Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΠΦΑ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ: Πρότυπα αθλητικά σχολεία το 2024

ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΤΟΥ 2011 - ΣΚΕΨΕΙΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ - ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ

Δημοσίευση: 06 Ιαν 2024 11:00

Του Σωτ. Κέλλα

«Το 2024 θα δημιουργηθούν πρότυπα αθλητικά σχολεία και στις πόλεις που εξετάζονται είναι και η Λάρισα. Θα γίνουν σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή».

Αυτά αποκάλυψε χθες μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, μέλος της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Παιδείας και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λαρισαίος Δημήτρης Γρηγοριάδης.
Συγκεκριμένα, σημείωσε τα ακόλουθα: «Ήδη στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με απόφαση του υπουργού Παιδείας, κ. Πιερρακάκη, έχει συσταθεί επταμελής Επιτροπή για κατάθεση πρότασης σχετικά με την ίδρυση, δομή, οργάνωση και λειτουργιά Αθλητικών Σχολειών και Τμημάτων. Μιλάμε για πρότυπα αθλητικά σχολεία και όχι για αθλητικές τάξεις όπως στο παρελθόν».
Υπενθυμίζουμε ότι τα αθλητικά σχολεία έβαλαν «λουκέτο» τον Ιούλιο του 2011 μετά από τριάντα χρόνια λειτουργίας κα σε αυτά φοιτούσαν συνολικά 12.060 μαθητές και μαθήτριες.
Η Ομάδα Εργασίας έχει ως εξής:
α) Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας ορίζεται ο Δημήτριος Κερερές, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής της Γενικής Γραμματείας Σπουδών ΠΕ και ΔΕ του ΥΠΑΙΘΑ.
β) Μέλη της Ομάδας Εργασίας ορίζονται ως ακολούθως:
Γρηγοριάδης Δημήτριος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (ΠΕΠΦΑ).
Κάκκος Βασίλειος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του ΥΠΑΙΘΑ.
Καρτερολιότης Κωνσταντίνος, κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών (ΣΕΦΑΑ).
Ματάκης Στέφανος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής-τεχνικός σύμβουλος ΣΕΓΑΣ.
Ντίζος Χριστόφορος, συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής.
Τάμπαλης Κωνσταντίνος, επίκουρος καθηγητής ΣΕΦΑΑ Αθηνών.
γ) Γραμματέας της Ομάδας Εργασίας ορίζεται η Ασημίνα Σερέτη, εκπαιδευτικός ΠΕ 06, που υπηρετεί στη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘΑ.
*Πότε θα είναι έτοιμο το έργο σας;
-«Μέχρι τον Μάρτιο πιστεύουμε ότι θα ολοκληρώσουμε το έργο μας, ενώ υπάρχει σκέψη απ’ ό,τι γνωρίζω για αύξηση των μελών της Επιτροπής. Τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν τα πρότυπα αθλητικά σχολεία».
*Σε ποιες πόλεις;
-«Το βασικό είναι ποια αθλήματα θα υπάρχουν και αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν προβάδισμα, αλλά εξετάζουμε και άλλες πόλεις, όπως την Πάτρα, το Ηράκλειο και τη Λάρισα. Στις πόλεις που εξετάζουμε είναι και η Λάρισα που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλίας. Δεν ξέρουμε αν είμαστε έτοιμοι για τον αριθμό όλων των πόλεων που θα επιλεγούν, γιατί θα εξαρτηθεί και από τις υποδομές. Αυτό που έχουμε ως στόχο είναι ο θεσμός να ξεκινήσει και να επεκταθεί σε όλες τις πόλεις που συζητάμε με ορίζοντα τριετίας».
Στο μεταξύ, ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στον αθλητισμό, αφού το σχέδιο για τον σχολικό αθλητισμό περιλαμβάνει:
1. Αύξηση κατά μία ώρα την εβδομάδα της Γυμναστικής των μαθητών/-τριών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
2. Την επέκταση Σχολικών Πρωταθλημάτων στα Γυμνάσια.
3. Τη Θεσμοθέτηση Αναπτυξιακού Προγράμματος Σχολικού Αθλητισμού με την υποστήριξη καθηγητών Φυσικής Αγωγής.
4. Τον ορισμό υπεύθυνου Σχολών Πανεπιστημιακού Αθλητισμού.
5. Τη σύσταση και λειτουργία των Αθλητικών Σχολείων με στόχο την κάλυψη των αναγκών όλων των μαθητών/-τριών-αθλητών/-τριών, συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών/-τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
*Με δεδομένη την αύξηση των ωρών γυμναστικής, τι θα σημάνει αυτό για τους πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής;
-«Θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθούν οι ώρες Γυμναστικής σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης, που σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι προσλήψεις γυμναστών και το μοναδικό ερωτηματικό είναι από πού θα εξοικονομηθεί η συγκεκριμένη ώρα που θα έχει το μάθημα της Γυμναστικής. Μετά από χρόνια θα υπάρχει σημαντική απορρόφηση γυμναστών σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
Οι μαθητές κι οι μαθήτριες θα αποκτήσουν αθλητική παιδεία από μικρή ηλικία, αυτό που λείπει από την Εκπαίδευση στη χώρα».
Τέλος, ο Δημήτρης Γρηγοριάδης μας μίλησε και για τα ολυμπιακά αθλήματα ενόψει της Ολυμπιάδας του Παρισιού, σημειώνοντας τα εξής: «Στο Παρίσι θα δούμε πολλά νέα αθλήματα και την ισότητα των φύλων σε απόλυτους αριθμούς. Αυτό πρέπει να καλλιεργηθεί και στη χώρας μας. Νομίζω ότι είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε στη διάδοση των μη γνωστών ολυμπιακών αθλημάτων. Στη Λάρισα ταιριάζει το σκέιτμπορντ για παράδειγμα...».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass