Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΗΜΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟΥ ΑΛΚΑΖΑΡ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Να η ευκαιρία για τη Λάρισα...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΣΙΓΟΥΡΗ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ BERGMANN KORD, ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΑΕΛ, ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΤΑΛΕΝΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2013 1:33 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:26
  
Του Κ. Γκιάστα
 
Πάνε αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που γέμισε το κλειστό του Αλκαζάρ για έναν αγώνα μπάσκετ. Το Σάββατο το βράδυ όμως στο... σκοτεινό τούνελ του λαρισινού μπάσκετ (στο οποίο περιήλθε από το 2009 και μετά) φάνηκε λίγο φως. Το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΛ και τον Φοίνικα Bergmann Kord έφερε αρκετό κόσμο στο κλειστό και αυτό αποτελεί μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον.
Πλέον όλα δείχνουν πως φέτος είναι μια χρυσή ευκαιρία να έλθει μια άνοδος (καθότι τα εισιτήρια είναι σίγουρα δύο) με τον Φοίνικα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό.
Ανάμεσα σε εκατοντάδες φιλάθλους (ήταν εκεί ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, ο δήμαρχος κ. Τζανακούλης, ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΘ κ. Ντούγκος κ.α.) είδαμε και έναν άνθρωπο που έχει φάει τις ανόδους με το... κουτάλι. Τον Λαρισαίο προπονητή Γιάννη Τζήμα και φυσικά παρακολουθήσαμε το ματς παρέα με σκοπό να μας διαφωτίσει με την εμπειρία του (έχει ανέβει στην Α1 με ΓΣΛ, Ολύμπια και Τρίκαλα 2 φορές) για όλα όσα είδαμε:
Πρώτο θέμα συζήτησης αποτέλεσε το γεμάτο γήπεδο στο Αλκαζάρ και μας είπε: «Η μεγάλη μου ικανοποίηση από το ματς είναι η παρουσία του κόσμου που πραγματικά μας έδωσε θάρρος πως ακόμα και σε αυτή τη μικρή κατηγορία ο κόσμος της Λάρισας έχει αναμνήσεις και το αγαπάει ακόμα» μας είπε και συνέχισε: «Σκέψου όλος αυτός ο κόσμος που έχει παραστάσεις ακόμα και από την Ευρώπη παλιότερα φιλοτιμήθηκε να έρθει να δει πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής κατηγορίας. Είναι αλήθεια πως το αγαπάνε οι Λαρισαίοι το άθλημα».
Μετά συζητήσαμε για τις λαρισινές ομάδες. Πρώτος ήταν ο ο φιλόδοξος Φοίνικας Bergmann Kord που αρχικά τόνισε πως ήδη είχε μια καλή βάση με ποιοτικό υλικό και ανέφερε: «Σε αυτό το υλικό προστέθηκαν τρεις παίκτες τους οποίους έχω δουλέψει μαζί και τους γνωρίζω. Είναι ο Λεπενιώτης, Περρωτής και Παπαχρήστος. Είναι παιδιά που έχουν τον πρωταθλητισμό στο αίμα τους και αυτό θα βοηθήσει πολύ. Έγινε ένα σύνολο που αδιαμφισβήτητα είναι η πρώτη ομάδα στην κατηγορία. Όχι απλά θα ανέβει αλλά θα είναι με άνεση στην κορυφή. Αυτό όμως σημαίνει πως πρέπει να εκμεταλλευτεί τη φετινή χρονιά δουλεύοντας από τις υποδομές μέχρι τη μεγάλη ομάδα σε πιο επαγγελματικά πρότυπα για να είναι έτοιμη για μεγάλες κατηγορίες αν θέλει και έχει βλέψεις για πολύ ψηλότερα».
Στη συνέχει μιλήσαμε για την ΑΕΛ και στάθηκε σε δύο πλεονεκτήματα που κατά τη γνώμη του έχει η ομάδα: «Το πρώτο είναι το “Brand name” που διαθέτει η ομάδα και φάνηκε από τον κόσμο της που ήταν στο γήπεδο. Όπως όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Άρης, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) είναι ευκαιρία και για την ΑΕΛ στο μπάσκετ μέσα από την αναδιοργάνωση του ποδοσφαίρου να κάνει το καλύτερο και αυτήν. Η ΑΕΛ πρέπει να εκμεταλλευτεί το όνομά της. Δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς αυτό...
Το άλλο θετικό της ΑΕΛ είναι το ελπιδοφόρο υλικό που έχει και είναι ευκαιρία να αναδειχθεί. Τώρα οι Τσούτσος και Τσιλούλης (τόνισε για τον συγκεκριμένο πως είναι ταλέντο) που ήταν μαζί μου στα Τρίκαλα έκαναν ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που ήταν οι δύο κορυφαίοι και αν είχαν περισσότερη βοήθεια και πιο έμπειρους παίκτες στην ομάδα θα μπορούσαν να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη και να κερδίσουν».
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Φυσικά και μιλήσαμε για το ματς λίγο μετά τη λήξη για το οποίο συμπέρανε: «Ήταν ένα παιχνίδι που κρίθηκε στην ποιότητα της περιφέρειας του Φοίνικα. Σαριμπαλίδης, Λεπενιώτης και Τσιαμπαλής έκαναν ένα εκπληκτικό ματς σημειώνοντας πολλά τρίποντα οπότε ο ενθουσιασμός της ΑΕΛ δεν στάθηκε ικανός να λυγίσει την ικανότητα του Φοίνικα. Αν περνούσε βέβαια μπροστά στο σκορ η ΑΕΛ στο 49-49 ίσως να είχε τύχη.
Και οι δύο ομάδες είναι αρκετά πίσω ακόμα ιδίως στην ταχύτητα και στους αυτοματισμούς στον αγωνιστικό χώρο. Στηρίχθηκαν περισσότερο στις ατομικές προσπάθειες αλλά αυτό είναι και φυσιολογικό γιατί είμαστε στην αρχή του πρωταθλήματος και υπήρχαν αρκετοί τραυματισμοί».
Όμως ο Γιάννης Τζήμας είδε και τον Αστέρα στο ματς με την Καστοριά και μας είπε: «Ο Αστέρας είναι μια ομάδα που αποκτάει μια σταθερότητα στη Γ’ Εθνική και αν δεν έχει τραυματισμούς πιστεύω πως μπορεί να κάνει μια καλή πορεία και να σωθεί. Αν θέλει σε κάτι καλύτερο στο μέλλον θα πρέπει να ενισχυθεί σε όλους τους τομείς. Θα στηριχθεί στην εμπειρία του Λιάκου και σε δύο καλές μεταγραφές και στον ενθουσιασμό των νεαρών παικτών».
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΛΕΝΤΑ...
Ο Γιάννης Τζήμας προήλθε από μια άσχημη κατάληξη στην ομάδα των Τρικάλων. Ενώ σημείωσε συνεχόμενες ανόδους (από τη Β’ Εθνική βρέθηκε στην Α1’) δεν συνέχισαν τη συνεργασία τους οι δύο πλευρές. Φυσικά και μας μίλησε γι΄ αυτό: «Είναι κρίμα γιατί κάναμε συγκλονιστική προσπάθεια που αν και απλήρωτα τα παιδιά σχεδόν όλη τη χρονιά, κυρίως από τη Λάρισα και στεναχωρέθηκα γιατί η διοίκηση δεν τα εμπιστεύτηκε αυτά. Απόδειξη πως ακόμα και τώρα όπου πήγαν κοσμούν το ελληνικό μπάσκετ. Εύχομαι να σωθεί και η Θεσσαλία να έχει εκπρόσωπο γιατί είναι μια πόλη που έχω δεθεί και έχω κατακτήσει 3 τίτλους. Μάλλον θα πρέπει να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για τις ομάδες της πόλης μας το Σάββατο να παίζουν τα Τρίκαλα με τον έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό ενώ εμείς θα ασχολούμαστε για τα τοπικά παιχνίδια της Γ’ Εθνικής. Με πολλή δουλειά όλα γίνονται και είναι στενάχωρο για τη Λάρισα και κρίμα για τον κόσμο που δείχνει πως έχει καημό στο μπάσκετ.
* Τελικά, κόουτς γιατί σταμάτησε να βγάζει ταλέντα η Λάρισα;
- Η αλήθεια είναι πως η παραγωγική διαδικασία των ομάδων είναι σε χαμηλό επίπεδο. Ελάχιστοι παίκτες έχουν βγει τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως οι μεγάλοι σε ηλικία παίκτες είναι ακόμα κορυφαίοι στις ομάδες τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διάσπαση των ακαδημιών και το γεγονός πως μόνο τώρα τελευταία αρχίζουν οι ομάδες και ασχολούνται με τις υποδομές τους. Οι υποδομές είναι ένα κομμάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και σχολαστική δουλειά και στην προσεγμένη ατομική προπόνηση κάποιων ταλέντων. Σίγουρα και η δομή του ελληνικού μπάσκετ δεν ευνοεί τις ομάδες να επενδύσουν σε αυτούς. Είναι ένας τομέας με απασχολεί σοβαρά και θα ήθελα να ασχοληθώ γιατί μόνο μέσα από εκεί θα μπορέσουμε να δούμε ποιοτικό μπάσκετ με Λαρισαίους παίκτες».
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass