Πότε θα λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Λάρισας

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ ΚΑΙ ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2024 ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ. ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΛΚΑΖΑΡ

Δημοσίευση: 30 Νοε 2023 11:00

Επιμέλεια: Σωτήρης Κέλλας

Η Λάρισα για πρώτη φορά στην ιστορία της αντιμετωπίζει με τις «γερασμένες» αθλητικές εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Λάρισας πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα άλλες να είναι στο… κόκκινο και άλλες στο κίτρινο.

Μία βρίσκεται προς κατεδάφιση (κλειστό γυμναστήριο Αλκαζάρ), κάποιες δεν λειτουργούν (κλειστό κολυμβητήριο, κλειστός στίβος, γήπεδο Αλκαζάρ) και κάποιες λειτουργούν χωρίς θεατές, όπως τα κλειστά γυμναστήρια της Νεάπολης και του Αγίου Θωμά. Τα προβλήματα εστιάζονται στη στατική επάρκεια σε αυτές που δεν λειτουργούν και στην πυροπροστασία σε αυτές που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν θεατές.
Η «Ε» σήμερα ανοίγει τον φάκελο των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Λάρισας και παρουσιάζει αναλυτικά τι συμβαίνει σε καθεμιά απ’ αυτές και πότε θα δοθούν σε πλήρη λειτουργία. Ευχάριστα νέα έρχονται για το κλειστό του Αγίου Θωμά που είναι απόλυτα έτοιμο μέχρι τέλη Δεκεμβρίου, ενώ τέλη Φεβρουαρίου του νέου χρόνου τα κλειστό της Νεάπολης.
Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις περιμένουν τα πορίσματα από τις υπηρεσίες της ΓΓΑ, αλλά και από τεχνικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τις μελέτες και τις προτάσεις.
Ως γνωστόν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Λάρισας βρίσκονται σε τρία σημεία της πόλης. Τον πυρήνα Α όπου βρίσκονται το Εθνικό Στάδιο Αλκαζάρ, το Κλειστό Κολυμβητήριο, το Κλειστό Γυμναστήριο Αλκαζάρ, η Αίθουσα Βαρέων Αθλημάτων και το βοηθητικό γήπεδο Αλκαζάρ. Στον πυρήνα Β βρίσκεται το Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης και στη συνοικία του Αγίου Θωμά το Κλειστό Γυμναστήριο.
Αναλυτικά η κάθε εγκατάσταση:
1) Εθνικό Στάδιο Αλκαζάρ
Διαθέτει σε ισχύ πιστοποιητικό πυροπροστασίας.
Για τις κερκίδες του Σταδίου Αλκαζάρ έχουν κοινοποιηθεί στην υπηρεσία από 26/6/23 συμπεράσματα από τη μελέτη στατικής επάρκειας που πραγματοποιήθηκε και αναφέρει πως υπάρχει ανεπάρκεια στην παραλαβή οριζόντιων σεισμικών δυνάμεων και σε αρκετές περιπτώσεις οι ανεπάρκειες αφορούν και στα στατικά φορτία. Ανεπάρκειες παρατηρούνται στο σύνολο των δομικών στοιχείων δηλαδή θεμελιώσεων, των υποστυλωμάτων, των δοκών, των πλαισίων και παρουσιάζουν αστοχίες σε κάμψη και διάτμηση. Μόνο στις δοκούς των κερκίδων προκύπτει γενικώς στατική επάρκεια. Σημειώνεται επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται εκτεταμένη παθολογία (εκτινάξεις επικάλυψης, διάβρωση οπλισμών) στην εσωτερική παρειά των κερκίδων.
Για την αντιμετώπιση της παθολογίας απαιτούνται κατάλληλες επισκευές, ενώ για την άρση της στατικής ανεπάρκειας των φορέων απαιτούνται ενισχύσεις του υφιστάμενου δομικού συστήματος και των εννέα διακριτών τμημάτων.
Από τις 30/10 έχει διακοπεί η λειτουργία του (πλην του ελαστικού τάπητα και του χλοοτάπητα του Σταδίου) σύμφωνα με το πόρισμα της Μελέτης Στατικής επάρκειας και κατόπιν σχετικής υπόδειξης από τη Δ/νση Έργων της ΓΓΑ.
Εκκρεμεί η ολοκλήρωση της Μελέτης Στατικής ενίσχυσης η οποία αναμένεται από το νέο έτος σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας που την έχει αναλάβει.
2) Κλειστό Κολυμβητήριο
(830 θέσεων)
Η υπηρεσία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να υποβληθεί νέο πιστοποιητικό πυρασφάλειας για το κολυμβητήριο.
Η μελέτη Στατικής Επάρκειας για το Κλειστό Κολυμβητήριο αναφέρει:
Α) Για τις κερκίδες: Απαιτούνται επισκευές και ενισχύσεις στα δομικά στοιχεία του οπλισμένου σκυροδέματος. Κάτω από τις κερκίδες βρίσκονται τα αποδυτήρια ενηλίκων και το μηχανοστάσιο.
Β) Για τον φορέα στέγασης: Επαρκεί οριακά. Για τη βελτίωση ωστόσο της στατικής συμπεριφοράς καθώς και την επιμήκυνση του ωφέλιμου χρόνου ζωής της κατασκευής, θα πρέπει να υλοποιηθούν στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης.
Γ) Για τις κολυμβητικές δεξαμενές: Η λεπτομερής οπτική επιθεώρηση και τα αποτελέσματα των επιτόπου ερευνητικών εργασιών κατέδειξαν παθολογία που σχετίζεται με ανεπαρκή στεγανοποίηση, έκθεση του σκυροδέματος σε υψηλή υγρασία και συγκέντρωση χλωριόντων, καθώς και ενεργό διάβρωση των οπλισμών. Προτείνεται να υλοποιηθούν εργασίες για τη στεγανοποίηση των κολυμβητικών δεξαμενών και την επισκευή/ αποκατάσταση του προσβεβλημένου από χλωριόντα σκυρόδεμα.
Δ) για τα παιδικά αποδυτήρια: Είναι στατικά επαρκή για την ανάληψη των προβλεπόμενων από τον Κανονισμό φορτίων σχεδιασμού.
Από τις 30/10 έχει διακοπεί η λειτουργία του σύμφωνα με το πόρισμα της Μελέτης Στατικής επάρκειας και κατόπιν σχετικής υπόδειξης από τη Δ/νση Έργων της ΓΓΑ.
3) Κλειστό Γυμναστήριο Αλκαζάρ (958 θέσεων)
Η Μελέτη Στατικής Επάρκειας για το Κλειστό Γυμναστήριο Αλκαζάρ αναφέρει:
Α) Για το μεταλλικό φορέα και τις κερκίδες προτείνεται η πλήρης καθαίρεση και αντικατάσταση του συνόλου των φορέων του Κλειστού Γυμναστηρίου.
Β) Για τα αποδυτήρια προτείνεται η καθαίρεσή τους, λόγω της καθαίρεσης του κεντρικού κτιρίου του Κλειστού Γυμναστηρίου.
Από 29/7/2023 έχει διακοπεί η λειτουργία του σύμφωνα με το πόρισμα της Μελέτης Στατικής Επάρκειας που προτείνει την καθαίρεση του και κατόπιν σχετικής υπόδειξης από τη Δ/νση Έργων του Υπουργείου.
4) Το βοηθητικό Γήπεδο Αλκαζάρ
Διαθέτει σε ισχύ πιστοποιητικό πυροπροστασίας και λειτουργεί κανονικά.
5) Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης (3.964 θέσεων)
Από 31/10/2021 μέχρι σήμερα, η λειτουργία του Κλειστού Νεάπολης, εξασφαλίζεται με υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες δίδεται οριζόντια παράταση ισχύος των αδειών λειτουργίας, διότι από την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας Γυμναστηρίων- Αθλητικών εγκαταστάσεων- Αγωνιστικών χώρων Άθλησης Νομού Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ζητήθηκε η εξασφάλιση νέου Πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης της εγκατάστασης. Αναφέρουμε σχετικά ότι μέχρι τότε υπήρχε εγκεκριμένη μελέτη πυρασφάλειας και πιστοποιητικού πυρασφάλειας σε ισχύ έως 4-2-2021 και βιβλίο ελέγχου και συντήρησης.
Η υπηρεσίας προχώρησε στη σύνταξη νέας μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας, η οποία υποβλήθηκε προς έγκριση στην Π.Υ. Στη συνέχεια αφού συνεκτιμηθούν τα δεδομένα και οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το θέμα της μείωσης του αριθμού των θεατών σύμφωνα με το νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα της εγκατάστασης, θα πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η αδειοδότηση της εγκατάστασης από την αρμόδια Επιτροπή.
Έως σήμερα στο Κλειστό της Νεάπολης διεξάγονται κανονικά προπονήσεις και αγώνες ΧΩΡΙΣ θεατές.
Σημείωση: Για την έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας απαιτείται οικοδομική άδεια η οποία φυλασσόταν σε χώρο ο οποίος πλημμύρισε τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε και έχει καταστραφεί μαζί με όλο το αρχείο. Η Πολεοδομία μας έχει ενημερώσει ότι σύντομα θα μας έχει δώσει τα στοιχεία που μας έχει ζητήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την έκδοση νέου πιστοποιητικού.
Εκτίμηση χρόνου λειτουργίας τον Φεβρουάριο του 2024.
6) Κλειστό Γυμναστήριο Αγίου Θωμά (300 θέσεων)
Στο Κλειστό του Αγίου Θωμά διεξάγονται αγώνες και προπονήσεις χωρίς θεατές διότι αναμένεται πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και ακολούθως η εγκατάσταση θα είναι πλήρως λειτουργική.
Αναμένεται τέλος, επίσκεψη κλιμακίου της Δ/νσης Έργων του Υπουργείου Αθλητισμού ώστε να κάνει αυτοψία σε όλες τις εγκαταστάσεις και να υποδείξει αν θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν χωρίς παρουσία θεατών(το Κολυμβητήριο και το Στάδιο Αλκαζάρ) έως ότου ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται.
Συνοπτικά στον πίνακα η κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Λάρισας.
Πρώτη προτεραιότητα, τονίζει το Υπουργείο, είναι όταν επαναλειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις να είναι απολύτως ασφαλείς, επαρκείς στατικά και να πληρούν όλες τις προδιαγραφές που ορίζονται από τους Κανονισμούς Πυρασφάλειας και Στατικής επάρκειας. Με το πέρας των εργασιών ο νομός Λάρισας θα έχει σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass