Α. Γεωργιάδης: Η ΑΕΛ κομμάτι της Σούπερ Λίγκα

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2014 23:05 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:50

 

Του Σωτ. Κέλλα

Στη Λάρισα βρέθηκε ο προπονητής Αντώνης Γεωργιάδης μετά από πρόσκληση του συνδέσμου φιλάθλων «Monsters» που τον βράβευσαν για την προσφορά του στην ομάδα αφού από πολλούς θεωρείται ο ιδρυτής της μεγάλης ΑΕΛ που μεγαλούργησε τη δεκαετία του 1980 κατακτώντας  αρχικά ένα κύπελλο Ελλάδας και στη συνέχεια το πρωτάθλημα που την κάνει να ξεχωρίζει σε επίπεδο περιφέρειας.

Βρεθήκαμε μαζί του και ξεκίνησε από την εκδήλωση των φιλάθλων που τον συγκίνησε και μας είπε: «Πέρασαν τριάντα χρόνια και παραπάνω από τότε που ήμουν στην ΑΕΛ και για μένα είναι τιμή ότι με αναγνωρίζουν για τη προσφορά μου οι φίλαθλοι. Αυτοί είναι οι μόνοι κριτές. Εγώ μπορεί να μην πήρα τίτλο με την ομάδα που πήραν άλλοι προπονητές αλλά η προσφορά μου αναγνωρίστηκε απ’ όλους. Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται αυτό από τη Λάρισα και αυτό δείχνει ότι η εκτίμηση στο πρόσωπό μου είναι διαχρονική στο πέρασμα των γενεών»

Και συνέχισε όπου θυμήθηκε πως ήρθε στη Λάρισα… «Ήμουν τότε προπονητής στον ΟΦΗ και με πήρε τηλέφωνο ο Σίμος Παλαιοχωρλίδης και όταν μιλήσαμε τηλεφωνικά οικονομικά του φάνηκαν πολλά τα χρήματα που του ζητούσα. Τελικά όταν ήρθα στην Λάρισα όχι μόνο μου έδωσε αυτά που του ζήτησα αλλά και 4 μισθούς προκαταβολή. Πείστηκε ότι θα κάνουμε κάτι μεγάλο. Προσωπικά τον θεωρώ καλό πρόεδρος και για μένα είναι από τους καλύτερους όπως ο Νταιφάς, κορυφαίος στον Ολυμπιακό και ο Χατζηαθανασιάδης του Πανσερραικού»

*Τι αλλάξατε εσείς στη ΑΕΛ;

«Σε όποιες ομάδες και αν πήγαινα έδινα μεγάλο βάρος στην τακτική από το 1965 και μετά όπως έβλεπα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Στη Λάρισα βρήκα δυο υπέροχους οπισθοφύλακες τον Παραφέστα και τον Πατσιαβούρα κει έναν παίκτη ηγέτη τον Βαλαώρα. Οι δυο οπισθοφύλακες είχαν εντολή να βγαίνουν μπροστά και τότε είχαμε δυο επιπλέον παίκτες στην επίθεση κάτι μοναδικό αφού βγαίναμε μπροστά με περισσότερους απ’ ότι οι αντίπαλοι. Το ίδιο σε τακτική έκανα σε όλες τις ομάδες. Θυμάμαι κάποτε στη Λεωφόρο πήγα με τον Πανσερραϊκό, χάσαμε με 4-1 από τον ΠΑΟ και ήρθε ο Στέφαν Μπόμπεκ ως αντίπαλος προπονητής και μου έδωσε συγχαρητήρια. Μου είπε που τα έμαθα και του απάντησα ότι αντέγραψα εσάς

Καμία ομάδα μου δεν έπαιξε άσχημο ποδόσφαιρο. Θα σας πως ένα παράδειγμα ήμουν προπονητής στον Ολυμπιακό το 1985 και τότε είχαν φύγει από τον Ολυμπιακό για τον Παναθηναϊκό αρκετοί παίκτες όπως ο Σαργκάνης, ο Γαλάκος, ο Βαμβακούλας και άλλοι. Τότε λοιπόν κάναμε ρεκόρ εισιτηρίων γιατί παίζαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο ανεξάρτητα αν δεν πηγαίναμε για πρωτάθλημα. Σε 20 αγώνες κόψαμε 1320000 εισιτήρια. Το ρεκόρ του Ολυμπιακού έγινε με μένα προπονητής. »

*Επί  των ημερών σας πήρατε πολλούς παίκτες νέους που αναδείχθηκαν όπως τον Γιώργο Μητσιμπόνα, το Χρήστο Μιχαήλ, τον Λάζαρο Κυριλλίδη…

«Το Μητσιμπόνα, τι μου θυμίζεις τώρα….Τον αποκτήσαμε με 600000 δραχμές από τον Οικονόμο Τσαριτσάνης και θυμάμαι τι έκανα γι’ αυτόν. Δεν είχε δέσει το σώμα του και οι φίλαθλοι έβριζαν που τον φέραμε. Τότε πριν έναν αγώνα μάζεψα τους ποδοσφαιριστές στο κέντρο του γηπέδου και φώναζα δυνατά για να με ακούνε όλοι… Αυτοί που βρίζουν τον Γιώργο και φωνάζουν τώρα σε λίγο θα τον αποθεώνουν. Εσύ Μητσιμπόνα θα παίξεις στον Ολυμπιακό και στην εθνική Ελλάδας. Θα γίνεις ποδοσφαιριστής ίνδαλμα. Και πραγματικά όχι μόνο έπαιξε και αγαπήθηκε απ’ όλη τη Ελλάδα γιατί ήταν λεβέντης πραγματικός.

Δεν θα ξεχάσω τη μέρα της κηδείας του. Ήμουν προπονητής στον Ολυμπιακό Βόλου και όταν πήγαν να τον αποχαιρετήσω η μάνα του μου λέει: Σήκω αγόρι μου να δεις αυτόν που σε έκανε άνθρωπο και εγώ απάντησα. Σήκω αγόρι μου να δεις τη μάνα που γέννησε έναν λεβεντάνθρωπο.

Ξεκίνησε σέντερ φορ και θυμάμαι που σε έναν αγώνα εκτός έδρας με τον Άρη έβαλε γκολ και τότε έδωσε μια συνέντευξη που ανέφερε ότι έβγαλε το πόδι του. Η προφορά και η ομιλία του γέμισε γέλια αλλά η πορεία του ως ποδοσφαιριστής έδειξαν ότι δεν έχει σημασία η προφορά κάποιου αλλά η αγωνιστική του αξία. Αυτή που φαίνεται μέσα στο γήπεδο. Ο ποδοσφαιριστής κρίνεται γι’ αυτό και όχι για τον τρόπο που μιλάει»

*Το ελληνικό ποδόσφαιρο πως το βλέπετε;

«Η τηλεόραση έκανε μεγάλο κακό όχι μόνο σε μένα αλλά και σε όλους στους έλληνες. Γιατί όταν βλέπεις ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο καταλαβαίνεις πόσο φτωχό είναι το ελληνικό. Μου έκανε εντύπωση ο χθεσινός Ολυμπιακός που αγωνίσθηκε κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από τη εποχή του ΠΑΟ του Γουέμπλεϊ είχα να δω τέτοια ομάδα. Παίκτες να πρεσάρουν τόσο φανατισμένα και με δύναμη τους αντιπάλους αμυντικούς. Αυτός ο Ολυμπιακός παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο. Και το υλικό που έχει δεν το έχουν όλες οι άλλες ελληνικές ομάδες μαζί. Δε ξέρω αν διαχρονικά η έλλειψη ανταγωνισμού θα του κάνει καλό αλλά το υλικό του Ολυμπιακού από τη στιγμή που ξέφυγε οικονομικά του ΠΑΟ είναι σε άλλο επίπεδο. Και το ποδόσφαιρο που είδαμε χθες το ίδιο…Πόσο φανατισμένα έπαιζαν και πόσο μεθοδικά…»

*Πολύ λόγος γίνεται για την διαιτησία πως την κρίνετε;

«Θεωρώ ότι οι έλληνες διαιτητές και ορισμένοι είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Υπήρχαν διαιτητές που κάνουν λάθη αλλά είναι ανθρώπινα τα περισσότερα από αυτά. Δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπιση. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι που το παρακάνουν με τα λάθη και  θα έπρεπε να πάνε σπίτι του αφού δεν ξέρουν τους κανονισμούς. Δεν κάνουν αυτοί για τη Β εθνική κατηγορία»

*Η Λάρισα πιστεύεται ότι είναι η καλύτερη ομάδα της Περιφέρειας;

«Για μένα υπήρξε η καλύτερη της Περιφέρειας τη δεκαετία του 1980 γιατί συνδύασε το καλό ποδόσφαιρο με την αποτελεσματικότητα και θεωρώ ότι ξεπέρασε τη Δόξα Δράμας του 1950 που για μένα αδικήθηκε που δεν πήρε τρόπαιο. Η ΑΕΛ άφησε άφωνο το πανελλήνιο.»

*Η ΑΕΛ μπορεί να ορθοποδήσει τώρα;

«Νια αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει ο πλούσιος Θεσσαλικός κάμπος να το κάνει μόνος του. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν επιχειρηματίες της Θεσσαλίας δυνατοί οικονομικά που θα συνασπιστούν και θα βάλουν χρήματα για να έχουν την ΑΕΛ στη Σούπερ Λίγκα. γιατί αυτή η ομάδα λείπει από τη κατηγορία. Η ΑΕΛ είναι κομμάτι της Σούπερ Λίγκα»

*Θα κλείσουμε με τον πρώτο τελικό κυπέλλου Ελλάδας που έπαιξε η ΑΕΛ . Το 1982 κόντρα στον ΠΑΟ....

«Αυτόν τον τελικό θα το θυμούνται όλοι...Η ΑΕΛ ήταν καλύτερη άξιζε  τη νίκη αλλά δεν την κατέκτησε λόγω της διαιτησίας. Δεν μας δόθηκε ένα πεντακάθαρο πέναλτι σε ανατροπή του Βαλαώρα που είδε όλη η Ελλάδα και ο Βασσάρας είχε τύψεις. Όταν βρήκα σε έναν αγώνα Άρη-Καλαμαριάς τον βοηθό εκείνου του αγώνα μου αποκάλυψε ότι όταν είδε σε βίντεο ο Βασσάρας τον αγώνα μούντζωνε τον εαυτό του και έλεγε τι έκανα. Και ήταν και φίλος μου αφού όταν σπούδαζα στη Θεσσαλονίκη και έπαιζα στο Θερμαϊκό Στομίου αυτός ερχόταν για προπονήσεις μαζί μας...»

Τέλος θα κλείσουμε με μια είδηση ο Αντώνης Γεωργιάδης που έχει δει σε όλο του το φάσμα το ελληνικό ποδόσφαιρο ετοιμάζεται να γράψει βιβλίο με την βοήθεια του γιου του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού Στέφανου Πετρίτη και κυρίως για το πέρασμά του από την Περιφέρεια, την Λάρισα, τα Γιάννενα, τη Δράμα , τις Σέρρες, τον Πύργο....

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass