Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΩΝ 100 ΜΕΤΡΩΝ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΠΡΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑΔΑ

Μια γυμνάστρια τον…έστειλε Βραζιλία

*ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΙΒΟ *ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΤΑΛΕΝΤΩΝ

Δημοσίευση: 09 Νοε 2013 22:16 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:48
 
Του Σωτ. Κέλλα
Πρόγραμμα ανίχνευσης ταλέντων…Ιδέες και λόγια υφυπουργών Αθλητισμού που τώρα προκαλούν γέλιο και θυμηδία. Προφανώς προγράμματα που κόστιζαν εκατομμύρια ευρώ, βόλευαν κόσμο και κοσμάκη, έφεραν την οικονομική κρίση κατά συνέπεια το μνημόνιο που πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες. Αυτοί λοιπόν που ασχολούνταν με τα προγράμματα δεν μπορούσαν να διακρίνουν σχεδόν τίποτα. Θυμίζει το παράδειγμα του Λαρισινού μπασκετμπολίστα Νέστορα Κόμματου που αν και έγχρωμος δεν τον είδε ούτε ένας ομοσπονδιακός προπονητής για να τον καλέσει σε μια εθνική ομάδα!
 Αυτό που δεν είδε σε μικρή ηλικία κανένας στον νεαρό Κυριάκο Μπράχο, το ανακάλυψε μια γυμνάστρια πρωταθλήτρια στίβου (και με πολλές διεθνείς επιτυχίες) η Ελένη Καλογήρου των εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη σε ηλικία 16 χρόνων!
Συγκεκριμένα είδε ένα παιδί που έπαιζε ποδόσφαιρο στην ομάδα του Απόλλωνα Λάρισας(ανδρική ομάδα) να έχει τρομερή ταχύτητα και τότε του είπε ότι πρέπει να ασχοληθεί με τον στίβο και συγκεκριμένα με τα 100 μέτρα.
Ο νεαρός ακολούθησε τη συμβουλή της γυμνάστριας, πήγε στον σύλλογο του Πελασγού , έκανε προπονήσεις με τον Χρήστο Χαλίτσιο και βρέθηκε…Βραζιλία καθώς ήρθε πρώτος στην ηλικία του στα 100 μέτρα στο πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα στο συγκεκριμένο αγώνισμα στους αγώνες του Απριλίου του 2013…     
Μάλιστα εξιστορεί τη… μίνι καριέρα του στον στίβο… «Πήγα πρώτη φορά πέρυσι να κάνω σχολικούς αγώνες στα 100 μέτρα όταν με παρότρυνε η Ελένη Καλογήρου. Και πήγα χωρίς παπούτσια στίβου, με λινά …Βγήκα πρώτος στην πρώτη φάση αλλά στη δεύτερη φάση τραυματίστηκα.. Πείσμωσα και είπα ότι θα επανέλθω την επόμενη χρονιά. Τελικά όχι απλά επανήλθα με προπονητή τον Χρήστο Χαλίτσιο αλλά βγήκα και 4ος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα αλλά 1ος στην ηλικία μου.
Και πριν δύο μήνες με ειδοποίησαν ότι πάω στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα που θα γίνει στη Βραζαλία για να εκπροσωπήσω τη χώρα μου και μαζί τον λαρισινό σχολικό αθλητισμό»
Τα τελευταία λόγια του νεαρού μας προκάλεσαν έκπληξη αφού δεν είναι δυνατόν οι αθλητές να ειδοποιούνται ότι πάνε σε παγκόσμιους αγώνες δύο μήνες νωρίτερα. Δηλαδή δεν θα έπρεπε να προετοιμαστούν;
Το προσπερνάμε και τον ρωτάμε για την αλλαγή αθλήματος. Από ποδόσφαιρο σε στίβο…
«Το ποδόσφαιρο το προτιμάνε όλοι οι μαθητές γιατί είναι ομαδικό σπορ και νομίζουν ότι ο στίβος είναι μοναχικό άθλημα. Εδώ γίνεται το λάθος γιατί και ο στίβος έχει γκρουπ αθλητών και υπάρχει μεγάλη κοινωνικότητα και ομαδικότητα. Νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα σύστημα ανίχνευσης ταλέντων για να λέει στον μαθητή ποιο αγώνισμα πρέπει να ακολουθήσει…»
Ο 17χρονος μαθητής-αθλητής (γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1996) μας λέει και για την προετοιμασία του για τους αγώνες…«Σίγουρα προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν καλύτερος αλλά το σημαντικότερο που θα κερδίσω είναι εμπειρία. Βέβαια η προετοιμασία είναι σε βάρος των μαθημάτων αφού αντί για φροντιστήριο αν και είμαι στη Β΄ Λυκείου κάνω προπονήσεις. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι πολύ βαρύ δυστυχώς…Και πού να ήμουν Γ΄ Λυκείου .
Τα παιδιά που αυτή τη στιγμή είναι Β΄ και Γ΄ Λυκείου έχουν σταματήσει τον αθλητισμό ενώ στη Γ΄ Λυκείου ούτε τον σκέφτονται…Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Ο αθλητισμός καταρρέει από το βαρύ εκπαιδευτικό πρόγραμμα. »
*Βραζιλία τι σκέφτεσαι…
«Όταν έμαθα ότι θα πάω αμέσως σκέφτηκα πολύ καλές αθλητικές εγκαταστάσεις, μία εμπειρία ζωής αφού το πιο πιθανό είναι να μην ξαναπάω στη ζωή μου. Και το κατάφερα μέσω του σχολικού αθλητισμού. Θα με βοηθήσει στην ψυχολογία μου. Φαντασμαγορικές πόλεις, κάτι καινούργιο να δω….Τι να πούμε όταν διαβάζουμε για τη χώρα της σάμπας, του Πελέ και τις… Βραζιλιάνες που εντυπωσιάζουν τις Απόκριες (σ.σ. γέλια)».
Τελικά τη χώρα που θα γίνει το Μουντιάλ του 2014 και η Ολυμπιάδα του 2016 θα επισκεφθούν νωρίτερα Ελληνες μαθητές που προκρίθηκαν από τα σχολικά πρωταθλήματα. Ο Κυριάκος Μπράχος είναι ένας από τους δύο Λαρισαίους που θα πάει στη Μπραζίλια (πρωτεύουσα της Βραζιλίας) στα τέλη Νοεμβρίου για να μετέχει στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα. Ο άλλος είναι ο Θεόφιλος Μάνος ίδιας ηλικίας που θα εκπροσωπήσει τον λαρισινό σχολικό αθλητισμό στο άθλημα της ενόργανης γυμναστικής.
Και για τη Λάρισα είναι μεγάλη τιμή η συμμετοχή τους.
ΠΟΙΟΙ ΠΑΝΕ…ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Παρακάτω τα ονόματα 17 Ελλήνων μαθητών και 16 μαθητριών-αθλητριών, που θα αγωνιστούν στην ''Παγκόσμια Γυμνασιάδα Στίβου''.
ΚΟΡΙΤΣΙΑ :
100 μ. Γκλόρια Νζάγκα (Ηλιούπολη Αθήνας)
200 μ. Ολυμπία Μπέκου-Φέρρες (Σταυρούπολη Θεσ/νίκης)
400 μ. Δέσποινα Μουρτά (Δεμένικα Αχαϊας)
800 μ. Αναστασία-Παναγιώτα Μαρινάκου (Χαλκίδας)
1500 μ. Ολγα-Μαρία Βεκιάρη (Αργος Ορεστικό Καστοριάς)
3000 μ. Σταυρούλα Χρυσαειδή (Δάφνης Αθήνας)
100 μ. Εμπ. Αννα Δημητριάδου (Εδεσσας)
400 μ. Εμπ. Ευαγγελία Σπυροπούλου (σχ. Μωραΐτη Αθήνας)
Υψος: Αννα-Κλεονίκη Θεοδώρου (Ρόδου)
Επί Κοντώ: Γαβριέλα Μανίκη (Λεοντείου Αθήνας)
Μήκος: Κωνσταντίνα Ρωμαίου (Αγρού Κέρκυρας)
Τριπλούν: Παναγιώτα Τυριτζή (Ευαγγελική Αθήνας)
Σφαίρα: Εριζαμπέλα Τζένγκο (Καλλικράτειας Χαλκιδικής)
Δίσκος: Φωτεινή Μπασινά (Αρτέμιδας Αττικής)
Σφύρα: Δήμητρα Ζώτου (Καμπάνη Κιλκίς)
Ακόντιο: Αθανασία Κόκκαλη (Τρικάλων)
ΑΓΟΡΙΑ :
100 μ. Κυριάκος Μπράχος (Μπακογιάννη Λάρισας)
200 μ. Γιάννης Λογοθέτης (Ρόδου)
400 μ. Δημήτρης Βλάχας (Δωδωναία Ιωαννίνων)
800 μ. Χρήστος Κοτίτσας (Δεσκάτης Γρεβενών)
1500 μ. Κώστας Μίγας (Λιβαδειάς)
2000 μ. Στιπλ: Θεμιστοκλής Μήλας (Καρέα Αθήνας)
3000 μ. Γιώργος Νικέλλης (Πετρούπολης Αθήνας)
110 μ. Εμπ. Αλέξανδρος Περιστέρης (Δημοσθένειο Παιανίας)
400 μ. Εμπ. Δημήτρης Λεβαντίνος (Αγ. Δημητρίου Αθήνας)
Υψος: Γιώργος Φράγγογλου (Σερρών)
Επί κοντώ: Πέτρος Χατζίου (Μυτιλήνης)
Μήκος: Κυριάκος Ατσιος (Πτολεμαΐδας)
Τριπλούν: Γιάννης Γιαζιτζόγλου (Καλλιθέας Αθήνας)
Σφαίρα: Παναγιώτης Αγαλιανός (Ζακύνθου)
Δίσκος: Κυριάκος Ζώτος (Καμπάνη Κιλκίς)
Σφύρα: Αλέξιος Προδανάς (Καμπάνη Κιλκίς)
Ακόντιο: Γιώργος Φωτεινόπουλος (Βάρη Αττικής)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass