ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΑΣΗΣ:

Αυτή είναι η αλήθεια για όλα…

*ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΛ * ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ *ΠΟΙΑ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΣΟΥΛΟΥΚΟ-ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ-ΒΕΝΕΤΙΚΙΔΗ-ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ*ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΝΤΡΕΟΥ* ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΧΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΠΕΡΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΖΗΤΑΝΕ ΕΝΑ ΔΙΠΛΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΛΛΟ * ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΩΝ ΤΕΦΑΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ UEFA B

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2024 13:56

Συνέντευξη: Σωτ. Κέλλα
Προπονητής τερματοφυλάκων... Το νέο μέλος της τεχνικής ηγεσίας τα τελευταία

χρόνια και που επί δεκαπέντε χρόνια με την ιδιότητα αυτή προσφέρει τις υπηρεσίες του ο 54χρονος Ελασσονίτης πτυχιούχος ΤΕΦΦΑ και κάτοχος διπλώματος προπονητή UEFA B Παναγιώτης Νάσης, που μια ανάρτησή του περί πτυχίων και επιβράβευσης της δουλειάς του προκάλεσε πολλές συζητήσεις. UEFA A. UEFA B, GOALKEEPER Α, GOALKEEPER Β... Επίσης του ζητήσαμε να μας σχολιάσει την απόδοση των τεσσάρων τερματοφυλάκων της ΑΕΛ και άλλα πολλά...
Ξεκινήσαμε βέβαια από το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε πριν τον αγώνα της αγωνιστικής περιόδου που τελείωσε, Κοζάνης-ΑΕΛ, και τότε σόκαρε τους αγωνιζόμενους παίκτες, τους φιλάθλους, αλλά και τους φίλους του ελληνικού αθλητισμού.
Τον βρήκαμε στον Τύρναβο χθες και ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας πρώτα από αυτό... Μας λέει εμφανώς αδυνατισμένος: ««Το ξεπέρασα πλήρως το πρόβλημα υγείας, ήταν σοκαριστικό για μένα και τους δικούς μου. Είμαι σε πολύ καλή κατάσταση χάρη στην υποστήριξη των δικών μου και των γιατρών. Βοήθησε και η απώλεια βάρους και προσπαθώ να τηρώ όλες τις νόρμες των γιατρών».
*Ποια τα σχέδια του Νάση μετά την αποχώρηση από την ΑΕΛ;
«Αν βρεθεί κάτι αξιόλογο σε παραπάνω κατηγορία θα το ακολουθήσω, ειδάλλως θα ασχοληθώ με τη νηπιακή του μορφή όπως το έμαθα εγώ στο τοπικό πρωτάθλημα στη γενέτειρά μου την Ελασσόνα».
*Η Ελασσόνα κάνει καλή δουλειά...
«Υπάρχει καλή διάθεση απ’ όλους να βοηθήσουν τα νεαρά παιδιά. Υπάρχει ένα πρόβλημα με τους αθλητικούς χώρους που δεν είναι στην καλύτερή τους κατάσταση. Για να βελτιωθεί ένα παιδί χρειάζεται να έχει γήπεδα, να έχει αποδυτήρια, να έχει παροχές ώστε να πηγαίνει με όρεξη και διάθεση».
*Στην ΑΕΛ πόσες θητείες έκανες;
«Μία σαν ποδοσφαιριστής και δύο σαν προπονητής. Μία σαν προπονητής πριν δύο χρόνια για δύο μήνες και έφυγα για επαγγελματικούς λόγους. Και μία φέτος».
*Τι έγινε και έφυγες ενώ όλα έδειχναν παραμονή;
«Όταν κάποιος ζει μόνο από το ποδόσφαιρο χρειάζεται να έχει κάποιες παροχές από το επάγγελμά του. Εγώ δεν τις είχα. Η συνεργασία με τον κύριο Δερμιτζάκη ήταν άψογη και με τους υπόλοιπους. Η ομάδα κυνήγησε μέχρι το τέλος τον στόχο που είχε από την αρχή με τα μέσα που διέθετε. Το ρόστερ δεν ήταν τέτοιο σε ποιότητα και ποσότητα για κάποιους λόγους άλλους που θα μπορούσε να βοηθήσει στον στόχο της ανόδου. Εμείς κάναμε τα πάντα».
*Με καρδιακό πρόβλημα και κάθισες σχεδόν αμέσως στον πάγκο...
«Δεν είναι μόνο ότι αγαπώ την ομάδα, αγαπάω τη δουλειά μου. Θέλω να είμαι κοντά στους τερματοφύλακες και να τους βοηθάω. Από τη στιγμή που στεκόμουν στα πόδια μου ήθελα να τους βοηθήσω».
*Η ΑΕΛ φέτος καθιέρωσε ένα νέο τερματοφύλακα, τον Σουλούκο...
«Όλοι οι προπονητές τερματοφυλάκων έχουν κάποιες ιδέες και τις μεταδίδουν στους ποδοσφαιριστές. Οι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που θα τις αφομοιώσουν ή όχι. Ο Σουλούκος είναι ένα παιδί που δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο για το σώμα του και το εννοώ. Είναι ένα παιδί με τεράστια προσόντα και τεράστια περιθώρια βελτίωσης.
Φέτος έκανε ένα βήμα παραπάνω, έκανε 22 παιχνίδια, ενώ πέρυσι έκανε τα μισά λόγω του τραυματισμού του Θεοδωρόπουλου. Έκανε καλά παιχνίδια, έκανε και άσχημα. Έτσι είναι ο τερματοφύλακας, θα κάνει και λάθη. Όταν είσαι 22 ή 23 χρονών θα κάνεις και λάθη. Δεν μπορεί να κάνεις τα πάντα σωστά. Θα βελτιωθεί, θα δουλέψει και το μέλλον ανήκει στο Σουλούκο».
*Η αποχώρηση Θεοδωρόπουλου είναι πλήγμα για την ομάδα;
«Ο Κώστας εκτός από καλός τερματοφύλακας είναι και καλό παιδί. Θεωρώ ότι είναι λάθος η απομάκρυνσή του. Ο Κώστας θα βοηθούσε μέσα στα αποδυτήρια έστω και αν δεν έπαιζε. Ούτε φέτος έπαιζε και βοηθούσε στα αποδυτήρια, στήριζε τα νέα παιδιά με τις αλήθειες που έλεγε, γιατί έλεγε αλήθειες. Θεωρώ ότι έπρεπε να μείνει στην ομάδα».
*Αν αποκτηθεί ο Πεντρέου θα ενισχυθεί η ΑΕΛ;
«Πάρα πολύ καλός τερματοφύλακας με περιθώρια βελτίωσης πάρα πολλά. Μακάρι να τον πάρει η ΑΕΛ για να υπάρχει ένα πολύ καλό δίδυμο ή τρίδυμο».
*Η γνώμη σου για τον Βενετεκίδη και το νεαρό Αντωνόπουλο.
«Ο Βενετικίδης είχε ένα τραυματισμό στην αρχή του πρωταθλήματος και τον πήγε πίσω. Έχει τεράστια προσόντα και αυτός. Απλά δε δόθηκε ευκαιρία να παίξει λόγω του Στέφανου, γιατί δεν μπορούν να παίζουν δύο ή τρεις τερματοφύλακες.
Ο Αντωνόπουλος έχει πολλά προσόντα, έπαιζε στην Κ19 είναι πολύ καλό παιδί όπως όλοι. Δεν ξέρω αν φέτος έχει δικαίωμα να παίξει με Κ19.
Πρέπει να πάρει ευκαιρίες, να κάνει παιχνίδια γιατί αν δεν έχει παιχνίδια ένας τερματοφύλακας είναι μηδενικό».
*Στα 17 χρόνια σου ως προπονητής τερματοφυλάκων ποιος ήταν αυτός που σου έκανε εντύπωση;
«Μπορώ να κάνω ένα παζλ και να βγάλω τον τέλειο τερματοφύλακα. Είχα έναν πολύ καλό τερματοφύλακα τον Άντριου Χωκ, έπαιζε και στην εθνική Μάλτας τότε. Ήταν στην Καλλονή, άριστος επαγγελματίας και αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ο επαγγελματισμός του».
*Στην Ελλάδα ο προπονητής τερματοφυλάκων έχει την αναγνώριση ως μέλος του τεχνικού τιμ ή τον ψάχνουν οι ομάδες όταν φθάσουν σε επαγγελματικό επίπεδο;
«Τα τελευταία χρόνια ό,τι και στις χαμηλότερες κατηγορίες. Δεν είναι αδικημένο το επάγγελμα, αλλά παροπλισμένο, θεωρούν ότι είναι ένας τερματοφύλακας που κάνει σουτάκια. Ο τερματοφύλακας είναι μια ιδιαίτερη θέση που θέλει προπόνηση και ψυχολογία. Οπότε είναι ένας άνθρωπος απαραίτητος στο προπονητικό τιμ».
*Βλέπουμε ότι οι τερματοφύλακες παίζουν περισσότερο με τα πόδια παρά με τα χέρια...
«Η τεχνική με τα πόδια είναι πλέον απαραίτητο στοιχείο προπόνησης στις ομάδες. Εγώ επειδή κάνω μετρήσεις και στατιστικά η αναλογία είναι τρία προς ένα. Δηλαδή τρεις συμμετοχές με πόδια και μια με χέρια σε έναν αγώνα. Οπότε το πώς θα δεχθεί ένας τερματοφύλακας, πώς θα τη διώχνει, πώς θα την πασάρει είναι στοιχείο προπόνησης».
*Κάποιοι τελειώνουν Γυμναστική Ακαδημία και δεν μπορούν να δουλέψουν αν δεν έχουν τελειώσει σχολή προπονητών ή σχολή τερματοφυλάκων; Δηλαδή αυτές οι σχολές δίνουν περισσότερα εφόδια από τη Γυμναστική Ακαδημία;
«Σίγουρα αυτές οι σχολές δε δίνουν τα απαραίτητα εφόδια για να μπορεί να δουλέψει σε μια ομάδα. Όταν κάποιος είναι φοιτητής των ΤΕΦΑΑ και έχει ειδικότητα το ποδόσφαιρο σίγουρα έχει περισσότερες γνώσεις».
*Το πτυχίο ενός γυμναστή σε ποιο επίπεδο της σχολής αντιστοιχεί;
«Ο γυμναστής με ειδικότητα το ποδόσφαιρο έχει πτυχίο ΟΥΕΦΑ Β σε μια ποδοσφαιρική ομάδα και θεωρείται σαν να είναι ένα κρατικό πτυχίο».
*Με τους τερματοφύλακες τι ισχύει GOALKEEPER A ή Β, τι ισχύει για τις αδειοδοτήσεις;
«Κάθε χρόνο αλλάζουν τα στάνταρ. Ενώ στην κατάσταση αδειοδότησης δείχνει ότι πρέπει να έχει το ανώτερο πτυχίο, στη συνέχεια παρουσιάζεται ένας άλλος πίνακας ότι μπορεί και με το ΟΥΕΦΑ Β. Κανείς δεν ξέρει να απαντήσει, ούτε αυτοί που είναι στις σχολές προπονητών».
*Τι διαφορά έχει το GOALKEEPER A με τον GOALKEEPER Β;
«Σε γνώσεις απολύτως τίποτα. Είναι ένας τίτλος που κοστίζει πολύ ακριβά 1550 ευρώ για να παρακολουθήσεις τη σχολή σε όλες τις φάσεις, χωρίς κατά την προσωπική μου άποψη να αυξήσεις τις γνώσεις σου».
*Συχνά πληροφορούμαστε για το φαινόμενο να είναι δηλωμένος προπονητής τερματοφυλάκων στον φάκελο της αδειοδότησης, αλλά να μην κάθεται στον πάγκο.
«Δυστυχώς είναι ένα ελληνικό φαινόμενο, δεν θέλω να επανέλθω. Αυτά τα θέματα πρέπει να απασχολούν το κράτος και τον  σύνδεσμο προπονητών.
*Κάθε πότε εξετάσεις;
«Σε εξέλιξη βρίσκεται μια σχολή GOALKEEPER Α που ολοκληρώνεται».
*Κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο;
«Πρέπει να υπάρχει μια κανονικότητα. Δεν θα ξεχάσω όταν ήθελα να πάρω το GKOALKEEPER A έκανα χαρτιά αλλά δεν μου απάντησαν».
*Έτσι δεν δημιουργείται μια κλειστή ομάδα ανθρώπων;
«Αρκετοί δουλεύουν στην Α Εθνική και κάποιοι μπορεί να το έχουν για να δουλέψουν ίσως κάποια στιγμή στην Α Εθνική».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass