ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΓΕΜΑΤΟ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ

«Τριάντα συμπιέσεις, δύο αναπνοές» έσωσαν μια ζωή

* ΠΩΣ ΣΩΘΗΚΕ Ο 41ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2014 1:40 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:39
Του Κ. Γκιάστα
Κι αν αυτό που συνέβη την Κυριακή στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Κουλουρίου δεν είναι μικρό θαύμα τότε τι ορίζεται τελικά ως θαύμα;
Μια σειρά από τυχαία γεγονότα, πολλαπλές συμπτώσεις, συντονισμένες ενέργειες και έγκαιρες επεμβάσεις έφεραν ένα συγκινητικό αποτέλεσμα, στο φινάλε ενός αγώνα για την τελευταία κατηγορία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου Νομού Λάρισας. Σώθηκε μια ζωή...
Λίγο μετά τη λήξη του αγώνα για τη Γ’ ΕΠΣΛ ανάμεσα στους Καλαρρύτες και τον Άγιο Θωμά ένας 41χρονος παίκτης των γηπεδούχων δεν αισθάνεται καλά. Χάνει τις αισθήσεις του και καταρρέει μέσα στα αποδυτήρια (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου). Επικρατεί πανικός. Οι γνώμες διίστανται, οι απόψεις για επέμβαση είναι διάφορες. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και κάθε δευτερόλεπτο που χάνεται είναι σημαντικό ως τη στιγμή που θα φτάσει το ασθενοφόρο.
Μερικούς μήνες νωρίτερα ο Σάκης Βράκας με προσωπικό του ενδιαφέρον αποφάσισε να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) από την Επιμόρφωση Ζωής. Έμαθε ό,τι χρειάζεται για να αυξήσει το χρονικό περιθώριο επιβίωσης του θύματος έως και τρεις φορές περισσότερο μέχρι την απινίδωση. Μέχρι και την Κυριακή δεν του έτυχε ποτέ να χρησιμοποιήσει όσα έμαθε. Και το έκανε αποτελεσματικά έχοντας την πολύτιμη βοήθεια των Στέλιου Καζατζή και Δέσποινας Στεργιούλα.
«Στη ζωή μπορεί αυτό που έχεις μάθει να μην το χρησιμοποιήσεις ποτέ. Καλό όμως είναι να το ξέρεις. Ποτέ δεν πίστευα ότι μπορεί να συμβεί σε μένα και όμως συνέβη» αρχίζει να περιγράφει στην «Ε» το περιστατικό και συνεχίζει
«Ως παράγοντας της Ασπίδας Αγίου Θωμά (σ.σ. είναι αντιπρόεδρος) και ως φίλος του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, είχα να πάω αρκετούς μήνες στο γήπεδο λόγω προσωπικών ζητημάτων. Όμως έτυχε την Κυριακή, ενώ δεν ήταν προγραμματισμένο, να πάω άλλαξα γνώμη την τελευταία στιγμή. Το περίεργο είναι πως σε κάποια στιγμή ενώ πήγαινα έκανα λάθος στον δρόμο και σκέφτηκα μήπως γυρίσω γιατί έχασα χρόνο αλλά έμεινα στην πρώτη μου απόφαση και τελικά πήγα...».
Όσον αφορά στις πρώτες αντιδράσεις τόνισε: «Με το που είδα το θύμα το πρώτο που σκέφτηκα ήταν να διατηρήσω την ψυχραιμία μου. Τριάντα συμπιέσεις, δύο αναπνοές. Τριάντα συμπιέσεις, δύο αναπνοές. Αυτό μόνο αυτό. Όσο περνούσε η ώρα τόσο αποκτούσα και ψυχολογικό αβαντάζ και πίστευα σε αυτό που έκανα».
Εννιά λεπτά. Αυτός ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε να κάνει ΚΑΡΠΑ συνέχεια στον 41χρονο ποδοσφαιριστή ώσπου να έρθει το ασθενοφόρο «Δεν κατάλαβα πόσος χρόνος πέρασε. Αργότερα μου το είπαν ότι ήταν εννιά λεπτά. Το μόνο που καταλάβαινα ήταν πως έπρεπε να το κάνω όσο άντεχα. Τη δύναμη τη βρίσκεις και πιστεύω πως την έχει ο καθένας μέσα του. Το σημαντικό όμως είναι να αποφασίσεις να αφιερώσεις λίγο χρόνο για εκπαίδευση. Εγώ αφιέρωσα πέντε μόνο ώρες για ένα σεμινάριο και αποδείχθηκε χρήσιμο για έναν συνάνθρωπό μας. Τώρα μάλιστα έχω σκοπό να παρακολουθήσω και το σεμινάριο για τον πολυτραυματία. Ας το μάθω και ας μην το χρειαστώ ποτέ. Ας το ξέρω».
Με το χαμόγελο να είναι κολλημένο πάνω του τον ρωτάμε πώς ένιωσε αφού ηρέμησε «Έχω τέσσερα παιδιά. Ήμουν παρών σε όλες τις γέννες. Ένοιωσα όμως πραγματικά τα ίδια συναισθήματα που είχα νιώσει στην πρώτη γέννα της γυναίκας μου. Τόσο δυνατό ήταν το συναίσθημα».
Και αφού φτάνει το ζήτημα στην οικογένεια διαβάστε και την τελευταία σύμπτωση. Το ένα πρόσωπο του πληρώματος του ασθενοφόρου που έφτασε μετά από εννιά λεπτά στο γήπεδο του Κουλουρίου, ήταν η σύζυγός του. Εντελώς τυχαία, μετά από κλήση στο 166. Ούτε και η ίδια γνώριζε πως τελικά θα πήγαινε στο γήπεδο. Ούτε καν ήξερε σε ποιο γήπεδο έπαιζε η ομάδα του;
«Ήταν θέλημα Θεού λέω εγώ...» και εδώ που τα λέμε δεν έχει άδικο.
*Η «Επι.Ζω.» (Επιμόρφωση Ζωής), είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) με έδρα τη Λάρισα. Σκοπός της Επι.Ζω. είναι η διοργάνωση εκπαιδευτικών – επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων σύμφωνα με το εγκεκριμένο καταστατικό της. Οι εκπαιδευτές οι οποίοι υλοποιούν τα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα είναι: ιατροί (διάφορων ειδικοτήτων), νοσηλευτές (δημοσίου & ιδιωτικού τομέα), διασώστες ΕΚΑΒ, επαγγελματίες φορέων και υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών, ιδιώτες και εθελοντές Διασώστες. Όλοι οι εκπαιδευτές είναι έμπειροι στη διεξαγωγή εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων και είναι πιστοποιημένοι από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και φορείς παροχής πιστοποιημένης εκπαίδευσης, κάτι το οποίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε πιστοποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια.
Πρόσφατα η ΕΠΣ Λάρισας ξεκίνησε μια συνεργασία με την «ΕΠΙ.ΖΩ.» με ενημερωτικά σεμινάρια και ήδη αναμένονται και άλλες δράσεις.
 
ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ «ΕΠΙ. ΖΩ.» ΞΕΝ. ΛΕΤΣΑΣ
Η σημασία της ΚΑΡΠΑ
 
 Η Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τη σημερινή κοινωνία παγκοσμίως. Θεωρείται ότι είναι η κυριότερη αιτία θανάτου μετά την ηλικία των 40 ετών. Σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο του ΔΣ της Επιμόρφωσης Ζωής κ. Ξενοφώντα Λέτσα μάς εφοδίασε με μερικές πληροφορίες για τη δράση της Επι.Ζω.: «Για να καταλάβουμε καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος, οι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή ετησίως στη Ευρώπη είναι 350.000 (εξωνοσοκομειακά) και ισοδυναμούν με 1000 θανάτους την ημέρα ή αλλιώς 2 γεμάτα αεροπλάνα τύπου jumbo να συγκρούονται χωρίς επιζώντες κάθε μέρα! Συγκριτικά 28.000 άνθρωποι πεθαίνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα, αλλά τα χρήματα που επενδύονται στην οδική ασφάλεια κάθε έτος είναι πολύ περισσότερα από αυτά που επενδύονται για την εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ.
...Κάθε λεπτό που περνά από την καρδιακή ανακοπή, οι πιθανότητες επιβίωσης του θύματος μειώνονται κατά 10%. Εάν η απινίδωση πραγματοποιηθεί στο πρώτο λεπτό μετά την ανακοπή, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι 90% ενώ μετά τα 7 - 10 λεπτά, οι πιθανότητες αυτές μειώνονται στο ελάχιστο.
...Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (ΑΕΑ) είναι μια αυτόνομη, απλοποιημένη, αυτοματοποιημένη και αξιόπιστη συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από μη επαγγελματίες υγείας, σε θύματα Καρδιακής Ανακοπής ακόμη και εκτός Νοσοκομείου. Σύμφωνα με την ισχύουσα Εγκύκλιο (22-8-2007), περί κανόνων χρήσης και εγκατάστασης Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών, εκτός των άλλων προβλέπονται τα εξής: Κάθε Δημόσια Υπηρεσία, Ιδιωτική επιχείρηση. Οργανισμός, όπου συχνάζει μεγάλος αριθμός προσώπων, όπως Αεροδρόμια, Λιμάνια, Υπουργεία, Δικαστήρια, Σωφρονιστικά Καταστήματα, Κοινοβούλιο και λοιπές Δημόσιες Υπηρεσίες, Αεροπλάνα, Πλοία, Αθλητικά κέντρα, ξενοδοχεία, Σχολεία, Εμπορικά κέντρα, Σταθμοί λεωφορείων, σιδηροδρομικοί σταθμοί και οποιοσδήποτε άλλος χώρος, όπου η άμεση πρόσβαση ιατρικής βοήθειας και απαραίτητου συνοδού εξοπλισμού είναι δυσχερής ή αδύνατη.
...Η ΚΑΡΠΑ είναι ευκολότερη από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, και σώζει ζωές. Οι άνθρωποι φοβούνται να κάνουν ΚΑΡΠΑ και αυτό είναι κατανοητό, αλλά η καμπάνια μας θα δείξει ότι είναι μια απλή διαδικασία που μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι. Απλοί πολίτες έχουν τη δύναμη και την ικανότητα να σώσουν ζωές σε αυτές τις συνθήκες. Ακόμα και μια μικρή αύξηση στο ποσοστό των πολιτών που εφαρμόζει ΚΑΡΠΑ σε αυτές τις περιπτώσεις θα σώσει πολλές ζωές».
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass