ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τα συμπεράσματα της ολονύκτιας Ολομέλειας

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2014 22:44 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:10

 

Το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ, το διπλάσιο δηλαδή από αυτό που θα καταβληθεί εφέτος στις ομοσπονδίες από τη ΓΓΑ, απαιτείται για τη μίνιμουμ κάλυψη των αναγκών στις αθλητικές ομοσπονδίες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αργά χθες το βράδυ η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), κατά τη διάρκεια της οποίας εκδηλώθηκε η αγωνία όλων των ομοσπονδιών για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού, παρουσία μάλιστα και του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού.

«Κινδυνεύουμε να μπούμε φυλακή» ήταν μία μόνο από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν αρκετοί εκπρόσωποι της Ολομέλειας, οι ομοσπονδίες των οποίων έχουν σημαντικά οικονομικά ανοίγματα, απόρροια της συνεχούς μείωσης των επιχορηγήσεων στις ομοσπονδίες τα τελευταία δύο χρόνια. Ομοσπονδίες αθλημάτων, μάλιστα, που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με το υπαλληλικό προσωπικό, γνωρίζουν ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξουν τροπολογίες και αλλαγές στον αθλητικό νόμο, λίαν συντόμως θα βρεθούν οι ίδιοι ως κατηγορούμενοι με αυτόφωρη διαδικασία.

Αυτά και άλλα πολλά απ` όσα συζητήθηκαν χθες το βράδυ στην Ολομέλεια, έδειξαν να ασπάζεται ο υφυπουργός Αθλητισμού, διευκρινίζοντας (κάτι που έκανε και στην ομιλία του) ότι υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις από πλευράς ομοσπονδιών, οι οποίες θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας.

Τα έξι βασικά σημεία, στα οποία κατέληξε η Ολομέλεια της ΕΟΕ, εκτός του ποσού που απαιτείται για την μίνιμουμ κάλυψη των αναγκών, είναι τα εξής:

- Να ξεκαθαρίσει το καθεστώς τον ομοσπονδιών. Εάν είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και έχουν το αυτοδιοίκητο ή εάν έχουν άλλη μορφή. Με άλλα λόγια, να διασφαλίζεται είτε ο ευρύτερος δημόσιος χαρακτήρας των αθλητικών οργανισμών, είτε ο ιδιωτικός χαρακτήρας τους.

- Να ξεκαθαριστεί το καθεστώς των υπαλλήλων των ομοσπονδιών.

- Πρόβλεψη ώστε 1-2 φορές το χρόνο, μέσω του λαχείου, ένα ποσοστό να καταβάλλεται στις ομοσπονδίες για τον αθλητισμό. Ακόμη από τη φορολογία των κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ που καταβάλλεται στο κράτος, επίσης ένα ποσοστό να δίνεται στις αθλητικές ομοσπονδίες.

- Να προβλεφθούν αντικειμενικά κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνεται η αξιολόγηση των ομοσπονδιών και κατ` επέκταση θα καθορίζεται η χρηματοδότησή τους από την Πολιτεία. Όχι απλά αριθμός μεταλλίων που κατακτά κάθε άθλημα, αλλά κριτήρια-στόχους που θα έχει κάθε ομοσπονδία στην έναρξη κάθε αγωνιστικής σεζόν.

- Να υπάρξει απόφαση για τους Ολυμπιονίκες που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, να έχουν δυνατότητα απόσπασης στις ομοσπονδίες, κάτι που αυτή τη στιγμή συμβαίνει και με καθηγητές Φυσικής Αγωγής. Από τη στιγμή που η εκάστοτε υπηρεσία θα τους δώσει το «πράσινο φως» για να βρίσκονται στις ομοσπονδίες, να δουλεύουν γι` αυτές και ως εκ τούτου να γλιτώνουν χρήματα.

- Να ξεπεραστούν τα όποια νομικά προβλήματα και να δίνεται η δυνατότητα στην ΕΟΕ για μεγαλύτερη ευελιξία στην καταβολή των χρημάτων από την Πολιτεία, την ΔΟΕ ή οποιονδήποτε άλλο φορέα.

***

Η επόμενη μέρα, πάντως, βρήκε τις ομοσπονδίες να διατηρούν επιφυλάξεις για το τι μέλλει γενέσθαι στον ελληνικό αθλητισμό και ήδη υπάρχει πρωτοβουλία για περαιτέρω δράσεις. Ήδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, γίνονται ενέργειες από στέλεχος «μεγάλης» ομοσπονδίας, συσπείρωσης των «ενεργών» ομοσπονδιών (σ.σ. με μπροστάρη πρόεδρο ομοσπονδίας) που θα αναλάβουν κάποιες δράσεις και πρωτοβουλίες αντίδρασης απέναντι στην τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται με την προχθεσινή απόφαση της ΓΓΑ για τις επιχορηγήσεις. Εν αναμονή των εξελίξεων, λοιπόν, οι οποίες δεν αποκλείεται να είναι και δραματικές για ομοσπονδίες που -τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή- δεν είναι ικανές να κλείσουν διάφορα... μέτωπα, οικονομικά και όχι μόνο!

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass