Ετσι ζούμε το Μουντομπάσκετ…

*Ο Λαρισαίος Δημήτρης Χύτας μιλάει στην «Ε» για την εμπειρία του…

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2023 12:20

Του Σωτ. Κέλλα

Εθνική απογοήτευση πρόσφερε η Εθνική μπάσκετ στο Μουντομπάσκετ που έγινε στις Φιλιππίνες  καθώς αποκλείστηκε ουσιαστικά πολύ νωρίς από τη διοργάνωση και δεν έφθασε ούτε στα προημιτελικά. Παράλληλα τα παιχνίδια της είχαν χαμηλή τηλεθέαση, ακόμα και αυτό με την ομάδα των ΗΠΑ.
Όμως η ομάδα αυτή συνεχίζει να έχει πιστούς που την ακολουθούν σε κάθε ήπειρο. Δύο μάλιστα από τη Λάρισα, ο Δημήτρης Χύτας και ο Μιχάλης Κοντοτόλης (που μένουν στη Γιάννουλη) και μαζί με τον Τάσο Ηλιάδη από τη Θεσσαλονίκη έκαναν αυτό το μακρινό ταξίδι για να βοηθήσουν το αντιπροσωπευτικό  μας συγκρότημα, αλλά και να νιώσουν νέες εμπειρίες.


Το ταξίδι έγινε σε συνεργασία με τον σύλλογο «Πελαργοί» που είναι ένα γκρουπ φίλων της Εθνικής μπάσκετ.
Μιλήσαμε με τον Δήμητρη Χύτα και του ζητήσαμε να μας πει αρχικά τις εντυπώσεις για τη διοργάνωση που συμμετέχει η εθνική ομάδα. Μας είπε: «Η διοργάνωση έως τώρα είναι αρκετά καλή και δεν υπάρχουν προβλήματα. Το γήπεδο που αγωνίζεται η Εθνική μας ομάδα είναι υπερσύγχρονο με χωρητικότητα περίπου 20.000 θεατών και η πληρότητα στους αγώνες ήταν πολύ καλή, αν σκεφτείς ότι δεν  είχαμε τον παίκτη κράχτη Γιάννη Αντετοκούνμπο, με αποτέλεσμα να μην είμαστε  από τις πιο εμπορικές ομάδες του τουρνουά.
Παραδείγματος χάρη  με τη Νέα Ζηλανδία (δεν βάζω τον αγώνα με ΗΠΑ που ήταν sold out λόγω των Αμερικανών που όλοι ήθελαν να δούνε τους αστέρες του Αμερικάνικου μπάσκετ) ) υπήρχε 7.000 κόσμος από τους οποίους μόλις 150 Έλληνες και 100 Νεοζηλανδοί, δείγμα του ότι οι κάτοικοι των Φιλιππίνων  αντιμετωπίζουν με μεγάλο ενδιαφέρον τη διοργάνωση. Χαρακτηριστικό είναι ότι παντού βλέπεις κόσμο να κυκλοφορεί φορώντας φανέλες ομάδων μπάσκετ. Άλλωστε απ’ ότι πληροφορηθήκαμε στη συγκεκριμένη χώρα το μπάσκετ ίσως να ξεπερνάει  το ποδόσφαιρο στη δημοφιλία.
Ο Δημήτρης Χύτας  μας μιλάει και για τις εντυπώσεις για τη χώρα που επισκέφθηκε: «Η εντύπωση που μας έχουν δώσει οι Φιλιππίνες είναι ότι μάλλον πρόκειται για χώρα με αρκετά μεγάλες αντιθέσεις, αφού στην πρωτεύουσα  Μανίλα βλέπεις δεκάδες ουρανοξύστες και ανάμεσά τους ολόκληρες συνοικίες στις οποίες οι άνθρωποι κατοικούν κυριολεκτικά σε παράγκες. Αλλά και έξω από τη Μανίλα, όπου πήγαμε,  διαπιστώνεις εύκολα τη φτώχεια που υπάρχει. Αλλά το κυριότερο είναι  ότι οι Φιλιππινεζοι είναι πάντα χαμογελαστοί και εξαιρετικά ευγενικοί, με την ευγένειά τους να δείχνει ότι πηγάζει αυθόρμητα και δεν είναι προσποιητή».
*Στην Ελλάδα συνεχίζονται τα μπάνια στη θάλασσα  με υψηλές θερμοκρασίες. Εσείς συνδυάσατε τα κενά ανάμεσα στους αγώνες της Εθνικής με κάποια  επίσκεψη στις παραλίες του νησιωτικού αυτού συμπλέγματο;
«Πραγματικά αυτό  που μας έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι παρόλο που οι Φιλιππίνες είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, όταν ρωτήσαμε σε ποια κοντινή παραλία θα μπορούσαμε να πάμε, μας απάντησαν ότι δεν υπάρχει καμία παραλία σε απόσταση τουλάχιστον 3 ωρών από το κέντρο της Μανίλας που να ενδείκνυται για κολύμπι. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι τουρίστες δεν προτιμούν το κεντρικό νησί της Λουσόν, στο οποίο βρίσκεται η Μανίλα, αλλά τα διάφορα μικρά τροπικά νησιά που βρίσκονται στο σύμπλεγμα των Φιλιππίνων ώστε απολαύσουν τη θάλασσα. Επίσης λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας του αέρα και κατά συνέπεια, της ατμοσφαιρικής πίεσης που παρατηρείται μεταξύ των ηπείρων και των ωκεανών, είναι η εποχή των μουσώνων στις Φιλιππίνες και ο ουρανός είναι σχεδόν μόνιμα συννεφιασμένος με βροχές και καταιγίδες κάθε μέρα για μια δυο ώρες».
 Η τριάδα των Χύτα-Κοντοτόλη-Ηλιάδη ξεκίνησε το ταξίδι της  από τη Λάρισα στις 4 το πρωί της 25ης Αυγούστου, πέταξε από Αθήνα στις 9:30 της ίδιας μέρας και προσγειώθηκε στο Κατάρ στις 13:30, και από εκεί πέταξε στις 17:30 και έφθασε στη Μανίλα στις 03:00 τα ξημερώματα της 26ης Αυγούστου ( ώρα Ελλάδας). Αυτό το δρομολόγιο ακολούθησαν και όσοι Έλληνες πήγαν σε διαφορετικές ημερομηνίες.
Και η Εθνική μπορεί να μην πήγε καθόλου καλά, αλλά αν κριτήριο αποτελέσει ο αθλητικός τουρισμός τότε βλέπεις έναν αρκετά διαφορετικό τρόπο ζωής σε σύγκριση με τον Δυτικοευρωπαϊκό που έχουμε συνηθίσει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass