συστηματικά με τις χιονοδρομίες θα πρέπει να αγοράσετε μια καλή στολή, που θα σας προφυλάγει πρωτίστως από το κρύο και την υγρασία. Φυσικά, όπως όλες οι δραστηριότητες, έτσι και η ενασχόληση με τα σπορ του βουνού έχουν τη μόδα τους. Για παράδειγμα, είθισται οι σκιέρ να φορούν πιο στενά ρούχα και οι σνόουμπορντερς πιο φαρδιά. Σε ότι αφορά τα παντελόνια υπάρχουν οι σαλοπέτες, δηλαδή τα παντελόνια που έχουν και τιράντες, και τα κανονικά αυτά που κουμπώνουν στη μέση. Στα μπουφάν η ποικιλία είναι μεγάλη, αλλά καλό είναι να μην διαλέγετε απαραίτητα με γνώμονα το πόσο σας πάει, αλλά με γνώμονα την ποιότητα, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο, το πόση ευχέρεια κίνησης σας δίνει και πόσο ζεστό είναι. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε τα γάντια. Μπορεί, στυλιστικά, να μην είναι και πολύ ωραίο το αποτέλεσμα – ειδικά για τις γυναίκες λάτρεις των χειμερινών σπορ, όμως είναι απαραίτητα αν δε θέλετε να παγώσουν τα χέρια σας και να γεμίσουν πληγές.
 Κράνη – μάσκες: Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα οι περισσότεροι που ασχολούνται με το σκι ή το σνόουμπορντ δεν φορούν κράνος. Αλλά μην ξεχνάτε ότι στην Ελλάδα και οι περισσότεροι που οδηγούν δίκυκλα δε φορούν κράνος. Αυτό δε σημαίνει, λοιπόν, πως το συγκεκριμένο αξεσουάρ δεν είναι αναγκαίο. Είτε πρόκειται για αρχάριους, είτε για έμπειρους αθλητές το κράνος πρέπει να φοριέται και μπορεί να σας σώσει τη ζωή.
Σε ότι αφορά την προστασία των ματιών και πάλι το στυλ συνήθως μπαίνει πάνω από την προφύλαξη. Οι περισσότεροι προτιμούν τα μοδάτα γυαλιά ηλίου, τα οποία αν πηγαίνετε στο βουνό μία φορά το δίμηνο κάνουν τη δουλειά τους. Αν όμως ασχολείστε συστηματικά θα πρέπει να προμηθευτείτε μια μάσκα ή ειδικά γυαλιά ηλίου, καθώς η αντανάκλαση του ήλιου στο χιόνι (ακόμη κι αν δεν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια) είναι έντονη και μπορεί να κάνει ζημιά στα μάτια σας.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass