«Οσκαρ» πρώτου ανδρικού ρόλου για Τεντόγλου και Ντουπλάντις

ΠΟΙΟΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2024 ΣΤΟΝ ΣΤΙΒΟ

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2024 7:42

Ο στίβος ήταν -όπως πάντα- το κεντρικό σημείο αναφοράς των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως συνέβη σε όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις, έτσι και στο Παρίσι από την 1η έως τις 11 Αυγούστου 2024 ο «βασιλιάς των σπορ» μαγνήτισε τα βλέμματα των φιλάθλων απ’ όλομ τον πλανήτη.

Ο ανταγωνισμός ήταν στο μέγιστο επίπεδο και σημειώθηκαν πολύ υψηλές επιδόσεις. Μπορεί να μην υπήρχε η αύρα ενός σούπερ σταρ σαν τον Γιουσέιν Μπολτ, που «μάγεψε» την προηγούμενη δεκαετία, όμως νέα αστέρια αναδείχθηκαν, ενώ οι παλαιότεροι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.
Στον αγωνιστικό χώρο του Stade de France το... Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου παίρνει ο Αρμάντ Ντουπλάντις. Ο Σουηδός ανέβασε τον πήχη του επί κοντώ σε επίπεδα που ούτε ο Σεργκέι Μπούμπκα δεν είχε φανταστεί και κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με άλμα στα 6 μέτρα και 25 εκατοστά. Στο ίδιο αγώνισμα ο Εμμανουήλ Καραλής κατετάγη τρίτος και έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατακτά μετάλλιο στο επί κοντώ, σχεδόν 70 χρόνια μετά τον Γιώργο Ρουμπάνη (Μελβούρνη 1956).
Στους πρωταγωνιστές συμπεριλαμβάνεται ασφαλώς και ο Μίλτος Τεντόγλου, ο μόνος αθλητής μετά τον Καρλ Λιούις με δύο διαδοχικά χρυσά μετάλλια στο μήκος, αλλά και ο Αρσάντ Ναντίμ, ο πρώτος Πακιστανός που κατέκτησε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στον στίβο, με ολυμπιακό ρεκόρ 92,97 μ. στον ακοντισμό. Επίσης, τους πρώτους Χρυσούς Ολυμπιονίκες τους ανέδειξαν χώρες όπως η Μποτσουάνα με τον Λετσίλε Τεμπόγκο στα 200 μ. (αλλά και «ασημένιο» στα 4Χ400) και η Σάντα Λουτσία με την πιο γρήγορη γυναίκα στον κόσμο, την 23χρονη Τζούλιεν Άλφρεντ, με 10.72 στα 100 μέτρα.
Στις γυναίκες, ιστορία έγραψαν η Ναφισατού Τιάμ στο Έπταθλο (Βέλγιο) και η Φέιθ Κίπγεγκον στα 1.500 μ. (Κένυα) συμπλήρωσαν τρία διαδοχικά χρυσά και είναι οι μόνες που το έχουν πετύχει μαζί με την Πολωνή Σφυροβόλο Βλόνταρτσικ. Η Σίντεϊ ΜακΛάφλιν (ΗΠΑ) πρόσθεσε ακόμα δύο ολυμπιακούς τίτλους στο παλμαρέ της, στα 400 μ. και τα 4Χ400 μ., ακριβώς όπως και στο Τόκιο. Η 24χρονη Μπεατρίς Τσέμπετ από την Κένυα κατάφερε να κερδίσει τα χρυσά και στα δύο αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων (5.000 μ., 10.000 μ.). Τέλος, στα 400 μ. η εκπληκτική Μαριλέιντι Παουλίνο από τη Δομινίκα πήρε την πρώτη θέση με 48.17 που αποτελεί την 4η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Είναι 27 ετών και ίσως απειλήσει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ της Μαρίτα Κοχ με 47.60 από το 1985.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass